ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Santorini, insula atlantilor?

Ilustrație video-muzicală
YANNI ~ SANTORINI


TIPĂREȘTE

Santorini (Santa Rina), numita in antichitate Thera sau Thira, este cea mai cunoscuta insula din arhipelagul Cicladelor din Marea Egee. Este situata la o distanta de 230 km de Pireu-Atena si de 180 km de Heraklion- Creta.

Are forma unei potcoave fiind dispusa in semicerc in fata unei imense caldari a marii Mediterane (caldera) cu intindere de 7 pana la 12 km si o adancime de 300 la 400 m.

Insula Santorini este asezata pe un platou la o inaltime de 200 pana la 300 m fata de caldera de care e despartita de un perete abrupt de stanca in culori diferite: maron, verde, negru, roscat.

Suprafata insulei este de 73 kmp iar conturul tarmului 69 km. Populatia stabila este de numai 13000 locuitori, din care iarna, din cauza climei aspre si vantoase raman pentru activitati de paza si intretinere numai 6000.

Insula nu are apa aceasta aducandu-se pana nu demult cu vapoarele. In ultimul timp s-au construit instalatii de desalinizare a apei de mare cu ajutorul carora se iriga culturile pitice de vita de vie din care rezulta celebrul vin Vinsanto (al carui export depaseste cantitatea de apa aprovizionata), rosii cherry si maslini.

In afara de activitatea agricola care se desfasoara pe o mica parte a insulei, locuitorii traiesc de pe urma turismului. Santorini este vizitat anual de 5-600mii de turisti care fac excursii de o zi sau locuiesc intr-unul din cele 400 de hoteluri.

Principalele dar si cele mai frumoase localitati sunt Fira, capitala cocotata la inaltime in buza Calderei si vis-à-vis de insula cu vulcan activ Nea Kameni.

In Fira casele, restaurantele si hotelurile parca se prabusesc in mare;

Oia (se citeste Ia), cel mai nordic sat, de fapt un sat castel asezat pe o stanca, o localitate pitoreasca din care se poate admira unul din cele mai spectaculoase apusuri de soare;

Pyrgos care are 75 de biserici din cele 300 ale insulei. In Pyrgos sunt mai multe biserici decat locuinte;

recent descoperitul Akrotiri asezat la extremitatea estica a insulei cu plaja sa rosie. Langa Akrotiri a fost decopertat un sit arheologic care a rasturnat teoriile privind geneza insulei. In dreptul localitatilor turistice principale nu sunt plaje; plajele cu nisip rosu, negru sau alb se afla in partea de nord a insulei, acolo unde panta e mai domoala.

In Santorini parte din locuinte si hoteluri sunt sapate in munte, asezarile sunt in trepte si acoperisul unui imobil devine terasa altuia. Stradutele sunt in panta, cu multe trepte de piatra iar casele si bisericile sunt zugravite in alb stralucitor si au acoperisurule albastre.

Cu exceptia oraselor turistice, in sate mijlocul de transport e magarul, cu care dealtfel se poate urca din portul Athinios 500 de trepte. Se si spune ca” in Santorini sunt mai multi magari decat oameni, vin decat apa si biserici decat locuinte”. Am ajuns in Santorini cu un vapor care a plecat din Heraklion la noua dimineata si a ajuns in portul Athinios la ora unsprezece. Am fost preluati de un autocar cu ghid care vorbea in trei limbi: engleza, germana si franceza. Am oprit pentru vizitare in Fira, Oia, Pyrgos si Perivalos care are plaja cu nisip negru.

Ne-am intors la autocar pentru plecare la ora cinci jumatate, ne-am imbarcat si dupa o calatorie de doua ore am ajuns la hotel la ora noua.

Despre costul excursiei si caile intortochiateale ale ofertei “Santorini dream” am scris intr-un review precedent: 150 eu/ pers. ofertat de firma romaneasca cu care am venit; 106 eu la o agentie care scria pe chitanta 148 eu; 97eu am platit in port dar pe bilet scria 76 eu pentru grup. In Grecia o fi faliment si recesiune la nivel macro dar micro oamenii se descurca foarte bine cu munca putina, pauza de pranz de 2-3 ore, unele magazine inchise de vineri pana marti si mult taifas la cafenea.

Despre Santorini, s-a scris pe afa enorm, aproape 30 de review-uri, cotate cu pana la 40000 de puncte, si cu vizualizari record de cate 4000 de useri, ceea ce denota interesul pentru aceasta insula apreciata ca “unul din cele mai frumoase zece locuri din lume”. Ar fi imposibil sa astern o fraza fara ca cititorul sa nu aiba senzatia de “ deja vu” sau copy-paste. Unele scrieri au o valoare exceptionala din punct de vedere turistic si literar, nivel la care nu asi putea aspira prin cele doua sejururi, practic a cate jumatate de zi pe care le-am facut in Santorini la o distanta de sapte ani. Chiar si review-urile mai putin punctate au o valoare emotionala aparte pentru ca transmit cititorului acea stare de gratie pe care o ai cand vizitezi Santorini. Incerc si eu sa prezint cateva poze cu speranta ca unghiul de fotografiere sa fie diferit.

