ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 16 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Santorini, printesa marii Egee (I)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Generalitati

Va rog sa va scoateti fierul de calcat din priza, ciorba de pe foc si puiul grill de la rotisor, pentru ca urmeaza un review mai lung.

Incontestabil, Santorini e-o insula unica. O a doua Santorini, nu mai exista in lume. Precum nu exista nici un al doilea “Dracula Castle”, Casa Poporului” sau “Cimitir vesel”. Doar ca unii stiu sa profite de oportunitatile turistice, altii nu.

Insula poate fi privita din cel putin doua puncte de vedere in functie de mau multe lucruri, dar mai ales de starea sufleteasca de moment, a turistului. Unii, vor exclama ”Wow! Ce minunatie, niste orase, cocotate acolo sus in cer, pe creasta craterului, acolo unde doar vulturii se avanta si totul e invaluit de o mare si un cer impecabil si de misterul unei eruptii nimicitoare. Superb. Inedit. Original. Unic! Altii, mai rezervati din fire sau poate mai obositi dupa atatea ore de mers cu masina si feribotul, care cunosc déjà imaginile ce-i asteapta din zecile de pliante si ghiduri ce circula prin lumea larga, vor ramane ceva mai indiferenti si vor zice… ”Pai pe asta am dat eu un sac de bani? Pe doua orase si niste creste aproape golase si sterpe si pe o insula fara nici o plaja? ”. Asa ca, inainte de-a porni la drum am cerut si eu parerea a doi sefi de agentie turistica din urbea mea. Primul mi-a zis ca in afara de Caldera cu cele doua orase ale sale, Fira si Oia, n-ai nimic interesant de vazut, totul e sterp si banal in jur, lucru care se si observa de la aeroport si pana la Caldera, celalalt, mi-a zis doar un cuvant “Marketing, o desantata politica de marketing ce-a prins mai ales la asiatici”. Fiecare cu parerea lui.

Eu m-am axat pe ceea ce e frumos, n-am strabatut povarnisul ars de soare peri-calderean decat odata, ca sa vad mai de aproape o moara de vant, ci m-am axat mai ales pe cele trei puncte care stiam ca-mi vor face placere : Fira, Oia si Red Beach. Caci ce-ar fi Santorini, fara Fira, Oia si Caldera. Mai nimic! O insula stearpa, anosta si tuciurie in imensitatea marii, asa precum mai exista in Grecia inca altele o mie. Si mi-a mai placut ceva in Santorini. Portul Athinios, de care n-ai cum sa nu te-mpiedici, daca vrei sa vizitezi si o alta insula mai mare.

Acuma, sa stiti ca insulei si insularilor li se cam falfaie de parerile noastre. Ei au reusit in ultimii ani sa atraga din ce in ce mai multi turisti din intreaga lume si sa intre in TOP TEN-ul destinatiilor turistice mondiale. Acesta insula ciudata, asa cum e ea, pentru unii euforizanta, pentru altii banala, pe jumatate naturala, pe jumatate artificiala, reuseste sa atraga precum un urias magnet, precum o fata morgana, precum un drog sau un simplu nume de reclama, pe toti iubitorii de frumos, pentru ca nimic in Marea Egee, nu se compara cu intrarea triumfala a unui feribot in Caldera, unde, acolo undeva sus, pe buza vulcanului te saluta cele doua alburii orase-amfiteatru, adulate de mai toti locitorii planetei indiferent daca sunt pro-sau anti-santorinieini, orase ce se preling precum un ghetar din Alpi, de pe creasta muntelui, deasupra unui perete aproape vertical, brun - roscat sau negricios, imagine incadrata de o superba si infinita mare si un cer albastru. Apoi, apropiindu-te de Fira, mai vezi doua pacheboturi care stau in Caldera doar asa de design, eu le-am vazut acolo in fiecare zi, si cred ca au fost puse in stil “Navagio”, unde o epava care statea in apa, gata-gata sa rugineasca, a fost trasa pe mal, ca sa ridice valoarea peisajului. In acel moment al intrarii in Caldera, intreaga suflare a feibotului iese e punte sa filmeze, sa faca fotografii sau sa admire, pur si simplu, printesa Cicladelor. In acest moment, toti turistii se pun de acord, ca Santorini e o insula superba si exclamatiile de admiratie nu mai contenesc.

De cand am venit acasa, ma tot intreb ce-a gasit lumea atat de interesant la aceasta insula incat sa strabata anevoiosul drum pana acolo si inca nu mi-am dat seama. Dar nici nu e nevoie. Omenirea afacut deja o selectie si a pus, sa zicem, Turnul Eiffel, Piramida lui Keops si Santorini printre preferintele ei. Si atunci nu mai are rost sa incerci sa-ti explici nimic. Ele plac ochiului si-atat. Fie pentru ca sunt frumoase si semete, indraznete, non-conformiste, fie pentru ca au o istorie interesanta, fie pentru ca constructia lor a necesitat eforturi deosebie din partea aceste furnici mereu neobosite, numite om.

La un prim contact, Fira si Oia, te socheaza. Sunt niste creatii SF, anacronice, care poate daca n-ar fi fost construite in panta, pe muchia subtire a unui vulcan si la inaltime ci pe teren plat, n-ar fi stranit atata curiozitate. Fira, care e mai populara, mai umana si mai mare, place, pentru placerea ce ti-o transmite, poate, o bere sau un pranz servite undeva pe o terasa, stiind ca deasupra ta, e-un furnicar de turisti curiosi ce strabat faleza si fotografiza tot iar jos, foarte jos in vale, e-un port mic (portul vechi), unde nu prea poti ajunge nicicum decat daca ai picioare zdravene. Decat coborand zeci de serpentine obositoare si cu miros de grajd, pe langa ciurde de magarusi sau cu telecabina, pentru 5 sau 6 euro. Fira si Oia plac pentru ca vezi mereu venind alti si alti turisti entuziasmati, unii chiar euforici, sentiment care e molipsitor. Place pentru ca realizezi efortul celor ce-au riscat, construind orasele pe panta unui vulcan, vulcan care poate oricand sa recidiveze si sa scufunde in abis, intreaga aceasta destinatie din TOP TEN. Fira si Oia, sunt doua orase desprinse parca din viitor, loc in care, dupa ce-au facut ordine in lume si i-au alungat pe toti cei rai, Luke Skywalker, Obi Wan si printesa Leia, isi vor permite sa vina aici, intr-un scurt sejur, intr-un apartament confortabil din care ziua vezi un albastru infinit iar noaptea, intreg universul, ca sa se odihneasca sau poate sa-si faca luna de miere, inainte de-a porni spre alte aventuri celeste.

