GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ramasesem la Fira... ne-a placut orasul, foarte animat: plin de turisti, oferta bogata de taverne, magazine de souvenir-uri, magarusi, terase cu vedere, expozitii de pictura.
Am vizitat Catedrala Catolica: micuta, dar un loc perfect de reculegere indiferent de religia proprie. Foarte aproape se afla Manastirea Dominicana, dar era cu taxa de intrare si am renuntat ca nu suntem noi chiar atat de evlaviosi incat sa luam bisericile la rand si nici atat de eruditi in arhitectura sau arta iconografica :). Am preferat sa ne plimbam, sa admiram vapoarele care erau intr-un continuu du-te vino, marea care fara sa exagerez are o culoare albastra ireala aproape si sa visam la cum va fi excursia la vulcan, ca tot era in fata noastra.
Sunt extraordinar de frumoase terasele in Fira, vederea este superba, florile de leandru se intalnesc la tot pasul si amestecul de culori: negru, roz, albastru, alb este omniprezent. Pe stradutele din Fira magazine de souvenir-uri: carti de joc cu imagini erotice (nu ne-am putut abtine sa nu luam 3 pachete pentru cadouri la prietenii mai mucaliti :) - 3 Euro/bucata, tablouri cu apus de soare in Fira, Oia, insa sincer nu merita banii pentru ca par foarte kitschoase si multe erau tablouri canvans... am renuntat la ideea de a cumpara unul mizand ca poate vom face noi o poza mai reusita si ne-o vom atarna de perete daca la iarna ne-ar incalzi cu ceva, celebrele statuete din lava vulcanica- de la 10-15 euro in sus, bijuterii din lava vulcanica, mi-a luat sotul meu un set colier si cercei- 25 de euro (se pot gasi ceva mai ieftine in statiuni, dar asta a fost luat de la un artist local si am zis sa incurajam arta); mai erau niste reproduceri de case din Santorini (cu usa, geam, flori de leandru, toate facute din materiale naturale), extraordinar de frumoase, insa cea la care ne oprisem noi costa 72 de euro si am zis ca totusi e cam mult, "mascota" Santorini: magarusul, diverse marimi, culori, un magarus mai mic- 3,5 Euro, dar poti ajunge si la 15 euro daca vrei o dimensiune mai mare, alune cu susan si miere de albine, fistic.
Ce am remarcat in toata insula este ca nu am gasit celebrele borcanase cu fructe in miere de albine sau sirop de fructe, serbet cum vezi pe alte insule sau in Grecia continentala. Aici erau doar borcanse cu miere si nuci. Sincer mi-au lipsit ca mie imi plac la nebunie, mai ales kumquat-ul din Corfu.
Tot in Fira existau "spa"-urile Dr. Fish: niste acvarii cu pesti in care iti puneai picioarele la inmuiat, iar pestisorii te scapau de eventuala piele moarta acumulata de la umblatura :) pret 8 euro-20 minute poate cu usoare variatii. Cred ca erau foarte gustate pentru ca peste tot zeci de turisti amuzati stateau cu picioarele in apa. Pentru cei care se intreaba care e senzatia: bagati-va degetele intr-un acvariu si veti simti usoare ciupituri, sunt foarte placute.
Am colindat noi prin Fira, minunandu-ne ca vazusem in sfarsit si politia, 2 indivizi care incercau sa coordoneze traficul in centru (in toata insula se circula destul de interesant, nu prea se respecta regulile, e un fel de mica intelegere in trafic, dar trebuie sa recunosc ca desi iti taia unul calea, te trezeai zambind si nu injurand ca la noi). Drumurile sunt bune, dar foarte inguste, de multe ori opreai ca sa treaca un vehicul mai mare, sau mergeai in spatele ATV-ului ca nu aveai pe unde sa depasesti.
Ne-am gandit noi ca parca ni se facuse foame si pentru ca am renuntat la gyrospita 2,30, cerut 2,50 (Partea I) am hotarat sa stam la o terasa sa mancam gyros ca mai luam un suc, mai fumam o tigara... Chiar aproape de statuia magarusului din Fira (loc de facut poze), o terasa placuta: am comandat 2 gyros- 2,5 Euro/bucata, 2 pepsi- 2,5 euro/bucata. Alaturi de noi 2 japonezi cu acelasi menu faceau de zor poze la gyros, mai muscau o gura, iar il fotografiau, am avut o curiozitate daca o sa fotografieze si farfuria goala :) insa cred ca microbul plutea in aer ca sotul meu numai ce am vazut ca incepe sa se ocupe de design-ul mesei pentru poza, ca de? doar n-om fi noi mai prosti ca aia :) am sa atasez si poza cu gyros-ul din Fira, desi ar fi fost mai interesanta moussakaua din Thirasia :).
