GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Istanbul - Pași mici și siguri spre normalitate
Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul AFA. Desi mi-au umblat picioarele prin foarte multe locuri in ultima perioada, astazi o sa va povestesc ce mai e nou prin Istanbul. Intors acum o saptamana dupa meleaguri turcesti am considerat ca e mai important acest review, care se vrea a fi si o mica completare la doua articole scrise anterior despre aceasta destinatie, respectiv-Istanbul un nou triunghi al Bermudelor (vezi impresii) si Mic ghid de calatorie spre si in Istanbul (vezi impresii). Pentru cei care au citit aceste doua articole, completarile pe care le aduc acum sper sa le fie utile.
Mai intai as vrea sa completez ghidul de calatorie spre Istanbul cu cateva informatii despre starea acestui traseu pe care il folosesc de fiecare data cand merg in Turcia. Dupa ce trecem podul de la Giurgiu si rezolvam formalitatile vamale, care se rezuma la verificarea pasaportului, dupa care urmeaza achizitionarea vignetei.
Fiind indeplinite aceste formalitati incep traversarea Bulgariei pe acest traseu -Russe -Razgrad, drum foarte bun pe care puteti circula pe anumite portiuni si cu viteze de peste 100km/h, nu am intalnit pe acest traseu radar sau echipaje de politie. Razgrad-Targovishte, aici aveti un pic de furca deoarece acest drum, imediat dupa ce ati trecut de stadionul Ludogoret, pe o portiune de 22km este plombat si foarte denivelat, viteza cu care va puteti deplasa nefiind prea mare. Urmand in continuare traseul descris in ghid ne deplasam prin urmatoarele localitati Targovishte-Omurtag-Kotel-Yambol-Lesovo-Hamzabeyli. Acest traseu are infrastructura foarte buna si nu prea sant radare. O sa intalniti un echipaj de politie, maxim doua care va spun sigur ca nu opresc decat tiruri turcesti pentru acadeaua de rigoare. A nu se intelege ca daca o sa fiti vazut facand vreo greseala nu o sa fiti oprit. Daca se intampla acest lucru aratatii pasaportul in care sa nu uitati a pune si hartia de 10e. Scriam in ghidul de calatorie despre acest traseu ca exista o portiune de drum in apropiere de Lesovo, unde pe o distanta de 7-8 km drumul arata ca dupa bombardament, Acum acest drum este refacut total si ca o paranteza -bulgari lucreaza din greu la sosele si autostrazi.
In rest nu sant mari noutati de completat pentru ghidul de calatorie Orasul Istanbul este foarte bine semnalizat si chiar daca nu aveti gps urmand indicatoarele o sa ajungeti fara probleme la destinatia dorita. In sprijinul acestor afirmatii vreau sa va spun ca la aceasta ultima calatorie in Istanbul, cu un ochi atent la trafic si cu altul la noile constructii care rasar ca ciupercile dupa ploaie, am ratat drumul care se lasa in dreapta spre zona Aksaray si m-am trezit ca eram pe drumul care merge spre Ankara si ca treaba sa fie completa pentru prima oara Gps-ul meu se odihnea in sertar acasa. Nu m-am panicat, am mers inainte si pentru a reintra in traseu nu a fost nevoie decat de cateva minute urmand indicatoarele. Cam atat am avut de completat la micul ghid de calatorie.
Dupa cum am mai spus in cateva randuri, eu merg cam de 14-15ani in Istanbul in interes de servici si ca un om caruia ii plac calatoriile am imbinat utilul cu placutul si zic eu am reusit sa vad destul de multe din aceasta metropola. Am revenit in Istanbul cu cea mai mare placere si absolut fara nici o frica ca as putea pati ceva. Iubesc prea mult aceste locuri pentru ca ceva oricat de periculos ar fi sa ma poata impiedica sa revin. Nu era oare deajuns triunghiul acesta in care se zbate marea metropola-TURISM-CRIZA ECONOMICA-TERORISM? Si vorba lui Murphy pentru ca atunci cand ceva merge prost sant sanse ca sa se termine si mai prost.