Voi incepe cu sfarsitul

Pe data de 13 iunie a.c., feribotul sosit din Paros ma readuce pe Santorini dupa doua saptamani de Ciclade. In Santorini, mai raman doua zile, pentru ca avionul de Otopeni, pleaca poimaine de pe micutul aeroport din Santorini. N-am vazut inca aeroport mai mic. Trei incaperi, una pentu plecari, alta pentru sosiri si a treia, care ramane deschisa toata noaptea, e destinata diferitelor firme comerciale. Aici e bine sa te adaposteti daca ai sosit inainte de 5,30 dimineata si vremea e proasta sau bate vantul. Aeroportul e inchis noaptea, intre ultima cursa, cea de la ora 0,30 si ora amintita, 5,30, cu toate ca pe un afis scrie ca e deschis non-stop. Ajung la 5 si 10 minute, ma asez si eu la coada. Sunt numai romani. Glumim. “Aeroportul e deschis non-stop, cu exceptia noptii". Checkingul incepe la 6.

In Ciclade, n-am vizitat decat doua insule, Santorini si Paros, cu toate ca mi-am propus 3 sau 4. Pe Antiparos am stat cateva ore. De ce doua? Pentru ca, odata ce ai aruncat ancora undeva pe o insula din Ciclade, pentru a ajunge pe o alta insula de pe ruta mult batuta, clasica, Pireu-Paros-Naxos-Santorini, (sau alta insula mai mica) pierzi doua zile / insula. Feriboturile nu pleaca la 5 dimineata si nu se-ntorc la 9 seara, asa cum ti-ar conveni tie. Pentru a vedea cat mai multe insule din Ciclade, ai nevoie, nu de foarte multi de bani, ci de mult timp. Iar Mr. Meltemi, trebuie sa te lasa-n pace. Cum? Nu stiti cine e domnul Meltemi? E vesnicul dusman al turistului din Ciclade. Meltemi e-un vant parsiv ce se formeaza in pusta maghiara si-n campiile arse de soare ale Turciei. Strabate intreaga mare Egee, de la Nord la Sud, actioneza cu intermitente intre luna mai si octombrie, iar in dreptul Cicladelor, cele doua ramuri ale sale, se unesc si parca inebunesc. Uneori, vantul bate cate o saptamana, non-stop. N-are el boala pe insulele mai nordice, Thassos sau pe Sporade ci pe Ciclade. Cand vantul bate puternic, agita marea si vaporasele mai mici decat feriboturile, ce te duc in feericele insule din acest arhipelag (Ios, Mykonos, Mylos, etc), nu pornesc la drum sau ti se spune… ”Ok, puteti lua bilet dar sa stiti ca marea e agitata”. Si daca ai stomacul sensibil, vezi si ce-ai mancat alaltaieri. Fetele de la agentie, in zilele cu vant si mare agitata, ma postrofau mereu “Pai cum nu stiti, ca-n Sntorini bate vantul? ”. Una dintre ele, mai umana, imi zice…. ”Eu va sfatuiesc astazi sa nu porniti la drum, mai asteptati 1-2 zile”. Si asta si fac, mai trag de timp si mai fac o plimbare pe marginea Calderei sau prin vechiul oras Fira, oras cu strazi inguste, in care poti atinge peretii caselor de vis-à-vis, cu ambele maini. Giganticele feriboturi de pe ruta amintita, (Pireu-Paros-Naxos-Santorini) n-au probleme, sunt adevarate orasele plutitoare, stabile si moderne, dar vaporasele mai mici, au, iti plimba stomacul din babord pana-n tribord si de la pupa pana la prova. Si vai! Sa vedeti ce excursii frumoase se fac zilnic din Santorini. V-am pus afisul din fata unei agentii din centru, doar asa ca sa va zgariati pe ochi cand marea e agitata! In fiecare zi (minus duminica), poti vizita o alta insula. Inca din tara, amicul meu din Bucuresti ma avertizare… ”Sa nu dea domnu’sa te-ntalnesti cu Meltemi! ”. Pe uscat, Meltemi te urmareste oriunde. Poate incepe oricand si sa inceteze oricand. Brusc. Esti la picioarele lui. Face misto de tine. Poate apare cand ti-e lumea mai draga si poate inceta cand nu te-astepti, de la un minut la altul. Cand bate, daca esti in camp deschis, te poate chiar si dezechilibra. Incerci sa te ascunzi de el, dupa o casa, dupa un copac mai gros, dar Mr. Meltemi, ia coltul, ocoleste orice obstacol si vine dupa tine, te urmareste ca un detectiv. Parca ar sufla din mai multe directii deodata. Noaptea, e-un vant rece, in luna iunie urla ca o haita de lupi, ziua insa, e cald si puternic. Dar l-am prins si-n debutul lui iulie. Uneori adie placut, mai ales in timpul siestei, cand intreaga Grecie fierbe si se-ascunde prin case. Anul acesta au fost temperaturi mari de 34-37 gr. C. Din 28 de zile cat am stat in Grecia, a plouat o singura zi. Noaptea. A fost vijelie. A rupt plaja din Skala Potamia. Au aparut si alge la mal. Dar pana sa apara turistii, pe la 9-10 dimineta, crevasele din plaja au fost astupate si algele au disparut. Odata, Meltemi, in Santorini, mi-a luat aparatul foto din mana si a trebuit sa ma fixez de un maslin (mai batran ca mine), ca sa fotografiez un golf. Asadar, exista multe necunoscute prin acest arhipelag frumos si un sejur reusit pe-ici, se-ntampla sa-l ai, doar daca ai si putin noroc. Loterie curata.

