GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Santorini reprezinta pentru mine un loc cu totul deosebit, mi-a depasit mult asteptarile. Aici m-am simtit in varful lumii, am simtit ca vad istoria. Spun asta pentru din prima clipa cand am vazut insula mai aproape- de pe ferry- am vazut si straturile de pamant diferite- alb, rosu, gri, maroni- si m-am gandit ca arata toate transformarile prin care a trecut insula.
Primul contact cu insula de pe ferry a fost de vis, insa am inceput cu adevarat sa-I vad frumusetea dupa ce ne-am urcat in masina si am inceput sa strabatem drumul de jos din in port spre Perissa. Aveam avantajul ca nu trebuia sa conduc asa ca filmam si pozam la fiecare minut. Am oprit intr-o mica parcare improvizata unde presupun ca opresc majoritatea turistilor pentru poze si atunci am vazut si mai bine vulcanul, insula, marea si giganticul ferry care parea o “salupa”.
Am ales cazarea in Perissa (vezi impresii), din mai multe motive: plaja, oferte mai multe de cazare, preturi mai scazute si am concluzionat la sfarsitul sejurului ca a fost cea mai buna alegere.
Perissa are si ea frumusetile ei si avantajele: se poate circula cu masina mai bine, mai multe oferte la localuri, plaja generoasa si speciala. Exista si supermarketuri- Carrefour si Big Discount- insa va recomand supermarketul de la intrare in Perissa (pe stanga cum vii dinspre Emporio, sau pe dreapta cum iesi spre Emporio), nu mai stiu cum se numeste insa aveau preturi mai ieftine si mai multe oferte. Din pacate nu mai stiu pretul la motorina, insa va recomand prima statie de alimentare din Emporio (mai este una si la intrare in Perissa, mai aglomerata si putin mai scumpa, situata vizavi de supermarketul amintit mai sus).
Ca preturi in Perissa va pot spune:
-2 sezlonguri, masuta si umbrela: gratis la anumite localuri daca se face consumatie. Nu exista o anumita valoare, sotul bea Expresso Freddo mare cu 2,5 euro, Berea era 2,5 -3 euro, apa de 0,5 l 0,5 euro. Erau si alte preturi doar pentru inchiriere 2 sezlonguri, masuta si umbrela la 5 euro sau 6 euro;
-apa plata bax de 6 sticle de 1,5 l- 1,5 euro (in supermarketuri)
-vin local: 2.5-3 euro (in supermarketuri)
-oferta la coktailuri seara la localuri 3 euro-foarte bun Pina Colada;
-sapun cu magnetel: 2 euro;
-aqua shoes: 7-9 euro;
-plimbare cu atv: 10-15 euro/zi in functie de numarul de zile.
Pe plaja puteti gasi diversi vanzatori ambulanti cu ochelari, haine, cd-uri si alte lucruri la care puteti obtine preturi foarte bune.
Perivolos
Mi s-a parut o localitate bazata mai mult pe localuri, erau taverne una langa alta si mirosea numai a “mic dejun englezesc” –foarte cerut datorita numarului mare de englezi. Pe mine acest miros de sunca prajita si oua prajite ma facea doar sa ma gandesc cum sa plec mai repede de acolo. Va recomand totusi sa treceti pe la magazinele de aici, au preturi foarte bune la bijuterii si suveniruri.
Megalochori
Satul traditional m-a impresionat prin liniste, casele vechi, dar intretinute (cu 2,3 exceptii care erau lasate in paragina si pe care visam noi sa le cumparam si refacem). In central localitatii in zona bisericii erau si tavern foarte pitoresti. Merita vizitat pentru calmul si senzatia de impacare pe care ti-o ofera.
