GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola
Chopin - Grand Valse brillante
Ne aflăm încă în anul internațional Chopin: 365 de zile în care se celebrează pe toate meridianele lumii cei 200 de ani de la nașterea genialului pianist și compozitor polonez, cel ce a transpus pe portativ într-o manieră unică și irepetabilă, sensibilitatea dar și tăria poporului său, suspinele, disperarea, dar și strigătele de victorie!
Din câte știu, guvernul polonez a alocat acestui eveniment 100 milioane de euro, o cheltuială importantă, materializată cu generozitate în amenajarea și deschiderea la Varșovia a celui mai modern muzeu biografic din lume dedicat unui geniu muzical, reabilitarea și repunerea în circuitul turistic a casei din Żelazowa Wola în care s-a născut compozitorul, crearea în Varșovia a rețelei de bănci media despre care am povestit într-un alt review, organizarea Festivalului Internațional Chopin și nu în ultimul rând finanțarea a peste 200 de concerte din literatura muzicală a compozitorului pe toate meridianele globului.
De altfel, muzica lui Chopin ne-a însoțit pretutindeni acolo unde pașii ne-au purtat în cursul circuitului prin Polonia din vara acestui an. L-am auzit în zeci de acorduri ale soneriilor telefoanelor mobile, în lifturi, la micul dejun în restaurantul hotelului, pe banca parcului cu trandafiri din Lazienki Park, în zona teraselor din Old Town, chiar și în incinta magazinului de suveniruri de la Birkenau. Nu sunt o cunoscătoare a muzicii clasice, dar cred că acordurile de pian ale lui Chopin sunt inconfundabile și ușor de reținut, pentru că au o melodicitate aparte, cu care ne familiarizăm repede.
Ei bine, în aceste împrejurări, nu e de mirare că traseul excursiei noastre trebuia să ne poarte și printr-una din cele mai reprezentative locații legate de viața și existența marelui interpret și compozitor.
După ce am părăsit Varșovia, la mai puțin de 50 km de capitală, am poposit la Żelazowa Wola. Este o localitate mică dar foarte pitorească, așa cum este toată regiunea Mazovia, din care Żelazowa Wola face parte din punct de vedere administrativ. La 1 martie 1810, aici, la conacul contelui Skarbek și în familia lui Nicolas Chopin (un francez angajat ca tutore al copiilor contelui) și a Justynei (poloneză, menajeră la conac), s-a născut cel ce avea să devină muzicianul național al Poloniei: Frederic Chopin. Compozitorul a fost foarte legat sufletește de această moșie, deși pe când avea numai șapte luni, familia sa s-a mutat definitiv la Varșovia. Se pare că exista un oarecare grad de rudenie între contele Skarbek și tatăl său, motiv pentru care Chopin nu se sfia să-și petreacă verile și sărbătorile Crăciunului la Żelazowa Wola, în deplină liberate, hoinărind prin luncile încărcate de salcii de pe malul râului Utrata, participând la tradițiile locale sau organizând propriile concerte de pian. Revenea aici cu regularitate și nu e de mirare că izvorul de inspirație al multora dintre creațiile sale se află tot aici, așa cum mărturisea mai târziu însuși autorul.
Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola s-a deschis în anul 1928, după ce ruinele fostului conac incendiat și terenul parcului ce-l înconjura, au fost cumpărate de statul polonez cu banii obținuți dintr-o colectă la nivel național. Cu unele întreruperi (îndeosebi în perioada Războiului Mondial), până în 1949 a urmat o perioadă de reconstrucție, renovare și înzestrare a spațiului muzeal cu obiecte aparținând compozitorului, donate în cea mai mare parte, dar și achiziționate, urmare căreia conacul a redobândit înfățișarea de secol 19. Tot atunci s-a reconstituit parcul atît de drag lui Chopin din jurul conacului, tot din donații fiind dobândite exemplare unice de plante și arbori rari în biosfera poloneză.
