ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 5 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vacanta in golf

TIPĂREȘTE URM de aici

 Pentru ca am lasat incursiunea noastra in Qatar neterminata si pentru ca nu e frumos din partea mea sa fac asta, m-am gandit ca a cam venit timpul sa mai spun cate ceva din peripetiile noastre.

  Ziua 3

 Dupa micul dejun pornim in „forta” la cumparaturi. Am pus ghilimelele de rigoare pentru ca nu sunt fan shopping, dar pot sa petrec 1-2 ore prin magazine o data la 2-3 luni. De regula in vacanta si daca vacanta e in afara tarii, timpul alocat cumparaturilor se reduce mult, dar trebuia sa vedem si in Qatar cum e prin magazine. Pornim cu taxi spre unul din centrele comerciale din apropiere si  dupa aproximativ 2 ore cu sacose simbolice ne adunam in punctul stabilit si facem drum intors la hotel. Ce urma sa facem dupa e cu totul si cu totul nou pentru noi. Aveam inchiriata o masina cu sofer ce ne va duce in desert! Am tot ezitat daca sa mergem si cei mai... intelepti, avand oarece probleme cu coloana, dar in final 4 din cei 5 pornesc la drum, iar noi, cei mai „intelepti” suntem prezenti.

              Costul  plimbarii pe dunele din desert a fost de 237$  si include masina si soferul     pentru o activitate de aproximativ 4 ore.   La ora stabilita masina ne asteapta in fata hotelului de unde pornim sa cucerim desertul. Deplasarea incepea dupa pranz  avand ca obiectiv pe langa plimbare si  apusul soarelui in desert.  Cunoscatorii spun ca e bine sa prinzi rasaritul sau apusul in desert pentru ca experienta sa fie totala. Noi am ales apusul si pornim la ora 14 cu gandul ca si apusul va fi spectaculos.  Drumul  de la hotel si pana in zona desertica dureaza aproximativ 50 de minute. Facem o  pauza scurta in parcarea unde puteai face o plimbare cu camila, lucru nedorit de niciunul din grupul nostru  si unde trebuiau dezumflate cauciucurile pentru a putea circula pe nisip. Dupa ce totul era pregatit  pornim sa cucerim dunele avand la carma un expert in circulatia pe nisip printre dune. Incepem cu o duna mai modesta atacata frontal, coboram la baza acesteia lasand in urma un nor de nisip, dupa care  soferul ne intreaba daca suntem curajosi si vrem sa incerce ceva cu un strop de adrenalina mai mult. Inconstienti sau poate foarte curajosi   spunem da si incepem. Mai intai urcam in varful unei   unei  dune  ce pare a fi suficient de inalta, apoi masina se pozitioneaza cu spatele pe sensul de mers si incepe coborarea. Sa te tii adrenalina pe noi, dar ne-am comportat civilizat  intepenindu-ne mana pe  manerul portierei sau un colt din masina pentru a avea impresia ca suntem in  siguranta. Unii s-au tinut atat de bine ca au desprins si manerul respectiv! Am inteles de la sofer ca britanicii ar cei mai vocali in situatii similare, dar romanii sunt urmasi ai dacilor! Dupa felicitarile de rigoare venite din partea soferului ne indreptam din duna in duna pana pe tarmul Golfului Persic pentru o repriza de fotografii.   Loc de visare si meditatie! In spate dune de nisip, in fata albastru metalic al apei  si daca ai norocul sa nu fie in apropiere vreun dependent de adrenalina ce isi cabreaza vehiculul, vei avea si multa liniste. Indiferent cum ar fi in jur  desertul e fascinant si experienta este unica.

  De pe malul apei ne intoarcem intr-un loc ales si stiut de sofer  de unde vom admira  apusul de soare. Intodeauna cautam sa surprindem soarele in timp ce se ascunde pentru a reveni a doua zi, dar in desert parca  totul e mai misterios. Incet, incet dispare dupa nisipul desertului pentru a  lasa loc intunericului  si cerului instelat. Ne-am fi dorit si o asemenea experienta, sa vezi cerul noaptea in desert, dar poate alta data sau  va ramane o dorinta pentru unii.  Cred ca e ceva fantastic...

Plimbarea noastra in desertul Arabiei se apropie de final si cu regret ne intoarcem la masina, dar ziua nu se va incheia. Ne vom gasi inca ceva locuri pe care le mai vazusem, dar care ne-au placut si am gandit ca nu e rau sa aprofundam. Doar nu puteam  sta in hotel in asteptarea orei de somn.

