GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Santorini este paradisul fotografilor, multi ani am admirat-o in fotografii, dar am considerat-o prohibitiva si eram convinsa ca va ramane pentru totdeauna doar un vis. Pana in aceasta primavara, cand am descoperit ca nu e chiar asa. Desi poate parea prozaic sa vorbesti despre costuri cand povestesti despre un loc atat de special, o voi face, poate acest lucru ii va ajuta si pe altii sa transforme Santorini intr-un vis implinit.
Prin luna aprilie am inceput sa-mi fac calcule, ajungand la concluzia ca, planificand totul cu grija si din timp, ne-am incadra intr-un buget de 1000 de euro, doua persoane pentru 7 nopti. Si am reusit sa nu depasim acest buget decat cu 100 de euro, pentru ca nu luasem in calcul suvenirurile pentru cei de acasa si sticla de Vinsanto fara de care nu am conceput sa ma intorc.
O luna mai tarziu, in mai, aveam toate lectiile invatate. Stiam aproape tot ce se putea sti despre Santorini, de la pretul biletelor de autobuz pana la ora exacta a rasaritului si a apusului si faza in care se va afla luna in perioada aleasa. Planul pentru fiecare zi petrecuta pe insula era facut, cu traseele marcate in Google maps (desigur, la fata locului mi-am dat seama ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si jumatate din obiective au ramas nevizitate).
Am programat concediul pentru sfarsitul lunii septembrie, din mai multe motive: mai putina lume, preturi mai mici, mai putina caldura si mai putin vant.
Am preferat sa facem singuri toate rezervarile, ca in toate concediile de pana acum, excursiile prin agentiile de turism nu sunt tocmai pe gustul nostru.
Am ales sa zburam din Belgrad (varianta foarte avantajoasa pentru cei care locuiesc in vestul tarii), cu escala la Atena. Am cumparat biletele de avion in iunie, cu trei luni inainte, la pretul de 370 euro (2 persoane, dus-intors, taxe de aeroport si comisionul site-ului incluse). In acest pret nu a intrat taxa pentru bagajul de cala (70 euro dus-intors), pe care am platit-o la aeroport. Singurul lucru ce mi s-a parut neplacut era timpul mare de asteptare in Atena la dus (15 ore), dar pana la urma a fost bine, chiar daca obositor. Nu mai fusesem niciodata in Grecia, asa ca am vizitat putin Atena si am avut timp sa ne obisnuim cu atmosfera. Daca am fi aterizat direct la Santorini, cred ca socul ar fi fost prea mare.
Odata biletele de avion cumparate, am inceput sa cautam cazare. Am exclus din start variantele prohibitive, si totusi nu doream Perissa sau Kamari, asa ca am optat pentru pensiunea Anna Pension din Karterados si nu am gresit deloc in alegerea facuta. Am vrut un loc de unde sa ajungem usor pe intreaga insula, fara sa inchiriem masina, scuter sau ATV. Statia de autobuz era la doar 5 minute de pensiune si de acolo puteai ajunge aproape in orice punct al insulei.
Pentru doar 19 euro/camera pe noapte, Anna Pension a fost mult peste asteptari. Camera mare, aerisita, decorata in alb-albastru, curatenia exemplara (se facea curat in fiecare zi, prosoapele erau schimbate zilnic si lenjeria de pat odata la doua zile). O piscina cocheta cu sezlonguri – apa era cam rece si nu am folosit-o, personal deosebit de amabil, cafea si ceai la discretie din partea casei, transport gratuit de la/la aeroport. Iar bonusul neasteptat a fost faptul ca de pe balconul camerei vedeam marea si admiram in fiecare zi rasaritul soarelui.
In apropierea pensiunii erau brutarii, taverne, restaurante si un supermarket (la restaurant si cafenele preturile erau cam de doua ori mai mari decat in Romania, preturile din supermarket sunt comparabile cu cele de la noi).
In ziua in care am ajuns am dormit putin (aveam doua nopti nedormite la activ, una pierduta cu facutul bagajului in ultimul moment si plecarea spre Belgrad la 3 dimineata, iar a doua in aeroport la Atena), iar dupa-amiaza am plecat in plimbare spre Fira. Nestiind pe unde sa urcam, am reusit sa ne ratacim pe stradutele inguste, am pierdut apusul si ne-am plimbat printre casele localnicilor destul de mult timp pana am ajuns sus. Cand am vazut Caldera pentru prima oara am plans, stiam ca se va intampla asta, dar sperasem ca ma voi putea abtine :)
Cat am stat pe insula am mancat de 3-4 ori la restaurant, doar specialitati locale – fava, tomato balls, diverse salate. Nefiind amatori de peste, fructe de mare, carne, nu le-am incercat.