Dupa cum bine stiti intre aceste doua reviwuri in Turcia a avut loc si o tentativa de lovitura de stat pe care guvernul si presedintele Erdogan au inabusit-o intr-o baie de sange si teroare. Majoritatea prietenilor mei turci cu care am discutat pe marginea acestui subiect toti au fost de acord cu politica presedintelui si a guvernului si sincer se bucurau ca a esuat acest puci, care ar fi facut din Turcia teatru unui razboi intern. M-am bucurat si eu alaturi de ei si chiar am vazut foarte multe panouri publicitare si tiruri inscriptionate cu mesajul-DEMOCRATIA A INVINS IN TURCIA- in limba turca si in limba engleza.
Am hotarat ca de aceasta data dupa ce imi rezolv problemele de servici sa imi rezerv o zi intreaga pentru a ma deplasa in cateva puncte cheie sa incerc sa iau un pic pulsul orasului. Desi ziua aleasa pentru acest lucru nu a inceput chiar bine in sensul ca dupa doua zile extraordinar de frumoase, acum o ploaie mocaneasca sacaitoare cuprinsase tot orasul. o ploaie din aia care nici nu toarna nici nu se opreste. Asta nu ma impiedicat sa fac ceea ce imi propusasem pentru aceasta zi. Am luat umbrela si fiind cazat pe undeva pe langa Bayazid universitesi pornim pe jos spre Grand Bazar, distanta nu este foarte mare pana intr-un km. Fie ca si vremea avea partea ei de vina dar la ora 10 dimineata cand altadata zona era un furnicar de oameni, acum totul mi se parea prea simplu, prea monoton, negustori isi etalau marfurile si incercau sa te faca macar sa te opresti un pic si sa te uiti la marfa lor. Am mers de multe ori in Grand Bazar dar agresivitatea vanzatorilor a atins niste cote foarte mari. Exista si aici o lupta pentru a supravietui, in aceste vremuri triste cand turistii sant tot mai putini si nu mai sant victime atat de sigure, majoritatea au invatat ca aici se negociaza absolut orice, dupa parerea mea asta fiind o arta a comertului. Cu toata agresivitatea lor, mie imi sant simpatici si daca incerci sa discuti cu ei vei vedea ca nu sant rai pur si simplu asta e modul lor de viata aici.
Dupa ce m-am invartit aproape 2 ore prin bazar, am facut si cateva mici cumparaturi, pornesc spre urmatoarea destinatie Piata Sultan Ahmet. Achizitionez jetoane pentru tramvai si dupa 2 statii ajung in aceasta zona unde sant unele din cele mai importante obiective de vizitat din Istanbul. In aceasta zona puteti vedea Hagia Sofia, Moscheea Albastra, hamamul sultanei Hurem si palatul Topkapi, resedinta atator generatii de sultani ai acestui imperiu. Ma asteptam sa vad in zona foarte multi turisti, mai ales ca ploaia se oprise si soarele aparuse si el un pic cam timid pe cer. dar in afara de un grup micut de japonezi si cateva cupluri de asiatici, restul erau locuitorii ai orasului si mai multe grupuri de turisti turci. Acum cativa ani am stat serios la coada sa vad Hagia Sofia si palatul Topkapi. Acum totul merge foarte repede numarul de turisti find prea mic. Nu intrasem niciodata in Moscheea albastra, edificiu ridicat de Sultanul Ahmet care a vrut sa faca ceva mai impunator decat Hagia Sofia. Intradevar este fabuloasa si ca un, premiu vizita mea a coincis cu rugaciunea de pranz. Chiar daca sant de alta religie am considerat ca Alah cel invocat de musulmani este Dumnezeu in care cred. Oricum aceste momente iti ofera prilej de meditatie si rugaciune pentru ca ne dam seama cu adevarat cat de mici santem noi oamenii in raport cu divinitatea.
Dupa aceasta vizita m-am mai plimbat un pic prin piata si am hotarat sa cobor pe malul bosforului pentru a lua masa la un restaurant pescaresc. Apelam din nou la tramvai si dupa cateva statii ajungem la podul Galata. Coboram si incerc sa gasesc un restaurant pe care il stiam, dar cu mare parere de rau nu reusesc sa il gasesc. Nu am facut din asta o tragedie asa ca ma opresc la un restaurant care mi sa parut a fi pe gustul meu, unde contra sumei de 45 lire, aproximativ 60 de lei am servit un pranz pescaresc pe cinste. Nu acord prea multa importanta restaurantelor asa ca il parasim trecem podul Galata pe jos privind la sutele de pescari ce asteapta o captura indiferent de marime.