Ziua 4

 O noua zi si o noua excursie cu masina inchiriata, costul fiind de 153$. De aceasta data vom merge in partea de nord a Qatarului  sa vedem Padurea de Mangrove Al Thakira, obiectiv inclus in patrimoniul UNESCO. Da, in Qatar tara desertica  unde  exista o padure de mangrove  si care  este  una dintre cele mai vechi paduri din aceste locuri. Situata in partea de nord,   acolo unde se afla  Insula Violet, (numele fiindu-i dat de pigmentul obtinut din cochiliile unor melci) padurea de mangrove este un loc unde poti intalni o varietate de pasari, pesti si crustacee sau chiar face o plimbare cu caiacul printre mangrove. Noi ne-am limitat la o plimbare pe potecile din lemn special amenajate pentru  a te bucura de priveslistea oferita, de vetuitoarele intalnite (pasari, pesti si ceva crustacee) si de multe fotografii. Dupa padurea de mangrove drumul continua  si ne indreptam spre  Fortul Al Zubara, o fortareata transformata acum in muzeu. Constructia acestuia a fost facuta in 1938 de catre seicul Abdullah bin Jassim Al Thani, pentru a asigura paza de coasta. In ultimii ani in zona a fost descoperit un site arheologic cu ruinele unei asezari din sec. XVIII, cand activitatea zonei era in principal scufundarile dupa perle si comercializarea acestora. Asezarea ar fi fost infiintata de comerciantii din Kuweit stabiliti in zona de coasta. Descoperirea partiala a siteului  a scos la iveala ce a ramas din vechile asezari, ruine ale unor locuinte, moschei, strazi, ziduri de aparare si chiar cimitire.

 Pentru a ajunge in zona site-ului  , de la fort, unde am ajuns cu maina, am fost preluati (noi si alti turisti ajunsi cam in acelasi timp) de un microbuz  si  cu ajutorul ghidului am incercat sa intelegem cate ceva despre modul de viata al populatiilor ce au intemeiat asezarile de pe tarmul Golfului Persic. Viata acestei asezari a fost relativ scurta si in 1811 zona a fost distrusa si abandonata desertului. Dupa scurta lectie de istorie ne intoarcem la fort. Acesta  reprezinta un exemplu de constructie in stil arabic, cu ziduri groase de 1 metru ce au oferit siguranta in fata atacatorilor, dar au asigurat si izolarea termica a incaperilor in zilele toride din desert.  La fort nu am avut ghid si a trebuit sa ne orientam singuri. Fortul dispune de o curte interioara de unde se intra in incaperile de la parter  precum si in cele de la etaj. Trecem din camera in camera pentru a vedea obiectele  folosite candva de locuitorii zonei in viata de zi cu zi  si in principala lor activitate, cea de culagatori de perle. Si aici gasim informatia ca o perla putea fi gasita o data la 5000 de scoici. Grea viata! Noi, multumiti de viata noastra incheiem vizita in partea de nord a Qatarului si ne intoarcem la hotelul din zona souqului pentru ultima noapte. In urmatoarea zi schimbam hotelul si zona de vizitat.  

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 03.04.24 14:19:10
Validat / Publicat: 03.04.24 16:06:33
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 705 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Soarele se duce la culcare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Marius 72PHONE
[04.04.24 10:24:44]
»

Deșertul exercită un magnetism aparte pentru cei odată ajunși acolo după ce doar citiseră că ar exista întinderi nesfârșite de nisip.

Apusul e splendid, observ din poze! Noi am prins doar o noapte cu stele fără număr admirate în timp ce stăm și ascultam greutățile vieții beduinilor și un răsărit mirific.

De "tumbe" cu mașina am avut și noi parte, dintre care cea mai tare a reprezentat-o coborârea unei dune în intuneceala deplină a nopții. De parcă ne aflăm într-un bob pe pârtie.

Am lăsat accesoriile mașinii intacte - respectiv portiere sau tetiere - însă știu sigur că am strâns puternic mâna Adrianei dar și din... (sunt două în partea dorsală 😂).

Ați avut o experiență foarte faină și vă felicit de alegerile inspirate!

DOINITAAUTOR REVIEW
[04.04.24 20:30:59]
»

@Marius 72: Intr-adevar desertul este ceva ce te atrage inainte de a-l vedea si te vrajeste odata ce ai ajuns sa-l vezi. Eu mi-am dorit foarte mult sa ajung in desert.

In urma cu ceva ani, cand am fost in Israel, ar fi trebuit sa ajungem si in desert, dar nu a fost sa fie. Acum cand aveam pregatit totul pentru Qatar si se planifica deplasarea in desert citisem ca e cam nerecomandat pentru cei cu probleme la coloana, dar mi-am asumat riscul si bine am facut. Experienta a fost unica, iar coloana mea nu a avut de suferit 🙂.

Multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase!

mprofeanuPHONE
[05.04.24 15:03:01]
»

@DOINITA: Citit cu întârziere din motive obiective articolul despre excursiile în Qatar. Nu știam că au pădure de mangrove, din poze par nu prea înalte, este totuși zonă aridă... Plimbarea în deșert este deosebită, să vezi imensele dune și să admiri apusul, parcă te transpui în altă lume...

Nu știu dacă ați mers pe dune, mai bine zis dacă ați urcat că la coborâre mai "treacă, meargă". Felicitări pentru frumosul circuit în Qatar!

DOINITAAUTOR REVIEW
[05.04.24 15:14:07]
»

@mprofeanu: Si eu am fost fascinata de desert si mi-am dorit foarte mult sa ajung in "marea de nisip". Da, am urcat pe dune, am coborat (cu masina si apoi pe jos), ne-am plimbat printre dune si am admirat florile desertului, ne-am bucurat de nisip, dar si de apa marii, ne-am bucurat de apus si de toata experienta traita in Qatar.

Multumesc frumos pentru timpul acordat si va doresc multa sanatate si vacante minunate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Qatar:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064465999603271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1