ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.03.10
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUL-2013
    DURATA: 14 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sicilia - Inima de Foc a Italiei

    Ilustrație video-muzicală
    Pino Villa - Muzica siciliana


    TIPĂREȘTE

    Destinatia verii 2013 a fost inima de foc a Italiei – Sicilia. Am ales sa ii ofer aceasta denumire din doua motive: locuitorul principal, Etna, este cel mai inalt si mai activ vulcan al Europei. Despre el voi discuta in detaliu ulterior, probabil intr-un review separat, deoarece merita sa ii acordam atentia cuvenita. In al doilea rand, in perioada iulie-august in care am calatorit, caldura coplesitoare a fost ghidul nostrum din prima pana in ultima zi.

    Sicilia are doua orase deservite de aeroporturi internationale, Catania si Palermo. Am ales Catania, deoarece destinatia este oferita de mai multe companii aeriene low cost iar zborurile direct dureaza aproximativ 1 ora si 45 minute. Prima impresie a fost aceaa ca ne-a lovit ceva in cap imediat ce am iesit pe usa avionului si am intrat pe burlan. A fost primul semn ca ne va insoti, nu gluma. Aeroportul nu mi s-a parut impresionant, poate chiar mai mic decat cel de la Otopeni iar formalitatile de frontiera mi-au adus aminte de ce gaseam cand ajungeam cu avionul pe aeroportul Baneasa: 2 ghisee functionale, politisti nu foarte zambitori si… cam atat. Dar cum obiectivul nostru in Sicilia nu era aeroportul, am trecut repede peste aceste mici incoveniente si ne-am aruncat in primul magazine in care am gasit Canoli (o sa va povestesc ce sunt) si Crema di Limone. A fost primul semn ca va urma o vacanta dementiala.

    Noi am ales sa plecam la Palermo, cu autobuzul. Sunt curse aproape din ora in ora, calatoria dureaza 2 ore si 40 minute iar pretul unui billet este de 15 EUR. Pt cei care doresc sa ajunga in orasul Catania, cel mai ieftin este transportl public, costa 1.3 EUR (valabil 90 min pe orice linie) si calatoria poate dura si mai putin de 30 min, in functie de trafic. Am strabatut Sicilia, intai sub paza falnicului Etna, apoi am traversat insula pe o sosea (tangentiala este denumirea ei) care ne-a uimit: piloni si tuneluri, de-a dreptul prin munte. Aparati de aerul conditionat din autobus, am descoperit un oras Palermo cu strazi destul de inguste, curatenia parea sa nu isi gaseasca loc iar locuitorii cam… Neingrijiti.

    Voi lasa in acest review doar cateva recomandari despre locurile pe care le-am vizitat si le voi detalia in articole separate pe cele care conteaza (adica toate). :-) Sa ne luam palaria de soare (obligaorie in aceasta perioada) si sa pornim la drum.

    Palermo, numit si orasul baroc al Europei, ofera foarte multe contraste si influente diverse. Cladirile sunt foarte vechi dar neingrijite iar unele dintre ele sunt aproape ruine. Marea majoritate a punctelor de interes pot fi acoperite pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Pretul este acelasi: 1,3 EUR/90 minute orice linie. Palatul regal, catacombele capucinilor, piete, biserici, piata de legume si peste, promenade sunt doar cateva dintre locurile pe care le poti vizita. Nota maxima, din punctul nostru de vedere, l-a primit teatrul Massimo. Acolo am baut si cea mai interesanta bautura: un amestec de gheata, suc de lamiae, sare si lapte de migdale. A fost fantastica. Din Palermo am mai vizitat Mondello, o plaja in apropierea orasului si Monreale o mica localitate situata pe munte la aproximativ 8 km de Palermo, un orasel foarte vechi, tot in stil baroc si care ofera o panorama spectaculoasa a orasului Palermo.

    Ne-am mutat apoi resedinta la Catania, unde am ramas tot restul sejurului cazati si de unde am facut diverse excursii folosind transport local (autobuz) si o excursie cu jeep-ul pe Etna.

    Taormina, este o statiune de munte unde se poate ajunge cu trenul sau cu autobuzul (mult mai convenabil ca si plasare a statiei), o destinatie destul de scumpa, cu puncte de interes, in top teatrul antic, un amfiteatru plasat intr-o locatie spectaculoasa si folosit si astazi pentru diverse spectacole. Sunt 2 plaje, una dintre ele Isolabella, o insula la care se poate ajunge prin apa si pe care se afla o rezervatie naturala.

