GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A.F.A. Cred ca daca ar fi trait si in zilele noastre simpaticul bucatar turc Ismail, din romanul lui Radu Tudoran, asa ne-ar fi indemnat sa vizitam aceast mega oras intins pe doua continente. Scriu acest review la rugamintea unor colegi care asteapta nerabdatori vesti despre Istanbul. Voi incerca sa fac o radiografie panoramica a tot ce se intampla acum in Turcia, respectiv Istanbul.
Initial in aceasta calatorie nu doream decat sa imi rezolv problemele de servici si sa ma intorc cat mai repede in tara, dar la rugamintea unor rude de suflet am acceptat sa imi prelungesc acest sejur cu o zi si jumatate pentru a le arata si lor cateva din frumusetile acestui oras.
Dupa aproximativ o jumatate de an de la ultima mea vizita in aceasta metropola, orasul mi se pare neschimbat doar aparitia catorva mega constructii noi si mai multe santiere unde se construiesc diferite imobile.
O alta surpriza ar fi si eliminarea barierelor la terminarea autostrazi, in locul lor fiind montate cititoare de vigneta pe care nici nu le observi. As spune ca e un lucru bun eliminarea acestor bariere care nu se prea potriveau in acel peisaj printre zgarie nori iar partea proasta ar fi ca nu mai exista acele aparate care te informau exact despre suma aflata pe vigneta proprie.
In rest nimic neschimbat, aceeasi vesnica aglomeratie pe marile bulevarde, lume grabita si parca mai multa mizerie fata de alta data.
Ca de fiecare data cand ajung aici imi stabilesc cazarea la un hotel de tranzit langa Universitatea Baiazid, un hotel de trei stele Sureyya, unde ma simt ca acasa si datorita faptului ca aici mi-am facut cativa prieteni. La o simulare pe Booking.com am gasit cazari mult mai ieftine la hoteluri de 4 stele din aceeasi zona cum ar fi hotelurile Zurich, Oran, Baron, Klas etc etc. Sant un tip statornic asa ca am preferat acelasi hotel in care revin de vreo 15 ani. Aici sant cunoscut de toti, mi se rezolva orice doleanta fara costuri suplimentare si in plus cafea, ceai, sucuri si sandviciuri oricand si la orice ora.
Mi-am lasat oaspeti pe mana sotiei pentru 2 zile de shoping timp in care eu mi-am rezolvat problemele de servici, urmand ca restul timpului ramas din acest sejur sa il petrecem vizitand cateva obiective turistice pe care eu personal le-am vazut de nenumarate ori.
Asa cum va spuneam si in reviewurile anterioare ca se fac eforturi uriase pentru a atrage turisti lucrurile nu stau tocmai pe roze. Sirul de atentate care au facut numeroase victime, politica administratiei Erdogan care merge din greseala in greseala, reprimarea ultra sangeroasa a puciului care a dorit schimbarea presedintelui, au avut un impact negativ asupra turismului in Turcia. Aceste probleme au facut din Istanbul o destinatie nesigura pentru turisti, toti mari tour operatori de turism alegand alte destinatii mai sigure.
Desi economia turca care a avut cea mai mare crestere din Europa acum cativa ani acum merge cu motoarele reduse din cauza acestor probleme. Industria textila, turismul care alta data era pilonul central al veniturilor la bugetul de stat acum se zbat la limita subzistentei. Toti prieteni mei sant convinsi ca vor scapa de aceste probleme daca va fi inlaturat presedintele Erdogan, a carui politica momentan nu mai este pe plac decat factiunilor radicale si ultrareligioase.
Moneda turca este intr-o continua depreciere fata de dolar si euro cursul de acum cateva zile fiind de 4lire pentru un euro. Insa turci sant un popor mandru si nu le place sa se vaicareasca prea usor dar toti asteapta nerabdatori referendumul din 16 aprilie in care sant chemati la urne sa voteze daca sant pro sau contra politici administratiei Erdogan. Un vot de incredere acordat acum presedintelui va arunca Turcia in haos si o intoarcere de 100 de ani in timp.
Nu vreau sa intru prea mult in politica acestei tari dar e suficient sa intrebati pe oricine pe strada si raspunsul va fi nu. Femeile care si asa au foarte putine drepturi castigate ar trebui sa se intoarca la valul islamic si sa nu aiba nici un cuvant de spus. Cam greu pentru acest secol, nu?