Astăzi, centrul memorial Chopin de la Żelazowa Wola își întâmpină oaspeții în straie noi: în 2010 s-au dat în folosință câteva anexe ale ansamblului, foarte utile și în același timp necesare, pe care am avut satisfacția să le vizionăm și noi:
-la intrare, un centru de primire profesional, sub forma unui bungalou de sticlă cu grădină interioară, care cuprinde câteva birouri de informații și furnizare a biletelor de acces, un stand cu audioghiduri, un magazin spațios cu suveniruri și librărie, o cafenea confortabilă și …. toalete de ultimă generație. Numeroase LCD-uri amplasate în zone cu vizibilitate maximă derulează la nesfârșit filmul istoriei Żelazowei Wola.
-un alt pavilion adăpostește o sală multifuncțională de cca. 80 de locuri, unde se poate audia muzica lui Chopin, live sau de pe suporturi multimedia. Pe cealaltă parte a sălii, un restaurant cu cca. 40 de locuri își aștepta oaspeții, într-o postură asemănătoare celei de nuntă.
-în parc, alături de casa memorială, a fost oferit publicului meloman un micuț amfiteatru, locul perfect pentru audierea concertelor live ale numeroșilor interpreți sosiți din toate colțurile Poloniei și ale lumii. Din mai și până în octombrie, aici se desfășoară în fiecare duminică concerte live de pian.
-în partea din spate a parcului a fost amenajată o Orangerie, de fapt o mică seră cu plante obținute chiar din pepiniera parcului, care oferă celor interesați posibilitatea achiziționării unor exemplare rare de floră.
Intrarea în incinta spațiului muzeal costă se pare 4 euro. Spun ”se pare”, pentru că în ciuda informației primite de la ghidă și a afișului corespunzător de la ghișeul de bilete, nu am fost nevoiți să scoatem din buzunare niciun ban: poarta muzeului era larg deschisă și pe ea pătrundeau în voie cete de vizitatori, mai ales dintre cei asiatici. Așa am făcut și noi: pășind fără restricții pe aleea largă ce ducea spre fostul conac, ne-am regăsit parcă într-o grădină a Paradisului. Nu era decît parcul ce înconjoară proprietatea, dar parcă și aerul se schimbase, mirosea a conifere, dar și a crini, iar dintre tufișuri, când pe dreapta aleii, când pe stânga, șoptea tandru pianul lui Chopin.
În capătul aleii principale, albă, modestă și fără pretenții de arhitectură istorică, dar cu pereții garnisiți într-un mod copleșitor de trandafiri și alte plante agățătoare, se afla casa memorială Frederic Chopin. I-am pășit cu emoție pragul, având în subconștient ideea că pe acolo au trecut și pașii cunoscutului compozitor. Deși nu exista niciun ghid consacrat în incintă, ne-am alăturat unui grup de turiști francezi se pare, socotind după limba în care ghidul făcea expunerea. Am aflat astfel că în muzeu nu există obiecte originale care au aparţinut familiei compozitorului, ci doar domeniului moșieresc. De asemenea, aspectul original al camerelor a fost schimbat, astăzi casa fiind împărțită de un coridor central: pe partea dreaptă se află camera de vatră, sala de mese şi camera de muzică, pe partea stângă sunt camera mamei, camera copiilor şi biroul contelui. Întrucât familia compozitorului nu a locuit în conac, ci într-o anexă a lui din care nu s-a mai păstrat nimic, reconstituirea fiind astfel imposibilă, dar și din considerentul că ansamblul muzeal este dedicat memoriei lui Chopin și nu familiei de moșieri cărora le-a aparținut conacul, camerele acestuia au rămas simple și nemobilate. Doar în câteva încăperi, care fac excepție de la această regulă, regăsim exponate care vorbesc despre viața lui Chopin la Żelazowa Wola: o mică expoziție cu reproduceri ale unor fotografii de familie, într-o expunere modernă (vizualizare prin teleobiectiv); câteva tablouri autentice cu portrete de familie; două piane făurite în secolul al XIX-lea și aparținând domeniului, la care se pare a cântat și Chopin. Locul de naștere a compozitorului este sugerat printr-o viziune artistică aparținând Institutului Chopin de la Varșovia: pe unul din piane se încrucișează două fascicule de lumină, îmbrățisând deopotrivă instrumentul muzical, cât și portretul compozitorului de deasupra. Și pe tot parcursul, muzica lui Chopin ne-a acompaniat în surdină, amintindu-ne fără încetare că ne aflam în casa lui…
Vizitarea casei memoriale a durat mai puțin de un sfert de oră, dar la ieșire am mai zăbovit câteva minute pe băncile amfiteatrului, pentru a asculta glasul păsărilor cântătoare acompaniind pianul lui Chopin.
