GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sicilia – insula meduzei inaripate (2)
Nu cred ca cineva merge in Sicilia cu unicul scop de a-si cumpara haine sau incaltaminte. Sunt atat de multe locuri care sa te cucereasca incat magazinele au fost, pentru noi cel putin, lasate la coada listei. Am facut o exceptie- pietele alimentare si de peste. Sunt locuri atat de vii si pline de culoare, incat e o placere sa targuiesti fructe, sau o ricotta proaspata facuta sub ochii tai.
In Palermo, una din pietele din apropierea locului unde stateam, se intindea de-a lungul catorva stradute paralele cu Via Maqueda. Incepea de pe la 7-8 dimineata si tinea pana spre ora pranzului. Tarabele erau pline de fructe, legume de tot soiul (nu am vazut conopida noastra ci doar brocoli verde, mov), multe frunze- spanac de mai multe soiuri, salvie etc. Tavi uriase cu ceapa, vinete sau anghinare coapte si rumenite in cuptoare, legume uscate in soarele Siciliei, masline de tot felul si gusturile, branzeturi proaspete sau maturate.
Pe mese uriase, pe un strat de gheata se odihneau pesti si alte vietati marine. Pestele spada era vedeta, dar si crabii, calamarii, crevetii, scoicile. Timid mai gaseai si locuri in care puteai cumpara carne si produse din animale tereste, un loc de cinste ocupandu-l “Porchetta” acea rulada uriasa din porc, condimentata, care isi etaleaza crusta rumenita cu o totala lipsa de respect pentru colesterolul nostru.
Legumele, fructele sau maslinele cumparate erau ambalate in cornete de hartie groasa, asa cum era pe vremuri si pe la noi. Si completati tabloul cu strigatele puternice si melodioase ale vanzatorilor care isi laudau cantat marfa. Excelent!
In piata de peste din Catania gasesti tot ce inoata in mare. Am dat din intamplare de piata intr-o dupa amiaza cand se facea curatenie, si am vrut sa o vedem si in dimineata urmatoare. Chiar in Piazza del Duomo, in spatele la Fontana dell’Amenano este o piata pavata, care in fiecare dimineata se umple cu un amestec pestrit: pescari, cumparatori dornici de ceva abia scos din mare, si plimbareti – asa ca noi si ca restul turistilor care vor sa prinda ceva specific Siciliei. Aici nu toata marfa sta frumos ca la Palermo pe paturi de gheata, ci este peste tot in jurul tau intr-o abundenta coplesitoare. Sunt galeti pline cu peste puse direct pe caldaram, ladite cu apa in care scoici de tot felul isi inchid si deschid cochiliile, calamari, caracatite de diferite marimi, cutii sau alte recipiente pline cu vietuitoarele marii ce se pot manca. Nu stiu daca cineva mai are timp sa intrebe de aviz sanitar, sau de certificat de pescar. Totul se negociaza, se cumpara repede. Si peste tot, aceeasi harmalaie tonica, aceleasi indemnuri melodioase de a convinge clientii sa aleaga marfa.
Dupa ora pranzului, piata se goleste. Nu mai este nici macar o coada de peste uitata pe undeva. Piata se spala temeinic cu un jet putenic de apa, se dezinfecteaza, se parfumeaza si… se populeaza cu mese de la restaurantele de pe margine. Ce poti manca aici? Cam tot ce era dimineata in piata: o felie generoasa de peste spada la gratar, sardine, ansoa, scoici, fritto misto. Acesta din urma este un mix de peste mic, creveti, calamari, sepie si altele pe care nu am stiut a le identifica, prajite, crocante si deosebit de gustoase. Se vand nu numai la terase ci si pe strada in cornete sau cosulete de hartie cu bucati de lamaie. In Notto pe langa un fritto misto de peste am mancat un excelent “fritto misto di verdure” ce continea dovlecei, morcov, vinete.
Meniurile restaurantelor mai mici sau mai mari, cu terasa sau fara, cuprind pe langa nesfarsitele feluri de “pizza” si “pasta” si “Caponata” un fel de mancare cu vinete, ceapa, morcovi, stafide, migdale, vin si nelipsitul ulei de masline.