Sa lasam acum putin politica si sa vedem ce se mai intampla prin locurile cele mai vizitate de turisti. Ca o mica paranteza tin sa va spun ca personal in ciuda a tot ce sa intamplat nu mi-a fost niciodata frica sa revin in Istanbul. Cred in Dumnezeu si sant convins ca nu mi se poate intampla ceva rau. Asa ca insotit de sotie si celalt cuplu plecam dimineata dupa ce am servit micul dejun sa vedem cum se prezinta orasul in zonele cele mai vizitate de turisti.
Prima oprire o facem la marele Bazar unde alta data nu aveai unde sa arunci un ac in furnicarul de oameni, acum era asa liber ca puteai sa te strecori cu masina pe aleile lui. In afara de cateva grupuri de 2-3 persoane, romani nu prea am vazut turisti. Nici vanzatori de aici parca nu mai erau asa de agasanti sa iti vanda ceva daca observau ca esti neinteresat. La orice intrare a a bazarului au fost montate detectoare de metale, orice persoana fiind obligata sa treaca prin acele porti. Nu iti trebuia nici super ochi ca sa vezi ca acest loc era impanzit de foarte multa politie care sa previna producerea de noi atentate si sa creeze acel climat de siguranta pentru localnici si bineinteles turisti.
Dupa ce facem o tura doar prin acest loc ne indreptam tot pe jos spre Sultan Ahmet locul unde rudele mele abia asteapta sa viziteze Hagia Sofia, Moscheia albastra si fostul palat al sultanilorTopkapi. Desi distanta dintre Marele bazar si Moscheia albastra este de doua statii de tramvai, noi o parcurgem in aproximativ 15 minute. Drumul foarte liber si piata Sultan Ahmet la fel Desi am stat in zona cam 4-5 ore nu am vazut decat un singur grup de turisti japonezi. Intru si revad si eu pentru a nu stiu cata oara Moscheia albastra si fac pe micul ghid pentru oaspeti mei pe care ii vad superincantati de ceea ce vad.
Dupa ce terminam acest obiectiv de vizitat imi incarc Istanbulcard cu o suta de lire si il ofer rudelor mele pentru a vizita palatul Topkapi si hagia Sfanta Sofia. Am vizitat aceste obiective de mai multe ori asa ca ma asez pe o banca si ma bucur din plin de frumoasa zi de primavara.
Asteptarea nu a durat prea mult aproximativ 3 ore dupa care fiind din nou in formula completa ne indreptam spre statia de tramvai de unde pornim spre podul Galata pentru traversa bosforul si a pasi pe continentul asiatic.
Dupa cateva statii de tramvai punem piciorul pe pamant asiatic, facem o mica plimbare pe faleza unde vapoarele isi asteptau turisti care parca nu mai veneau, si ne indreptam spre una din multele terase de pe acest mal pentru o mica pauza de hidratare si o binemeritata cafea turceasca.
Cu bateriile incarcate ne intoarcem inapoi in Europa traversand podul Galata pe jos, admirand vapoarele si frumoasa panorama a parti europene a Istanbulului. Pe pod nelipsiti pescari care in asteptare unei capturi ce intarzie sa apara fumeaza si discuta fotbal sau politica. Revenim in Europa si ne indreptam spre vaporasele gratar pentru a servi traditionalul sandvici cu peste fript. Nu te poti lauda nimanui ca ai fost pe malul Bosforului daca nu ai servit macar o data acest sandvici cu paine proaspata salata si chefal fript pe plita alaturi de un pahar cu muraturi traditionale.
Cum timpul zboara foarte repede si nu intotdeauna reusesti sa faci ceea ce ti-ai propus hotaram sa merge in piata Taksim si propun sa facem asta cu metroul pentru ca nu am folosit niciodata aici acest mijloc de locomotie. Intotdeauna cand mergeam in Taksim, luam tramvaiul pana la kabatas si de acolo urcam cu funicularul in piata. Asa ca ne intoarcem cu tramvaiul pana la Baiazid universsitasi, mergem la hotel unde lasam cumparaturile si souvenirurile achizitionate, ne facem o mica siesta si ne indreptam spre statia de metro aflata la 300 de metri de hotel. A fost prima data cand am folosit metroul in Istanbul si va spun sincer ca am fost placut impresionat. Daca nu exagerez cred ca este construit la peste 100 de metri adancime accesul fiind facut cu banda rulanta, pe urma cu liftul si din nou banda rulanta. Distanta de la universitatea Baiazid si pana in piata Taksim este de 3 statii sau 7-8 minute de mers cu metroul. Si ca o noutate la intoarcere din metrou putem lua funicularul si sa coboram la Kabatas pentru a ne intoarce cu tramvaiul.
