GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sicilia - Inima de Foc a Italiei
Destinatia verii 2013 a fost inima de foc a Italiei – Sicilia. Am ales sa ii ofer aceasta denumire din doua motive: locuitorul principal, Etna, este cel mai inalt si mai activ vulcan al Europei. Despre el voi discuta in detaliu ulterior, probabil intr-un review separat, deoarece merita sa ii acordam atentia cuvenita. In al doilea rand, in perioada iulie-august in care am calatorit, caldura coplesitoare a fost ghidul nostrum din prima pana in ultima zi.
Sicilia are doua orase deservite de aeroporturi internationale, Catania si Palermo. Am ales Catania, deoarece destinatia este oferita de mai multe companii aeriene low cost iar zborurile direct dureaza aproximativ 1 ora si 45 minute. Prima impresie a fost aceaa ca ne-a lovit ceva in cap imediat ce am iesit pe usa avionului si am intrat pe burlan. A fost primul semn ca ne va insoti, nu gluma. Aeroportul nu mi s-a parut impresionant, poate chiar mai mic decat cel de la Otopeni iar formalitatile de frontiera mi-au adus aminte de ce gaseam cand ajungeam cu avionul pe aeroportul Baneasa: 2 ghisee functionale, politisti nu foarte zambitori si… cam atat. Dar cum obiectivul nostru in Sicilia nu era aeroportul, am trecut repede peste aceste mici incoveniente si ne-am aruncat in primul magazine in care am gasit Canoli (o sa va povestesc ce sunt) si Crema di Limone. A fost primul semn ca va urma o vacanta dementiala.
Noi am ales sa plecam la Palermo, cu autobuzul. Sunt curse aproape din ora in ora, calatoria dureaza 2 ore si 40 minute iar pretul unui billet este de 15 EUR. Pt cei care doresc sa ajunga in orasul Catania, cel mai ieftin este transportl public, costa 1.3 EUR (valabil 90 min pe orice linie) si calatoria poate dura si mai putin de 30 min, in functie de trafic. Am strabatut Sicilia, intai sub paza falnicului Etna, apoi am traversat insula pe o sosea (tangentiala este denumirea ei) care ne-a uimit: piloni si tuneluri, de-a dreptul prin munte. Aparati de aerul conditionat din autobus, am descoperit un oras Palermo cu strazi destul de inguste, curatenia parea sa nu isi gaseasca loc iar locuitorii cam… Neingrijiti.
Voi lasa in acest review doar cateva recomandari despre locurile pe care le-am vizitat si le voi detalia in articole separate pe cele care conteaza (adica toate). :-) Sa ne luam palaria de soare (obligaorie in aceasta perioada) si sa pornim la drum.
Palermo, numit si orasul baroc al Europei, ofera foarte multe contraste si influente diverse. Cladirile sunt foarte vechi dar neingrijite iar unele dintre ele sunt aproape ruine. Marea majoritate a punctelor de interes pot fi acoperite pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Pretul este acelasi: 1,3 EUR/90 minute orice linie. Palatul regal, catacombele capucinilor, piete, biserici, piata de legume si peste, promenade sunt doar cateva dintre locurile pe care le poti vizita. Nota maxima, din punctul nostru de vedere, l-a primit teatrul Massimo. Acolo am baut si cea mai interesanta bautura: un amestec de gheata, suc de lamiae, sare si lapte de migdale. A fost fantastica. Din Palermo am mai vizitat Mondello, o plaja in apropierea orasului si Monreale o mica localitate situata pe munte la aproximativ 8 km de Palermo, un orasel foarte vechi, tot in stil baroc si care ofera o panorama spectaculoasa a orasului Palermo.
Ne-am mutat apoi resedinta la Catania, unde am ramas tot restul sejurului cazati si de unde am facut diverse excursii folosind transport local (autobuz) si o excursie cu jeep-ul pe Etna.
Taormina, este o statiune de munte unde se poate ajunge cu trenul sau cu autobuzul (mult mai convenabil ca si plasare a statiei), o destinatie destul de scumpa, cu puncte de interes, in top teatrul antic, un amfiteatru plasat intr-o locatie spectaculoasa si folosit si astazi pentru diverse spectacole. Sunt 2 plaje, una dintre ele Isolabella, o insula la care se poate ajunge prin apa si pe care se afla o rezervatie naturala.
