GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am avut parte, oarecum fortuit, de un tur neașteptat si foarte provocator de Mexic. Nu era in nici un caz pe lista destinatiilor „must see” dar o data făcut recunosc ca este o destinație la care merita sa visezi.
Fără să fie planificat exact, turul a rezultat intr-un fel în care, daca ar fi să revin, l-as planifica aproape identic.
Traseul a fost: Mexico City -» Oaxaca -» Tuxtla -» San Cristobal -» Campeche -» Merida -» Playa del Carmen. Adică o parte din Gringo Trail. Asa e denumit de populatiile Americii Latine traseul pe care „gringo” adica strainii albi (in special nord americanii), merg uzual pentru a descoperi America Latina.
•ziua 1 – 2 Ciudat de Mexico- Teotihuacan (Mexico City) – acum cred ca ar fi trebuit să fie 3 zile minim. Ce am facut în cele două zile:
prima zi: tur de oraș dimineața (cu o firma locala si un ghid care a povestit pe scurt despre oras, Zocalo, catedrala, Palatul National, Templul Major, etc, etc) și după masă un metrou (5 pesos = 1,2 RON) până în Coyoacan. Coyoacan este un cartier cu aer boem, un loc unde ai impresia că ai ajuns în cu totul alta lume decât tumultul metropolei. Cascade de flori un loc artistic și plin de biserici vechi care-i conferă o patina romantica. Aici se poate vizita si Casa Azul a Fridei Kahlo renumita pictorița mexicană (nu am apucat)
a doua zi - piramidele aztece din Teotihuacan-excursie cu o firma de turism locala- impresionante, primele pe care le-am văzut în Mexic. Urcușul pe piramida Soarelui a fost chiar o provocare. Aici si la toate siturile necesitatea unei pălării si o buna protecție solara nu sunt un moft. La 2000m înălțime soarele arde cumplit. Nu cred că ar fi indicat să vizitați situl pe cont propriu, de exemplu cu un taxi sau Uber, e nevoie de explicații. Inițial grupul a mers la o făbricuță de tequila si obiecte de argint. Povestea tequilei este cu adevărat instructiva si foarte interesanta, am degustat diverse tipuri de tequila. Acum ca am ajuns la subiect sa vorbim un pic despre renumitele suveniruri de sticluțe de tequila cu vierme in ele. Mexicanii nu beau așa ceva dar daca se vinde o produc... E cam ca legenda cu Dracula in Transilvania care evident nu are nimic comun cu tradiția transilvană. Spre bucuria mea le-am găsit doar in Mexico City, mergând către sud nu le-am mai văzut.
Acum, fiindca veni vorba, sar la altă categorie de informații, cea a suvenirurilor:
Daca va plac anumite lucruri legate de o locație nu ezitați sa le cumpărați din locația cu pricina. De exemplu lângă Basilica de la Guadalupe sunt o grămadă de obiecte si icoane drăguțe. Cele mai reprezentative nu le veți găsi altundeva. Si, ca tot suntem aici, nu va pot ajuta prea mult cu preturi si negocieri in Mexic. Diferențele de preț pentru același obiect in funcție de locație sunt foarte mari. Se poate de cele mai multe ori negocia si 700%, adică sa cumperi un obiect pe care vânzătorul ti-a cerut inițial 600 pesos cu 100. Sau chiar cu 50. Sau in următoarea locație sa ti se ceara din start un preț de jumătate sau dublu fata de prețul cerut in locația precedenta. Deci succes. Eu cred ca cel mai corect e sa aveți in minte cat ați da pe un obiect similar acasă ca baza de orientare. Am încheiat ziua cu vizita bazilicii de la Guadelupe, un complex impresionant si o plimbare până noaptea târziu în centrul orașului plin de viață unde seara in week end se dansează prin parcul public într-adevăr oraș fascinant. Ce nu am apucat, si de aceea recomand macar inca o zi:gradinile plutitoare din Xochimilco.