De cum pasim in celebra piata Taksim primul lucru care ne atrage atentia este multimea de politisti cu masini de interventie din 50 in 50 de metri. Cum toata lumea era calma ne dam seama ca nu sa intamplat nimic si ceea ce vedem sant masuri de siguranta pentru evenimente nedorite. Ne continuam plimbarea, invitam doamnele sa viziteze si magazinele pentru un cadou de ziua lor 8 martie, admiram vitrinele frumos colorate si luminate pana cand ajungem in dreptul bisericii catolice unde cateva doamne si fete protestau pasnic pentru... ? Ne vedem de vizita in continuare, trecem pe langa muzeul figurilor de ceara din Istanbul, fac o poza cu amicul Bruce Willis dupa care doamnele intra in mol pentru achizitionarea cadoului promis de partea masculina. Asteptam rabdatori sa isi faca alegerile, platim si mergem la o cofetarie pentru a incheia aceasta frumoasa zi cu o tratatie dulce.
Si ca o noutate in piata numai circula vestitul trenulet pentru turisti, sinele fiind scoase si pavajul la fel pentru refacere.
Hotaram sa ne intoarcem la metrou si o luam incet inapoi prin multime care devenea din ce in ce mai densa. Inaintam usor si pana sa ne dam seama ce se intampla am nimerit in mijlocul unei manifestatii aproape fara nici o posibilitate de a ne deplasa nici macar inapoi de unde venea o masa imensa de oameni strigand, agitand pancarde si din loc in loc grupuri de scutieri lipiti de ziduri pentru a putea interveni in forta.
Niciodata nu mi-a fost teama in Istanbul dar acum simteam acel sentiment de nesiguranta. Ne-am prins strans unul de celalt si am inceput sa ne deplasam usor-usor spre metrou chin care a durat aproximativ o ora si cateva coate bine plasate de cei nemultumiti de insistenta noastra de a parasi zona. Acum am realizat si de ce erau atat de multe forte de ordine in piata, acest miting era anuntat mai de mult.
Cum am ajuns la hotel receptionerul a ras de patania noastra si ne-a explicat ca acel protest era al femeilor care se opun politicii lui Erdogan si de a spune un nu hotarat si la referendum. Am aflat a doua zi de la prieteni ca protestele au decurs normal si nu au fost incidente. Urmatoarea zi mai vroiam sa vizitam ceva dar dupa patania din Piata Taksim am renuntat plecand catre tara.
Ca o concluzie de final as vrea sa va spun mergeti si vizitati acest oras, preturile la cazare sant infime in conditiile in care la hotelurile enumerate mai sus plateai 150 de dolari 2 persoane pe noapte cu mic dejun acum platiti 100 dolari 2 persoane 3 nopti, transportul este bine pus la punct, mancarea este ieftina. Nu ai nevoie decat de o mica doza de curaj si de un plan bine pus la punct cu ceea ce vrei sa faci in acest oras. Sant convins ca daca imi intrebam prieteni despre piata si aflam de miting amanam pentru a doua zi aceasta destinatie si imi iesea o excursie perfecta. Dar si asa a avut farmecul ei.
Iubesc Istanbulul chiar daca nu mai are acea stralucire si aici subliniez faptul ca nu mai este la fel de curat cum il stiam odinioara. Lipsa turistilor si a banilor proveniti din turism se rasfrange si asupra serviciilor care nu mai au forta de odinioara.
Ce altceva as putea sa va mai spun - Poftim vizitam.
Vacante si calatorii frumoase sa aveti.