Una din placerile din Santorini a fost sa lancezesc pe terase cu o cafea in fata, lucru ce ne-a cam intarziat planurile facute cu atata grija de acasa. In plus, la fiecare cinci pasi peisajul se schimba, si puteam sa stam si o ora intr-un loc sa facem fotografii din diverse unghiuri. Drumul dintre Fira si Oia, care in mod normal se parcurge in trei ore si pentru care noi ne-am planificat cinci, am reusit sa-l facem in sapte, motiv pentru care nici nu am ajuns in Oia si am admirat apusul de sus, de pe „munte”. La fiecare pas ne opream pentru fotografii, mai rau ca japonezii.
Fiind amandoi fotografi, scopul principal al calatoriei au fost pozele. De plaje si baie nu am fost foarte interesati. Am vizitat plaja rosie, iar la Perissa am fost pentru a cumpara suveniruri, dar oferta nu era la fel de bogata ca in Fira sau Oia.
Exista doua tipuri de magazine pentru turisti: cele cu suveniruri ieftine, magneti, tricouri, sepcute si alte maruntisuri, si micile magazine cochete cu pretentii de galerii de arta, in care poti gasi lucruri deosebit de frumoase, la preturi ceva mai mari, dar nu neaparat prohibitive.
M-am rasfatat in magazinul „The Bead Store” din Fira, unde am lasat 50 de euro in schimbul unor margelute din ceramica de Mykonos din care sa-mi confectionez propriile bijuterii. As mai recomanda libraria „Atlantis Books” din Oia, un loc cu mult suflet.
In Oia am fost de doua ori, dar marturisesc ca am vazut-o mai mult prin obiectivul aparatului decat cu propriii ochi. Este cel mai ofertant loc din punctul de vedere fotografic, dar apusurile nu au fost spectaculoase in zilele in care am fost noi. Mai mult mi-au placut apusul din Akrotiri si in special cel de la vinaria Santo Wines, de unde am putut admira intreaga Caldera in toata splendoarea ei.
O panorama deosebita a fost si cea din cetatea de la Pyrgos, de unde se vedea intreaga insula.
Ar mai fi foarte multe de spus, dar risc sa nu ma pot opri. Mai bine las fotografiile sa vorbeasca.
Ce sfaturi as putea da cuiva care viziteaza pentru prima oara Santorini?
In primul rand, informati-va din timp, cititi ghiduri de calatorie, impresii, ca sa stiti exact la ce sa va asteptati. Trebuie sa iubesti aceasta insula inainte de-a o vedea, altfel e posibil sa ramai dezamagit.
Nu va grabiti. Savurati o cafea pe terasa, plimbati-va cat mai mult pe jos (plimbarea pe jos intre Fira si Oia e spectaculoasa). Vizitati si satele din centrul insulei, mai putin atinse de febra turismului. Santorini are multe de oferit, si e pacat sa ratati ceva. Incercati sa vedeti toate culorile insulei, nu doar albul si albastrul.
Intrati in biserici, nu le admirati doar de afara. albastrul cupolelor e la fel de impresionant si vazut din interior.
Mergeti pe plaja din Monolithos sau Kamari ca sa admirati rasaritul soarelui. E la fel de spectaculos ca si apusul, dar nimeni nu vorbeste despre el...
Nu faceti greseala sa stati mai putin de 5-6 zile. Noi am stat 7 si nu am reusit sa vedem totul. In penultima zi era programata excursia la vulcan si la Thirassia, dar a plouat (pana atunci am avut parte de vreme frumoasa) si toate excursiile erau anulate din cauza vremii. Din acelasi motiv nu am reusit sa vizitam nici Thera antica, programata in ultima zi. Nici la plaja Vlychada nu am ajuns. Nu pot spune ca imi pare rau, e doar un motiv sa ma intorc anul viitor. Sufletul mi-a ramas in Santorini si cred ca ar trebui sa-l recuperez cumva.
Trimis de MaraS in 04.10.14 03:55:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MaraS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent review de debut, cu niște fotografii superbe.
@MaraS: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
---
”Pentru doar 19 euro/camera pe noapte, Anna Pension a fost mult peste asteptari.
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
Uimitor, fantastic debut - chiar dacă s-a mai zis , nu mă abţin s-o repet
Iar pozele... doamne, poozelele... sunt pur şi simplu divine
-
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@MaraS - Extraordinare fotografii!
@MaraS - Minunate fotografii, intr-adevar, daca erau acompaniate si de comentarii (sa stim si noi pe unde ne-ai plimbat) ar fi fost grozav! Nu te supara, a fost un mic sfat pentru review-urile pe care le mai asteptam de la tine...
Cred ca a venit timpul ca @Admin sa se gandeasca la o posibilitate de a puncta separat acele impresii care au poze deosebit de frumoase precum acestea!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Va multumesc.
Majoritatea fotografiilor sunt facute in Oia, cele cu apusul de soare sunt de la vinaria Santo Wines.
Multumesc si pentru melodie, e superba.
@MaraS - Felicitari!
Un articol de debut foarte bun, iar pozele au o calitate exceptionala.