Feriboturile apartin mai multor firme, sunt mari, sunt luxose (mai ales Blue Star Ferries), sunt ca niste vase de croaziera, cu “biznis class”, cu ascensor, cu scari rulante, cu mai multe punti, cu magazine pentru shoping, cu restaurante si baruri, cu agentii de turism, cu televizoare plate pe toti peretii. Doar o piscina si un jacuzzi le mai lipseste. Dar… merg incet. De fapt acesti mastodonti ai apelor, nu merg ci aluneca pe apa, ca un schior pe zapada, tanagajul nu se simte deloc, nici cand marea e mai agitata. E-o placere sa aluneci cu feribotul pe mare, sa te-nfunzi intr-un fotoliu moale de piele, langa un perete de sticla, sa bei o bere si sa privesti marea. Din Paros pana in Naxos faci o ora si ceva, din Naxos in Santorini, doua ore. Un bilet Paros-Santorini, costa 22 de euro si nu prea are rost sa ti-l rezervi din timp, pentru ca mamutul plutitor al marii Egee, inghite sute se pasageri si nu e doar unul singur pe zi. Sint vreo 3-4. Dar, eheee… portul de feribot din Santorini nu e sitiat in capitala, in Fira ci la vreo 7-8 Km de Fira, in Athinios, unde trebuie sa ajungi c-un autobuz local, ce circula destul de des. Athinios e-n vale, jos, la nivelul marii, “pe fundul prapastiei”, de-acolo se dechid asaaa, vreo 14-15 serpentine-n ac de par, care te duc pana sus pe buza vulcanului “la civilizatie”, caci orasele se afla sus, la 250-300 de metri de port. Acest drum din port si pana pe buza vulcanului, e-o alta realizare inginereasca deosebita, pe langa construirea celor doua cusme citadine ce imbraca creasta craterului, Fira si Oia. Acele serpentine sapate in stanca de OM, sunt indescriptibile, ametitoare, impresionate, e ca si cand ai suprapune serpentinele de la Cheile Bicazului una peste alta de vreo 3-4 ori. Ca sa ajungi din port la Fira, adesea se urca in coloana, la pas, autocar dupa autocar, faci o ora. Si la dus mai pierzi ora si ceva, ca sa ajungi in portul de ferry, ca doar pleci cu ceva vreme inainte. Si uite-asa… daca ti-ai fixat “baza” pe una din insulele Paros, Naxos sau Santorini, la fiecare plecare si sosire pe (si de pe) o alta insula, mai pierzi aproape cate o zi... Ca sa vizitezi 2-3 insule din arhipelag, ai nevoie de mult timp. De bani multi ai nevoie mai ales in Santorini, (si unii turisti mi-au zis ca si-n Naxos). Santorini, mi s-a parut cea mai deosebita dar si cea mai scumpa insula din cate am vizitat pana acum in Grecia. Si sa nu credeti c-am stat la hotel, (nu mi-am permis) ci la camping, care pentru mine, culmea!, a fost inca o atractie a insulei (urmeaza review). In Santorini, totul, dar absolut totul e de cateva ori mai scump decat in Paros sau Antiparos, Thassos, Lefkada, sau Skiathos. Exemplu… 1,5 litru de apa plata Aypa, in Santorini costa 3 euro, in celelalte, 0,30 euro. Un souflaki sau un gratar oarecare (porc, pui), cu garnitura, in Santorini, costa 16-20 euro, in celelalte insule, 6-8 euro. O inchiriere de masina mica, cu doua locuri, automatica (si nu prea gasesti decat de-astea), in Fira, costa 55 de euro/zi, in celelalte insule, intre 23 -30 de euro/zi. Ma plimbam pe Broadway-ul din Fira, o strada comerciala ce se bifurca la un moment dat si apoi se trifazeza, spre buza calderei, cadera strabatuta pe toata lungimea ei, de o minunata promenada care merita toti banii si intru intr-o agentie “rent-a car”… ”As dori o masina mica pentru doua zile””, zic eu… (pentru o zi sa nu cereti ca agentii toti vor stramba din nas). “Vai ce noroc aveti, imi raspunde un baiat, astazi avem o ocazie speciala, unica, aveti o masina automatica cu doua locuri la numai 56 de euro/zi! ”.

Dar sa revenim in portul de ferry. De-acolo te ia un autobuz local pentru o suma modica (parca 1,80 euro), (in insule, in Grecia, inca n-am intalnit vreun bilet de autobuz local sa coste mai mult de 3,20 euro-turul insulei Thassos) si te duce pana-n autogara din Fira, un fel de punct de referinta, nodal, al orasului. Inainte de acostarea feribotului in portul Athinios, toata lumea-i adunata, cu mic cu mare, cu bagaje multe, asteptand sa ajunga pe mal. In cala e semi-intuneric dar se aprind niste lumini. Trapa feribotului se deschide cu incetinitorul. Alarma suna strident. O voce la megafon anunta insa placut in toate limbile pamantului. De 7-8-9, de 10 ori chiar. “Ati ajuns in insula Santorini. Veti debarca in portul Athinios de unde va vom transborda in Fira. Ati ajuns in Santorini. Ati ajuns in Santorini”…. cuvantul Santorini incepe sa ti se infinga in minte si cred ca n-o sa-ti mai iasa de-acolo niciodata. De parca Santorini ar fi buricul pamantului. Unde? In Santorini? Pe aceasta semiluna de piatra, arida si fara nici o plaja, pe care daca ai facut greseala sa calci descult, nu pe sosea ci pe o roca taioasa vulcanica, uneori neagra, alteori bruna, alteori roscata, te alegi cu rani in talpi? (De fapt atunci cand esti purtat pe insulitele din Caldera, esti atentionat sa ai incaltaminte cu talpa groasa!). Da! In Aceasta insula ce-ti poate rani pielea rau de tot dar iti incanta ochiul! Da! Pe acesta insula marketingul functioneaza de minune.

Insula e plina de asiatici. Japonezi, coreeni, chinezi, vietnamenzi. In Santorini te simti ca-n Tokyo. Nu faci 5 pasi fara sa dai de-un asiatic. Merg in grupuri-grupuri, insotiti de-un ghid, pentru c-au auzit ei ca acesta insula e vestita si excelenta pentru a-ti petrece luna de miere. La Oia urmaresc un cuplu de tineri japonezi care se lasa filmati de o echipa angajata de greci din insula. Mititelul japonez isi poata in brate aleasa inimii, in rochie de mireasa, peste tot. O urca pe scari, o coboara, o mai pune pe-o balustrada, o plimba pe faleza calderei, mai se dezechiliberaza si e gata-gata sa se pravale in mare, cu mireasa cu tot… Dar, cine a facut ca el, luna de miere in Santorini?