Trimis de micutzu in 14.03.17 22:48:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursie la porțile Orientului, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)
@micutzu:
”O alta surpriza ar fi si eliminarea barierelor la terminarea autostrazi, in locul lor fiind montate cititoare de vigneta pe care nici nu le observi. As spune ca e un lucru bun eliminarea acestor bariere... iar partea proasta ar fi ca nu mai exista acele aparate care te informau exact despre suma aflata pe vigneta proprie.
Parțial adevărat. Eliminarea barierelor conduce clar la fluidizarea traficului. Insa aparatele care te informau asupra creditului rămas nu mai exista de vreo patru ani, practic de când s-a trecut de la sistemul KGS la sistemul HGS. În cazul acestuia din urmă, aparatele indicau doar costul tronsonului de autostradă parcurs sau costul trecerii peste podul de pe Bosfor din Europa în Asia, nu și creditul rămas.
Nemai pomenit de inspirat titlul. Iar fotografiile m-au făcut să mă simt ca pe vremea când urmăream seriale turcești. Acuma m-am lăsat de ele pentru că ne cupau tot timpul. La fel P. 18 care parcă spune: ... ”Piața Victoriei bre! Poftiți demonstrat!”
@micutzu: Așa cum ni se întâmplă tuturor când citim un articol pe AFA, mai sărim câte un cuvânt, sau un paragraf, sau mai multe, ... Și asta pentru că fiecare simțim nevoia să mai înflorim, să ne mai abatem de la subiect, să ne lungim nejustificat, fără să oferim informații utile în tot articolul și timpul este limitat și el, săracu', când să le facem pe toate? Cred că este o regulă generală să votăm mai mult decât citim. Dar mai sunt și excepții. Articolul tău a fost printre puținele pe care eu le-am citit cap-coadă, fără să sar nici un cuvânt. Și asta pentru că mi-e dor de Istanbul și de Turcia și tot socotesc cum să ajung și eu anul acesta. Nici mie nu mi-e frică de ceva și cred ca și tine că "ce ți-e scris în frunte-i pus". Am mai așteptat totuși după evenimentele nefericite, sperând să se așeze lucrurile și să revină la normal pentru că îmi place Istanbulul aglomerat, cu turiști forfotind dintr-o parte în alta. Din păcate cred că va mai dura, sau cine știe când va mai fi așa cum îl știam. Nici soțul nu prea vrea să meargă. Nu de teamă, ci din cauza lui Erdogan care îi duce pe prietenii nostri cu o sută de ani în urmă, cum bine zici și tu.
Mi-a făcut mare placere să citesc și să văd, mulțumim pentru info.
De mult timp așteptam acest review. Într-un ecou anterior chiar v-am invitat să ne mai informați despre acest oraș și ați fost receptiv. Mulțumesc.
Am citit reviewul, cuvânt cu cuvânt, apoi am făcut o pauză și l-am răstălmăcit.
Câte cava la timpul prezent mai știam de la patronul turc al magazinului din Ploiești. Dar una este să afli despre Istanbul de la un localnic și altceva de la un turist.
I l-am dat și soției să-l citească (ca să-i pun sare pe rană) și i-a plăcut. Amândoi am văzut cu nostalgie toate fotografiile dv.
Părea noastră este că Istanbulul nu mai este atât de periculos ca altă dată. Faptul că nu prea sunt turiști se explică că nu a început sezonul estival...
Am o întrebare și vă rog să-mi răspundeți. La dus, de unde ați cumpărat acel stik pentru plata autostrăzii și cât a costat?
Vă mulțumesc pentru toate.
@Mihai18: Rogu-va, spuneti-mi unde este acest magazin in Ploiesti sau cum se numeste. Am incercat sa va contactez in mesaj privat si pe mail, dar se pare ca mesajele mele nu au ajuns la dvs., de aceea am indraznit acest off-topic. Multumesc.
@Mihai18:
”La dus, de unde ați cumpărat acel stik pentru plata autostrăzii și cât a costat?
Prima achiziționare a stickerului HGS costa anul trecut 55 de lire turcești. Reîncărcarea creditului se poate face cu orice suma dorești. Este preferabila plata direct în lire pentru a nu fi dezavantajat de un curs valutar nefavorabil ție.
Ambele operațiuni se pot face la ghișeul HGS de la intrarea pe autostrada Edirne Istanbul sau de la orice oficiu poștal PTT din Istanbul sau de oriunde.
