ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 13.08.14
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 7 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Santorini, un must see

TIPĂREȘTE

Santorini este fără indoială cea mai spectaculoasă insula a Greciei. Numele provine de la Santa Irini, protectoarea locului.

Plajele mai putin exotice si apa ca cerneala, sunt compesate de peisaje care iti taie răsuflarea, de vulcanul Nea Kameni, dupa care se ascunde soarele la asfințit, oferind cel mai frumos apus din lume. Cine vine in Santorini trebuie sa stie că insula nu are deloc apa potabilă, papucii de plajă sunt imperiosi necesari, că toate autobuzele merg in directia Fira si că aparatul foto este de preferat in locul smartphonului, zoom-ul fiind de mare ajutor.

Spectaculoasa este Caldera, cu Fira si Oia, ultimul fiind vestit ca unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe mapamond. Intre cele doua, se află localitățile exclusiviste, Imerovigli si Firostefani, unde luxul modern este la el acasa.

Inainte de Fira, se înalță Pyrgos, o bijuterie de sat traditional. Aici, ii vedem mai bine pe santorinieni la ei acasa, nesufocati de turisti si putem degusta legumele crescute pe sol vulcanic. Insula este arida, vegetatia foarte putina din cauza lipsei apei. Nu cresc decit smochini si rodii, un soi foarte apreciat de rosii cherry, multă viță de vie, soiul Assyrtico, katsouni - castraveti in forma de dovlecel și vinete albe.

Specificul insulei sunt Santorinelele, niște rosii mici rotunde, foarte carnoase, perfecte pentru pasta si gem, carora li s-a dedicat si un muzeu industrial in Vlichada, vinul dulce Vinsanto, folosit la Vatican, magarusii, un important mijloc de transport pe insula, pisicile grecesti a caror rasă a apărut aici in Ciclade si rodia, simbolul vietii si al norocului. Este darul pe care grecii si-l fac de Anul Nou, pentru ca acesta sa fie fericit si prosper.

De neratat, sunt apusurile de soare, orasul Oia, cu morile de vint, Muzeul Vinului koutsoyannopoulos din Votonas si satele santoriniene.

Plajele sunt pe culori, in functie de nuanța nisipului sau a stincilor care le marginesc: Black, Red sau White beach.

Statiunile turistice de la malul mării, kamari, Perissa si Perivolos au plaje cu nisip negru, vulcanic, cu pietricele, intrarea in mare fiind mai dificila, mai ales fara papuci de apa. Fira, Oia si toate satele albe de pe Caldera nu au plaje, ci doar piscine panoramice.

In Santorini se ajunge numai cu avionul, aeroportul fiind unul foarte mic si saracăcios, cu pistă scurtă si senzatii tari. Pe apa, se ajunge cu feribotul, mai ales din frumoasa Creta, care este la 120 km.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cazarea am avut-o in Perissa, la Meltemi Village Hotel, un complex pe care il recomand cu incredere, pentru liniste, umbra, curatenie si nu in ultimul rind amabilitatea personalului. Locatia este pozitionata la soseaua principala, la mijlocul statiunii, aproape de plaja, de magazine, restaurante si statia de autobuz pentru insula.

Meltemi este un hotel mai mult exotic decit traditional, cu o pisicna impecabila umbrita de palmieri si flori de hirtie roz (Bougainvillea). Are camere cu balcon, suite cu bazin propriu sau patio, pentru dorintele sau posibilitatile fiecarui turist. Micul dejun, sala de mese si terasa sunt extraordinar de placute si curate.

In afara de exotismul locatiei, panorama locala este muntele Profetului Ilie, a carui minastire se zaraste din incinta hotelului. Acest munte se intilneste si pe plaja din Perissa, despartind-o de cea din Kamari.

Ca obiective turistice de neratat din apropierea statiunii Perissa si cu acces facil de la Meltemi Village este satul Pyrgos, situat la cea mai mare altitudine de pe insula si crama Santo Vine Winery, care dispune de o terasa panoramica deasupra Calderei, de unde se poate admira in liniste apusul de soare santorinian, la un pahar de vin local. Aici gasiti si magazin cu suveniruri si produse locale, in special vinuri, care pot fi degustate contra cost, in timp ce soarele apune.

Preturile sunt turistice, dar nu exagerate, un pahar de vin luat individual costa 8.50 euro, iar un platou cu brinzeturi, masline si crackersi 16 euro. Exista si pachete de degustare, ale caror preturi nu le cunosc, pe care vazindu-le cum se prezentau, cred ca ar merita efortul pentru cei iubitori si cunoscatori.

Din Perissa se ajunge foarte usor in Fira, in aprox 40 min, exista autobuz direct din fata hotelului. Important de stiut este faptul ca in Kamari, desi este in continuarea plajei negre despartita de munte se ajunge tot din Fira, cu schimbare.

In orice cost al insulei doriti sa ajungeti, trebuie sa mergeti in Fira. Fira, capitala insulei Santorini si locul de unde incepe exclusivismul grecesc: peisaj spectaculos, magazine elegante, cu produse handmade, galerii de arta minunate, restaurante cochete sau traditionale, hoteluri panoramice, unde bogatii lumii vin sa priveasca marea de la inaltime.

Fira nu are plaja, doar jacuzzi sau infinity pools si panorama extraordinara asupra vulcanului Nea Kameni. Farmecul ei sta in stradutele albe si inguste, cu flori de hirtie la colturi, bisericute splendide, care te imbie la zeci de fotografii. Privita de jos, pare un petec de zapada pe virful stincii maronii, dar odata ajuns sus panorama este uluitoare.

