ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2018
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 12.09.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sicilia – insula meduzei inaripate (3)

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Orasele, oamenii si marea 1. In nordul insulei

    Prima seara si urmatoarea zi am rezervat-o orasului Palermo. Un oras aglomerat mai ales in zona cuprinsa intre Via Maqueda, Via Roma si Via Vittorio Emanuelle. Poate si pentru faptul ca acestea sunt in mare parte strazi pietonale, mai ales seara. Turisti, localnici, terase, pizza, paste. Nu te ratacesti, trebuie doar sa te lasi purtat de fluxul de oameni cu aparate de fotagrafiat in mana. Invariabil ajungi la Quattro Canti- piata, sa spunem, centrala a orasului, cu ale sale fantani ce pornesc parca din peretii palatelor, lasandu-te vrajit de statuile de pe la 1600 reprezentand cele 4 anotimpuri, regii spanioli si patroanele spirituale ale Siciliei.

    Aici ai un respiro, dar fluxul te teage mai departe si nu departe, pe Vittorio Emanuelle, ajungi la Catedrala. Am vazut-o prima data seara, luminata discret, de o frumusete aparte. Stilul baroc, maur si cate or mai fi, se impletesc, te trag de mana si te lasa mut in fata fata unei constructii unice. Nu vreau sa supar pe nimeni dar, gandul m-a dus imediat spre Trei Ierarhi din Iasi. Si acolo barocul (bineinteles la alta scara) a creat dantele pe ziduri.

    Ziua, Catedrala este la fel de mareata stralucind in lumina. Avand ca patroana pe Santa Agata, pastreaza comori ce se vor descoperite. Mergand pe langa Catedrala, pe Vitorio Emanuelle, ajungi in cel mai dragut parc cu palmieri, Piazza dela Vittoria. Imediat este Porta Nuova si Palazzo dei Normanni, fost Palazzo Reale, cea mai veche resedinta regala din Europa. In prezent gazduieste Adunarea Regionala din Sicilia.

    In sens opus, Via Vittorio Emanuelle te poarta pana in portul plin cu ambarcatiuni. In apropiera e Piazza Marina. Acolo, la umbra unui ficus gigantic, se afla bustul lui Nicolae Balcescu. Figura unui compatriot, panglica subtire tricolora, starneste aceleasi emotii pe care le-am avut in fata statuii lui Eminescu de la Paris. Ficusii din acest parc iti ofera gratis o lectie de supravietuire in fata vremurilor. Atunci cand crengile se maresc, pentru a nu se rupe, copacul isi fabrica singur propteaua de care are nevoie: din creanga pornesc sa coboare niste liane, care odata ajunse la pamant, prin radacini si sprijina creanga de unde au pornit. Se nasc astfel zeci de noi copaci, asa incat nu mai stii daca nu te afli intr-o padure fantastica. Sper sa va placa fotografia.

    Palermo este un oras unic in felul lui. Si fatadele coscovite, si balcoanele legate de cladiri si infasurate in plase de sarma (sa nu-ti cada in cap probabil), obloanele sau jaluzelele inchise 24 de ore din 24, mizeria lasata de caini pe trotuare, gunoiul care se ridica o data la cateva zile, punctele de informare unde cineva iti intinde plictisit o harta a orasului, dar si frumusetea bisericilor, a pietelor, a monumentelor, sunetul vesel al “tarantelelor “ ce razbat din magazinele cu suveniruri, mirosul leandrilor infloriti, caii cu palarii vesele pe cap ce trag la trasuri de epoca, fac parte din atmosfera orasului.

    Si tot din atmosfera locului fac parte si lucrurile care discret, sau cu ceva umor, iti aduc aminte ca de Sicilia si Palermo este legat si numele mafiei siciliene. Placute cu numele judecatorilor, cardinalilor sau carabinierilor ucisi de mafie gasesti pe zidurile caselor, in catedrala sau in piateta de langa tribunal (un loc deprimant de pustiu intr-un oras asa de aglomerat).

