GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru al patrulea an consecutiv am ales concediul intr-o insula greceasca (al zecelea in ultimii 12 ani in Grecia). Anul acesta Santorini. Santorini este formata din 5 insule: Thira, cea turistica, Thirassia (in partea opusa), Nea Kameni, Palea Kameni (insule de lava vulcanica) si Aspronisi (nelocuita). Suprafata Thirei 73 kmp.
Dupa un zbor charter Tarom de 1h30' am ajuns pe aeroportul din Santorini. Ma informasem din timp, asa ca stiam la ce sa ma astept: aeroport micut, insula arida, astfel ca nu a fost un soc primul contact cu insula. Bagajele le-am obtinut repede iar transferul la hotel s-a efectuat in cel mai scurt timp, astfel ca la ora 10 am eram deja in camera. Cum despre hotel am scris deja in alt review, o sa punctez principalele atractii ale insulei.
In primul rand cateva cuvinte despre plaje. Desi citisem ca fara papuci de plaja nu poti sa mergi, nu este tocmai asa. Exista cateva zone in care chiar nu ai nevoie de ei.
Cele mai mari plaje sunt in parte estica a insulei:
1. Monolithos este o plaja lata, nu foarte lunga, cu nisip, intrare in mare lina si cu nisip (fara pietre). Aici exista cateva taverne si un mini market, iar pe plaja exista sezlonguri cu umbrele (5 euro setul). Nu stiu daca asa este mereu insa in ziua in care am fost erau destul de multe alge. Plaja este foarte buna pentru copii.
2. Kamari este o plaja cu nisip si pietricele si o intrare in apa mai brusca si cu ceva pietricele. Aici sunt necesari papuci. Fiind o statiune mare exista numeroase taverne, magazine, sezlonguri pe plaja, plaja fiind destul de lunga.
3. Perissa este plaja despartita de Kamari de capul Mesa Vouno (o stanca ce iese in mare) care are o plaja foarte lata si lunga, cu nisip fin, insa sunt pietre in apa, iar intrarea nu este prea lina. Desi este o statiune mai putin cocheta decat Kamari, si aici sunt destule taverne si magazinase, iar sezlongurile sunt gratuite daca consumi de la barurile/tavernele lor.
4. Perivolos este o continuare a Perissei, plaja fiind aceeasi
5. Vourvoulos este o plaja mica la care se ajunge din capitala Fira, cu pietricele pe plaja si in apa, o taverna si cateva umbrele, si un mic port pentru barcutele localnicilor.
In sud sunt urmatoarele plaje:
1. Vlichada este plaja care mi-a placut cel mai mult, o plaja lunga si cu o latime medie, cu nisip, cu o intrare destul de lina si dupa 5-6 metri de pietris este numai nisip in apa. Sezlongurile sunt 6 euro/set, exista si 2 taverne, precum si un mic port.
2. Eros se afla in apropiere de Vlichada (pe un drum inainte de intrarea in Emporio se face dreapta), insa e o plaja mica, cu nisip si pietre, intrare brusca in apa si o singura terasa. Nu este deloc spectaculoasa.
3. Plaja Rosie, Alba si Neagra se afla langa Akrotiri. Numai la plaja Rosie se poate ajunge pe jos, escaladand un mic deal. Plaja este ingusta dar destul de lunga, sezlongurile sunt puse unul langa altul si costa 8 euro/set. De la aceasta plaja exista vaporase care te duc la plaja Alba si Neagra cu 5 euro/persoana si intoarcerea gratuita. Aceste plaje insa nu au nimic spectaculos, fiind zone cu pietre de culori albe, respectiv negre. Pentru cei ce nu pot traversa dealul catre plaja rosie, barcutele opresc dupa aceasta colina, unde se termina drumul asfaltat si unde este o statie de autobuz local.
In nord sunt:
1. Paradise Beach este o plaja cu pietre mari, cateva sezlonguri si un bar
2. Baxades in continuarea Paradise, in aceleasi coordonate, le-am mentionat pentru ca exista insa nu merita oprire.
In nord vest, din Oia se face un drum catre capul Ammoudi (aici este un mic port foarte frumos cu cateva terase, merita vazut) drum din care se desprinde un altul ce da la Plaja Katharos. De la o taverna cocheta se coboara cateva trepte si se ajunge la aceasta plaja cu pietre si cu bolovani in apa. Aici trebuie mare atentie pe unde se intra in mare, pentru a nu fi loviti de stancile din apa, mai ales daca sunt ceva valuri. Aici nu exista sezlonguri sau umbrele, insa merita o oprire pentru o baie.
In afara de plaje, sau poate in primul rand, cele mai cautate locatii sunt cele de pe coasta vestica, capitala Fira, satul Imerovigli si Oia in nord.