Ne-a placut Fira, am hotarat sa ne intoarcem a 2- a zi si am plecat sa ne recuperam masina pe care o lasasem la intamplare aproape de centru. Este foarte avantajos ca nu platesti parcare, foarte putine sunt locurile unde parcarea este privata, deci nu trebuie sa-ti bati capul, o lasi unde ai loc.
Cand inchiriezi o masina sau un ATV o primesti cu un sfert de rezervor sau la ATV cu rezervorul plin, conditia e sa aduci mijlocul de tranport inapoi cum l-ai primit. Benzina am gasit cu 1,89 Euro/l, erau si la 1,95, deci pana in 2 Euro/l, iar noi am pus de 25 de euro benzina, am mers 3 zile cu masina vizitand toata insula si unele locuri de 2-3 ori chiar si tot nu am reusit sa aducem acul la 1/4, desi in ultima seara faceam si faleza cu gandul ca poate s-o termina benzina sa nu-i lasam grecului nimic :)
Am plecat spre Oia sa vedem celebrul apus de soare. Firostefani, imediat ce iesi din Fira este un oraasel linistit, cu foarte multe vile, locuri de cazare, restaurante.
Imerovigli de asemenea este superb, aici toate casele aveau piscine, si ce piscine... Mai multa verdeata, mai multe flori, mai multi palmieri, mult mai luxos decat Bagdad-ul unde eram cazati noi :) Imerovigli merita vizitat la pas, ai cu ce-ti delecta ochii si de ce nu? fura cateva idei de amenajare a curtii.
Am ajuns in Oia pe la ora 15:30, ni s-a parut cam putin animata fata de ce citisem pe net, dar nu stiam ca nu era inca momentul :). Este asemanatoare cu Fira, la fel stradute inguste, galerii de arta, expozitii. Ce am remarcat in trecere restaurante care la cum aratau nu pareau de bun augur pentru buzunarul nostru: am hotarat ca vom manca dupa apus in Fira sau la noi in Perissa ca e mai sigur. Nu ne-am inselat pentru ca am avut prieteni care au vrut musai sa incerce si au lasat 100 de euro pentru o masa -2 persoane, ei au zis ca s-a meritat... si eu zic ca s-a meritat :) se pot lauda multi ani ca au mancat 2 lulele cu 100 de euro.
Citisem pe net despre un loc ideal de admirat apusul in Oia, asa ca nu am mai cascat gura si ne-am indreptat intr-acolo sa prindem loc (am sa atasez pozele, pentru cei care au fost sau vor sa mearga, e un intrand in mare, chiar deasupra drumului batatorit de magarusi). Era ora 16 aproximativ. Lumea venea, facea poze, pleca... noi si inca vreo cativa fraieri credeam ca daca nu stam la coada acum o sa se termine apusul :) asa ca am ramas acolo desi batea vantul de numa.
Nu stiu de ce atunci aveam si impresia tampita ca apusul va fi pe la 17 si ceva... am ramas acolo cu o sticla de apa pe care ne-o pasam de la unul la altul ca nu indrazneam sa mergem niciunul dupa un suc sau un frape sa nu ne pierdem locul, mai ales ca se aglomerase zona. Neavand ce face, ca poze facusem in ultima jumatate de ora, am inceput sa ne uitam la cei care se abonau si ei la apus: englezi, italieni (foarte galagiosi si cam nepoliticosi), chinezi, filipinezi, japonezi cu aparate foto performante care erau in stare sa fotografieze si pasii unei furnici.