@micutzu: Mulțumim pentru aceste impresii „calde” și pentru încurajarea de a reveni la Istanbul. Chiar dacă în această primăvară forfota inconfundabilă a orașului de pe cele două continente nu mai e atât de vizibilă, sperăm că lucrurile se vor așeza pe făgașul cel bun (să vedem ce se hotărăște la referendum).
Pe mine Istanbulul m-a fascinat în primăvara lui 2014 (vezi impresii) - îmi aduc și acum aminte de parfumul suav al miilor de zambile din curtea Palatului Topkapî ori de apusul privit din Turnul Galata. Chiar doresc să revin în capitala Bizanțului, mai sunt atât de multe obiective interesante de vizitat.
@Corina70:
1. a.
Pt. Webmaster X. Am o rugăminte. Permiteți să răspund colegei mele @ Corina 70 pe canalul de comunicații PM, fără să fiu sancționat. Eu sunt semirecidivist, am un „avertisment pt. un caz asemănător Nu voi da numele firmei, dar îi voi explica locul unde o găsește.
1. b. Printr-un PM pot să-i dau numărul meu de telefon cât și adresa mea pe Yahoo?
Vă mulțumesc.
Pt. @ Corina 70.
Veți primi informațiile care mi le cereți, funcție de răspunsul ce îl voi primi de la Web. 70.
Suntem amândoi ploieșteni. Imposibil să nu ne găsim, până la urmă.
@nicole33: Merci pentru observatie. Nu vreau sa te contrazic si imi cer scuze daca gresesc dar daca imi aduc bine aminte cititorul de vigneta iti arata suma de plata pentru distanta parcursa si in momentul ridicari barierei suma ramasa pe vigneta. Inca o data scuze daca gresesc dar eu asa retin. Stima
Bre Micutule, ma bucur ca ai ajuns cu bine inapoi si n-ai beneficiat de vreun sejur "all inclusive" pentru o perioada de cateva veri pe frumoasele meleaguri de la portile orientului. Ca asa se rasplateste participare la mitinguri
Mai aveai putin si deveneai corespondent de razboi pentru AFA.
@Radu Tudoran: Salut. Nu ar fi fost chiar asa de rau sa beneficiez si eu de un sejur prin Antalia. Dar acolo nu se procedeaza ca la noi. Ex -acum cativa ani am facut constient o greseala in trafic si am fost oprit de politie. Am incercat sa rezolv in stil carpato -danubiano pontic si m-am ales cu o pereche de bratari de care am scapat dupa o interventie a unei persoane influente. Asa ca alte meleaguri, alte obiceiuri. PS Si eu sant bucuros ca m-am reintors fara probleme. Stima.
@tata123: Salut. Istanbulul va asteapta sa reveniti. Sincer cred ca multe din problemele Turciei se vor rezolva dupa referendum. Stima
@micutzu:
Recentul review al dv. cât și ecourile, au dat naștere la mai multe discuții.
Webmaster, acum nu sunt off-topic. Ce voi scrie este util pentru cei care vor merge prima dată la Istanbul. Dragii mei viitori vizitatori ai Istanbulului. Țineți bine minte. Cu turcii nu te joci. În Turcia, prostia se plătește și eu am plătit, ...
1. Despre plata autostrăzii.
La primele două drumuri, am trecut dus-întors, în neștiința mea prin acele porți și nu ne-a băgat nimeni în seamă. Eram obișnuiți ca în Franța să ne încadrăm pe culoarul corespunzător plății cu cardul sau în numerar Înspre Istanbul nu era nici o persoană să avem pe cine întreba. Am oprit să văd unde plătesc cei care veneau din urma noastră și toți au trecut ca și noi. La al 3-lea drum, la porțile aproape de Istanbul, ne-a pus bariera în față și am fost obligați să cumpărăm un card de 5o euro (ați citit bine). Indignați, seara în Istanbulam întrebat pe un proprietar de magazin care vorbea românește și ne-a explicat că anterior am trecut fraudulos de mai multe ori și camerele video ne-au ținut minte (și răbdarea lor are o limită).
