BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Madrid am ajuns intamplător, la sfârșitul vacanței petrecute in Poertugalia. Aveam in plan să vedem cândva Madridul, dar nu chiar atunci. Dar, soarta a decis să nu mai amânăm și să incheiem o vacanță frumoasă cu vizita capitalei Spaniei.
De la Porto la Madrid
Când am achiziționat biletele de avion pentru intoarcerea in țară, cea mai bună variantă a fost un zbor din Porto la București cu o escală de două ore la Madrid. Dar, cu puțin timp inainte de plecarea in concediu, compania aeriană a anulat zborul din Madrid planificat pentru acea zi, de 6 septembrie 2019. Am primit propunerea de a zbura cu o altă cursă, a doua zi, compania urmând să ne plătească o noapte la hotel, in limita sumei de 50 EURO/persoană. Perfect, ne-am spus. Inseamnă că este momentul să vedem și Madridul. Și, pentru că o singură noapte ar fi fost total insuficientă, ne-am gândit să stăm trei nopți, dintre care una plătită de compania aeriană iar celelalte două de noi.
Iată-ne așadar, intr-o frumoasă zi de septembrie a anului 2019, in aeroportul din Porto, așteptând cu nerăbdare să luăm avionul spre Madrid. Zborul a fost scurt, după aproximativ o oră aterizând pe aeroportul Barajas din Madrid.
De la aeroport până la hotelul Ibis Madrid Centro am ajuns foarte ușor, urmărind indicațiile primite pe Google Maps. Am luat un autobuz până la Avenida da America de unde am continuat cu metroul până la stația San Bernardo. De aici până la hotel am continuat pe jos, preț de aproximativ 10 minute. Simplu, rapid și ieftin.
După incheierea formalităților de cazare ne-am lăsat bagajele in cameră și, nerăbdători, am plecat să vedem orașul.
A fost dragoste la prima vedere! Madridul ne-a uimit și ne-a plăcut de la primii pași pe care i-am făcut prin acest oraș. In fiecare zi din cele două zile pline am parcurs câte 20 km pe jos. La aceștia se mai adaugă și cei câțiva km parcurși in ziua sosirii și in cea a plecării. Am hoinărit pe bulevardele impunătoare sau pe străduțele mici, mărginite de cafenele sau restaurante cochete, de unde cu greu te lăsai dus. Am vizitat muzee, ne-am plimbat prin parc, am ascultat murmurul străzilor. Spaniolii sunt foarte vorbăreți, practic vorbesc continuu, pe stradă, in restaurante, cafenele, mijloace de transport. Pe străzi, toată această vorbărie se transforma intr-un mumrmur continuu, ca un zumzet de albine. Până acum doar in Spania mi s-a intamplat să mă opresc și să ascult zgomotul străzii.
Ce am făcut in cele aproape trei zile, incerc să vă spun pe scurt in cele ce urmează. Enumerarea obiectivelor este aleatoare, și ține mai mult de ordinea in care le-am văzut decât de importanța lor.
O plimbare pe Gran Via
Gran Via a fost primul „wow” spus in Madrid. O adevărată promenadă in centrul orașului, mărginită de clădiri impunătoare. Bulevardul nu este lung, puțin peste un km, dar o plimbare pe Gran Via vă poate duce mai departe pe Calle de Alcala spre Fuente de Cibeles și Plaza de la Independencia sau, in sens opus, in Plaza de Espana. Gran Via este și o arteră comercială importantă, cu multe magazine, baruri și restaurante. O plimbare pe Gran Via este un adevărat spectacol, atât ziua cât și seara, clădirile impunătoare construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și inceputul secolului XX, frumos restaurate și iluminate, adăugând un plus de farmec acestui bulevard.
Pe la Porțile Madridului
In Madrid sunt câteva porți frumoase, adevărate monumente arhitectonice. Câteva dintre ele sunt chiar in centrul orașului, iar o plimbare pe străzi te va duce, inevitabil, la unele dintre aceste porți.