Vlychada
Am fost aici seara pentru a manca la Dimitri (citisem mai multe pareri pozitive). Localul este dragut, am stat la masa chiar deasupra portuletului. Din punctul nostru de vedere (al meu, al sotului si al parintilor) a fost o seara frumoasa, dar mancarea nu a fost extraordinara. Va marturisesc ca eu nu pot fi un ghid bun in acest sens, sunt lacto-vegetariana si foarte mofturoasa, insa va pot spune ca s-a comandat peste- 40 euro/kg de dorada, apreciat de cei de la masa ca bun (sotul a spus ca este sub cel mancat in Kusadasi), vinul casei la carafe 0,5 l 5 euro, peste spade-12 euro portia (mentionez ca fiecare portie avea cartofi prajiti si salata), cola cutie 0,33- 1,70 euro, rachiu- 3 euro. Portiile erau mari, nu s-a mai comandat desert, dar am primit struguri din partea casei. Per total a fost o masa buna, insa nu excelenta.
Manastirea Sf Ilie-cel mai inalt punct
In timpul documentarii mele despre Santorini nu am gasit nimic despre aceasta locatie, insa gazdele noastre au fost cele care ne-au spus ca trebuie sa ajungem acolo pentru ca vom vedea insula in toata splendoarea ei... si asa a fost. Cel mai bine va vor descrie sentimental pozele facute acolo. Pot sa va spun ca pe drumul dintre Fira si Megalochori la intersectia unde se face dreapta spre port (cum vii dinsper Fira) se face stanga spre Pyrgos si se urca destul de abrupt. Pe marginea drumului veti gasi multi cactusi plini de fructe, puteti culege si gusta aceste fructe-mie imi plac tare mult. Cand veti ajunge sus veti vedea si o baza Americana parasite, dar si manastirea unde noi am intrat si am aprins lumanari. Panorama este superba, se vede aeroportul, totul pare atat de mic, este ceva unic. Recomand.
Oia
Ne-am indreptat spre micuta localitate pe drumul din partea de est a insulei, cel care pleaca din Fira si strabate “drumul vinului”, cu multe portiuni paralele cu marea. Se poate observa foarte bine clima specifica insulei, arida, unde se pot cultiva doar vii- pitice, nu ca cele pe care le cunoastem noi, mai inalte. Am ajuns in Oia si am gasit o parcare foarte buna, aproape de primarie si am inceput sa ne plimbam cu gandul de a ne gasi un loc bun pentru a vedea apusul. Deja era o multime de oameni care forfoteau in cautarea unui loc bun pentru poze. Pe mine m-a impresionat aceast micuta localitate, mi s-a parut foarte calda si primitoare, cu stradute romantice si magazine cochete si cu o priveliste superba. Apusul a fost un spectacol cu adevarat, dupa ce soarele s-a scufundat in mare s-au auzit ropote de aplauze.
Farul-Capul Akrotiri
In partea opusa micutei Oia am mers pe un drum inconjurat de vii si peisaje traditionale catre Capul Akrotiri und este situate si farul. Am lasat masina si ne-am aventurat pe stanci pentru a ne gasi un loc bun pentru a vedea Apusul. Pentru cei care nu se pot aventura pe stanci (cum este si mami) nu este o problema pentru ca se poate sta sus, in prealma Farului de unde se vede la fel de bine. Si aici era plin de lume, mi-a placut foarte mult un grup (nu erau tineri si nelinistiti, erau cam pe la 50 de ani) care au venit cu vin si pahare, au desfacut si cand soarele a apus au ciocnit, a fost un moment foarte frumos. Santorini mi-a dat impresia ca venereaza Soarele, orice colt era ocupat de oameni care asteptau sa-l vada pe Maria Sa, Soarele, la apus. Si aici mi s-a parut splendid, culorile au fost altele, dar si acest moment foarte special. Recomand sa ajungeti si pana acolo, multa lume venea cu atv-ul.