•Ziua 3-4 Oaxaca: A treia zi am plecat de dimineață în către Oaxaca (5 ore cu autobuzul) trecând prin Puebla. Pe drum, din autobuz se vede în depărtare Popocatepetl, vulcanul care la data la care am trecut pe acolo fumega. Oaxaca este considerată una dintre destinațiile turistice iconice pentru Mexic, o bijuterie arhitecturala in stil colonial. Dintre clădirile, piețele pe care nu mă săturam admirându-le as aminti frumusețea bisericii Santo Domingo de Guzman.
Orașul este renumit si pentru ciocolata sa 100% naturala. Există câteva obiective frumoase in apropiere la care firmele de turism locale organizează zilnic excursii la preturi accesibile. Am ajuns la:
- Chiparosul din Tule, cel mai gros copac din lume de peste 2000 ani vechime – si totusi nu cel mai vechi.,
- Izvoarele si lacul precum si cascada pietrificata de la Hierve del Aqua (cei doritori s-au si scaldat in lacul de apa minerala de pe buza prăpastiei),
- Orașul zapotec – sit istoric- de la Monte Alban,
- O manufactura de covoare la Mitla (inclusa in programul excursiei, nu deosebita pentro o ardeleanca get beget care a mai văzut lâna colorata natural si război de țesut si la bunica...).
Seara la 8:00 pm m-am urcat intru-un autobuz cu destinația Tuxtla, drumul durează toata noaptea. In Mexic se călătorește intercity cu compania de autobuze ADO care asigura condiții extrem de bune la preturi foarte convenabile.
•Ziua a 5-a Sumidiero: am ajuns la 5 dimineața in Tuxtla de unde cu un taxi am ajuns cam într-o jumătate de ora la intrarea in canionul Sumidiero. Tururile cu barca prin camion încep pe la 9:00 așa ca am avut ceva de așteptat. E o singura cafenea in zona care nici ea nu deschide așa devreme. Recomandabil e așteptarea 2-3 ore in autogara Tuxtla, pana pe la 9:00 dimineața. De pe debarcaderul Cahuare se poate cumpăra o mini excursie de 1,5 ore de-a lungul canionului Sumidiero. se poate rezerva dinainte on line (cazul meu). Am avut o rezervare cu o firma din San Cristobal pentru ca acolo urma sa ma cazez. E una dintre experiențele foarte faine, atenție la cei cu rău de mare, bărcuțele astea cu motor cam gonesc, deci daca aveți diverse fobii vis a vis de apa mai bine renunțați. Mie mi-a plăcut, priveliștea e spectaculoasa, dar pentru ca am avut norocul sa vad fiordurile norvegiene parca nu mi s-a părut chiar top experiența. Pe maluri mai apare cate o maimuțica sau niște crocodili pentru ca defileul este într-o rezervație naturala. Cred ca se organizeaza si din Campeche sau San Cristobal de las Casas sau chiar Tuxtla astfel de excursii la canionul Sumidiero. Dupa mini croaziera am plecat spre San Cristobal cu o scurta oprire in Chiapas del Corzo pentru prânz.
•Cazarea in San Cristobal de las Casas, un orășel extraordinar, cu nativi locali umblând pe străzile înguste in panta si incercand sa vândă artizanat manual, cu mii de turiști si terase de-a lungul străzilor, cu muzica si spectacole dar si bazaruri in strada, cu nopți foarte răcoroase unde ai nevoie de un jerseu ca sa stai pe o terasa savurând o băutură locala sau o porție de tortillas. Da, cred ca San Cristobal de las Casas este orașul care mi s-a părut de departe cel mai fain. Nu ratati vizita muzeului Na Bolom unde sa aflati despre descoperirea triburilor de nativi indieni mayași in junglele Chiapas-ului- se pare ca unele triburi încă viețuiesc in jungla si nu au fost descoperite. Vizita dureaza 30-50 minute si muzeul e situat la vreo 30 min de mers pe jos din centrul orasului.