Puerta de Alcala, este, după părerea mea cea mai frumoasă. Este probabil și cea mai cunoscută, fiind așezată chiar pe Calle de Alcala, in Plaza de la Indepencia, foarte aproape de Parcul Retiro. Poarta a fost construită in a doua parte a secolului al XVIII-lea, pe timpul regelui C arol al III-lea, fiind, in acea perioadă, cea mai importantă poartă de intrare in oraș.
Puerta de Toledo, situată in Cartierul La Latina pe Calle de Toledo, este mai veche decât Puerta de Alcala, fiind construită in prima parte a secolului al XVIII-lea, pe timpul regelui Ferdinand al VII-lea. Pe una din laturi este un grup de sculpturi care reprezintă puterea Spaniei in cele două emisfere ale Terrei iar pe cealaltă latură doi ingeri susțin emblema Madridului.
Puerta de Felipe IV, se află in apropierea Muzeului Prado, la intrarea in Grădinile Parterre. A fost construită in 1690 pentru a celebra nunta regelui Carol al II-lea cu Maria Anna de Neuburg.
Piețele Madridului
Ca orice oraș spaniol mare, Madridul are mai multe piețe, mai vechi sau mai noi, marcate de monumente sau clădiri importante sau pur și simplu de restaurante sau cafenele renumite. Nu am reușit să le văd pe toate, dar cele câteva prin care am trecut mi-au creat o impresie deosebită.
Puerta del Sol, este, probabil, cel mai cunoscut loc din Madrid, Km 0 al Spaniei, de aici pleacând toate drumurile majore ale Spaniei. Pe o latură a pieței se află Casa de Correos, sediul actual al guvernului regional din Madrid. Deasupra Casei de Correos se află un ceas, urmărit in fiecare noapte dintre ani de mulțimea adunată in această piață.
Plaza de la Villa, situată lângă Puerta del Sol, este cea mai bine conservată zonă istorică a Madridului. Din această piață pornesc trei vechi străzi medievale – Codo, Cordon și Madrid. Piața este mărginită de clădiri vechi, foarte bine conservate. Cea mai veche casă din Madrid, Casa y Torrede los Lujanes, datând din sec. al XV-lea se află pe una din laturi, iar in cealaltă parte se află Casa Cisneros, construită in sec al. XVI-lea și Casa de la Villa, construită cu aproximativ 100 de ani mai târziu. In centrul pieței se află statuia amiralului Don Alvaro de Bazan.
Plaza Mayor, este așezată in partea cea mai veche a orașului, in inima cartierului Hapsburg Madrid. A fost piața care mi-a plăcut cel mai mult, mai ales că de aici porneau niște străduțe mici pe care mi-a plăcut să rătăcesc. In centrul pieței se află statuia regelui Filip al III-lea călare, una dintre cele mai valoroase opere de artă de pe străzile Madridului. De jur imprejurul pieței sunt reședințe private, iar la parterul clădirilor sunt restaurante și cafenele. Dacă ajungi in Plaza Mayor la ora mesei vei fi intampinat de arome imbietoare, astfel incât cu greu vei rezista tentației de a nu căuta un loc la unul din restaurante. Cea mai reprezentativă clădire este Casa de la Panedeira, construita pe la 1590, in prezent sediul centrului turistic Plaza Mayor. De-a lungul tiumpului clădirea a găzduit principala brutărie a orașului, locuințe regale sau locuințe ale membrilor Academiei Regale de Arte Frumoase din San Fernando sau al Academiei de Istorie. Din clădirea originală au mai rămas doar pivnița și parterul, decorul de pe fațadă schimbân du-se de câteva ori de-a lungul timpului.
Plaza de Oriente, este un loc in care cu siguranță veți ajunge dacă vreți să vedeți Palatul Regal, și asta deoarece piața se află chiar intre Palacio Real de Madrid și Teatro Real. Piața a fost inaugurată in anul 1844, pe timpul reginei Isabela a II-a, dar construcție ei, a inceput cu 40 de ani mai devreme, pe vremea regelui Joseph Bonaparte. Acesta a demolat aici mai multe case, mănăstiri și biserici, făcând astfel loc unei piețe și a unei străzi mari care urma să sgtrăbată intreg Madridul. In centul pieței este o statuie a regelui Filip al IV-lea, iar pe marginile pieței sunt statui ale regilor Spaniei.