Fira
Este o localitate superba, cocheta, foarte cosmopolita. In plimbarile noastre ne-am intersectat cu americani, asiatici, australieni, toti veniti cu imense vase de croaziera care acostau in port si care urcau apoi in Fira fie cu magarusii, fie cu funicularul. Se poate urca si pe jos pe sutele de trepte care duc spre stradute inguste, cu casute albe, scaldate intr-o lumina calda la apus. De fapt, mai ales aici apusul este un spectacol total, multa aglomeratie si entuziasm pentru a-l vedea pe Maria sa Soarele cum “curge” peste Caldera si intra in mare. Cafenelele si restaurantele elegante sunt amplasate strategic, cu fata spre mare pentru a savura un spectacol total la o cafea sau un pahar de vin. Aici sunt magazine pentru toate gusturile si buzunarele, parca la suveniruri preturile mi s-au parut un pic mai mici decat in rest.
Aceasta insula mi-a facut o impresie puternica, am simtit istorie si chiar tragedia prin care “bucata de pamant” a trecut de-a lungul timpului. Straturile diferite de roca si asezarea pe inaltime a localitatilor arata lupta continua cu vulcanul si marea, iar eu nu pot decat sa va recomand din tot sufletul sa mergeti acolo.
Trimis de furryuta in 25.01.12 20:45:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Atena, Paralia, Lefkada
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (furryuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Unde ati lasat masina in Atena si cat a costat parcarea acesteia? Cat a fost biletul de ferry? Multumesc.
"Frumosul se simte, nu incape intr-o definitie. " (H. de Balzac)
” Melodia postata se poate sterge/schimba!
@marius gaudi:
Imi cer scuz epentru intarzierea cu care raspund. Masina am luat-o cu noi pe ferry in insula.
La dus am rezervat din tara, am mers cu BlueStar Ferries-sper sa nu fiu sanctionata, este o companie straina de transport maritim, va redau exact detaliile:
03/09/2011 09:00
BLUE STAR 1
PIRAEUS-SANTORINI
4 pasageri, 1 masina, TOTAL 227 euro (economy class).
Economy class inseamna ca ai la dispozitie scaune (si tip sezlong), poti sa stai oriunde (pe punte, inauntru unde era si bar cu canapele), a fost foarte bine la dus, am facut plaja pe punte.
La intors a fost mai rau pentru ca se fac 8 ore, se insereaza si este curent, dar puteti gasi locuri mai ferite.
Atat la dus cat si la intors majoritatea mergeau cu economy class, insa am observat ca si la AIR SEATS LOUNGE (scaune de genul celor din avion, asezate intr-o camera cu aer conditionat, loc pentru bagaje si televizor) se putea sta fara probleme, nu iti cerea nimeni bilet, insa eu nu suport aerul conditionat, a fost mult mai placut asa. Bineinteles, exista si cabine private, cu paturi. Parerea mea e ca la dus (5 ore) este foarte bine ECONOMY CLASS. La intors a fost mai obositor.
Eventual, cand ajungeti in port in SANTORINI va interesati la casele companiilor de ferry despre cursa de plecare.
Nu va ingrijorati pentru masina personala si combustibil in Santorini (a noastra este diesel), sunt locuri de parcare, drumuri foarte bune.
Gazdele noastre ne-au primit masina in curtea casei lor care era langa locatia unde erau cazati turistii, la umbra, dar exista locuri de parcare exact in fata cladirii, nu sunt probleme. Aici masina este in siguranta, familia de greci (cu care ne-am si imprietenit) are contracte cu cele 2 mari tour-operatoare din Anglia si Germania si sunt foarte atenti cu turistii. De fapt, in toata insula masina este in siguranta. In Fira exista parcare chiar in centru, nu am avut probleme.
Sper ca am fost de folos.
Sper ca v-am fost de folos
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Santorini – Insula ce oferă amintiri magice — scris în 21.12.22 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Santorini 2021 — scris în 17.07.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Zece kilometri de drumeție, zece kilometri de peisaje superbe — scris în 13.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 In vino veritas: Muzeul Vinului Vothonas, Santorini — scris în 06.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Incursiune în centrul insulei Santorini (satul Pyrgos) și pe acoperișul său (muntele Profitis Ilias) — scris în 16.12.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Orașul antic Thera din Santorini — scris în 18.11.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Odiseea mea santorineză sau calea de la extaz la agonie și viceversa — scris în 29.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