Siracuza, la aproximativ 40 km de Catania, este orasul in care se afla mormantul lui Arhimede. Cele mai multe dintre punctele de interes se afla pe insula Ortigia, legata printr-un pod de insula principala. Aici s-a intamplat sa ancam intrun loc fermecator si cu o mancare excelenta astfel incat am pierdut ultimul autobus si a trebuit sa luam taxi pana in Catania.
La Agrigento, situat in partea de sud vest a Siciliei, surpriza se gaseste in Valea Templelor, unde poti gasi unele dintre cele mai bine conservate temple grecesti. Natura isi ofera si ea surpiza la Scale dei turchi, un loc foarte asemanator cu Pamukale din Turcia si unde am gasit una dintre cele mai frumoase si bune plaje din Sicilia.
Alcantara, un defileu si o localitate in inima Siciliei, este una dintre zonele cu cei mai bogati locuitori. Se spune ca daca ii ceri unui locuitor din Alcantara fructe din livada sa, te va lasa sa iei cate doresti si nu iti va cere nimic pentru asta. Va dati seaman ca bogatia este alta… Este locul in care am mancat cele mai bune paste a la Norma… :-)
Etna… foarte multe de povestit, revin cu review separate.
Catania… multe de spus si aratat, am intalnit cea mai draguta locuitoare a Siciliei, a contribuit cu multe informatii utile la vacanta noastra. O cheama Cristina si este ospatar la un Breakfast Bar in piata Universitatii.
Din motive de distanta si programul mijloacelor de transport am ratat Caltagirone, localitate celebra pentru ceramica care poarte acelasi nume si Ragusa localitate cu multe vestigii grecesti.
Daca mergeti in Sicilia nu ratati: canola, un desert de forma unui tub din aluat prajit, umplut cu crema de ricotta (branza) si apoi “tavalit” dupa gusturi pretentioase prin fistic, ciocolata etc. Am mancat cea mai buna inghetata, cred ca multa vreme va ramane in top inghetata de lime de la Taormina. Sicilienii au o modalitate originala de a servi inghetata, si anume intr-o briosa (de dimensiunea unei gogogi) care pe masura ce o mananci, inghetata topita imbiba briosa iar la sfarsit poti manca ceva ce seamana cu o savarina. Granita a fost senzationala, indifferent de locul in care am cumparat-o. Arancini, sos ragu, imbracat in orez, imbracat in pesmet si apoi prajit… un vis. Am mai mancat un fel de ghiveci de legume, vinete in special cu masline si stafine, nu ia-m retinut denumirea a fost minunat. Pastele a la norma, cu vinete prajite si rosii proaspete, deasupra cu branza afumata, o adevarata obraznicie a gusturilor.
Localnicii… adevarate aventuri. Nu prea vorbesc limba engleza, mai bine intrebi in romaneste si ei iti raspund in italiana. Am avut surpiza sa experimentam 5 minute ca inseamna aproape 40, multe informatii contradictorii, imprecise, dar ce conteaza… Am stat acolo 2 saptamani, am avut timp destul ;)
Daca mergeti in Sicilia vara, nu va uitati palaria si ochelarii se soare, sandalele si… Buna dispozitie.
Trimis de danieltanase* in 27.08.13 22:39:19
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danieltanase*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@danieltanase: Nici o poză din această călătorie fascinantă? Sper ca nu vei uita de asta în viitor când ai promis că ne vei povesti despre Etna.
@iulianic: fara grija, sunt foarte multe poze, revin cu ele cand prezint in detaliu locurile.
iaaaah!!! am dat vot maxim fara poze? ... nu il retrag. articolul e foarte bine scris si merita punctajul maxim dar baga, frate, niste poze ca sigur iti ajung si pentru celelalte reviewuri.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Fermecătoarea tristeţe a unui sat sicilian — scris în 11.04.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Ziua frumuseţilor vizuale — scris în 28.03.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Pe cărările Siciliei — scris în 22.03.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Sicilia - o destinaţie superbă din mai multe motive — scris în 10.05.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 În vizită la palat! Palazzo Castellucci din Noto, Sicilia — scris în 11.11.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Vacanță în Sicilia! — scris în 01.11.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Vacanţă ȋn Sicilia – informaţii practice — scris în 07.07.21 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