GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cum să refuzi o propunere de ieșire la Istanbul?! Imposibil!
Luna aprilie se anunța pentru noi a fi destul de „plină”, gândindu-ne la sărbătoarea Paștelui care a „picat” destul de devreme anul acesta, ca mai apoi, în două săptămâni să plecăm în minivacanța cipriotă, antamată de prin decembrie anul trecut. Însă, „colac peste pupăză”, totul a început să se precipite în cea de-a doua zi de Paște, odată cu apelul telefonic al unora dintre bunii noștri prieteni, parteneri de multe vacanțe, care, printre altele discutate, ne-au întrebat ce facem de 1 Mai, mai precis unde mergem. Noi răspundem „Nimic, nicăieri! ”, concentrați pe Cipru. Și atunci, soțul meu, vădit impresionat de un mic videoclip primit chiar atunci pe Instagram despre lovirea de către un cargo sub pavilion maltez a unei vile (yalı) istorice de pe malul asiatic al Istanbulului avariind-o, a lansat marea provocare: „Nu vreți să tragem o fugă la Istanbul, de sâmbătă până marți, că luni va da guvernul liber, oricum? ” La auzul cuvântului Istanbul, ochii au început să-mi sticlească instantaneu, fața să-mi înflorească într-un zâmbet larg și deodată am răspuns eu, pe de-o parte, ceilalți la telefon, aproape la unison: „Da, da! ”, deși pentru mine, salariat nebugetar, luni însemna o zi de concediu, nu una recuperabilă.
Apoi, a început stabilirea detaliilor de transport și cazare: dacă în privința transportului toată lumea a fost de acord să mergem cu autocarul, referitor la cazare au început negocierile în ce parte a orașului să rezervăm, cu ce tip de masă, pe la ce preț. Prietenii noștri aveau deja experiența a trei vacanțe petrecute în Istanbul cu ani în urmă, așa că am purtat discuțiile, cât de cât, în cunoștință de cauză de ambele părți. În câteva ore în care am avut dialoguri ample, fiecare în fața monitorului de acasă deschis pe booking, am rezolvat în cele din urmă problema cazării, găsind un hotel convenabil și cu rating bunicel care ne-a tras banii repede de pe card.
Abia pe urmă, am realizat inconștiența de care dăduserăm dovadă, dar nu mai puteam da înapoi: marți ne întorceam din Cipru și peste trei zile, vineri după-amiază, în aceeași săptămână, la orele 14,30, ne îmbarcam în autocarul ce ne ducea la Istanbul, urmând să „batem” la primele ore ale dimineții de sâmbătă la „Poarta Orientului”. Nu am prea avut timp de nimic, decât să înlocuim hainele din bagaje cu altele și să mai punem la punct ultimele detalii. Prețul biletului Târgoviște-Istanbul a fost ca și acum doi ani și jumătate ani: 160 lei/persoană/sens, condițiile de călătorie similare, în autocar aflându-se turiști care mergeau special la sărbătoarea lalelelor, florile-simbol în Imperiul Otoman, dar cu faimă olandeză, firma de transport organizând o excursie chiar în perioada aleasă și de noi.
De cum am ajuns, am lăsat bagajele la hotel, unde am fost avizați că vom primi camerele abia la orele 14,00 fiindcă nu aveau niciuna liberă, de fapt aveam să înțelegem în curând că Istanbulul fusese luat cu asalt de mii de turiști în minivacanța de 1 Mai, fiindcă era o aglomerație de nedescris peste tot, iar conaționali am întâlnit la tot pasul, semn că, de data aceasta, românii năvăliseră peste turci. :)
Apoi, ne-am început prima zi în metropola întinsă pe două continente cu o plimbare până la Eminönü, unul dintre locurile cu cea mai amplă deschidere, de unde am luat pulsul imensului oraș, ne-am cumpărat de la un automat cartela Istanbulkart care costă 6 TL (lire turcești), totodată încărcând-o cu 44 TL, după introducerea în aparat a unei bancnote de 50 TL. Istanbulkart nu este un card personal, l-am folosit amândoi pe rând, pe parcursul întregii minivacanțe, se reîncarcă oricând cu ce sumă se dorește, oricând se poate verifica soldul de pe acesta la orice automat plasat în stații sau nu, și se poate utiliza pe toate mijloacele de transport public în comun de pe apă sau uscat. O călătorie standard pe uscat, indiferent de mijlocul de transport folosit (autobuz, metrou, tramvai, funicular, tunel) costă 2,60 TL/persoană, una pe apă între 2,60-4,00 TL, spre insule 5,20 TL/persoană), existând reduceri atunci când cardul este folosit succesiv într-un interval de timp mai mic de 120 minute, din ce mi-am dat seama. Mai multe informații aici: istanbultouristpass.com/i ... sportation-card
Ne-am urcat pe un feribot pentru a traversa Bosforul fiindcă ne propuseserăm, în cadrul șederii noastre, o incursiune în partea asiatică, în zona Üsküdar și de acolo să urcăm pe Büyük Çamlıca, cel mai înalt punct din Istanbul (268 m) despre care citisem eu că oferă o priveliște de vis asupra părții de sud a Bosforului și a intrării pe Cornul de Aur (Haliç). Acolo sus, este amenajat un mare parc de unde nu te mai saturi să privești către malul european, pe de-o parte, și spre Insulele Prinților aproape de țărmul asiatic de cealaltă parte, mai ales dacă ai în față o cafea și un cer limpede deasupra.