Felicitari de doua ori! Si ma refer la urmatoarele:
1. Reviewul tau care este remarcabil. Am regasit in tine (inca) un " turist de Santorini " asa cum imi place mie: modul cum ti-ai gandit, organizat (inclusiv cazarea) si petrecut vacanta in aceasta superba insula - pentru cine stie ce este de apreciat la Santorini - si nu in ultimul rand modul placut in care ai povestit in review aceasta vacanta.
2. Pozele. Deviza generala: " o fotografie face cat o mie de cuvinte" din punctul meu de vedere era si nu era adevarata, insa doar pana la pozele tale. Intr-adevar, ai reusit sa surprinzi in multe (daca nu toate) din poze esenta, spiritul, miezul, farmecul simplu dar totodata sublim de complex nu numai al insulei Santorini, ci al insulelor Ciclade in general. Cand voi avea vreodata vreo disputa principiala, amicala desigur, cu vreun amic anti- sau necicladist, nu voi recurge ca argumente la vreun pasaj scris din vreun review al meu sau al altcuiva, ci pur si simplu la pozele tale. No comment!
Poza nr 33 surprinde intr-o ipostaza superba o pereche de tineri asiatici parca, mire si mireasa. A devenit un nou "landmark" al insulei urmatoarea scena: Caldera si o pereche de tineri asiatici, frumosi ce-i drept, imbracati in mire si mireasa. Aceasta imagine am intalnit-o si eu in vreo 20-30 de dati, zilele trecute, pe clasicul traseu pietonal al Calderei: Fira-Firostefani-Imerovigli-Oia. Dar ipostaza surprinsa, ca si cadrul natural, intr-adevar sunt remarcabile!
Inca o data, felicitari!
Doamne, fotografiile sunt minunate! Meriti in Oscar pentru ele!
@MaraS - Felicitari! Ai avut o vacanta deosebita. Despre poze, ce sa-ti mai spun, sunt absolut superbe. Iar in legatura cu avionul de la Belgrad, mi-ai dat niste idei. Este o varianta foarte buna, de luat in calcul pentru cei din vestul tarii.
@zuftim - Multumesc frumos. E doar o mica parte din pozele pe care le-am facut, voi mai incerca sa pun zilele urmatoare, de vreme ce au placut atat de mult.
Intr-adevar sunt multi asiatici ce fac poze de nunta, i-am surprins in diverse ipostaze.
@Camelia19 - Multumesc. Am cautat mult pentru biletele de avion, varianta Belgrad a fost cea mai avantajoasa. Daca te hotarasti sa zbori de acolo si mergi cu masina pana la Belgrad e neaparat nevoie de GPS. Trebuie traversat orasul si nu exista nici un indicator, decat cu vreo 100 de metri inainte de aeroport, cand aproape ai ajuns...
@MaraS
Aceeasi poza nr. 33 mi-a dat si mie o idee nastrusnica: inspirat si de simpaticii miri asiatici: ce-ar fi sa-mi sarbatoresc nunta de aur in Santorini pe buza Calderei, daca pe prima (nunta) am consumat-o deja? Oricum, ochii-mi, daca cumva vor mai fi la locul lor, for fi suficient de oblici. Daca voi reusi sa stau la fel de drept ca baiatul din poza, iar tu imi promiti ca ne pozezi (pe @zuftim centenaru' & @zuftima alba ca neaua, pardon ca si casele cicladice) ca sa iasa ceva ca lumea, eu iti promit ca-ti voi sponsoriza deplasarea. Ce zici?
@MaraS & @Camelia19
In alta ordine de idei, se pare ca anul aceasta zona Calderei a fost ocupata majoritar de doua categorii de turisti: asiatici si timisoreni!
Si in a treia ordine de idei: eu va propun o alta varianta de avion spre Atena, cea aleasa de subsemnatul, cu plecare din Bucuresti, e drept mai lunga, dar cu cel putin doua aspecte turistice interesante, demne de luat in seama:
a) Puteti descoperi sau redescoperi un oras cu un centru superb: Bucuresti!
b) Puteti descoperi sau redescoperi un oras cu hotelurile mai scumpe decat cazarile din septembrie, in Santorini, aflate la distanta de minim 200 de metri de Caldera: acelasi Bucuresti!
Si da, astept cu interes noi poze, pana una-alta la pozele mele din Santorini nici nu am chef sa ma uit!
@zuftim - De ce nu? Daca se va intampla sa ne sincronizam programele - eu in principiu m-am gandit candva in a doua jumatate a lui iunie 2015 la un tur al Cicladelor, fac poze cu mare drag (si fara sponzorizare).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Santorini – Insula ce oferă amintiri magice — scris în 21.12.22 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Santorini 2021 — scris în 17.07.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Zece kilometri de drumeție, zece kilometri de peisaje superbe — scris în 13.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 In vino veritas: Muzeul Vinului Vothonas, Santorini — scris în 06.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Incursiune în centrul insulei Santorini (satul Pyrgos) și pe acoperișul său (muntele Profitis Ilias) — scris în 16.12.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Orașul antic Thera din Santorini — scris în 18.11.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Odiseea mea santorineză sau calea de la extaz la agonie și viceversa — scris în 29.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