Despre geneza insulei si istoria ei care coboara departe in epoca de bronz s-a scris insa aici destul de putin. Stiam de dinainte ca insula Santorini s-a nascut dintr-un cataclism si unele legende presupun ca a fost locuita de atlanti. Pregatindu-mi excursia pentru Creta si Santorini, am aflat ca in jurul anului 1650 i. Hr. insula vulcanica, inainte rotunda si cu un relief muntos a explodat, o parte din ea prabusindu-se in mare. Din vechea insula a ramas o semiluna si cateva insulite care inconjoara caldera. Cataclismul a fost atat de mare incat unda de soc s-a transmis in tot bazinul meditarenean pana la o distanta de 3000 km. Nu sunt dovezi scrise dar cenusa si aerul irespirabil sau tsunamisurile inalte de pana la 200 m au distrus civilizatia minoica, respectiv cetatile Knossos, Phaistos, Gortyn, invincibila flota si agricultura infloritoare a Cretei care era amplasata numai la 120 km de Thira. Este atestat stiintific ca civilizatia minoica a disparut in jurul aceleasi date 1650 i. Hr. In alta directie, deasemeni neprobat cu dovezi scrise, o serie de referiri biblice pot fi asociate acestui cataclism. Astfel ploaia de cenusa si foc din orasele biblice Somora si Gomora se pot datora eruptiei vulcanice, despartirea apelor pentru traversarea de catre evrei a Marii Rosii pot fi consecinta primului moment al miscarilor tectonice, dupa cum grindina cu pietroaie poate proveni din eruptia vulcanului iar apa transformata in sange urat mirositor poate fi explicata prin bucatile de roca in suspensie si gazele de bioxid de sulf si hidrogen sulfurat. Explozia vulcanului de pe Thira este considerata cel mai mare cataclism din ultimii zece mii de ani care, comparativ cu eruptia vulcanului Krakatoa din 1883 a avut o putere distructiva de cinci ori mai mare. Platon in doua lucrari Timaios si Critias scrise in jurul anilor 400 i. HR, deci la peste 1000 de ani distanta de eveniment, relateaza povestirea unui preot egiptean care a citit hieroglife despre o civilizatie superioara disparuta in urma unui cutremur. El spunea ca Atlantida era o insula mare cat Libia si Asia (Asia Minor) la un loc. Se presupune ca Atlantida avea avea doua centre mari: unul in Creta de azi, probabil la Knossos, altul pe Thira (Santorini). In sprijinul acestei teorii este descoperirea din 1939 facuta de arheologul grec Marinatos a orasului Akrotiri din estul insulei Santorini ingropat sub un strat de roca vulcanica de 30 m. Acesta a scos la iveala case cu doua si trei etaje, canalizare, fresce impecabil conservate, mobilier, vase de ceramica, un adevarat Pompei al Greciei. Spre deosebire de acesta, orasul nu pastreaza nicio urma de viata, locuitorii sai ca si cei din Knossos parasindu-si locuintele inainte de cataclism.

Cu privire la locul de amplasare a Atlantidei sunt multe controverse. Redau un fragment difuzat pe National Geographic care sprijina teoria conform careia Atlantida a existat pe insula Thira (Santorini) - video.google.com - min.26.4-37

La ora actuala cercetatorii plimba Atlantida- daca a existat cu adevarat- prin multe locatii, sumarele relatari ale lui Platon exercitand o fascinatie asupra oamenilor de stiinta. Gibraltar, Bermude, Maroc, Mexic, pana si insula Serpilor din marea Neagra sunt amplasamente pentru care se pledeaza cu argumente, dar din pacate lipsesc probele stiintifice. Ca a existat sau nu, in Santorini sau in alta parte, pana la gasirea unei dovezi imbatabile, Atlantida si atlantii vor continua sa animeze spiritele si imaginatia, atat a oamenilor de stiinta cat si a simplilor cititori.


[fb]
---
Trimis de Michi in 04.06.12 19:46:49
Validat / Publicat: 04.06.12 21:00:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Circuit Grecia, Creta, Santorini
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4292 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vaporul cu care in doua ore am strabatut distanta Heraklion-Athinios
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[04.06.12 20:49:49]
»

Mutat la rubrica "Vacante in Santorini" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

webmaster13
[04.06.12 21:06:30]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

MCM
[04.06.12 21:25:59]
»

Superb. Offf, cate locuri mai am de vazut! Sper sa traiesc sanatoasa 1000 ani ca sa le pot vedea pe toate.

MichiAUTOR REVIEW
[04.06.12 22:02:42]
»

@webmaster13: multumesc web, e foarte potrivita pentru atmosfera.

motaneata
[05.06.12 00:42:46]
»

@Michi, varianta originala zice ca ” in Santorini sunt mai multe biserici decat case, mai mult vin decat apa si mai multi magari decat barbati! ”.

Faptul ca magarii au fost intotdeauna mai multi decat barbatii se datora, in trecut, conditiilor vitrege de pe aceasta insula: marea isi cerea mereu obolul, razboiaiele ii rareau pe barbati. Treburile casei ramaneau mereu in grija femeilor.

In epoca moderna comparatia dintre magari si barbati are mai mult un sens peiorativ, bineinteles in defavoarea celor din urma. Uneori, probabil datorita vinului mult si bun de pe insula, barbatii dau in mintea magarilor!

Am scris si eu un review despre aceasta minunata insula si am fost uimit de numarul mare de ecouri pe care le-am primit.

O vacanta in Ciclade ramane intotdeauna o vacanta de neuitat!

MichiAUTOR REVIEW
[05.06.12 08:52:48]
»

@motaneata: Da, l-am citit si la el m-am referit cand am vorbit de reviewurile de exceptie. Este cu adevarat remarcabil. Nu am vrut sa dau nume pentru ca nu am stiut la cine sa ma opresc si oricum nu este rolul meu sa fac catalogari. Noi am stat prea putin in Santorini, suficient insa ca sa ramana pentru totdeauna in memorie si suflet.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MCM, Michi, motaneata
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Santorini:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035902976989746 sec
    ecranul dvs: 1 x 1