Palacio Real
Una din principalele atracții ale Madridului este, fără doar și poate Palatul Regal. Se ajunge ușor la Palatul regal, cu metroul până la stația Opera sau cu autobuzul. Dacă te afli in centrul Madridului, poți ajunge și pe jos, intr-o scurtă și plăcută plimbare. La intrarea in palat veți vedea permanent un un șir lung de zeci de peroane doritoare să vadă interiorul palatului, mai exact cele cincizeci de incăperi deschise turiștilor. De mare interes este și ceremonia de schimbare a gărzii, ceremonie care are loc de două ori pe săptămână, miercurea și sâmbăta. Mai există o ceremonie solemnă de schimbare a gărzii, ceremonie care are loc in prima zi de miercuri a fiecărei luni. Schimbarea gărzii se petrece in fașa porții Puerta del Principe, chiar in spatele grădinii Plaza de Oriente. Am avut norocul să văd această ceremonie, voi atașa un film și câteva fotografii. Am vizitat și palatul, dar imi voi rezerva plăcereea să vă povestec despre această vizită intr-un review separat.
La Almudena Cathedral
Ca orice oraș spaniol, Madridul are foarte multe biserici, multe dintre ele adevărate monumente. Dintre toate, cea mai importantă este La Almudena Cathedral, singura catedrală din Madrid, aflată in imediata vecinătate a Palatului Regal. Catedrala se poate vizita gratuit, fiind deschisă zilnic intre 10.00 și 19.00, cu excepția orelor in care se oficiază slujbe religioase.
Muzee și parcuri
In timpul scurt petrecut in Madrid am reușit să vedem și două mari muzee de artă, Muzeul Prado și Reine Sofia. La ambele muzee am intrat gratuit, in fiecare zi, accesul fiind liber in ultimele două ore ale programului de vizitare. Mi s-a părut o idee excelentă această facilitate, și chiar am fost surprinsă să văd cât de mulți vizitatori sunt intre aceste ore. Ambele muzee sunt impresionante, am plecat de acolo amețită, voi incerca să vă povestesc câte ceva intr-un review separat.
El Retiro Park este un parc foarte mare (125 ha) amplasat chiar in inima Madridului. Am petrecut câteva ore in acest parc, bine venite după timpul petrecut prin oraș. Parcul se află in apropierea Muzeului Prado sau a Gării Atocha, și vă recomand, dacă ajungeți in Madrid, să nu il ocoliți, să petreceți puțin timp in acest parc.
Gara Atocha. Nu este nici muzeu, nici parc sau grădină, deși s-au putea incadra cu succes in cea din urmă categorie. Este, așa cum ii spune și numele, cea mai mare gară din Madrid. Atocha a fost prima gară din Madrid, inaugurată in anul 1851. Gara a fost ulterior extinsă și modernizată, in prezent funcționând două stații, una veche și alta nouă. Stația nouă este destinată circulației trenurilor iar in stația veche sunt biorurile gării, un centru comercial dar și o frumoasă grădină tropicală cu un total de peste 7000 de plante din 400 de specii diferite. In Gara Atocha a vut loc in anul 2004 și un eveniment tragic, un atac terorist in urma căruia au fost ucise 191 peroane și rănite aproape 2000. Recomand o vizită a acestei gări, un exemplu pozitiv de cum trebuie să arate o gară a unei capitale europene.
Restaurante, cafenele, baruri
Nu cred că există in Spania o localitate unde să nu găsești cel puțin un mic restaurant sau o cafenea. Nici Madridul nu face excepție, sunt foarte multe locuri unde poți să mănânci o mâncare tradițională sau chiar de pe alte meleaguri, la prețuri pentru toate buzunarele. Mai sunt și acele food market-uri, piețe mari unde se vând fructe, legume, carne și pește și unde se prepară pe loc mâncăruri din produsele expuse.