Va ziceam ca atat caldera din dreptul orasului Fira cat si Oia sunt superbe. Un amfiteatru de terase, apartamente, cu piscine infinite-n fata, mici restaurante ce deservesc cate 10-12 apartamente de lux ce cred c-au costat o avere, multe scari interzise c-un cordon ce te atentioneza ca… gata! Pana-aici ti-a fost baiatu", mai jos n-ai voie sa cobori decat daca platesti. Nici la restaurantele dintre apartamentele ce curg inspre ocean nu esti bine venit daca vrei doar sa faci poze fara sa consumi ceva. Cred ca e extraordinar ca dimineata pe la 5,30, sa te trezeasca in apartamentul tau situat pe povarnisul descendent al calderei, cine? soarele ce se-nalta din mare. (Soarele rasare in iunie la Fira si apune la Oia). O fi minuant sa vezi in fata ta doar o terasa alba, piscine ce se continua cu marea si soarele. Pentru asta a meritat sa dai toti banii. Dar mai iesi si pe terasa. Ei, aici nu mai e asa de bine, pentru ca de vecinii tai din dreapta si stanga, nu te desparte decat un parleaza. Ba-I mai vezi si pe cei de sub tine cum isi intend sezloangele si-si expun cheliile si buricele la soare. Apoi, te duci cativa zeci de metri pana la restaurantul tau, unde servesti masa in timp ce admiri soarele care s-a facut mare, mare. E frumos, e cald, e bine. Dar, pe undeva pe niste scari laterale stau paparazzi, asa ca mine si te zoom-uie cu aparatul foto. Asta nu-ti mai convine. E stiut ca in aceste apartamente din Fira si Oia, odata ce-ai iesit din ele, nu mai ai intimitate. Poate oricine sa-ti vada si cati cartofi prajiti ai in farfurie. Te simti mereu privit de cei din jur sau de turistii curiosi. Cred ca exista AFA si-n alte tari, care vor sa expuna poze cu cele doua orase, cat mai in amanunt. Plus ca mai e si multe inghesuiala pe-acolo. Mai urci apoi pe promenada si te-amesteci cu multimea, mai shopingesti ceva, apoi revii in celula ta alba si privesti din nou mrea. Ai vrea sa cobori la ea, ca sa faci o baie. Imposibil. Faci in piscine, ca acasa la tine-n Romania la strand. Santorini n-are plaje de nisip galben, fin. Atunci, ai vrea sa fii la Mamaia. Santorini, e-un vulcan si vulcanii n-au plaje de nisip. Are doar cateva plaje interesante cu nisip negru sau rosu dar sunt departe, situate intr-un peisaj sterp. Daca ai inchiriat o masina, o pornesti la drum si mai colinzi insula. Dar in doua zile ai vazut tot. Insula e mica. Si e foarte, foarte, foarte aglomerata. Pai nici nu poate fi altfel, cand singurul spatiu vital e faleza calderei, cateva piatete adiacente si strazile comerciale din Fira. Nu incercati sa coborati spre “vechiul port”, de pe caldera din Fira, care are si el, portul, farmecul lui. Caci sepentinele sunt greu de parcurs si la coborare. Daca cumva nu stiti unde incepe drumul serpentinos ce coboara spre vechiul port, de unde pornesc vaporasele spre insulele din mijlocul calderei, e simplu : luati-va dupa miros. Uneori mirose doar 2-3 serpentine, cele de sus, exact acolo unde astepata magarusi care te vor transporta in jos si-n sus, alteori insa cand e caldura mare, la orele amiezii, mirose si pe terasele restaurantelor din jur, unde te-ai asezat sa privesti Caldera in timp ce servesti masa de pranz. In mijlocul falezei calderei din Fira, e-o bisericuta simpatica. Si mai multe strazi comerciale. Unele acoperite. Strazile sunt inguste. Un bazar intreg. Am intalnit si cativa compatrioti de-ai nostri de o etnie binecunoscuta, o fetita ce canta la acordeon si un baietele ce culegea banii intr-un pahar.

Poate ca eu n-am fost atat de entuziasmat de Santorini, pentru ca imaginile cu bisericute cu cupole rotunde si mori albe de vant, le vezi peste tot. Nu mai e nimic ce sa te surprinda. Ai mereu senzatia de “déjà vu, déjà connu”. Dar nu e dracul atat de negru. E de admirat ce-au reusit acesti constructori greci sa construiasca de-a lungul a doua milenii cat si azi, dintr-o insula vulcanica anodina, urata chiar, ce s-a prabusit in mare si pe care nimeni nu dadea doi bani. Santorini a ajuns una din principalele atractii ale Europei. Cum au facut-o? Numai ei stiu. Si rezultatul se vede. E fantastic. Vin aici turisti de pe tot mapamondul si-si lasa banii. Su nu putini. Apus de soare in Oia? Da! Se fac excursii pentru a vedea un apus de soare mult laudat, care nu totdeauna e fantastic. Uneori sunt nori si nu vezi mare lucru. OK! Dar apusuri de soare exista pe mai toate insulele grecesti, sau din alte tari! Ce poate fi atat de spectaculos intr-in apus de soare?. Am vazut in delta apusuri de soare minunate. Iarasi marketing. Incet-incet, turistii lumii, isi vor da seama ca Santorini nu e paradisul pe pamant. Dar pana acolo, mai e mult si daca fiecare din cei aproape 2 miliarde de asiatici, unde vad ca mitul “lunii de miere in Santorini”, a prins, vine macar odata in insula, e suficient. Dup-aceea, grecii poa’ sa vanda si la 1 euro sejurul, ca ei si-au facut de mult plinul

De aceea m-am felicitat cand am ales “Camping Fira ” ca locatie de cazare care-ti ofera un spatiu generos, aerisit, (e drept, mai spartan), o piscina, un mini-market, un “impinge-tava la preturi rezonabile” si mult spatiu verde. A propos. Amicii mi-au mai zis "Nu sta acolo mai mult de 3-4 zile ca n-ai ce face". Asta m-a descumpanit. Eu am stat 9 zile. Dar nu regret. Am batut faleza calderei aproape zilnic si fiecare straduta din Fira de mai multe ori.