    Marlon Brando in celebra imagine din filmul Nasul – Il Padrino- se incrunta la tine din vederi, calendare, cani, scrumiere, sorturi de bucatarie, cravate si alte obiecte din magazinele de suveniruri. (La ei s-or fi platind drepturi de autor?). Pana si magneti gasesti cu “Mafioso “si “Mafiosa”, amandoi destul de rotofei, dar la fel de incruntati.

    Cefalu, un orasel la 7o km de Palermo este o destinatie de vacanta extrem de cautata. Micuta statiune de la malul marii poate nu figureaza in capul listei plajelor “la moda” asa cum este Taormina, dar atmosfera lipsita de pretentii, farmecul micului port de pescari, plaja cu nisip fin, stradutele inguste, toate sub obladuirea imensei stanci de calcar “La Rocca” cuceresc imediat calatorii. In orasul vechi, modernul lasa loc trecutului. La fel ca in toata Sicilia, regasesti aici influente arabe, normande, bizantine, spaniole, italiene. Casele coboara pana in mare sub soarele stralucitor. Restaurantele isi intind terasele deasupra valurilor. Stradutele te duc cu gandul la povesti vechi cu califi, si cuceritori normanzi.

    Catedrala austera domina nu numai piata orasului ci si imprejurimile. Constructia, ridicata de regii normanzi de pe la 1131 se inalta sub Rocca, ascunzand in interiorul sau mozaicuri bizantine de o mare valoare.

    Nu ocoliti “Bastione di Capo Marchiafava” un loc in care marea nu pastreaza nimic din calmitatea zonelor de plaja, si unde stancile si valurile se razboiesc de sute de ani.

    Daca ajungeti in Cefalu, serviti niste sardine la gratar cu felii de portocala, insotite de un pahar de vin rece la “ Il covo del pirata”, un restaurant cu terasa deasupra marii. Nu o sa regretati.

    Monreale- un orasel mic, la sud de Palermo adaposteste una din cele mai mari si mai frumoase catedrale ale lumii. Orasul se gaseste la 15 km de Palermo, pe o culme de munte. Se poate ajunge usor, cu un autobuz local din Piata Independentei din Palermo. Imaginea se sus, de la intrarea in Monreale, este fantastica, putand sa cuprinzi cu ochiul o mare parte din golful in care se afla orasul Palermo.

    Catedrala, ceva mai noua decat cea din Cefalu, fiind inceputa pe la … 1172- 1173, este unul din cele mai bune exemple de arhitectura normanda pastrate din lume.

    Artistii care au decorat interiorul, adusi se pare de la Constantinopol, pe timpul Imperiului Bizantin, au realizat adevarate opere de arta, mozaicurile existente aici fiind extrem de valoroase pentru omenire.

    Oraselul este atat de mic incat nu va rezervati alt timp decat pentru vizitarea catedralei. De mancat, mancati in Palermo. Sunt atat de multe locuri unde poti manca bine! Daca nu sunteti pretentiosi si vreti ceva mai “popular”, mergeti seara in Piazza” La Vucciria”. Acolo, fumul gratarelor volante, sa le zicem asa, se alatura restaurantelor. Puteti alege de pe masa plina ce vreti sa fie facut la gratar, fie ca e vorba de paste, calamari, creveti, miel sau porc.

    Am renuntat sa mergem la Trapani. Drumul pana acolo dura cam 5 ore si jumatate, neavand astfel timp sa te si intorci in aceeasi zi.

    Asa ca am plecat spre estul insulei.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Elissa in 29.01.18 19:09:34
    Validat / Publicat: 29.01.18 21:32:25
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3162 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Adaptare. Ficus in Piazza Marina
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [30.01.18 12:09:41]
    »

    melodia postata se poate sterge/schimba!

    ElissaAUTOR REVIEW
    [30.01.18 12:24:05]
    »

    @webmaster13: multumesc, se potriveste foarte bine

    mirmicu
    [31.01.18 18:50:40]
    »

    Vin si eu cu supebonusul.

    Fotografiile sunt foarte frumoase si review-ul captivant.

    Felicitari!

    ElissaAUTOR REVIEW
    [31.01.18 19:05:51]
    »

    @mirmicu: Mulțumesc. A fost destul de greu sa selectez câteva poze din multele pe care le-am facut

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Elissa, mirmicu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062907218933105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1