Am mâncat in câteva restaurante, nu le-am căutat, ci ne-am așezat acolo unde ne-a plăcut și atunci când nu mai puteam de foame. Am vizitat și o piață, respectiv Cebada Market, o piață veche aflată in inima Madridului. Cebada Market funcționează din 1875, dar actuala construcție a fost ridicată in 1958 și modernizată in anul 2013. In cele peste 80 de tarabe puteți găsi de la carne, pește, legume, fructe la băuturi, flori, cosmetice sau alte produse. Bineințeles că alimentele se pot prepara pe loc și se servesc insoțite de un vin bun.
Cam acestea ar fi, foarte pe scurt, câteva din locurile văzute de noi in Madrid. Imi este greu să povestesc tot ceea ce am simțit in Madrid, plăcerea de a mă plimba pe străzi, de a-mi suci capul după clădiri, statui sau chiar după mici restaurante, de a rătăci fără hartă și fără GPS, absolut la intamplare, pe străduțele inguste din cartierele vechi ale orașului.
Un oraș de care m-am indrăgostit și sper să mai revin!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Un oraș mare și frumos, pentru care iți trebuiesc multe zile și nopți ca să il cunoști.
Trimis de Mika in 01.12.20 23:55:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Mika: Mi-ar surâde și mie o astfel de întâmplare!... dacă s-ar putea sa fie chiar acum... așa frumos ai povestit, că imaginar m-am plimbat alaturi de tine și culmea, nu mă dor picioarele deși am parcurs zeci de kilometri, după cum ai scris în articol.
Dacă zborul e atât de scurt, poate voi ajunge în Madrid.
Felicitări pentru articol și fotografii!
Călătorii plăcute, Mika! ????
@Dana2008: Mulțumesc! Zborul a fost scurt de la Porto, ca ne intorceam din Portugalia. Pana la București face vreo trei ore. Nici nouă nu prea ne place cu avionul dar câteodată nu ai de ales. Madridul merită cu siguranță cel puțin o vizită. Este un oraș frumos. Călătorii și drumeții frumoase!
Este un oraş frumos, dar este şi cel mai tânar mare oraş al Spaniei, aşezarea in sine are peste 1000 de ani dar, doar ultimele patru secole şi jumătate sunt cu adevarat importante in istoria Madridului, spre deosebire de celelalte mari oraşe spaniole, Madridul nu prea are monumente din epoca medievala astfel pierzând de multe ori primele locuri în diverse clasamente privind oraşele turistice din Spania, cert este ca Madridul este a doua mare aglomeraţie urbană din U. E. după Berlin şi a doua zonă metropolitana după Paris
@Dana2008:
Madridul merită, fără discuţie, o vizită în orice anotimp.
Eu încă regret că nu am putut ajunge să-l revăd anul acesta în iunie din motive evidente . Şi nici banii daţi pe biletele de avion nu i-am putut recupera
”Dacă zborul e atât de scurt, poate voi ajunge în Madrid.
Zborul nu este scurt chiar deloc. Este printre cele mai lungi către ţări din Europa. Un zbor direct Bucureşti - Madrid durează efectiv 4 ore şi 5 minute, dar mai câştigi o oră din diferenţa de fus orar la dus, şi o pierzi la întoarcerea acasă
@nicole33: Imi pare rău pentru pierderea biletelor spre Madrid, sperăm să se indrepte situația și să ne reluăm programul normal. Am fost mai optimista cu durata zborului, nu mai tineam minte exact cat am facut de la Madrid la Bucuresti, stiam de cel puțin trei ore.
@Cristian_h: Da, poate nu are multe monumente din epoca medievală dar acest lucru nu il face mai puțin atractiv. Nici Barcelona nu prea are monumente din epoca medievală, dar l-a avut pe Gaudi. Mie mi-a plăcut Madridul, si nu mă refer numai la clădiri. Sper să mai revin.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Shopping de primăvară în Madrid — scris în 12.05.24 de PușaM din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2024 City break la Madrid — scris în 05.05.24 de PușaM din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Vizita in Madrid - Spania — scris în 28.02.24 de delinyka din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Acestea sunt doar impresii ale mele, nu sunt sfaturi — scris în 16.01.24 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- May.2023 In minunatul Madrid!!! — scris în 25.05.23 de Catalina E din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Parque del Retiro – plămânul verde din Madrid — scris în 21.07.23 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Madrid - Inima Spaniei — scris în 07.07.23 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