Ce știu eu de la ultimele 2 drumuri. În anul 2015 după Edirne, la porți, am oprit pe dreapta, am traversat autostrada și am cumpărat card sau stik, de la un birou, ultima ușă pe dreapta clădirii. Anul trecuta fost puțin altfel. Se putea intra și circula pe autostradă dar la ieșire, am oprit pe dreapta și am cumpărat acel stik care și acum mai este lipit pe parbriz.
Ce semnificație are cifra de pe panoul electronic, care stă aprinsă 2-3 secunde. Eu cred că arată câte TL au mai rămas pe stik și vă dau exemplu. După ce am lipit stikul pe geamul masinii și am trecut prin porți la dus, tabloul electronic ne-a arătat o cifră mai mare de 10 TL. La întoarcere, la trecere prin porțile aproape de Edirne, pe tabloul electronic era sigur cifra 4, ... deci mai puțin ca la prima trecere. Am și acum stikul pe parbriz și pot dovedi, dacă mai ajung pe acolo.
Care este sfatul meu. La dus puteți cumpăra stik sau card de pe partea stg. a autostrzii sau la ieșirea de pe autostradă, dar neapărat cumpărați, altfel plătiți retroactiv, ca mine.
2. In Turcia nu-i ca atunci când mergi la ski în Bucovel. În Turcia nu funcționează „tradiția” Cine nu respectă legea circulației, nu poate uza de tradiție, pățește ca @Micuțu care a avut pt. puțin timp uriașa neplăcere să poarte niște „brățări”
3. Pe scurt, despre turismul actual din Istanbul. Este „palid” Astăzi am citit pe You tube și un proprietar al unui important hotel din Istanbul afirma că acum, în Istanbul, turismul a scăzut cu cca. 85% Poate a exagerat, cert este că sunt foarte puțin turiști, ațivăzut străzile fotografiate de mine în ziua următoare puciului militar cât și ale lui Micuțu în recentul review.
Că așa stau lucrurile, vă pot confirma și eu. Prețurile la hoteluri au scăzut la cca. 40 %. Exemple.
-în anul 2011 am plătit la Hotelul Prezident (str. Tyatro Caddesi 25) suma de 568 euro pentru 5 nopți, deci 113,6 euro/1 noapte. Am acum în față voucherul și factura de atunci și dacă îmi cereți, le fotografiez și vi le postez. Azi, am citit pe internet și prețul în lei la același hotel este de numai 368 lei, deci o scădere de peste 30%
- în 2014 la hotelul Grand Rosa pretul sera 95 euro/1 noapte, acum este de 236 lei.
Ce facem, mai mergem ori nu la Istanbul?
Eu aș merge.
@Mihai18:
”În Turcia, prostia se plătește și eu am plătit, ...
Peste tot prostia se plăteşte, dar în acest caz eu cred că a fost vorba mai mult de neştiinţă, de necunoaşterea unor reguli. Evident, nici aceasta nu este o scuză.
”La al 3-lea drum, la porțile aproape de Istanbul, ne-a pus bariera în față și am fost obligați să cumpărăm un card de 5o euro (ați citit bine).
Ai plătit enorm, dar ştii şi tu asta.
”Ce semnificație are cifra de pe panoul electronic, care stă aprinsă 2-3 secunde. Eu cred că arată câte TL au mai rămas pe stik și vă dau exemplu. După ce am lipit stikul pe geamul masinii și am trecut prin porți la dus, tabloul electronic ne-a arătat o cifră mai mare de 10 TL. La întoarcere, la trecere prin porțile aproape de Edirne, pe tabloul electronic era sigur cifra 4, ... deci mai puțin ca la prima trecere.
Nu este aşa cum crezi şi îţi voi explica şi de ce.
Ai trecut prin porţi imediat după achiziţionarea sticker-ului, iar timpul a fost prea scurt pentru a se putea face actualizarea bazei de date. Cititorul nu a recunoscut numărul maşinii şi atunci ţi-a afişat nu taxa, ci amenda datorată, mai exact de 11 (unsprezece) ori taxa.
În cele câteva zile petrecute la Istanbul, datele au fost actualizate, taxa de la dus a fost retrasă din cont, amenda a fost anulată, iar la întoarcere ţi-a afişat, normal doar taxa de plată pentru acel tronson de drum.
Nu ştiu dacă ţi-au fost retraşi şi banii datoraţi pentru trecerile frauduloase anterioare.