Fira (Thira) este o asezare cu o multime de taverne, hoteluri, magazine, baruri, cluburi, extrem de populata in special seara, cu o priveliste de vis catre caldera. Piscinele hotelurilor sunt mici, desi pe net sunt pozate foarte bine si au denumire de infinity pool (acelasi lucru e valabil si pentru Oia). In Fira merita vizitata catedrala catolica (se pot face poze si filma inauntru), manastirea dominica care se afla langa, mitropolia ortodoxa (interzis fotografiatul). Aici este si muzeul preistoric Thira, dar cand am fost noi era inchis pe motiv de greva. Din Fira se poate cobori in port, pe jos, pe magarusi sau cu o telegondola (cable car). Nu aveti insa ce face acolo, doar daca nu va imbarcati pe diverse barci pentru tururi private.
In continuarea Firei, lipit se afla satul Firostefani, iar putin mai departe este Imerovigli, un sat cu multe hoteluri frumoase construite in terase cu vedere la vulcan. Aceste asezari merita batute cu piciorul atat ziua dar mai ales seara.
In nord Oia (Ia) este mult mai putin spectaculoasa ca Fira, dar toata lumea se strange pentru a vedea apusul. Evident ca asta am facut si noi, apusul in iulie fiind la ora 20.37, dar pentru plecarea de acolo, prin stradutele inguste iti trebuie multa rabdare. Aici, in Oia, se fac faimoasele poze cu bisericile albe cu acoperis albastru. Eu personal ma asteptam sa vad mai multe de acest gen, mai ales ca pe insula sunt in jur de 300 de biserici. Majoritatea dintre ele sunt insa capele, varuite in alb. Si din Oia se poate cobori pe trepte in port.
Tot in vest, mai jos de Fira, se afla portul Athinios, portul cel mai mare al insulei, unde acosteaza ferry-urile si de unde se pleaca in excursiile organizate de agentiile locale de turism la vulcan. Drumul pana acolo este destul de abrupt, insa e foarte interesant sa vezi cum se strecoara autocarele pe acolo.
Celelalte asezari turistice sunt Kamari si Perissa in est, ambele cu taverne si magazine, prima insa cu o zona de promenada mult superioara celei de a doua. Kamari este mai eleganta, mai populata. In Perissa se afla un mic Water Park (8 euro intrarea) cu o piscina de adulti cu 3 topogane si una mica pentru copii cu 2 topogane.
Alte obiective ce merita vazute:
Ancient Thira pe Mesa Vouno cu plecare din Kamari (luni este inchis). Cineva zicea aici ca drumul se face in 45 de minute pe jos. Tinand cont ca se urca destul si in plin soare, eu as fi zis mai mult. Recomand urcarea cu masina/atv. Intrarea in complex este 2 euro si sus gasesti un automat cu apa si sucuri. Aici se pot vedea ramasitele asezarii colonistilor dorieni condusi de Theras (de aici numele insulei) din secolul 8 i. e. n. Atentie insa ca aici sufla vantul foarte puternic. Sunt necesare incaltari comode si o sticla de apa.
Manastirea Profiti Ilias (construita in 1712) in care se ajunge cu masina din Pyrgos, cea mai inalta zona a insulei (567m), din care se poate vedea intreaga insula. Merita pentru peisaj. Se fac excursii cu autocarul.
Akrotiri excavatiile vechiului oras al civilizatiei minoice, acoperit de lava eruptiei din anii 1500 i. e. n. Intrarea este 5 euro, iar situl arheologic este acoperit si cu climatizare controlata. Iti trebuie insa destula imaginatie pentru a a-ti face o idee despre cum era orasul. Pentru cei pasionati merita vazut.
Farul (Faros) din sud vest, situat pe Mavro Vouno (Muntele Negru) se ajunge pe drumul spre Akrotiri; aveti niste peisaje deosebite cu Caldera.
In ceea ce priveste ofertele agentiilor de turism privind excursiile optionale:
1. Caldera Morning- autocarele va iau de la punctul de intalnire (de unde s-a achizitionat biletul), va duc in portul Athinios, si de acolo pe vas se face excursia la vulcan (Nea Kameni) -1h50', baie la izvoarele termale - 40', vizitarea insulei Thirasia 2h50'. Asta e singura excursie pe care am cumparat-o. Agentia partenera din Grecia a celor de la care am cumparat sejurul o vindea la 38 euro. La hotel am vazut o brosura in care costa 30 de euro. In final am gasit-o la o agentie in Perissa la 25 euro/persoana. E adevarat ca am gasit si in Fira la 19 euro afisat dar nu am intrebat cu ce se pleaca.