Inchei prin a reproduce remarca unui amic:”Santorini nu e pentru oricine”. Se referea probabil la faptul ca Santorini e departe si e scump. Si se ajunge greu acolo. Si avea dreptate. Dar, exista si un Santorini "low-cost", despre care am sa va vorbesc in episodul urmator.

Concluzia?

“Am vazut Santorini o data, acum pot sa mor....sunt in insula cateva lucruri extraordinare, unice, ciudate, afluenta publicului se datoreste unui marketing extraordinar, a doua oara nu mai mai trage inima sa ma duc, ca-n alte insule grecesti. "O data si gata! ”. In periplul meu prin Ciclade am gasit insa doua insule pe care mi-ar face mult mai multa placere sa le revad. Paros si Antiparos. Aceste imi produc o bucurie nebuna, vecina cu exaltarea, chiar si acum, cand scriu aceste randuri, la ceva distanta dupa ce m-am intors. ”

(va urma)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 16.07.16 08:36:18
Validat / Publicat: 16.07.16 12:36:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos, Lefkada, Zakynthos, Skiathos, Paros

VIZUALIZĂRI: 7038 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

38 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Fira si o parte din Caldera
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 90400 PMA (din 76 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

38 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 38
webmasterX
[16.07.16 09:37:58]
»

foto, nimic? Taman din... Santorini??

dorgoAUTOR REVIEW
[16.07.16 11:23:09]
»

@webmasterX - youtube

webmaster26
[16.07.16 12:24:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[16.07.16 13:20:48]
»

Nici nu calc, nici nu gatesc, pur si simplu ma bucur de o zi frumoasa in curte la umbra, de articolul tau si de poze.

Felicitari, votat cu mare placere.

webmaster
[16.07.16 13:24:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvio
[16.07.16 13:50:21]
»

@dorgo -

Doamne, greu ti-o fost... sa te intorci acasa!

dorgoAUTOR REVIEW
[16.07.16 16:43:00]
»

@elviramvio - Mi-a fost greu, pt. ca sunt presat de timp si mi-a cazut computerul de catva ori in dimineata asta... ai vazut cate greseli de ortografie am? Scuze tuturor!!! Sper ca ati inteles totusi esentialul. Maine scriu continurea, sper sa n-am nici o greseala.

Am uitat sa va spun ca mi-am adus si un cadou fain de pe faleza Calderei, un magnet cu un cap de magar. Am tot cautat unul care sa aiba o privire mai putin inteligenta decat a mea dar n-am gasit. Asa ca am luat ce-am gasit.

dorgoAUTOR REVIEW
[16.07.16 16:53:44]
»

@webmasterX - Mai pun maine niste poze cand descriu habitatul de la camping, in care m-am cazat. Avea muuulte stele (mai ales noaptea cand deschideai usa, vedeai tot cerul).

mogly
[16.07.16 16:56:54]
»

@dorgo - Felicitari pentru vacanta si pentru review! L-am savurat pe indelete, ca il asteptam, ce crezi? Si oricum azi m-am hotarat sa sar de tot peste prepararea ciorbei, deci ai mei s-au multumit cu felul doi si de vreo doua zile ploua nonstop, deci n-am spalat ca n-am soare si prin urmare am scapat si de calcat. Concluzia: scrie, scrie ca eu am timp de citit si astept continuarile!

Initial noi am vrut sa mergem in Creta, apoi fiica-mea Malina, ca ea e sefa mea in materii de calatorii a vrut sa-si aleaga insula si s-a tot gandit intre Santorini si Mykonos, pana la urma a castigat ultima. Vorbeai de preturi mai scumpe in Santorini, cred ca tot asa trebuie sa fie si in Mykonos, daca nu si mai si avand in vedere ca mergem la sfarsitul lui august.

Am inteles de la tine ca se putea ajunge din Santorini in Mykonos, atunci banuiesc ca si invers, dar nu cred ca e vreo sansa sa ajungem tur - retur in aceeasi zi si sa avem timp si de vizitatul insulei? Distanta e destul de mare si daca mai apare si uratul ala de... Meltemi!

Din Creta vazusem ca se fac excursii de o zi in Santorini, din Mykonos insa nu am gasit nimic. Si totusi distanta Creta - Santorini e o idee mai mare decat distanta Santorini - Mykonos.

Spor la scris!

elviramvio
[16.07.16 17:00:59]
»

@dorgo -

Nu comentez despre priviri inteligente ca nu vreau sa vorbesc despre a mea in comparatie cu amintirile pe care dau banii dar stii ce luam noi de la greci si bulgari : magari si cucuvele! Deja am o umila colectie si sper sa o maresc. Despre greseli drept sa spun, la asa articol fain nici nu conteaza, cand e vorba despre Grecia, nu vad nimic altceva decat ideile, poti scrie si de jos in sus ca tot citesc.

Nu te mai tin de vorba ca vreau/vrem continuarea. Spor la scris!

dorgoAUTOR REVIEW
[16.07.16 18:28:53]
»

@mogly - Nu poti in aceeasi zi sa pleci si sa te-ntorci cu feriboturile mari ci doar cu vedetelle rapide, eventual. La Agentiile de voiaj din oricare insula, Naxos, Paros, Santorini sau in Pireus, exista multe agentii ce vand bilete si care-ti ofera cele mai bune solutii si explicatii.

Cu Naxos si Paros nu sunt probleme, portul e chiar "pe plaja", in capitala, dar in Santorini e la 300 de metri mai jos decat orasele, plus ca nu in nici unul din orasele mai mari, (Fira, Ota, Firostefani) deci pierzi timp ajungand la Fira, spre exemplu, de la portul de ferry din Athinios. De acolo pleaca feriboturile oraselor din Caldera si din intreaga insula.