Parcul din jurul conacului este el însuși un obiectiv de sine stătător spre a fi vizitat: are o suprafață destul de mare, extrem de îngrijită, diversă din punct de vedere al amenajărilor estetice. Iazuri, canale, podețe, alei cu pietriș fin, bănci, arbori seculari care te copleșesc prin înălțimea lor, salcii pletoase atât de mult iubite de Chopin, flori de toate culorile în ronduri cu desene geometrice diverse, arbuști de sub frunzișul cărora susură muzica, veverițe iuți ca argintul viu traversând cât ai clipi aleile, ei bine, toate acestea făuresc din plin cadrul de poveste în care oricui i-ar plăcea să se odihnească, să citească sau, pur și simplu să viseze … Este probabil motivul pentru care băncile parcului erau mai toate ocupate, deși nu era decât ora 9,30 dimineața.
Înainte de a reveni la ieșirea din incinta ansamblului muzeal, ne-am oprit în fața monumentului închinat lui Chopin, de fapt un obelisc de dimensiuni modeste, pe frontispiciul căruia este încastrată efigia marelui compozitor: o imagine în profil a bustului său. Nu era nicio floare depusă acolo, probabil în ideea că toate florile din parc îi erau dedicate LUI!
Am părăsit expoziția muzeală de la Żelazowa Wola închinată lui Frederic Chopin purtând în memorie sunetele pianului ce ne-a însoțit aproape prin toate locurile pe unde am trecut. Rememorând acele momente, plec iarăși capul în fața acelor polonezi care știu să-și promoveze atât de bine valorile culturale, încât poți să crezi că sunt cei mai importanți din lume! ”Polonia nu este încă pierdută! ”, sunt cuvintele tatălui lui Chopin după plecarea fiului său în Franța, cu trimitere la marea performanță a acestuia de a cuceri Parisul intelectual și nobil. Ele au fost adoptate nu numai de imnul polonez, ci constituie se pare un îndemn permanent pentru ca prin promovarea valorilor naționale, Polonia să-și găsească locul ce i se cuvine printre națiunile lumii.
În 2011 românii vor aniversa 130 ani de la nașterea marelui compozitor, interpret și dirijor național care a fost George Enescu. Presupun că la acest moment este o personalitate mai puțin cunoscută pe mapamond decât Chopin. Oare ce vor întreprinde autoritățile române pentru a-l aduce pe George Enescu în prim planul interesului mondial și de a-i promova creația atât de mult inspirată din muzica poporului său?
Trimis de mariana.olaru in 20.10.10 17:16:18
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Chopin m-a fascinat din adolescenta, de cand am citit o carte cu viata lui.
Apoi, am reusit sa il ascult atat acasa, cat si in multe recitaluri de pian, recent chiar astazi!
Un muzeu demn de retinut, povestit cu multa maiestrie. Un alt motiv pentru care Polonia merita a fi vizitata!
Webmaster
Nu știu nicio adresă de unde se poate transpune fundalul sonor pe care l-aș dori la acest review. Dacă ști cumva vreo cale, te rog ilustrează fotografiile ce le voi posta cu ”Prelude Op. 28, No. 4 în mi minor” de Chopin. Mulțumesc!
Am atasat aceasta piesa semnata evident de catre Chopin, sper sa placa!
minunata descriere! inca n-am fost in Polonia, dar literatura si muzica lor imi sunt familiare. Poporul polonez, spre deosebire de altele, n-a plecat capul nicicand, demonstrand mereu, in istorie, o fibra indestructibila. Iar Chopin este fibra de suflet si simtire muzicala...
Impresionant si interesant! Mi-a placut tot ceea ce am citit si vazut. Multumesc!
M-am plimbat o data cu tine prin muzeu, prin casa memoriala si prin parc. Iti multumesc pt. asta.
Iti multumesc pentru minunatele tale impesii care ai ales sa le imparti cu noi!
