ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2018
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 12.09.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sicilia – insula meduzei inaripate (2)

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Piata de peste, pizza si granita

    Nu cred ca cineva merge in Sicilia cu unicul scop de a-si cumpara haine sau incaltaminte. Sunt atat de multe locuri care sa te cucereasca incat magazinele au fost, pentru noi cel putin, lasate la coada listei. Am facut o exceptie- pietele alimentare si de peste. Sunt locuri atat de vii si pline de culoare, incat e o placere sa targuiesti fructe, sau o ricotta proaspata facuta sub ochii tai.

    In Palermo, una din pietele din apropierea locului unde stateam, se intindea de-a lungul catorva stradute paralele cu Via Maqueda. Incepea de pe la 7-8 dimineata si tinea pana spre ora pranzului. Tarabele erau pline de fructe, legume de tot soiul (nu am vazut conopida noastra ci doar brocoli verde, mov), multe frunze- spanac de mai multe soiuri, salvie etc. Tavi uriase cu ceapa, vinete sau anghinare coapte si rumenite in cuptoare, legume uscate in soarele Siciliei, masline de tot felul si gusturile, branzeturi proaspete sau maturate.

    Pe mese uriase, pe un strat de gheata se odihneau pesti si alte vietati marine. Pestele spada era vedeta, dar si crabii, calamarii, crevetii, scoicile. Timid mai gaseai si locuri in care puteai cumpara carne si produse din animale tereste, un loc de cinste ocupandu-l “Porchetta” acea rulada uriasa din porc, condimentata, care isi etaleaza crusta rumenita cu o totala lipsa de respect pentru colesterolul nostru.

    Legumele, fructele sau maslinele cumparate erau ambalate in cornete de hartie groasa, asa cum era pe vremuri si pe la noi. Si completati tabloul cu strigatele puternice si melodioase ale vanzatorilor care isi laudau cantat marfa. Excelent!

    In piata de peste din Catania gasesti tot ce inoata in mare. Am dat din intamplare de piata intr-o dupa amiaza cand se facea curatenie, si am vrut sa o vedem si in dimineata urmatoare. Chiar in Piazza del Duomo, in spatele la Fontana dell’Amenano este o piata pavata, care in fiecare dimineata se umple cu un amestec pestrit: pescari, cumparatori dornici de ceva abia scos din mare, si plimbareti – asa ca noi si ca restul turistilor care vor sa prinda ceva specific Siciliei. Aici nu toata marfa sta frumos ca la Palermo pe paturi de gheata, ci este peste tot in jurul tau intr-o abundenta coplesitoare. Sunt galeti pline cu peste puse direct pe caldaram, ladite cu apa in care scoici de tot felul isi inchid si deschid cochiliile, calamari, caracatite de diferite marimi, cutii sau alte recipiente pline cu vietuitoarele marii ce se pot manca. Nu stiu daca cineva mai are timp sa intrebe de aviz sanitar, sau de certificat de pescar. Totul se negociaza, se cumpara repede. Si peste tot, aceeasi harmalaie tonica, aceleasi indemnuri melodioase de a convinge clientii sa aleaga marfa.

    Dupa ora pranzului, piata se goleste. Nu mai este nici macar o coada de peste uitata pe undeva. Piata se spala temeinic cu un jet putenic de apa, se dezinfecteaza, se parfumeaza si… se populeaza cu mese de la restaurantele de pe margine. Ce poti manca aici? Cam tot ce era dimineata in piata: o felie generoasa de peste spada la gratar, sardine, ansoa, scoici, fritto misto. Acesta din urma este un mix de peste mic, creveti, calamari, sepie si altele pe care nu am stiut a le identifica, prajite, crocante si deosebit de gustoase. Se vand nu numai la terase ci si pe strada in cornete sau cosulete de hartie cu bucati de lamaie. In Notto pe langa un fritto misto de peste am mancat un excelent “fritto misto di verdure” ce continea dovlecei, morcov, vinete.

    Meniurile restaurantelor mai mici sau mai mari, cu terasa sau fara, cuprind pe langa nesfarsitele feluri de “pizza” si “pasta” si “Caponata” un fel de mancare cu vinete, ceapa, morcovi, stafide, migdale, vin si nelipsitul ulei de masline.