Un exemplu (mersul ferry figureaza si pe internet), vrei sa pleci din Naxos dimineata devreme cu primul ferry ce soseste din Pireus (Pireus-Paros-Naxos-Santorini). El ajunge cred pe la 12 la pranz in Naxos (mai intai stationeaza vreo 20 minute in Paros, pe la 11 fara un sfert)... OK, te imbarci, ajungi in Santorini pe ora 15, ajungi in portul de ferry Athinios, care e la 7-8 Km de Fira. De acolo te preia autobuzul local. La Fira vei fi la ora 16.

In acea zi nu te mai poti intoarce., dar... deja, in portul Athinios, vei intalni cel putin 10-12 proprietari de pensiuni sau studiouri (mai ales) cu pancarte si masinile lor mici, care te imbie sa te cazezi la ei... poti cumpara vreo 2-3 nopti. Pretul e negociabil. asa am facut eu cand am ajuns in Parikia (Paros), am ales "un afis" la intamplare din multe, "Jimmi's studios and rooms", cu 23 euro patul., timp de o saptamana. Am avut noroc, ca n-am avut pe nimeni in camera pe celalalt pat.

mogly
[16.07.16 18:34:50]
»

@dorgo - Multumesc mult pentru informatii

dorgoAUTOR REVIEW
[16.07.16 18:38:52]
»

@dorgo - Din cate stiu, "insulele tinerilor" sunt Mykonos si Ios, acolo e discoteca dupa discoteca, viatza de noapte, nenicule!

Paros e-un "nod naval" de unde pleaca multe vaporase spre multe directii, deci si spre Mykonos.

Dar cred ca daca ai ajuns in Pireu, ti se va spune direct acolo, care e prima cursa spre Mykonos.

Daca ai ajuns in Paros, ai drum spre Mykonos, parca doar martea.

Vacanta placuta!

mogly
[16.07.16 19:00:30]
»

@dorgo - Fiica-mea (cea mare) are 17 ani, dar e extrem de linistita, nu a fost niciodata intr-o discoteca nici in Romania, deci n-o sa ne facem de cap nici pe acolo. A vrut Mykonos pentru a cunoaste insula si sa ne plimbam prin orasul cu case albe si mori de vant.

La fel ne-ar fi placut sa vedem si Oia si Fira pentru incantarea ochilor.

Dupa vacanta in Corfu de anul trecut atat eu cat si ea ne-am indragostit rau de tot de Grecia, asa ca am vrea sa vedem tot, insa cum spui si tu, timpul nu permite, iar noi suntem deja incorsetati de biletul de 7 zile cu avion pentru Mykonos, mergem in zona Glastros unde e liniste si suntem la 1,5 km de capitala zgomotoasa a insulei.

Multumim!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pami*
[17.07.16 10:10:53]
»

@dorgo - acest articol m-a prins chiar in momentul cand planuiam urmatoarea calatorie prin Grecia... si cautam din greu cum sa ajung pana la Santorin... acum voi renunta pentru moment si astept sa treaca mai intai toti asiatici pe acolo... sau sa iasa cel de la marketing la pensie; -)

ANILU
[17.07.16 10:42:02]
»

@dorgo: Aseară ne-am întors din vacanță și normal acum gătesc ceva pentru săptămâna ce stă să înceapă. Am ciorba pe foc și cât fierbe am zis să văd pe unde s-au mai plimbat colegii.

În Santorini? Păi vreau și eu.

Superb și articolul și pozele.

Și da mi sa fiert ciorba cât am citit articolul.

Felicitări.

Aștept continuarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[17.07.16 12:16:26]
»

@Pami - Cum se ajunge in Santorini? Destul de greu... chiar acum am scris un review ce va apare ceva mai tarziu a apărut deja (vezi impresii), cu cele 3 cai de acces ale romanilor in Santorini.

1. - Cu auto propriu (dar distanta pana la Pireu e mare, nu stii daca ajungi in orarul feribotului, ai nevoie de o cazare intermediara, plus ca feribotul face intre 4-5 ore pana in insula. In insula nu debarci nicaieri, nici in Fira nici in Oia, ci in portul Athinios, care e la 6-7 Km de Fira si la vreo 12-14 de Oia.

2. - Cu avionul pe cont propriu (trebuie sa-ti pregatesti sejurul din timp, acum, hotelurile si studourile din Fira si Oia sunt rezervate de mult, mai gasesti doar prin localitatu mici si izolate, te asteapta baietii in portul de ferry cu pancartele, dar ai nevoie de o masina inchiriata ca sa te misti, ceea ce costa 55 euro/zi, plus benzina.

3. - cu avion charter, sejur de obicei de o saptamana, care te duce din Cluj sau Bucuresti intr-un loc bun, n-ai griji, dar e scump. Eu am cerut un studiou single in Fira, acum in iulie, cu charter din Cluj, 7 zile cu mic dejun... 937 euro.

In primele doua cazuri (1 si 2) ai avantajul ca poti sa-ti planifici sejurul cum vrei tu si sa stai mai mult de o saptamana si sa mai vizitezi 1-2 insule.

Dan&Ema
[17.07.16 19:23:58]
»

Zuperbonus @dorgo pentru articolul ce prezinta urmatoarea destinatie greceasca pe care si-o doreste Ema!

maryka
[17.07.16 20:22:52]
»

Foarte frumos articolul! Felicitări pentru vacanță frumoasă! Mi-a plăcut mult cum ați reușit să surprindeți "spiritul" insulei.

Am citit și despre cazare. Ce mi-ar place și mie să rătăcesc ușor pe străduțele înguste, să am timp să admir toate acele clădiri albe, cocoțate pe stânci.

Am fost în iunie în Creta și agenții de turism tot încercau să ne vândă excursie de o zi în Santorini. Noi spuneam că e puțin timp, nu merită efortul. Iată că am avut dreptate. Santorini e o destinație aparte, unde îți trebuie cel puțin câteva zile pentru a "savura" insula.