La următorul drum, dacă nu te grăbeşti, poţi opri la ghişeul HGS şi poţi întreba câţi bani mai ai în cont şi astfel afli dacă mai trebuie să încarci sau ai credit suficient pentru mai multe alte drumuri la Istanbul.
@micutzu: Interesant articolul si l-am citit cu foarte mare placere. Tare trist ca se intampla ceea ce se intampla acolo si ca in felul acesta toata lumea are de pierdut.
Felicitari, votat cu mare placere.
am citit cu interes articolul dvs, am votat pe masura, este trist ce se intampla acolo si asta intr-un timp destul de scurt.
sper sa se schimbe aceasta situatie, orasul este atat de frumos si e pacat sa isi piarda definitiv milioanele de turisti care am inteles ca in fiecare an veneau intr-acolo.
eu fac parte dintre persoanele fara curaj.
cred ca as fi facut atac de panica daca as fi vazut acea multime, de altfel ati recunoscut si dvs ca a fost pentru prima data cand ati avut o strangere de inima.
vacante frumoase vara aceasta.
Stie cineva un hotel din Istambul cu parcare people si care vorbeste romaneste?
Pentru Fany 2
Răspuns la întrebarea dv
Hotel Prezident Istanbul
Adresa este Tyiatro Cde. Nr. 25
Parcare subterana gratuit.
Pt. detalii ma găsiți pe Yahoo [...]
Dați un OK ca a-ți primit mesajul
@Mihai18: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
Ecoul tău a fost editat.
Pentru Webmaster 39
Una am vrut si altceva a iesit.
Eu am doua mesaje bilaterae cu Fany2, pe yahoo folsind tel. mobil
Atunci laptocul era inchis si nu eram pe AFA.
Am folosit un canal de comunicare (yhoo) separat de AFA, nu banuiam ca se afla si pe AFA ce scriu pe yahoo.
Fany2 a cerut ajutor pe yahoo si nu-l lua nimeni in seama. M-am oferit eu dar mai bine tacem. I-am dat numele unui hotel cu parcare in Istanbul si pentru ca el mi-a cerut detalii, i-am scris ca este mai greu raspunsul prin mesaj si i-am cerut o discutie telefonica. I-am cerut nr. de telefon si mi l-a dat. Nu banuiam ca ce scriu pe yahoo se afla si pe AFA.
Tehica bat-o vina.
Multumesc.
@Mihai18: Că ai "greșit" intenționat sau nu, asta se poate înțelege. Dar că vii cu astfel de scuze fantasmagorice e absolut jenant. Mesajele tale de pe yahoo nu au absolut nicio legătură cu PM-urile de pe AFA și cu atât mai puțin cu ecourile de pe AFA.
@Mihai18: Dar cu ce a gresit Mihai18 ca mi-a dat o mână de ajutor atata timp când nimeni nu se deranja sa o facă, si cu ocazia asta ai multumesc.
@fany2all:
Eu știu o vorbă care s-a confirmat în viața multora dintre noi și care este așa. „In viață, niciun bine nu rămâne nepedepsit”
Da Fany2all. Eu am greșit și Webii au dreptate. Tu erai pe AFA și cititeai reviewul lui Micutzu, astfel că la întrebarea ta, răspunsurile tot pe AFA ajungeau. Greșeala este a mea că ți-am ceut nr. de telefon și tu mi l-ai dat, situație interzisă pe AFA și care atrage repercursiuni. Unii Webi numai te atenționează, alții sunt mai aspri și te atenționează folosind expresii mai dure, de genul „scuze fantasmagorice” care în acel moment m-au făcut să mă simt din Partener, în Ucenic. Conluzia este că până nu primești un bici, nu te înveți multe.
Sper că numărul tău de telefon pe care poate l-au mai citit doar câțiva, nu te deranjează. Să nu uităm că anterior, pe vremea telefoanelor fixe, erau cărți de telefon publice în care îți era scris numele, prenumele, adresa și nr. de telefon și nu s-au întămplat niciun rău.
Cu bine.
@Mihai18:
”Eu știu o vorbă care s-a confirmat în viața multora dintre noi și care este așa. „In viață, niciun bine nu rămâne nepedepsit”
Hai să nu exagerăm la infinit o situaţie mult mai simplă în realitate.