    Siracuza, la aproximativ 40 km de Catania, este orasul in care se afla mormantul lui Arhimede. Cele mai multe dintre punctele de interes se afla pe insula Ortigia, legata printr-un pod de insula principala. Aici s-a intamplat sa ancam intrun loc fermecator si cu o mancare excelenta astfel incat am pierdut ultimul autobus si a trebuit sa luam taxi pana in Catania.

    La Agrigento, situat in partea de sud vest a Siciliei, surpriza se gaseste in Valea Templelor, unde poti gasi unele dintre cele mai bine conservate temple grecesti. Natura isi ofera si ea surpiza la Scale dei turchi, un loc foarte asemanator cu Pamukale din Turcia si unde am gasit una dintre cele mai frumoase si bune plaje din Sicilia.

    Alcantara, un defileu si o localitate in inima Siciliei, este una dintre zonele cu cei mai bogati locuitori. Se spune ca daca ii ceri unui locuitor din Alcantara fructe din livada sa, te va lasa sa iei cate doresti si nu iti va cere nimic pentru asta. Va dati seaman ca bogatia este alta… Este locul in care am mancat cele mai bune paste a la Norma… :-)

    Etna… foarte multe de povestit, revin cu review separate.

    Catania… multe de spus si aratat, am intalnit cea mai draguta locuitoare a Siciliei, a contribuit cu multe informatii utile la vacanta noastra. O cheama Cristina si este ospatar la un Breakfast Bar in piata Universitatii.

    Din motive de distanta si programul mijloacelor de transport am ratat Caltagirone, localitate celebra pentru ceramica care poarte acelasi nume si Ragusa localitate cu multe vestigii grecesti.

    Daca mergeti in Sicilia nu ratati: canola, un desert de forma unui tub din aluat prajit, umplut cu crema de ricotta (branza) si apoi “tavalit” dupa gusturi pretentioase prin fistic, ciocolata etc. Am mancat cea mai buna inghetata, cred ca multa vreme va ramane in top inghetata de lime de la Taormina. Sicilienii au o modalitate originala de a servi inghetata, si anume intr-o briosa (de dimensiunea unei gogogi) care pe masura ce o mananci, inghetata topita imbiba briosa iar la sfarsit poti manca ceva ce seamana cu o savarina. Granita a fost senzationala, indifferent de locul in care am cumparat-o. Arancini, sos ragu, imbracat in orez, imbracat in pesmet si apoi prajit… un vis. Am mai mancat un fel de ghiveci de legume, vinete in special cu masline si stafine, nu ia-m retinut denumirea a fost minunat. Pastele a la norma, cu vinete prajite si rosii proaspete, deasupra cu branza afumata, o adevarata obraznicie a gusturilor.

    Localnicii… adevarate aventuri. Nu prea vorbesc limba engleza, mai bine intrebi in romaneste si ei iti raspund in italiana. Am avut surpiza sa experimentam 5 minute ca inseamna aproape 40, multe informatii contradictorii, imprecise, dar ce conteaza… Am stat acolo 2 saptamani, am avut timp destul ;)

    Daca mergeti in Sicilia vara, nu va uitati palaria si ochelarii se soare, sandalele si… Buna dispozitie.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de danieltanase* in 27.08.13 22:39:19
    Validat / Publicat: 28.08.13 02:26:02
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5157 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danieltanase*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Des intalnite in Palermo, gradinile luxuriante ofera un aer 100% exotic orasului
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [28.08.13 02:25:50]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    iulianic
    [28.08.13 10:37:10]
    »

    @danieltanase: Nici o poză din această călătorie fascinantă? Sper ca nu vei uita de asta în viitor când ai promis că ne vei povesti despre Etna.

    danieltanase*AUTOR REVIEW
    [28.08.13 10:49:51]
    »

    @iulianic: fara grija, sunt foarte multe poze, revin cu ele cand prezint in detaliu locurile.

    adri-nico
    [28.08.13 11:11:32]
    »

    iaaaah!!! am dat vot maxim fara poze? ... nu il retrag. articolul e foarte bine scris si merita punctajul maxim dar baga, frate, niste poze ca sigur iti ajung si pentru celelalte reviewuri.

    webmaster13
    [28.08.13 23:28:21]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, danieltanase*, iulianic
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058681011199951 sec
    ecranul dvs: 1 x 1