Călătorii frumoase pe mai departe!

deeaghe
[21.07.16 18:28:02]
»

Un articol complet, poate prea complet. Dupa parerea mea nu pot sa inteleg cum ai fost in Santorini si ai atatea lucruri neplacute de spus. Am fost o saptamana in Santorini in luna de miere si nu o sa uit niciodata aterizarea avionului pe aeroport, faptul ca mi-au dat lacrimile cand am aterizat (de bucurie), superbele apusuri pe care le-am vazut din toate locurile posibile, ospitalitatea tuturor angajatilor din restaurante, Pyrgos, Megalochori, minunatele biserici albe cu cupole albastre pe care da, le-am vazut de mii de ori in pliante si afise, dar nu se compara cu a le vedea in realitate. Nu o sa uit vulcanul, plajele cu pietris negru, alb, gri, plimbarea cu velierul pe mare, vinsanto si masinuta jimmny cu care ne-am batut insula in lung si lat cat e ea de mica. Nu o sa uit hotelul din Akrotiri mic dar superb si deloc scump si nu il ultimul rand nu o sa uit Caldera si minunatul peisaj arid, uscat si aparent lipsit de viata. Santorini a fost un vis devenit realitate cand ma asteptam mai putin si va ocupa intotdeauna un loc special in inima mea... pana data viitoare cand viata va dori sa ne revedem... curand... sper...

dorgoAUTOR REVIEW
[21.07.16 20:54:21]
»

@deeaghe - In luna de miere totul ti se pare frumos. Plus c-ai stat in hotel.

Eu am avut un concediu special, "un Santorini de criza", pentru ca buzunarul meu era low-cost.

Starea de bine ti-o da uneori si diferenta dintre un hotel si cortul din camping in care am stat in timp ce batea un vant rece. Brr!

Si mai am de barfit ceva... odata am iesit din cortul meu mai mare numit "dorm" descultz, pe nisipul din camping, fara slapi. Wooow, ce greseala! Sub cateva degete de nisip grunjos care taie, zgarie si inteapa talpa, calci pe o roca vulcanica dura care se supraincalzeste (sau poate vulcanul inca fierbe in adancuri). Mi-am parlit si ranit talpile.

In Santorini e bine sa stiti ca sunteti pe-un vulcan. Nimeni nu-ti zice acest lucru. Acelasi lucru il simti si pe pietrele taioase de la Red Beach sau White Beach. Trebuie sa fii atenti! Acolo, un colt de stanca mi-a perforat adidasul (dar nu e vina vulcanului ca nici eu nu stateam locului, ma catzaram peste tot). Am lasat in Santorini ca suvenir o pereche de adidasi rupti de-atat mers pe jos.

Cortul nu poti sa-l ridici in camping, infigand cuiele de ancorare mai mult de 10 cm, cat e stratul de nisip vulcanic ci trebuie sa-l suspenzi de niste bare de metal. Si acel nisip vulcanic contine niste particule microscoptce in el, invizibile, care, se fixeaza pe piele si cate te inteapa si a doua si a treia zi.

Alta insula-vulcan in Grecia nu cred ca mai exista de aceea e bine sa stam in Santorini doar la hotel, sa avem incaltaminte usoara dar groasa cand evadam pe povarnisurile stancoase sau pe plajele cu nisip vulcanic grunjos.

deeaghe
[22.07.16 10:27:32]
»

@dorgo: Da, Santorini e un vulcan! As sta in Santorini cu cortul si nu as baga de seama atatea lucruri. Nu e vina vulcanului ca am venit eu cu cortul, nu e vina vulcanului ca nu am citit eu ca el este acolo... Nu a fost frumos pentru ca am fost in luna de miere, a fost frumos pentru ca a fost Santorini.

Intr-adevar daca nu ar fi caldera, casutele albe si bisericile cu acoperisuri albastre nu ar fi nimic de Santorini, dar nu de asta fiecare loc, tara are ceva al ei care ne face sa catorimi pana acolo? Ce ar fi Romania fara Transfagarasan, Maramures, Rosia Montana, fara muntii si Marea Neagra? Nimic. Asa si Santorini. Nu e doar marketing, e identitatea insulei care fascineaza milioane de oameni.

Pentru mine Santorini e un loc unic in lume si in inima mea si l-am tratat si il voi trata ca atare mereu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
deeaghe
[22.07.16 11:13:12]
»

Si da, intr-adevar vulcanul inca fierbe. Santorini este un vulcan activ.

deeaghe
[22.07.16 11:18:20]
»

@maryka: Nu merita o zi in Santorini. Inainte sa plecam a fost o cunostinta de-a noastra o zi si a venit cu niste idei de iti venea sa fugi. Ca nu o sa gasim mancare, ca nu e nimic frumos, ca e totul lasat in paragina ca e scump... Sotul meu se cam speriase, noroc ca prietenul nostru de pretutindeni pe nume facebook mi-a aratat pozele cu mancare ale unui fost coleg:ceafa de porc cu cartofi,hamburger, orice voiai gaseai de mancare....deci daca vrei o sa simti Santorini mergi cateva zile,o saptamana.

Si inca ceva...Santorini nu inseamna doar Oia,Imerovigli si Fira...sunt locuri deosebite in Santorini...Nu multe,dar sunt locuri minunate...Oia si Fira sunt o parte ....dupa parerea mea partea edclusivista,Dorobantiul de la noi.... Merita vazute,dar nu m-as caza mai multvde 1-2 zile. Nu din cauza ca nu prea ai intimitate si ii pot scuipa seminte in cap celui de jos,ci din cauza aglomeratiei sina zgomotuli care se formeaza seara la apus....cand toata insula e acolo....

Sper sa ajungi in Santorini cat de curand si sa ne impartasesti parerile tale. Si nu uita ca Santorini nu inseamna doar Oia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[22.07.16 14:57:37]
»