“Arancini siciliani”, galuste din orez umplute cu carne, somon, mozzarela, spanac, etc, date prin pesmet si prajite, sunt un fel de mancare foarte accesibil pentru turisti. Fie ca se mananca la o masa, fie din mers ca pe covrigii nostri, sunt la indemana oricui. Sunt pufosi, gustosi si crocanti in acelasi timp. Sa nu credeti ca orezul e doar fiert- se gateste in prealabil cu ceapa, vin alb si ulei de masline. Cei din Palermo sunt rotunzi ca si fructul de la care au imprumutat numele, -portocala. Cei din estul insulei sunt ovali, tuguiati precum capul unui personaj de desene animate – Oblio. Dar gustul e acelasi.
E drept ca 90 % din turisti mananca pizza sau paste. Sunt atatea feluri incat e greu de ales. Cea mai buna pizza am mancat-o in Ortigia (Siracusa) la restaurantul “Archimede” pe Via Cavour. Cu blat subtire si un strat gros de mozzarela, hribi, felii de prosciuto.
Daca trecem la deserturi atunci trebuie spus ceva despre doua din ele: ”canolo” si “cassata siciliana”. Ambele contin ricotta- o branza usoara a carei mod de fabricatie aduce cu cel al urdei romanesti. Cele doua tipuri de prajituri le gasesti in diferite variante –simple, cu fistic, cu portocale, cu ciocolata. Incercati cassatinele de la Gran Caffe del Duomo din Piazza Duomo din Ortigia (Siracusa) si canolo de la Caffe Marciante, in imediata apropiere. Sunt de departe, cele mai reusite.
Nu trebuie uitata inghetata si granita. Granita este un desert specific Siciliei, semi-inghetat, fara a avea cremozitatea inghetatei. Contine cristale fine de gheata, zahar si sucuri de lamaie, mandarine, portocale, dar si arome de iasomie si menta. Adesea sortimentele siciliene folosesc fisticul si migdalele din productia de pe insula. In functie de sezon se folosesc capsunele, fragii si smeura. Granita este un desert racoritor, destul de compact ca sa nu sesizezi cristalele de gheata. Daca ar fi sa fac un top, cea mai buna granita se gaseste la “Bam Bar “ in Taormina, ale carui specialitati sunt ” Granite artigianale”.
In Palermo, am dat pe Via Roma peste un Lidl. De curiozitate, pentru comparatie cu cele de pe la noi, am intrat sa vedem ce si cum. Inchipuiti-va un loc in care toata marfa era pusa de-a valma, oriunde, pe jos, pe rafturi, in cutii desfacute sau aproape desfacute. Nu stiai daca cei din magazin tocmai au primit marfa, sau erau in pragul inventarului sau se mutau.
La o scara mai mica, o situatie asemanatoare am intalnit intr-un magazin alimentar in Ortigia, unde a trebuit sa mutam ceva marfa pentru a ajunge la bere sau apa minerala.
Sicilienii sunt mai boemi la acest capitol decat alti europeni.
Trimis de Elissa in 29.01.18 17:48:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un review... apetisant! Arancini, acest preparat l-am găsit și mâncat în Malta. Foarte gustos!
Felicitări pentru excursie, impresii și poze! Toate mă îndeamnă să ajung și eu în Sicilia.
@Elissa: Excelent rezumat a ceea ce are Sicilia mai bun de oferit în materie de mâncare. Felicitări!
@Rodel: Mulțumesc pentru rewiul tău. Sper ca următoarele impresii si mai ales fotografiile sa te convingă sa vezi Sicilia. Merita.
@Carmen Ion: Mulțumesc pentru votul tău. Sicilia merita văzută și "gustata"
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Fermecătoarea tristeţe a unui sat sicilian — scris în 11.04.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Ziua frumuseţilor vizuale — scris în 28.03.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Pe cărările Siciliei — scris în 22.03.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Sicilia - o destinaţie superbă din mai multe motive — scris în 10.05.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 În vizită la palat! Palazzo Castellucci din Noto, Sicilia — scris în 11.11.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Vacanță în Sicilia! — scris în 01.11.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Vacanţă ȋn Sicilia – informaţii practice — scris în 07.07.21 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