Despre George Enescu am scris si eu (click aici);
Am vazut de curand, dupa ce-am vazut "Luminisul", lui Enescu din Cumpatu, Palatul Cantacuzino din Bucuresti... care din pacate nu mi-a trezit atata emotie... ca si casa din Sinaia... cu seama ca "omul sfiinteste locul", se adevereste, la Sinaia erau doar 3 persoane, care se ocupau de casa memoriala, dar erau amabile si implicate cu adevarat in ceea ce faceau... la Bucuresti am ramas dezamagita... personalul era incapabil sa-ti raspunda la intrebari, era plictisit... deci sincer, cu regret nu cred ca autoritatile vor face ceva, prin care sa, dispara sintagma: "George Enescu, muzician francez de origine romana"...
magdalena, TORA INGRID, balasa violeta, anadragusin, catalinalupu și tuturor celorlalți care mi-au acordat votul lor le mulțumesc din suflet pentru aprecieri și comentariile foarte prețioase! Mă bucur că vă alăturați acelor din ce în ce mai puțini români care contemplează cu jind munca altora de a se pune în valoare ca națiune, sperând că viitorul se va schimba în bine și pentru noi, că vom arăta și altora că avem de ce să ne mândrim cu cultura noastră!
Ma bucur cand citesc asfel de impresii, este intr-adevar un loc minunat, cinste polonezilor ca stiu sa atraga turistii!
Asta, vis-a-vis de review-ul lui @georgiana, unde ne prezenta tristul si deloc primitorul muzeu al marelui Ciprian Porumbescu!
Poate se vor schimba lucurile si la noi intr-o buna zi, sa ne putem mandri cu astfel de muzee...
Da, ma bucur sa aud astfel de lucruri, ca tot in Europa, dar in alta tara, memoria unui comppzitor celebru, precum Chopin, este cinstita in atatea moduri si la acest nivel.
Pe cand la noi, la Stupca, tot un compozotor, poate nu al fel de mare, dar cel mai renumit in vreamea in care a trait, in Bucovina-Ciprian Porumbescu-pe el toti l-au uitat.
Doar satul ce ii poarta numele ne mai duce cu gandul la cel care a scris Tricolorul si Ginta Latina!
Atat muzeul, car si casa memoriala, sunt la pamant, cu clanta rupata la usa si si cu usile incuiate.
Ce le vom mai povesti copilor si nepotilor nostri despre trecut, oare?
trandafir 1970, georgiana
Și cînd te gândești cât de asemănătoare au fost traiectoriile vieții celor doi muzicieni! Fiecare a impresionat prin talentul său încă din anii copilăriei, fiecare s-a inspirat din creația poporului său, fiecare și-a dus o parte din viață pe meleaguri străine, fiecare a cucerit inimile melomanilor prin sclipirea geniului lor de interpreți și compozitori, fiecare a avut iubiri neîmplinite de pe urma cărora au suferit mult, în fine, atât Chopin, cât și Porumbescu au murit foarte tineri, de aceeași boală: tuberculoza. Se vede treaba că doar memoria lor după moarte și-a croit două drumuri diferite: unul viu și prezent pe toate scenele lumii, celălalt uitat, iar pentru generația de azi aproape necunoscut... Ce păcat!
Ai dreptate, dar mai au si altceva in comun!
Ciprian Porumbescu a avut profesor de pian pe Carol Miculi- un fost elev de-a lui Chopin!
Crai Nou a avut premiera la Brasov. Si de atunci se canta in fiecare an de Craciun la Biserica Neagra. Se aseamana mult la stilul pe care il abordeaza Chopin.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Polonia – generalități — scris în 20.08.24 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Peripetii in drum spre Gdansk — scris în 07.05.24 de catrinel din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Trei zile in Polonia - Energylandia - Auschwicz - Wieliczka — scris în 30.10.22 de Bebicanu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Bârlogul Lupului, loc de tristă amintire — scris în 10.09.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Circuit de trei săptămâni prin frumoasa Polonie — scris în 10.10.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Polonia o tara surprinzator de frumoasa din punct de vedere turistic si atat de putin cunoscuta de catre romani! — scris în 30.01.21 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Cracovia si Varsovia intr-o saptamana de iarna — scris în 05.01.20 de Dimosu din SIBIU - RECOMANDĂ