@deeaghe - Vad ca stii de gluma asa ca-ti voi spune, in mare secret, istoria insulei Santorini. Cea lagata de atlanti... hai mai aproape... "Cica la inceputul inceputurilor lumii, Dumnezeu (s), (sa-i zicem asa), cel atotputernic, l-a chemat pe Hefaistos, zeul focului din adancul oceanului si i-a zis : Amice, azi sunt negru de suparare, cred c-am sa provoc un tsunami si doua eclipse de soare intr-o singura zi, de manie, auzi tu, eu le dau grecilor si romanilor pe mana samanta civilizatiei ca s-o raspandesca prin lume, le dau si imprumuturi de la Banca mea proprie, Olimp SRL si de la o sucursala off-shore din Cipru, si ei ce fac? Romanii isi trag un cartier de "bordele" langa Roma, la Pompei si culmea, fara acoperise, (ca sa nu termine cladirile si sa nu restituie banii) si ca sa vedem noi toti zeii onesti si seriosi din Olimp (vede si madam Hera nevasta-mea, vede si Afrodita cea pura si ingenua, amanta-mea), tot ce fac biiip... biiip... depravatii aia de patricieni pe-acolo iar Atlantii din Santorini si Creta, sa stii ca se dau cam mari de-o vreme-ncoace (Atlantii aveau 2,50 m inaltime), c-au prins si ei ceva spuza comerciala, tot pe banii mei. Ia te rog pune-i la punct nitel! Am inteles stapane, zise Hefaistos! Si trimise zeul focului peste Pompei o pala de vant de 400 de grade Celsius ce le parli si maduva oaselor depravatilor din bordelele romane iar pe Santorini o scufunda cu totul... "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
deeaghe
[22.07.16 15:11:15]
»

@dorgo - Da, stiam istoria insulei cu teoria Atlantidei si ce se mai spune despre ea. Interesanta si istoria spusa de tine... dar prefer totusi sa iau Santorini ca atare. Indiferent de marketingul lui Dumnezeu si Hefaistos, Santorini ca si celelalte tari turistice (mai mult sau mai putin) pune in valoare ceea ce are (si eu nu cred ca are chiar atat de putine lucruri de oferit) cum stie mai bine. Orice tara ca sa vanda turism trebuie sa aiba si o strategie de marketing, un Olimp SRL. Noi nu avem marketingul asta si poate de aia am ramas usor nedescoperiti.

Santorini se poate vedea si mai low-cost la cort dar si la hotel. Nu stiu cat te-a costat pe tine excuria in total si in ce perioada ai fost acolo. Ne-ai putea spune cat la ce suma ai ajuns per total? Pur informativ ca o paralela intre costurile unei excursii cu cortul acolo si a unei cu o cazare la hotel fie ea Oia sau alta zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[22.07.16 15:28:01]
»

@deeaghe - Asa-i, nu merita o zi in Santorini dar decat deloc, e bine si cu excursiile astea din Paralia si Creta, in care stai mai mult pe mare decat in Santorini.

Cred insa ca in aceste excursii ajungi jos, in Caldera in portuletele de la Fira si Oia si de-acolo trebui sa urci pe creasta, la 300 de metri, pe serpentine, la pas, cu magarii sau cu telefericul.

Sa stiti ca acea faleza din Fira de unde se coboara spre vechiul port e grozava, se vede de acolo si portul si marea si Oia, dar coborarea e foarte lunga. Are o groaza de serpentine si cred ca-n Santorini unde apa e rationalizata ca peste tot in insulele grecesti, e risipa curata sa le speli zilnic si sa indepartezi acel parfum de guano pe care magarii santorinezi il lasa-n urma lor si pe care inca il mai simt in fundul narilor.

Daunazi treceam pe langa o herghelie de magari de pe la noi si subit, mirosul lor m-a dus cu gandul la Santorini. Dupa indelungi excursii prin lume, am ajuns la concluzia ca peste tot in lume, magarii si porcii miros (si sunt) la fel.

La Fira, am coborat 3 "serpentine cu magari", si la a patra am inceput sa ma simt foarte prost (ca prost ma simt de cand m-am nascut). Eu totusi cred ca mirosul de balegar de magar, face parte tot din politica de marketng a insulei, e inca un instrument bine ticluit de a atrage turistul, cu alte cuvinte, te face ca tu, ca turist, si dupa ce ai plecat din insula si-ai vazut sau ai simtit un magar, sa te gandesti la Santorini.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
deeaghe
[22.07.16 15:35:39]
»

@dorgo - Imi place umorul tau .

Am coborat serpentinele alea pana in port printre magarusi . Am mers in excursia la vulcan si aveam de ales magarusi, funicularul sau pe jos. Cand am vazut ce coada de 5 metri era la funicular am coborat pe scari paaaaaaan in port... Vederea era superba si am ajuns jos chiar inaintea celor care erau in autocarul de transfer cu noi si au asteptat la coada. Noi am suportat mirosul... nu era el de trandafiri... dar... si la cat am mers pe jos de incepusera sa imi tremure gladiolele... nici nu mai simteam mirosul )

Totusi mai bine mai tarziu decat o zi in care sa te intorci dezamgait ... Parerea mea...nu inseamna ca cine merge o zi nu a fost ok...dar e mult, mult mai ok mai mult ....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[22.07.16 15:41:33]
»

@deeaghe - Da, desigur!... iti trimit un citat din reviul lui @dorgo (Camping Fira)

"Asadar, exista si un “Santorini low-cost”, cazandu-va la Camping Fira. Cu avantaje si dezavantaje. Pretul total pentru transport si cazare ce l-am platit pentru un sejur in Santorini, la camping, pentru 9 nopti, a fost de 397 euro, fara masa. 145 euro a fost cazarea (7 nopti in “dorm” si 2 nopti in “room”), plus cei 252 de euro, costul biletului de avion). Mancarea m-a dus pana la 500 de euro (noroc cu slanina!). "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
deeaghe
[22.07.16 16:05:15]
»

@dorgo - Da, am inteles. Eram curioasa sa vad diferenta. Pe noi ne-a dus la 2000 de euro cu totul. 890 de euro cazarea 7 nopti si avionul charter (cu hotelul adus de noi la agentie) si inca vreo 1000 ce am cheltui noi, mancare 2 mese pe zi si ce am mai consumat pe plaja, apa, 2-3 suveniruri si cam atat. Aaa... si pantalonii mei scurti pe care i-am uitat acasa in timp ce imi faceam cu foarte mare grija bagaju' sa nu uit ceva. Data viitoare nu mai fac bagaju' cu grija

Cred ca e mai interesant sa stai cu cortul pe 900 de euro in total decat cu 5000 de euro pret total in Oia

Vacante minunate si alegeri inspirate sa mai citim si alte review-uri din parte ata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
_Traveller, ANILU, Dan&Ema, deeaghe, dorgo, elviramvio, maryka, mishu, mogly, Pami*
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Santorini:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088809967041016 sec
    ecranul dvs: 1 x 1