După ce ne-am încărcat de frumos până și ultima celulă de pe retină, ne-am îndreptat către centrul vechi, de data aceasta, cu Marmaray, linia de metrou ce traversează pe sub Bosfor, până la Sirkeci, punctul terminus al căii ferate europene. Am luat masa la una dintre numeroasele locanda din apropiere, după care ne-am grăbit pașii către hotel să ne luăm în primire camerele rezervate.
După ce ne-am cazat și ne-am familiarizat un pic cu locul, ne-am hotărât să urcăm la cafeneaua Pierre Loti, să privim orașul tot de la înălțime, dar din cu totul alt unghi. Coada enormă la care am stat peste 40 de minute să luăm funicularul de la Eyüp până la cafenea, ne-a determinat să ne întoarcem la picior prin cimitirul Eyüp, după ce ne-am delectat cu imagini panoramice splendide asupra Cornului de Aur până spre podul Galata. Am repetat experienţa „Pierre Loti Café” fiindcă rămăseserăm cu regretul că data trecută vremea înnorată cu picuri de ploaie nu ne-a lăsat să ne desfătăm ochii cu minunata privelişte în toată splendoarea ei.
Seara ne-am petrecut-o în Pera, după ce am traversat la pas podul Galata, am urcat pe străduțele strâmte și întortocheate până la vestitul turn cu acelaşi nume și ne-am amestecat în marea de oameni de pe faimoasa stradă pietonală Istiklal (cu excepția tramvaiului de epocă), un reper de netăgăduit al Istanbulului.
A doua zi, aveam în plan să ajungem în Insulele Prinților (Adalar cum le spun turcii) pentru a aborda cel puțin două dintre insulele mai mari rămase nevizitate, adică Heybeliada, Burgazada sau Kınalıada, având în vedere că pe Büyükada fuseserăm deja în 2015. Ne-am oprit pe Heybeliada unde am petrecut o jumătate de zi minunată (vezi impresii), unde am cutreierat pe coline, pe coastă și pe străduțele micului port, întâlnind zeci de pisici, care de care mai frumoase, soțul meu fiind de părere că ar mai potrivită, pentru fiecare dintre insule, porecla de Pisicaada, o joacă de cuvinte româno-turce care să desemneze o insulă plină de pisici. :)
A doua insulă asupra căreia ne-am hotărât, Burgazada, n-a mai intrat în program, căci feribotul în care ne-am urcat (o cursă specială, după cum ne-am dat seama mai târziu) n-a mai oprit decât în Kadıkoy, pe partea asiatică, și apoi la Eminönü. De acolo, per pedes ne-am propus să ajungem în piața Taksim unde băieții voiau să ajungă să vadă șefii de galerie ai echipelor de fotbal Galatasaray şi Beşiktaş care se întâlneau în faţa presei pentru încheierea pactului de neagresiune în vederea desfăşurării meciului de a doua zi de pe stadionul Türk Telekom Arena (fostul Ali Sami Yen) , al echipei Galatasaray. Apoi, ne-am întors în peninsula istorică, luând mai întâi, funicularul de la Taksim la Kabataș, de unde ne-am transferat într-un tramvai T1 care ne-a dus aproape de hotel.
Debutul celei de-a treia zile, ne-am gândit să-l facem încercând să prindem ultimele lalele de la Festivalul Lalelelor desfășurat în parcul Emirgan, undeva pe partea europeană, dincolo de Rumeli Hisarı și picioarele celui de-ai doilea pod (Fatih). Era ultima zi din aprilie și ultima de festival.