•Ziua a 6-a San Cristobal: am facut o mica excursie in doua sate de nativi indieni, inclusiv într-o locație unde ne-au servit mâncare făcută in fata noastră – evident tortillas cu diverse umpluturi- si apoi am dat o raita prin sate. Mi-a lăsat un gust ciudat, nu m-am simțit prea la îndemână piețele sunt pline de oameni si copii care te acostează, in biserică catolica se fac si exorcizări si sacrificii... Un loc ciudat, departe de a fi ceva frumos, poate doar interesant si exotic, e o alta lume pur si simplu si in asta consta atracția...
•Ziua a 7-a Palenque: Excursie cu o firma locala: Trezirea la 3:30 dimineața (vacanta asta a fost fascinanta dar nu si odihnitoare!) si plecare către:
- Cascada Aqua Azul, de fapt e un întreg parc cu cascade succesive una mai frumoasa ca alta cu lacuri formate la buza căderilor de apa unde iți vine sa te arunci cu haine cu tot, ținând seama ca afara sunt cel puțin 35 grd. Celsius.
- Cascada Mi-Sol, de cu totul alt tip spectaculoasa, foarte înalta.
- Situl Palenque, orașul mayas antic ascuns in jungla. Dintre siturile vizitate l-as situa, probabil din criterii personale, pe primul loc, poate datorita senzatiei enigmatice pe care o da faptul ca e pur si simplu ascuns in jungla...
Seara am ajuns in orasul Palenque. Am avut ceva timp pentru un tur scurt de oraș, care in paranteza fie spus, este foarte frumos, si o baie răcoritoare la piscina hotelului după o zi epuizanta.
Ziua a 8-a: Campeche Plecare de dimineata cu autobuzul către Campeche (vreo 3 ore din Palenque). Campeche e primul loc unde am văzut Marea Caraibelor. Fiind orientat EST-VEST se pot urmări răsăritul si apusul soarelui. Am prins un apus pe dig, o experiența de care merita sa-ti aduci aminte. Campeche e un oraș înconjurat de ziduri si forturi de apărare, unul din primele centre comerciale si punct de interes pentru pirații din Caraibe.
Ziua a 9-a si 10 –a: Merida Plecare cu autobuzul din Campeche către Merida (vreo 3 ore). Merida este un oraș extrem de viu, foarte populat cu o viată culturala animata, spectacole de muzica si dansuri pe strazile coloniale si in piata centrala Plaza, un oras romantic in acelasi timp unde e interesant de luat un autobuz hop -of --hop on (numai vreo 30 RON) si trecut in revista bulevardul Paseo de Monteju si strazile cu clădiri impunătoare si elegante. Merida avea la un moment dat cel mai mare numar de milionari de pe glob, depășind Parisul si New Yorkul, de aici multimea de cladiri superbe opulente si de un bun gust desăvârșit. Orașul este capitala statului Yucatan (Mexicul, asemenea Statelor Unite este format din mai multe state cu capitale distrincte, capitala întregului Mexic fiind Mexico City - Ciudad de Mexico). In următoarele zile, la fel ca si in celelalte locatii, cu o firma locala, am vizitat haciende autentice transformate in muzeu. Este o experiența extrem de interesanta, intrarea intr-o lume de povesti de inceput de secol.
Tot in zona se afla foarte multe Cenote, majoritatea ascunse in păduri si unele accesibile doar cu biciclete sau cu vehicule trase de măgăruși. Acestea sunt niste fantani uriase, conexiuni cu apa freatica dulce, sursa de apa dulce a mayasilor. Pot fi supra sau subterane, pot avea legătura in subteran printr-un sistem de peșteri din una in alta. Ceea ce e comun este ca apa este fantastic de translucida, nici nu e permisa intrarea in Cenote fara un dus preablabil, sunt declarate monumente ale naturii. Am vazut 3 cenote, daca o numar si pe cea de la Chichen Itza in care nu se intra dar care mai ascunde încă in străfunduri comori si cadavre rezultate in urma sacrificiilor rituale ale mayasilor. Celealalte doua pe care le-am vizitat, si in care am si înotat au fost una subterana si una supraterana. Pentru ca este un fenomen de o frumusețe fără seamăn pe care nu il întâlnești in alte parți nu trebuie ratate in nici un caz. Senzația plutirii pe o apa translucida ca aerul este una din amintirile de neuitat din Mexic.