    “Arancini siciliani”, galuste din orez umplute cu carne, somon, mozzarela, spanac, etc, date prin pesmet si prajite, sunt un fel de mancare foarte accesibil pentru turisti. Fie ca se mananca la o masa, fie din mers ca pe covrigii nostri, sunt la indemana oricui. Sunt pufosi, gustosi si crocanti in acelasi timp. Sa nu credeti ca orezul e doar fiert- se gateste in prealabil cu ceapa, vin alb si ulei de masline. Cei din Palermo sunt rotunzi ca si fructul de la care au imprumutat numele, -portocala. Cei din estul insulei sunt ovali, tuguiati precum capul unui personaj de desene animate – Oblio. Dar gustul e acelasi.

    E drept ca 90 % din turisti mananca pizza sau paste. Sunt atatea feluri incat e greu de ales. Cea mai buna pizza am mancat-o in Ortigia (Siracusa) la restaurantul “Archimede” pe Via Cavour. Cu blat subtire si un strat gros de mozzarela, hribi, felii de prosciuto.

    Daca trecem la deserturi atunci trebuie spus ceva despre doua din ele: ”canolo” si “cassata siciliana”. Ambele contin ricotta- o branza usoara a carei mod de fabricatie aduce cu cel al urdei romanesti. Cele doua tipuri de prajituri le gasesti in diferite variante –simple, cu fistic, cu portocale, cu ciocolata. Incercati cassatinele de la Gran Caffe del Duomo din Piazza Duomo din Ortigia (Siracusa) si canolo de la Caffe Marciante, in imediata apropiere. Sunt de departe, cele mai reusite.

    Nu trebuie uitata inghetata si granita. Granita este un desert specific Siciliei, semi-inghetat, fara a avea cremozitatea inghetatei. Contine cristale fine de gheata, zahar si sucuri de lamaie, mandarine, portocale, dar si arome de iasomie si menta. Adesea sortimentele siciliene folosesc fisticul si migdalele din productia de pe insula. In functie de sezon se folosesc capsunele, fragii si smeura. Granita este un desert racoritor, destul de compact ca sa nu sesizezi cristalele de gheata. Daca ar fi sa fac un top, cea mai buna granita se gaseste la “Bam Bar “ in Taormina, ale carui specialitati sunt ” Granite artigianale”.

    In Palermo, am dat pe Via Roma peste un Lidl. De curiozitate, pentru comparatie cu cele de pe la noi, am intrat sa vedem ce si cum. Inchipuiti-va un loc in care toata marfa era pusa de-a valma, oriunde, pe jos, pe rafturi, in cutii desfacute sau aproape desfacute. Nu stiai daca cei din magazin tocmai au primit marfa, sau erau in pragul inventarului sau se mutau.

    La o scara mai mica, o situatie asemanatoare am intalnit intr-un magazin alimentar in Ortigia, unde a trebuit sa mutam ceva marfa pentru a ajunge la bere sau apa minerala.

    Sicilienii sunt mai boemi la acest capitol decat alti europeni.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Elissa in 29.01.18 17:48:53
    Validat / Publicat: 29.01.18 18:26:12
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2905 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Casatinele din Ortigia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Rodel
    [29.01.18 18:40:06]
    »

    Un review... apetisant! Arancini, acest preparat l-am găsit și mâncat în Malta. Foarte gustos!

    Felicitări pentru excursie, impresii și poze! Toate mă îndeamnă să ajung și eu în Sicilia.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [29.01.18 18:40:21]
    »

    @Elissa: Excelent rezumat a ceea ce are Sicilia mai bun de oferit în materie de mâncare. Felicitări!

    ElissaAUTOR REVIEW
    [29.01.18 18:46:51]
    »

    @Rodel: Mulțumesc pentru rewiul tău. Sper ca următoarele impresii si mai ales fotografiile sa te convingă sa vezi Sicilia. Merita.

    ElissaAUTOR REVIEW
    [29.01.18 18:49:14]
    »

    @Carmen Ion: Mulțumesc pentru votul tău. Sicilia merita văzută și "gustata"

    webmaster13
    [30.01.18 12:18:44]
    »

    Clipul atasat se poate sterge sau schimba!

    ElissaAUTOR REVIEW
    [30.01.18 12:25:24]
    »

    @webmaster13: multumesc din nou

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Elissa, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069563150405884 sec
    ecranul dvs: 1 x 1