După prânz, ne-am urcat pe feribot cu destinația Burgazada, insulă pe care ne-am petrecut câteva ceasuri bune și unde ne-am simțit ca-ntr-un loc perfect de agrement a cărui tihnă era deranjată doar de zgomotul caleștilor ce treceau în sus și-n jos plimbând mușteriii. Seara ne-a prins în zona zero a Istanbului (Sultanahmet), de altfel foarte aproape de locul nostru de cazare: marele platou central cu Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Hipodromul, Fântâna Kaizerului, Obeliscul Egiptean, Coloana Șerpuită, Coloana lui Constantin.
Cea de-a patra zi aveam s-o petrecem doar pe jumătate în metropolă, plecarea fiind stabilită la orele 14,00 din zona Aksaray. Dimineață, după micul dejun, aveam în plan să vizităm Binbirdirek Sarnıcı sau Cisterna cu 1001 Coloane, cea mai veche cisternă cunoscută din Istanbul, dar cea de-a doua ca importanță după Bazilica Cisternă, iar temerea noastră că s-ar putea să fie închisă în ziua de 1 Mai s-a dovedit a fi nefondată, căci publicul era așteptat cu ușile deschise s-o viziteze. Apoi, ne-am îndreptat spre Marea Poartă (Palatul Topkapı) care chiar era închisă la acea oră matinală, intrând apoi la mormintele sultanilor ce-și dorm somnul de veci în spatele Hagiei Sofia, pe care le-am vizitat în premieră.
Timpul trecuse ca nebunul, noi ne-am întors la hotel pentru check-out și pe urmă ne-am îndreptat spre locul de plecare al autocarului, marcând finele unei alte minivacanțe reușite în Istanbul.
În ceea ce privește cursul valutar, am găsit, de data acesta, cea mai slabă liră turcească întâlnită în decursul celor zece ani de când mergem în Turcia, care, fie vorba între noi, ne-a avantajat. Am avut la noi euro pe care i-am schimbat la cursul de 1€=4,8750 TL, de unde rezultă că lira a scăzut sub valoarea unui leu (1 TL≈0,957 lei). Dis-de-dimineață, până să se deschidă casele de schimb, pentru cumpărături urgente, inclusiv Istanbulkart, am retras 100 TL de la bancomat de pe cardul meu de debit, pentru care am primit imediat sms că disponibilul din cont mi s-a diminuat cu 108,84 lei, din care 96,15 lei contravaloarea lirelor şi 12,69 comisionul operaţiunii, aşa cum am văzut pe aplicaţia mobilebanking.
Nu ştiu alţii cum sunt, dar noi când ajungem în Istanbul suntem adepţii mâncării stradale gen balık ekmek (sandviş cu peşte =10 TL) de la picioarele podului Galata, a covrigilor cu susan (simit=1,25 TL/buc.), a castanelor coapte (7TL/100gr) şi a porumbului copt (4 TL/buc.), a kokoreçului (7 TL/porţia), a sucurilor de rodii (8 TL) sau portocale (4 TL) proaspăt stoarse la presă şi a multor altor chestii care nu îmi vin acum în minte. Aşa ni se pare nouă că gustăm din atmosfera Istanbulului, că-i simţim aroma de oraş oriental care abundă de toate miresmele. Altfel, o masă de prânz la locanda (mic restaurant, cârciumă, ospătărie) cu două ciorbe, două feluri principale cu carne, două deserturi, ayran şi ceai nu se duce la mai mult de 50 TL, ceea ce mi se pare ieftin. În restaurantele cu ştaif, problema se pune altfel, deci se poate mânca şi destul de scump și sofisticat.
Berea Efes la magazinele de cartier unde poate fi găsită, că de găsit nu se găseşte la tot pasul, costă între 8 şi 10 TL/500 ml. Ştiţi, probabil, că alcoolul, chiar într-o formă mai slabă, nu este ieftin în Turcia, nefiind deloc încurajat consumul său.
A mai trecut o minivacanță în Istanbul, unde ne doream să ajungem mai demult, dar n-a fost să fie decât acum. Vremea bună cu soare strălucitor de care am avut parte în toate zilele a contribuit, în primul rând, la reușita minivacanței, apoi aş pune pe locul doi mixul de culturi, civilizaţii, amestecul de oameni de tot felul care fac din Istanbul metropola pestriţă care ne atrage ca un magnet şi ne fascinează la fiecare pas, făcându-l absolut irezistibil.
Vacanța poate fi frumoasă oricum și oricând, și-atunci când este pregătită minuțios cu mult timp înainte, dar și-atunci când lucrurile ies din normal și se petrec într-un ritm amețitor, chestie de noroc! Dacă aveți ocazia, nu pregetați, bucurați-vă de Istanbul!
Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:
Trimis de irinad in 05.05.18 13:14:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@irinad: Și cum sa refuzi un prim vot? Cred ca in final așa este cel mai bine, dacă apar ocaziile sa profitați de ele. Ce conta ca de abia v-ați întors din concediu? Încă o ieșire e binevenita. Cred ca și eu ca și tine nu as fi ezitat și as fi spus da din prima.
Frumoasa iesire însă ma gândesc ca din păcate ai mei flăcăi nu sunt fanii mersului cu autocarul multe ore, iar pentru mama iarăși e greu atâtea ore in scaun.
Trebuie sa ma gândesc la o varianta deoarece orașul îmi face tot mai mult cu ochiul așa încât acest articol al tău a picat bine, încă un Argument de a-l vizita.
Felicitări, sa va fie de bine, votat cu mare drag.
@irinad:
Start vot!
Merhaba! Gunaydin!
Dor de Istanbul! O metropola pe care o iubesc si de aceea am cotit pe loc articolul tau cand am primit mailul de avertizare ca ai scris ceva nou pe AFA.
Imi place mult Moscheea Albastra. Agia Sofia, Topkapi, Gran Bazaar, podul Galatei, turnul Galatei, pietele
Si imi plac turcii cu neamul lor de negociatori care te ghicesc ce neam esti si daca mai pronunti Hagi sau Gica Popescu devin si mai vorbareti neamul lor de vorbareti.
M-am bucurat si umplut de amintiri citind articolul tau ca sa nu mai spun ca ai pomenit si de informatii de mine nestiute.
Numai de bine! Gule gule!
@mishu: A fost cam aventuroasă minivacanţa aceasta la Istanbul, dar a fost alegerea noastră, e drept făcută cam rapid, fără stat prea mult gânduri, că altminteri, nu cred să mai fi avut loc. "Am fost fugiţi de acasă", ca să-l citez pe un coleg drag de sait care mi-a scris mai demult într-un ecou aceste cuvinte pe care nu le-am putut uita.
Călătoria cu autocarul nu este uşoară, dar, pentru noi, are avantajele ei, însă nu o recomand cui nu crede că face faţă.
De Istanbul te poţi îndrăgosti pe loc şi iremediabil sau poate să nu-ţi placă deloc. Eu cred că-ţi va plăcea şi marele oraş trebuie vizitat măcar o dată: are prea multe de oferit pentru a fi ocolit.
Mulţumesc pentru vizită, lectură, ecou!
@Dan&Ema: Merhaba!
Iyi günler!
Şi eu iubesc metropola de pe două continente şi am tânjit mereu să mă întorc, dar nu a fost să fie până acum. Şi acum a fost pe negândite, o vacanţă născută dintr-un impuls.
Mi-a făcut mare plăcere să revăd locuri dragi din Istanbul, dar să şi cunosc altele de care auzisem sau citisem.
Tot aşa sunt turcii şi acum, cum te aud glăsuind în română, te interpelează şi tot de Hagi şi Popescu îţi vorbesc. Pentru ei, aceştia sunt, deja, legende pe care nu le vor uita prea curând.
Mă bucur că ţi-am trezit amintiri plăcute legate de Istanbul, mulţumesc de vizită!
Asa cum spunea" mishu", Istambulul, imi face mai mereu cu ochiul si la un moment dat trebuie sa-i acord sansa de a ne cunoaște. Cu" ghionturi" de la tine si poate si de la altii, ma voi hotărî. Sa va fie de bine călătoriile!
@DOINITA: Trebuie să mergi o dată cel puţin, şi la Istanbul, apoi vezi tu dacă-ţi va plăcea şi dacă vei mai vrea să repeţi. Acum lucrurile s-au liniştit, cel puţin aşa pare, iar oraşul a fost asaltat de turişti în weekend-ul trecut. Am prins foarte aglomerat peste tot, nu prea m-am împăcat cu asta, dar nu aveam alternativă. Oricum, obiectivele gen muzee n-au încăput de data asta în program din această cauză în principal, cozile la intrările la clasicele obiective se întindeau pe sute de metri uneori, aşa că am preferat ieşirile în locuri cu peisaje, în natură, însă nici acestea nu au fost lipsite de aglomeraţie.
Hai, că ţi-am făcut o pledoarie aşa de lungă pentru Istanbul...
Mulţumesc pentru ecou, vizită! Pupici!
@irinad: Multumesc pentru îndemn! Sper sa vina timpul si pentru... Constantinopol, cum spun grecii.
