GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Extraordinara mini croaziera pe coasta Ogliastra Sardinia - Golful Orosei
Încerc sa povestesc despre mini croaziera de o zi, efectuată din portul Arbatax cu compania Helios Turismo! Portul Arbatax este destul de mare și este prevazut cu parcare gratis (in cazul in care ești cu mașina proprie). Am efectuat excursia Helios Primo cu prânzul inclus! Costul 65€. Îmbarcarea se face la ora 7.45. Am ales ziua perfecta pentru o excursie pe mare, uitându-ne in prealabil la previziunile meteo ca sa evitam marea agitata!
Barca s-a oprit in larg pentru a ne permite sa facem fotografii uneia din cele mai renumite plaje de pe coasta Ogliastrina - Cala Goloritze - patrimoniu Unesco! Turistii ce reușesc sa ajungă acolo vin exclusiv pe jos, pe o cărare anevoioasă, drum ce durează circa 2 ore! Cum ne-a explicat ghidul de pe barca, aceasta drumeție spre plaja Goloritze e o agonie și extaz in același timp!
După ce am făcut poze cu aceasta faimoasa plaja am făcut și prima escala, plaja Pescărușilor (Cala dei Gabbiani). O plaja cu pietre mici si nisip, cu o apa de un turcoaz amețitor! Am rămas acolo timp de 2 ore! Am fost primii ce am debarcat acolo, dar imediat după noi au început sa vina fel de fel de bărci purtând turiști și plaja s-a umplut imediat, nefiind mare! Trebuie sa precizez ca in aceasta zona este un lanț muntos, peisajul din barca este magnific, cu stânci ce se oglindesc in mare, și micile plaje sunt cu pietriș, dar cu o apa incredibil de limpede și foarte rece! Voi atașa poze!
Următoarea oprire era facultativa (contra cost -10€ de persoana) la peștera smochinului (Grotta del Fico). Noi am ales sa o vizitam și bine am făcut! Cine nu dorea sa se oprească aici a fost debarcat pe o plaja alăturată (Cala Biriala) unde au avut timp sa se balaceasca și sa se răcorească in apa marii asteptandu-ne pe noi! Sa povestesc ceva despre aceasta grota superba (una din primele 5 atracții turistice ale Sardiniei! Am avut ghid ce ne-a povestit lucruri drăguțe! Spre exemplu, in aceasta grota, pana acum putini ani in urma, mai trăiau câteva exemplare de foci cu burta albă (foca călugărița) ce a emigrat in aceasta zona, cu milioane de ani in urma pe ghețari, in cautare de hrana! Între timp ghețarii s-au topit și aceste foci nu au reușit sa se întoarcă la Polul Nord. Din păcate, fiind in număr mic, la un moment dat au dispărut din aceasta zona! Interesantă este și o alta poveste legată de aceste foci, care au trăit aici chiar și in secolul 20. La un moment dat, au emigrat pe aceasta coasta și pescari de pe insula di Ponza in cautare de pește (o frumoasa insula din regiunea Lazio-ce se găsește și in apropierea orașului Napoli). Acești pescari pescuiau in timpul zilei și “depozitau” peștii in năvoade in apele limpezi și reci ale unei alte plaje-Cala Mariolu! Când se întorceau la navoade seara, le găseau goale! Nu înțelegeau cine le fura captura de peste zi! De fapt erau aceste foci, se crease o competiție pentru hrana între pescari și foci! Plaja respectiva se cheamă in dialectul napoletan, plaja hoților (cala Mariolu). Grota este mare, nu crează senzație de sufocare, deci nu trebuie sa va fie frica sa o vizitați! Sunt bine-nțeles stalactite și stalacmite, intr-un anumit punct al grotei se vede și marea! Recomandabila aceasta vizita!