Ziua a 11 a Chitchen Itza - Plecare din Merida cu o firma locala cu un minivan către Chichen Itza. Despre Chichen Itza, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice se găsește prea multa biografie ca sa mai încarc raportul cu ea. Iți rămân, dupa o prezentare competenta făcută de un ghid niște întrebării agățate in minte despre umanitate si istoria sa. De la Chitchen Itza am coborat la Playa del Carmen in aceeasi seara.
Ziua a 12-13 Playa del Carmen. O statiune extrem de animata, un fel de Mamaia dar mult mai întinsa, construita pe un fost sat mexican, motiv pentru care se găsesc si cartiere de localnici. Despre albastrul Marii Caraibelor as vrea sa va scriu dar, in cele doua zile cat am stat întreg litoralul Maya de la Tulum la Cancun era inundat cu sargasse datorita temperaturii extrem de ridicate a apei. Așa ca albastrul se vedea mai in zare caci la mal sargasele cam inundau plajele. Nu insist foarte mult cu descrierea zonei si nici cu oportunitatile de vizitare din aceasta: situl Tulum, cenote, X- Caret, insula Cozumel, etc. Nu am beneficiat de ele deoarece șederea a fost foarte scurtă, am preferat plaja pentru cele 1,5 zile disponibile aici.
In ultima zi, după amiaza am avut un zbor Cancun – Mexico City de unde a fost returul către Europa – via Munchen.
Cam atât pe scurt despre un tur de Mexic. Am avut ceva îndoieli cu privire la acest tur, se zvonește ca Mexicul ar fi o destinație periculoasa. Probabil ca e dar nu am avut ocazia sa constat pe acest traseu care este unul foarte turistic. In condițiile in care nu iți forțezi norocul cu locuri dubioase la ore dubioase nu cred ca ar fi vreun pericol. Sigur in aglomerație se poate întâmpla sa râmai fără niște bani sau acte. Dar se poate întâmpla la fel de probabil si la București sau in orice oraș aglomerat european (mie mi s-a întâmplat la Roma…). Deci: un pic de atenție si puteți rămâne numai cu impresiile plăcute si noutățile vizitate. Va doresc din suflet sa ajungeți in Mexic „once in life”!
Trimis de virginia61 in 22.05.19 10:46:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD. A mai fost în/la: SUA
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (virginia61); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Cazarea in San Cristobal de las Casas
dar și despre alte cazări -
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@virginia61: Excelent reviewul tău despre excursia din Mexic! Ai scris că ai mers între localități cu autobuzul și că ai cumpărat la fața locului diferite excursii, să înțeleg că ai fost pe cont propriu acolo!?
Doamne! ce poze frumoase! Atât de diferite și atât de inedite! Una mai frumoasă decât alta!
Felicitări!
Salut.
Cat va costat excursia, gen pret bilet avion, pret cazare, restul cheltuielilor si de asemenea cum a fost vremea in perioada in care a-ti fost acolo.
Merci.
Paul.
Cam 1500 euro fara bilete de avipn pt. ca eram acolo deja. Vremea excelenta. Cald peste tot si racoare in San cristobal.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2022 Atracții turistice Mexic - peninsula Yucatan — scris în 04.02.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Obiective turistice — statul Chiapas — scris în 28.01.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Atracțiile statului Chiapas — scris în 21.01.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Mexic - Obiective turistice de top — scris în 07.01.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 O țară fascinantă, plină de culoare — scris în 17.12.23 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 10 zile in Peninsula Yucatan. 4 locatii diferite — scris în 05.05.24 de patrick007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Villahermosa nu este frumoasa — scris în 15.11.17 de Pami* din MANNHEIM GERMANIA - RECOMANDĂ