Pe vulcan intrarea e 2 euro (se plateste separat), se urca si e destul de cald, asa ca e bine sa aveti apa, incaltari (nu slapi) si palarie/sapca. In zona craterului se vad/simt emanatii de sulf.
La izvoarele termale trebuie inotat, deoarece vaporasul nu se apropie foarte mult.
In Thirassia se poate servi masa la terasele din port sau se poate urca in oras (Manolas). Noi am urcat, greu, in soare, nu am platit intrare cum am citit pe alte review-uri, dar nici nimic spectaculos nu e acolo. O asezare saraca, poate compenseaza ceva prin priveliste. Si aici, la intrarea in sat se afla o taverna. Dupa coborare, deoarece mai era ceva vreme pana pleca vaporasul, am facut si o baie in mare, insa trebuie putina atentie deoarece zona e plina de bolovani.
La plecarea din Thirassia ne-am plimbat pe coasta insulei mari, si i-am lasat in Oia pe cei ce cumparasera Sunset in Oia.
2. A doua excursie avea in plus apusul in Oia si transfer inapoi cu autocarele (+5 euro).
3. Apusul si cina pe vapor. La intoarcerea in Athinios, si coborarea noastra, vaporasul a fost din nou incarcat cu cei ce vroiau sa vada apusul de pe vaporas.
4. Se mai faceau 2 excursii cu autocarul prin insula, insa noi inchiriind masina nu am fost interesati
5. Seara greceasca
Tot de la agentii se puteau lua lectii de scuba diving, inchirieri barci cu sau fara skipper, vizite la podgoriile de vinuri si "muzeele" vinului, unde se fac degustari.
Cateva cuvinte si despre preturi.
Noi am inchiriat de pe net, din tara un Smart, 40 euro/zi, 240 euro/6 zile, adus la hotel. Mare prostie am facut. Dupa ce am preluat masina am constatat ca mergea foarte prost, abia reusea sa urce pantele, in schimb alte Smarturi ne depaseau fara probleme. Noi si atv-urile. Mai mult, aerul conditionat nu functiona. Vorbind cu baiatul de la firma, care era si roman, ne-a spus ca nu mai au alte masini si a devenit si destul de obraznic. Nu am vrut sa-mi stric vacanta, asa ca nu am stat sa ma cert cu ei si ne-am descurcat cu ce am primit. Alta data nu mai rezerv pe net sa primesc orice harb, mai ales ca erau foarte multe centre de inchiriere. Firma se numeste Romani, din Perissa.
Benzinarii sunt destule. Benzina este intre 1,8 -1,9 euro/l, motorina 1,5 euro/l. Noi pentru o saptamana de plimbat in lung si in lat am consumat benzina de 40 de euro.
Exista 2 magazine Carrefour: unul in Fira, altul in apropiere de Perissa. Aici sunt preturile mai mici. Pe drumul Athinios-Fira se afla si un Lidl. Tot in Perissa mai este un supermarket Big-Coop cu preturi apropiate de Carrefour.
Suvenirurile au preturi apropiate de la un orasel la altul. Citisem de Fira si Oia ca sunt foarte scumpe, insa am gasit si magazinase cu preturi comparabile cu cele din Kamari, Perissa. Ca si produse locale sunt populare vinurile Vinsanto (vin dulce, licoros, ceva in gen Lacrima lui Ovidiu), si cele seci Nihteri si Assyrtiko. Cele mai bune si mai scumpe sunt cele produse de Santo Wine, urmeaza apoi Boutari. Un Vinsanto de Santo Wines 0.5L variaza in functie de vechime, cred, intre 18.50-23 euro (in Carrefour). Am vazut si la 85 euro vin vechi de 15 ani. Un Vinsanto de Boutari 0,5L am gasit in Kamari la 15.50. Celelalte 2 tipuri de mai sus, se vand la 0,7L la 8.5-9 euro. Alta specialitate a insulei sunt rosiile cherry, care se gasesc in Carrefour atat la borcan cat si la conserva. Ulei de masiline nu exista local, este adus din Creta sau Kalamata. Noi am dat pe 0,5L de ulei extravirgin de Creta 10 euro.
O cina la tavernele din Santorini, pentru un fel de mancare si o bautura, variaza intre 30-45 euro/2 persoane. O portie de mancare variaza intre 10-15 euro, salata greceasca 7-10 euro, o bere 3,5 euro, o cafea 2,5 euro, apa 1,5 euro, desertul 5-6 euro. Am avut marea surpriza sa mancam in Oia, la apus, cu doar 28 de euro, desi citisem ca sunt niste preturi uriase aici. Bineinteles ca exista si posibilitatea unui gyros mancat pe drum, mult mai ieftin. O neplacuta surpriza a fost sa constat, in anumite taverne, introducerea unor sume carora nu le-am descoperit motivul. Am presupus ca era bacsisul inclus, asa ca nu le mai lasam nimic (in Perivolos la taverna MeetMe). In alte parti insa bonul cuprindea doar ce comandasem. In Kamari recomand taverna Mesalongi si Poseidon, dar nu Family Taverna unde nu ne-am simtit prea bine dupa masa.