O faza draguta: locul unde stateam noi era cu un fel de camera cu "banci" de ciment, si se ajungea dupa ce coborai o stanca. Toti cei care doreau sa ni se alature, veneau pe stanca, scanau daca mai este loc jos, faceau poze si apoi dupa preferinte: fie inapoi, fie la inghesuiala jos. Partea amuzanta e ca batea foarte tare vantul si toate d-nele si d-soarele care apareau cu aparatul fotografiind ici colo "faceau si ele poze". Alaturi aveam un grup de englezi cu care ne imprietenisem din priviri si de cate ori aparea o noua candidata, ne uitam uniii la altii si zambeam (bonusul a fost oferit de o spanioloaica care a decis sa ne arate si posteriorul, intorcandu-se sa-si fotografieze prietenul). Oricum timpul trecea al naibii de greu, eram si obositi, dar am zis sa nu renuntam ca dupa aia o sa ne para rau.
Si a venit apusul, pe 19:40 cred sau undeva pe acolo, ca toata lumea a inceput sa se precipite, se auzeau doar aparatele foto... uitandu-ne spre oras, era plin de turisti pe stradute, toti cu ochii la soare. Si a apus. Acum ce sa zic, a fost frumos, dar am vazut apusuri de soare mult mai frumoase; nu vreau sa ia cineva chiar de buna ca nu se merita, ca noi eram cam obositi si plitisiti de asteptare... dar ca un facut s-a oferit un italian sa ne faca poza si poza reflecta foarte bine apusul de soare din perspectiva noastra: e eticheta apusului de soare din Oia care ne reprezinta pe noi :))) Am sa-mi iau revansa insa cu apusul de soare de la SantaWines care mi s-a parut intr-adevar memorabil. Din ce am mai citit pe net, se pare ca fiecare a avut locusorul lui unde a admirat apusul sau rasaritul: unii zic Oia, altii zic rasaritul din Perissa, noi zicem apusul de la Santowine.
Cred ca Oia nu ne-a priiit ca dupa vanzoleala cu apusul am incercat sa iesim de acolo, stand la coada politicosi, pana cand am vazut ca se inainta foarte greu, o parte incepusera sa se cocoate pe stanca si nu stiam ce se intampla de s-a produs blocajul, am aflat dupa jumatate de ora: un batranel de peste 90 de ani cred, sprijinit de 2 venise sa vada si el apusul... aia il cocotasera pe mos sus, iar dupa eveniment s-au gandit sa plece primii... Un ras nervos, dupa care m-am imbunat si am zis sotului meu: poate ca a fost aici acu multi ani cu sotia lui si acum o fi vrand sa revada locul, se pare ca insula insufla totusi romantism si persoanelor mai pragmatice, ca mine :)
S-a aplaudat dupa apus, dar a sunat la fel ca aplaudatul de la aterizare, kitschos... Am hotarat sa nu mai pierdem mult timpul prin Oia, era deja 21 si pentru beutiful sunset am stat 4 ore :), am intrat fugitiv prin unele magazine, preturile mult mai mari decat in Fira sau statiuni; nu ne-am cumparat nimic pentru ca nu se merita, am facut doar poze in Oia seara, foarte frumos.
Cu greu ne-am gasit masina ca atunci cand am venit erau foarte putine, iar cand sa plecam era full de masini.
O sa revin cu impresii despre restul insulei si vulcan.
Trimis de Merlina in 29.09.12 15:08:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Merlina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ti-am acordat superbonusul si vreau sa te felicit ptr. debutul frumos pe acest sait.
esti o dovada ca si cei tineri si mai noi intrati pe sait pot scrie frumos si convingator si nu numai
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
@amero:
Multumesc, nu am inteles eu foarte bine care e treaba aici pe site cu bonus, superbonus, dar am timp sa ma documentez... acum imi face placere sa impartasesc experienta mea poate ii este de folos cuiva
@nickro:
: P crede-ma ca toti care au vazut-o au pufnit in ras pentru ca stiau si povestea din spatele ei, sa zicem ca a fost cireasa de pe tort
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Santorini – Insula ce oferă amintiri magice — scris în 21.12.22 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Santorini 2021 — scris în 17.07.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Zece kilometri de drumeție, zece kilometri de peisaje superbe — scris în 13.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 In vino veritas: Muzeul Vinului Vothonas, Santorini — scris în 06.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Incursiune în centrul insulei Santorini (satul Pyrgos) și pe acoperișul său (muntele Profitis Ilias) — scris în 16.12.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Orașul antic Thera din Santorini — scris în 18.11.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Odiseea mea santorineză sau calea de la extaz la agonie și viceversa — scris în 29.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