ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2024
DURATA: 3 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Sardinia - un scurt circuit

    TIPĂREȘTE

    Pentru că îmi doresc să vizitez toate cele mai mari insule din Mediterana, în acest început de toamnă, în luna septembrie, la cele vizitate deja, am mai adăugat două - Sardinia și Corsica. Cu o suprafață de 24.090 km2, Sardinia este a doua cea mai mare insulă din Mediterana, după Sicilia. Are 1.628.384 de locuitori din care 11.313 sunt români. Despre Sardinia și Corsica, separat, voi scrie câteva cuvinte. Doar câteva cuvinte pentru că nu vreau review-uri lungi, cu multe detalii. Acestea ar trebui descoperite de fiecare din cei ce vor ajunge acolo.

    Așadar, după un zbor bun, cu mult prea cunoscuta companie Wizz Air, cu plecare din București-Otopeni, după 2 ore și 40 de minute, am aterizat la Alghero, în Sardinia.  

    Chiar mai înainte de a ajunge la cazare, la Hotel Pausania Inn din Tempio Pausania, autocarul, care ne aștepta deja în parcarea aeroportului, ne-a condus la Aggius pentru a vizita unul dintre cele mai vechi și mai bine păstrate sate medievale, renumit pentru covoarele care se țes acolo și pentru Muzeul Etnografic Oliva Carta Cannas, cel mai bun muzeu de acest gen de pe insulă. Nu voi intra în amănunte pentru că despre Muzeul Etnografic și despre Muzeul Banditismului din Aggius am scris deja.  

    Când am ajuns la Tempio Pausania - cunoscut ca 'Orașul de piatră' - am făcut mai întâi un tur pietonal în centrul istoric, privind și fotografiind clădirile vechi, dar și ascultând relatările ghidului local, o doamnă, care ne vorbea despre carnavalul care are loc în oraș în luna februarie, despre vinurile renumite de aici, precum și despre producția de plută. Din mersul autocarului, văzuserăm deja păduri cu arbori de plută, cu scoarța recoltată la baza trunchiului, iar la Muzeul Etnografic de la Aggius văzuserăm și un vechi atelier de prelucrare a plutei, acest dar al naturii.

    A doua zi, după micul dejun, părăsind Hotel Pausania Inn și frumoasa zonă verde de la periferia orașului, unde a fost construit, ne-am deplasat spre Santa Teresa Gallura, portul situat în nordul insulei, pentru a ne îmbarca pe ferryboat-ul care avea să ne ducă spre Bonifacio, portul situat în sudul insulei Corsica, amplasat pe un promontoriu stâncos, oraș renumit pentru frumusețea sa naturală și pentru arhitectura sa medievală.  

    Nu voi povesti mai mult despre acest transfer, cu bagajele după noi și nici despre zilele următoare, petrecute în Corsica. O voi face atunci când voi scrie despre această insulă.

    Deocamdată, facem un pas mare și sărim direct în ziua a șasea a circuitului, zi în care am revenit la Bonifacio, în port, pentru același Moby, ferryboat-ul cu care vom traversa marea în sens invers, de la Bonifacio la Santa Teresa di Gallura. Eram din nou în Sardinia. Autocarul care ne-a preluat, ne-a condus la Nuraghe la Prisgiona numit și 'Gigantul de Piatră' aflat la aprox. 40 km de port.  

    Nuraghe la Prisgiona este un sit arheologic renumit pentru complexul de construcții megalitice preistorice specifice regiunii, care datează din epoca bronzului târziu și începutul epocii fierului. Acest sit oferă prilejul de a afla câte ceva despre istoria și cultura vechilor locuitori ai Sardiniei, precum și despre tehnologiile utilizate în construcții în acea perioadă. Nuraghe la Prisgiona este considerat unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură nuragică din nordul Sardiniei și este mărturia existenței civilizației străvechi existente cândva în Sardinia, care a dăinuit până la sosirea romanilor în insulă.  

    De la Nuraghe la Prisgiona până la Alghero, următoarea noastră destinație, trecând prin Sassari, sunt 143 km. Cazați la Hotel Alghero Vacanze 4*, la Alghero am rămas două zile.

    Orașul Alghero, cunoscut și ca 'Mica Barcelona', este situat în nord-vestul insulei, pe țărmul mării. Este cunoscut pentru arhitectura sa medievală bine conservată, pentru străzile înguste din centrul vechi și pentru zidurile sale fortificate. În sec. XIV, acest oraș a fost ocupat de catalani și chiar dacă astăzi orașul este italian, influențele spaniole și catalane sunt vizibile la tot pasul, inclusiv în limba vorbită de populația autohtonă și în numele străzilor înscrise pe tăblițe. În portul pitoresc, în centrul istoric al orașului cu străzile sale înguste, pietruite, am făcut un tur pietonal împreună cu ghidul local.  

    Demne de menționat sunt plajele sale. Cei care vin în Sardinia, la Alghero, pentru o vacanță, trebuie să știe că Plaja San Giovanni se află la 5 minute de mers pe jos. Alte plaje situate relativ aproape sunt: Plaja Lido di Alghero - la 250 m, Plaja Las Tronas - la 1,5 km și Plaja Maria Pia - la 1,9 km. Și nu trebuie uitată faleza lungă de vreo 3 km, numai bună pentru plimbările de seară și nici Roata Panoramică de lângă faleză.