Ca si parti mai putin placute, as spune de apa marii care e mai rece ca in alte zone ale tarii, vanturile puternice, preturile mai mari ca in alte parti si, de ce nu, mult prea putine indicatoare pe insula.
In concluzie, insula are farmecul sau, merita vizitata o data in viata. Plajele negre din sud si est, privelistea asupra Calderei, marea albastra, coasta vestica cu cladiri albe sunt repere ce trebuie bifate de cei ce iubesc Grecia.
Trimis de LeaveYou in 15.07.14 14:01:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LeaveYou); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@LeaveYou: excelenta prezentare.
voiam sa te intreb cum ti s-a parut imerovigli si daca ai mancat pe undeva pe acolo, sa imi recomanzi ceva.
si, in legatura cu inchiriatul masinii, cum m-ai sfatui sa procedez, doream sa inchiriez ceva din tara dar am vazut ca nu recomanzi (cam care erau preturile si ce acte ti-au cerut?)
multumesc mult.
Excelentă prezentare, foarte bine organizată. Mulțumesc pentru plăcutele aduceri aminte din excursia mea din 2010. Noi atunci am avut ocazia de a sta la nici 5 minute de mers pe jos de terminalul autobuzelor din Fira, și nu am simțit nevoia unei ale mașini. Din nefericire, la acea dată site-ul de la Akrotiri era închis pentru turiști și nu l-am putut vizita. Încă mă întreb dacă numai acest obiectiv mai merită o excursie în Santorini.
Nu ați încercat și o plimbare pe măgari?
@rentea: In Imerovigli nu am mancat. E o asezare pitoreasca, dar micuta, e frumos pentru o plimbare, nici nu-mi amintesc sa fi vazut taverne, probabil ca sunt, dar nu mi-au sarit in ochi.
In legatura cu inchiriatul masinii, daca iti iei un hotel intr-o statiune, gasesti destule agentii de inchiriat. Vezi masina si poti negocia pretul daca o iei pt mai multe zile. Si agentia care ne-a dus ne oferea masini la inchiriere. Pentru o masina mica pretul e de 30 euro/zi (Matiz, Hyundai i10), 40 euro pt Smart. Noi am avut hotel intre statiuni de aceea am apelat la internet. La fel de bine putem vorbi la receptia hotelului si ne puneau in legatura cu o agentie. Ca si acte, iti trebuie carnetul de conducere si un card de credit/debit, in caz ca se intampla ceva cu masina.
@msnd: Mulumesc pentru comentarii.
Situl din Akrotiri a fost inchis datorita unui accident. Acum se poate vizita. Este interesant de vazut, dar greu iti faci o idee despre ce era. Nici nu sunt explicate, majoritatea constructiilor sunt notate alfa, beta, gama. Nu se cunosc ce sunt. Doar cateva cladiri au ceva ziduri in picioare. Ce era mai de valoare am inteles ca e la muzeu in Fira.
Plimbare pe magari nu am facut. Am preferat sa urcam pe jos decat sa chinuim animalele (nu cred ca e o placere pentru ele urcatul in soare).
Util, bine structurat, frumos prezentat! O minune de articol!!! Felicitari!
@LeaveYou: multumesc. Care ar fi topul plajelor de pe insula in varianta ta?
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@rentea: Mie imi plac plajele cu nisip, intrare lina si lume putina.
Asa ca preferata mea este Vlichada.
Si Monolithos are aceste calitati, dar apa era plina de alge. Ar urma, Perissa, Perivolos, Kamari (plaja lata cu nisip).
Lumea e disperata dupa Red Beach, insa nu e pe gustul meu.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Santorini – Insula ce oferă amintiri magice — scris în 21.12.22 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Santorini 2021 — scris în 17.07.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Zece kilometri de drumeție, zece kilometri de peisaje superbe — scris în 13.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 In vino veritas: Muzeul Vinului Vothonas, Santorini — scris în 06.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Incursiune în centrul insulei Santorini (satul Pyrgos) și pe acoperișul său (muntele Profitis Ilias) — scris în 16.12.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Orașul antic Thera din Santorini — scris în 18.11.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Odiseea mea santorineză sau calea de la extaz la agonie și viceversa — scris în 29.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