Bom dia, Irinad! ????
Excelent articolul tau turcesc citit pe acorduri saudades ???? intr-o gara portugheza!
@elviramvio: Salut, mă bucur că ți-a plăcut mica noastră aventură la Istanbul! De fapt, Istanbulul nu are cum să nu placă cuiva, poate să fie cineva foarte fițos, să declare că acolo nu e frumos!
Abia aștept să-ți citesc poveștile portugheze, dar cred că mai am așteptat, de-abia acum mi-am amintit că mai urmează ceva!
Vă pup pe amândoi, să vă întoarceți cu bine!
Cum să nu scriu eu un ecou? Nu se poate altfel! Scuze pentru întârziere, dar am avut tare mult de lucru în ultimul timp, am citit pe fugite și votat de pe telefon. De ecou nici poveste...
Măi da și voi ați avut agenda plină pentru această primăvară! Și ce frumos, mi-au plăcut plimbările voastre, ați avut și o vreme splendidă, pozele superbe!
Mi-a plăcut de pisicaada!
Felicitări! Mi-ai făcut o poftă nebună de vacanță, de plimbări, de flori, de soare, de pisici...
@irinad: L-am anunțat pe soț că Efes-ul s-a scumpit și e necăjit.
Acum câteva luni noi schimbam 100 de EUR cu 422-435 lire. Mi se pare o devalorizare destul de mare într-un timp așa scurt. Ce-o mai urma?
Mi-a plăcut Heybeliada din pozele tale. Am văzut-o acum mulți ani, înainte de Buyucada, dar parcă nu-mi mai amintesc mare lucru. Nici nu cred că eram atât de atentă la detalii ca acum. Ar trebui să revin și eu.
Ce înseamnă lumina bună! Și pozele ies fără cusur, poate chiar și fără cel mai performant aparat.
Altfel... m-ai cam băgat în butoiul cu nostalgie și pe mine. Și până în octombrie mai e, iar până atunci, nimic, nimic, spontan.
@maryka: M-am gândit la tine şi chiar aşa am anticipat şi eu, că eşti ocupată, eu am glumit când am spus că m-ai obişnuit cu ecou la fiecare articol, dar recunosc că-mi place mult!
Pisicile erau fenomenale şi foarte frumoase! Şi muulte, foarte muulte! Am văzut în insula Burgazada la un moment dat pe o stradă necirculată, în mijloc, nu mai puţin de douăzeci de feline mici care stăteau în mijloc, pe asfalt la soare. Ce rău o fi să nu ai altă treabă!
Doar un pic de răbdare trebuie să mai ai, vine acuşi-acuşi vacanţa, şi ce vacanţă va fi!
Mulţumesc mult pentru ecou, vizită!
@Aurici: Da, s-a mai scumpit, dar tot e bună, şi la gust, şi la preţ!
Îmi amintesc perfect, din vacanţa în Cappadocia (început de octombrie, anul trecut) că lira era aproape un leu, acum a scăzut sub un leu, deşi preţurile nu s-au mărit aproape deloc. Nu ştiu ce va urma, dar luna viitoare sunt din nou acolo şi-ţi voi spune ce voi găsi.
Heybeliada mi-a plăcut enorm, poate pentru că ştiam ce vreau să vizitez, poate pentru că am fost mai atentă la detalii, poate pentru că aveam deja o experienţă în Büyükada şi am ştiam la ce să mă aştept.
Eu am spus mereu că soarele este cel mai bun "ajutor de fotograf", fără el nimic nu iese cum trebuie. Bineînţeles că este şi cel mai bun artizan de vacanţă, data trecută în Istanbul n-am prea avut parte de el, dar acum ne-am scos pârleala şi vacanţa a fost mai luminoasă şi mai voioasă!
Îţi doresc vacanţe frumoase şi în continuare, iar la Istanbul te ştiu în stare să tragi o fuguţă chiar înainte de octombrie!
Multumesc pentru multimea de informatii expuse. Fac bagajul si-n octombrie va spun cat s-a facut Efes-ul... Azi 1ron=1.58TL, 1 eur=7.2TL!... Poate-mi iau vreun palat, vreun vapor, ceva, ca vaz ca-s bune preturile...
@Bujie: Nu ai pentru ce, după cum se vede treaba, multe dintre informaţii nu mai sunt de actualitate, dar îţi mulţumesc şi eu la rândul meu pentru porţia de curs valutar, căci o ieşire la turci, chiar şi până la Edirne, e de luat în seamă! Neapărat să ne spui ce vei găsi pe-acolo, te vom citi cu plăcere!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