In Fira se ajunge cu masina de pe insula, cu magarusii sau cu telegondola din port. Se poate si pe jos, pentru cei care se incumeta sa urce aproape 600 de trepete sub soarele generos al Greciei. Dincolo de Fira, se afla satele exclusiviste Imerovigli si Firostefani si punctul terminus al insulei, Oia, unul dintre cele mai instagramabile locuri. De vazut si revazut! Un must see!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

1. Muzeul Vinului familiei Koutsoyannopoulos

Secretele ascunse alte insulei Santorini, sunt descoperite mai ales seara, la un pahar de vin în fața unui apus de soare. Pe insula, crește o viță de vie atipică, care nu se dezvoltă pe verticală și nici nu formează bolte umbroase, fiind una dintre puținele plante care rezistă aici. Ramurile ei se împletesc ca un colăcel pentru ca fructul să crească în interior, fiind astfel protejat de vânturile puternice ale locului. Strugurii dau vinuri unice, botezate după soiul viței de vie sau după proprietăți, Assyrthico sau Vinsanto.

Primul este un vin alb, sec, considerat unul dintre cele mai bune 100 de vinuri din lume, cu o tradiție de 3500 de ani. Se obține numai din greutatea strugurilor, fără presiune mecanică, astfel încât acest vin păstrează aroma stugurelui proaspăt tăiat. Vinsato este unic, servit astăzi Papei și cardinalilior de la Vatican. Este un vin dulce, obținut tot din struguri Assyrthico, lăsați la stafidit 14 zile în plin soare, pe acoperișurile caselor sau în curțile santorinienilor. Astfel, din 5 kilograme de struguri, se obțin 700 grame ml de vin dulce, pur natural, care se pune la învechit în butoaie mari de stejar. Acestea se pot vedea, iar vinul degusta, la Muzeul Koutsoyannoploulos din Vothona, (intre Messaria si Kamari), un muzeu extraordinar, situat la opt metri sub pamânt și considerant singurul muzeu natural al vinului din Grecia. El a aparținut familiei care îi poartă numele și a devenit muzeu după 21 de ani de munca a unei generatii de viticultori.

Pe lângă etapele tradiționale ale producerii vinului, în muzeu se pot vedea obiectele personale ale primului proprietar, biroul de lucru cu scaunul fără spătar, pentru ca cel care stătea pe el să muncească neîntrerupt, stiloul, călimara, ochelarii și nelipsitele metanii, precum și arma pe care o folosea la vânatul turturelelor, care erau unica sursă de proteină de pe insulă.

Finalul vizitei se încheie cu o degustare a vinurilor locale, în funcție de tipul de biletul cumpărat la intrarea în muzeu. Aici există un ritual, pe care somelierul nostru, Kostas, ni l-a prezentat pentru a simți mai bine aromele. Apa, crackersii și ciocolata neagră sunt ingredientele unei degustări de succes, la care se adaugă poveștile lui Kostas și ale audio-ghidului, care chiar te fac să crezi că adevărul stă în vin!

2. Muzeul Industrial al Rosiilor, Vlychada - Santorini

Tomataky Santorini Museum sau prima fabrica de tomate a lui Dimitrios Nimikos, devenita astazi muzeu industrial.

Santorinelele sunt una dintre cele mai bune soiuri de rosii cherry din lume, datorita gustului dulce, conferit de căldura excesiva a solului vulcanic. Sunt rosiile cele mai potrivite pentru pastă si gem, având un conținut cărnos.

Fabrica este amplasată la malul marii, pentru că rosiile erau astfel mai usor spălate, iar cuptoarele racite de valurile Mediteranei, Santorini fiind o insula unde apa a fost si este foarte pretioasa. Nici astazi nu exista apa potabila pe insula, aceasta fiind adusa de pe continent si depozitata in rezervoare.

La finalul vizitei, turistii muzeului degusta pasta de tomate Nimikos si isi confectioneaza singuri suvenirul, o cutie de pastă tomată goală, pe care lipesc eticheta firmei si o capsează mecanic, pentru a pastra mai bine amintirea locului.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de princesset in 18.08.20 17:17:06
Validat / Publicat: 18.08.20 19:58:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Creta, Atena, Aegina

VIZUALIZĂRI: 6117 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (princesset); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Oia - Santorini
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[18.08.20 20:09:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[18.08.20 21:03:56]
»

Foarte frumos articolul ce mi-a adus aminte de vacanța noastră în Santorini!

Am văzut pozele, am recunoscut locuri dragi, am văzut altele noi!

​​Și noi am stat în Perivolos, vecina Perissei, dar ne-am plimbat și pe acolo, chiar am fost o zi la plajă acolo, în apropierea stâncii. Ba mai mult de atât într-una din zile am urcat pe munte, nu chiar la mânăstire, ci doar la Ancient Thira, unde este orașul antic, foarte frumos, iar vederea spre Kamari, dar și spre Perissa este superbă!

La Vlichada am făcut o plimbare într-o seară, am văzut apusul, am mâncat acolo la o tavernă!

Despre Fira, Imerovigli, Oia-cu apus cu tot, amintiri deosebite, dealtfel am povestit la vremea respectivă! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Santorini:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059633016586304 sec
    ecranul dvs: 1 x 1