    Portul este punctul de plecare în numeroase și diverse plimbări pe mare. Din cauza timpului nostru limitat, noi nu am făcut decât o plimbare pe mare, o scurtă croazieră până la Capo Caccia pentru a vizita Grotte di Nettuno o uimitoare lume subterană.

    Timpul petrecut în Alghero ne-a permis totuși o deplasare de aprox. 46 km pe coasta de vest a insulei, până la Bosa, unul dintre cele mai frumoase orașe sarde. Situat în provincia Oristano, așezarea este renumită pentru aspectul său pitoresc, cu case colorate, construite pe un deal care coboară până la malul râului Temo - singurul râu navigabil din întreaga insulă. Centrul istoric este dominat de castelul Malaspina, o fortăreață medievală impresionantă. Castelul a fost întemeiat de o familie genoveză înstărită, Malaspina, în anul 1112 și s-a vrut a fi centrul comunităţii și locul în care locuitorii să se poată refugia în timpul atacurilor piraterești.  

    Și aici am făcut un tur pietonal împreună cu ghidul local, apoi am avut timp pentru a explora individual straduțele lăturalnice și a face unele mici cumpărături. Am admirat râul Temo și cele două poduri care îl traversează. Ponte Vecchio, cu trei arcade, construit în perioada medievală, este folosit și astăzi pentru traficul rutier.  

    Pe partea opusă orașului, pe malul râului, pe vremuri erau atelierele de tăbăcărie, Bosa fiind vestită pentru acest meșteșug. Datorită mirosurilor neplăcute, atelierele de tăbăcărie au fost izolate față de oraș. Nu știu ce se mai află acum acolo, dar de la depărtare, clădirile arată frumos, vopsite în culori vii.

    Trebuie să spun că, mai mult decât orașul, frumoasă mi s-a părut călătoria până acolo. Cu autocarul, urmând drumul de coastă, călătoria noastră a durat cam o oră. Priveam extaziați ţărmul stâncos, dealurile înverzite din partea opusă mării, promontoriile, plajele izolate, mai rare... S-au făcut și câteva opriri pentru a savura priveliști panoramice deosebite, stânci cu forme și cu dimensiuni memorabile, iar la Capo Marrargiu am vânat din priviri vulturii-grifon plutind în zbor. Aici este locul în care trăieşte cea mai mare colonie de vulturi din Italia, iar ghidul local care ne-a însoțit atât în Alghero cât și în Bosa, a vorbit cu mândrie despre aceasta.

    Concluzii

    Insula Sardinia, cu cele aprox. 7000 de construcții de piatră preistorice, cu nenumăratele sale plaje și cu - se spune - mai multe oi decât oameni, este locul ideal pentru cei care vor să evadeze din tumultul cotidian.

    Sardinia are puține în comun cu restul Italiei. A doua insulă ca mărime din Marea Mediterană oferă mai puțină artă și arhitectură decât te-ai aștepta. Farmecul ei constă, mai curând, în plajele și mai ales în peisajele sale cu forme de relief neregulate, uimitoare câteodată. Mare parte din linia de coastă, de 1600 km, acoperită cu nisip, este mărginită de golfulețe romantice mascate de păduri cu pini și jnepeni. Interiorul este sălbatic, muntos, acoperit de ierburi și arbuști.  

    Majoritatea turiștilor vin în Sardinia pentru plajă. Distanțele relativ mari pe care le implică și puținătatea priveliștilor deosebite fac Sardinia mai puțin potrivită pentru un tur de vacanță. Și totuși noi am făcut-o. Orașele istorice, majoritatea și porturi, cu arhitectura lor specifică și cu vechile cetăți construite la înălțime, pentru unii posibil de vizitat doar cu trenulețul turistic, sunt ca o compensație pentru puținătatea obiectivelor de vizitat în interior. Interiorul verde, pe alocuri stâncos, este al oilor care - repet - se spune că sunt mai multe decât oamenii.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de iulianic in 14.10.24 10:04:53
    Validat / Publicat: 14.10.24 10:49:59

    VIZUALIZĂRI: 583 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Sardinia - un scurt circuit. Nuraghe la Prisgiona.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    mprofeanu
    [16.10.24 11:19:24]
    »

    @iulianic: Frumoasă este Sardinia pe care am văzut-o în primăvara anului 2013 și despre care am scris doar un articol, vezi impresii. Acum îmi pare rău, dar mereu am fost leneșă. Am avut un demaraj atunci, reminescențe din tinerețe, am vizitat pe cont propriu Santa Teresa Gallura, am ratat Bonifacio, ferry pleca mai devreme, dar am văzut Capo Testa, Alghero, Grota lui Neptun cu vaporașul, Insula Maddalena, Nuoro, satul cu picturi pe ziduri Orgoloso, Cagliari. Am rămas șocată atunci când am văzut litoralul său din nord-est cu acele hoteluri ce nu trebuiau să depășească o anumită înălțime din motive de mediu. Văzusem Litoralul spaniol cu al sale hoteluri blocuri și am înțeles atunci diferența.

    Mulțumesc pentru aducere aminte!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mprofeanu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sardinia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049602031707764 sec
    ecranul dvs: 1 x 1