După vreo 40-50 minute (cât a durat vizita) barca a venit sa ne ia și sa ne duca pe plaja unde au rămas ceilalți turiști ce nu au avut chef sa viziteze peștera! O alta plaja superba cu pietre mici, cu ape cristaline și azure! Am rămas acolo vreo 40 minute, cât sa ne scăldăm și sa ne răcorim, după aia am urcat toți in barca unde erau pregătite mesele pentru prânz! Ne-a servit cu aperitiv (salam și brânza -pecorino sardo) și paste specifice sarde! Totul foarte bun! Din plin am avut și apa rece, vin roșu in carafa, cafea si ceva biscuiți ca desert! Am mâncat pe barca oprită in larg, langa o parte de coasta numita Piscinele lui Venus! Foarte frumos peisaj.
După prânz, ne-am întors de-a lungul coastei pentru a face ultima debarcare, pe plaja Mariolu (plaja hoților). Inutil sa specific ca și aceasta plaja este superba, apa rece, limpede ca in piscina! Pe aceasta plaja era prezent și un mic bar, de unde puteai cumpara o băutura răcoritoare sau o înghețată!
Important de spus este ca in barca erau și umbrele de plaja, accesoriu ce ne-a fost furnizat la fiecare debarcare! Alt detaliu tehnic, pentru amatorii de aceste excursii: luați-va cu voi neaparat crema de protecție solară, costumul de baie și prosop de plaja!
După ultimele 2 ore de baie, plaja si relaxare, ne-am urcat in barca! Era ora 16. Am fost serviți pe barca cu pepene roșu, vin spumant si apa! Ne-am întors in port, fericiti după o asemenea experiența ce o recomand cu caldura!
Trimis de Simona50 in 26.06.23 11:18:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Locuind in Italia am fost in foarte multe zone și regiuni, Lazio (Roma, Fiuggi, Castel Gandolfo, Norcia, Tivoli, Terracina, Sperlonga, Gaeta, Ponza etc etc) Campania (Napoli, Coasta Amalfitana cu Positano și Amalfi, Sorrento, Salerno, Capri, Ischia, Procida, Pompei), Toscana (diverse agroturismuri, Florența, Siena, Pisa, San Gimignano, Volterra, Montepulciano, Chianciano Terme, Pienza, Bolgheri, Monte Argentario, Porto Santo Stefano etc) Umbria (Perugia, Terni -cu cascadele, Spello, Spoleto, Orvieto) Puglia (Lecce și un resort foarte frumos in Ugento -Vivosa Apulia Resort), Liguria (La Spezia, Cinque Terre, Lerici, Porto Venere, Levanto, Portofino, Genova), Piemonte (Torino, Cuneo, Ivrea -cu carnavalul -Bătălia cu portocale, Sanctuarul Oropa, Sestriere, Rivoli) Valle d' Aosta (Courmayor-Mont Blanc, Cervinia etc) Lombardia (Milano, Stresa -Lacul Maggiore), Alto Adige (Bolzano, Vipiteno, Merano, Corvara), Veneto (Venezia, Verona), Emilia Romagna (Bologna, Rimini), Sicilia (Catania, Taormina, Siracusa).
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Simona50); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Simona50: O croaziera minunata intradevar si asta se vede si din poze. Atentie data viitoare ca te-ai sabotat singura, ti le-ai setat ca nevotabile desi erau ale tale si meritau votul nostru.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Sardinia - un scurt circuit — scris în 14.10.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Sardinia, amore mio! — scris în 10.07.21 de MONITA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Sardinia – o destinatie de vacanță din vremea când Italia era și dorință împlinită, nu numai vis — scris în 30.09.20 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Alte locuri pe care le-am vizitat în Sardinia — scris în 04.02.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Bazilica Sf. Treimi din Saccargia cea mai veche şi interesantă biserică din Sardinia — scris în 29.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Civilizaţia megalitică nuraghică - nuraghi di Santu Antine — scris în 25.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Porto Cervo, staţiunea în care 1mp construit costă 300000 eu — scris în 17.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