Ai fost doar atenţionat, şi pe bună dreptate, în opinia mea, pentru nerespectarea Regulamentului acestui site şi chiar a legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal. Lăsând la o parte bunele tale intenţii, de care eu una nu mă îndoiesc, greşeala ta a constat în postarea în clar pe site a adresei personale de e-mail şi nu cred că nu ştiai că nu ai voie. Atât. Ecoul ţi-a fost editat, adresa a fost ştearsă.
Nicio altă informaţie nu a fost disponibilă pe site, nici măcar pentru scurt timp. Restul afirmaţiilor tale nu au niciun fundament real. Nimeni nu a văzut şi nici nu avea cum să vadă numere de telefon sau alte părţi din discuţia ta privată cu Fanny.
”Conluzia este că până nu primești un bici, nu te înveți multe.
O simplă atenţionare nu poate echivala cu un bici pe spinare.
Pentru a evita situaţii similare, în momentul în care doreşti să oferi cuiva mai multe sfaturi / informaţii, care crezi că nu ar interesa şi alţi cititori, contactezi direct prin mesaj privat (PM) userul respectiv, urmând să continui discuţia cu acesta pe ce canale alternative doreşti tu (telefon, mail, messenger etc).
@Mihai18: Cum se scrie un review despre un hotel? Ca nu gasit detalii
@fany2all:
Întrebarea este binevenită. Să scri un reiew nu este ușor. Este bine să ști de la începtul excursiei că vei scrie un review, despre destinație, cazare (serparate) altfel ajungi acasă și îți dai seama că nu ai suficiente date ori fotografii. Important, nu amesteca impresiile despre destinație cu cele despre cazare.
Intrebarea are ca obiect, impresii despre cazare și încep.
- denumirea hotelului, pensiunii, vilei, etc.
- adresa locului de cazare, localitatea, strada, numărul și dacă poți coordonatele geografice (latitudine-longitudine, le găsești în GPS)
- descrierea holului de la parter unde este recepția, dacă are lift, cameră pentru bagaje, atitudinea recepționerei, solicitudine, rezervată, etc.
- descrierea holului de la etajul unde ai camera, starea mochetei și altele pe care le observi.
- de regulă, la intrarea în cameră este un hol în care pe o parte estre încăpertea băii și în cealaltă cuierul si stative pentru bagaje
- descrierea camerei de la dreapta la stînga sau invers
- despre paturi (matrimoniale sau 2 paturi, caliatea lengeriei, a pernelor, saltelelor
- despre iluminat (natural si electric)
- noptiere si aplicele de deasupra fiecărui pat
- starea, calitatea mochetei din cameră
- alte corpuri de mobilă din cameră, televizor, tablori
- dacă are balcon
- descrierea băii, cosmetice oferite, feon, etc.
- despre salonul pentru micul dejun, ofertele de feluri de mâncare, privelistea, etc.
- dacă există recepție pentru internet
- dacă are parcare propie
- despre restaurant
Neapărat faceți fotografii. Aici este mai mult de scris.
Faceți fotografii exterioare ale hotelului, faceți fotografii duble din unghiuri diferite, ca să avei de unde alege. În cameră este urât să fotografiezi paturi deranjate, nefăcute dimineața. La intrarea în cameră, primul intră cine face fotografiile și după aceea familia. Am văzut fotografii cu paturi și camere unde era deranj. Nu dă bine.
Eu ți-am scris puțin, dar îți recomand câțiva useri care au scris reviewuri foarte bune. Acești sunt @Carmen Ion, @Irinad, @Aurici, @Crismis @Elviramvio, @krisstinna. Pți vedea și reviewurile mele despre hotelurile Prezident - Istanbul și Mediterranean Palas Salonic
Când vrei să scri un review, este bine să iei hotărârea chiar de la plecare și neapărat fotografii care măresc foarte mult valoarea reviwewului, altfel vi acasă cu „mâna goală”
Faceți mai întâi o ciornă a reviewului, corectați textul de pe ecran si apoi îl urcați pe AFA. Se mai poate îmbunătăți si după aceea cât are culoarea bleu sau albastră
Spor la review.
@micutzu: Felicitari pentru frumoasa vacanta petrecuta in spectaculosul Istanbul, unde m/as intoarce oricand cu mare bucurie. Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele insotitoare. Alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