Dupa ce trecem podul luam tramvaiul pana la cap de linie Kabatas si de acolo urcam cu funicularul in Piata Taksim. Nici aici nu vad multimea aceea de turisti pe care ma asteptam sa ii gasesc... Nici macar vechiul trenulet care te plimba de la un capat la altul nu este plin. Foarte putina lume si prin magazine si in fast fooduri care se gasesc din abundenta in aceasta zona. Mai fac cateva cumparaturi si ca o curiozitate in piata exista un magazin de cosmetice care se numeste Gratis. Bineinteles ca totul se plateste. Mai poposesc un pic si la Biserica Catolica si cum seara se apropie e timpul sa ma intorc la hotel, a doua zi urmand sa revin in tara.
Ce ar fi de spus acum? Turismul inca sufera, teama de atentate a scos acest oras din lista marilor Tour operatori. Atentate majore nu au mai fost in ultimele luni, si va asigur ca politia turca stie cum sa isi faca treaba. Pentru a crea un climat de siguranta in toate zonele o sa vedeti politisti inarmati, foarte multi politisti civili totul pentru a crea un climat de liniste si siguranta,
Criza economica a afectat foarte mult Turcia, lira turceasca avand cea mai slaba cotatie in raport cu euro si dolar. Deci Istanbulul se zbate inca in acest triunghi al bermudelor. Insa asa cum ii cunosc eu pe turci sant siguri ca vor trece si peste aceste impedimente, iar acest oras va atrage din nou milioane de turisti, oameni de afaceri pentru a parasi acest triunghi...
Nu vreau sa devin avocatul acestui oras, dar va recomand cu toata increderea vizitarea lui. Aveti o gramada de atuuri pentru a face acest lucru, Istanbulul care altadata era perceput ca un oras scump acum este unul foarte ieftin. Nu trebuie decat sa aveti un pic de curaj ca nu se va intampla nimic rau si apoi sa porniti la drum.
Vacante si calatorii cat mai frumoase va doresc.
Trimis de micutzu in 23.10.16 23:12:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@micutzu: Si start vot cu placere. Mi-a placut modul in care ai prins descrierea traseului. Pentru o persoana cu experienta in aceste trasee sigur va fi util pentru cei care vor aborda aceeasi ruta.
Si mai cred ca pe masura ce cunosti mai bine locurile acestea iti sunt si mai dragi.
Si chiar daca deplasarea este in interes de serviciu e cu atat mai placut cu cat ajungi sa mai si vezi cate ceva.
Felicitari, votat cu placere.
@micutzu: Iată, Micuțule, că nu te mai ignor! Am citit articolul tău chiar dacă Turcia și - mai concret, Istanbulul - nu se află și nu se va afla prea curând pe lista mea de opțiuni turistice (nici chiar de cumpărături la bazar). Și asta nu din pricina situației politice sau economice de acolo, ci doar pentru că alte destinații sunt acum prioritare pentru mine.
Apreciez faptul că ne ții la curent cu noutățile din Istanbul. Chiar dacă primul vot nu vine de la mine (întotdeauna sunt alții mai ageri decât mine), chiar dacă nu obișnuiesc să atenționez asupra acestui lucru, iată, acum o fac pentru a sublinia faptul că nu te ignor. Tu, însă, mi-ai ignorat rugămintea transmisă prin mesaj privat. Să mai aștept sau nu?
@micutzu: Pentru rew felicitari, si eu iubesc aceasta natie
Insa vizavi de
"Majoritatea prietenilor mei turci cu care am discutat pe marginea acestui subiect toti au fost de acord cu politica presedintelui si a guvernului "
am mari semne de indoiala.
Majoritatea covirsitoare a prietenilor mei turci, oameni cu scoala, nu il iubesc pe Erdogan si p[olitica lui
Din pacate, ca si la noi, toata lumea voteaza
Buna!
obiectivele turistice vizitate de tine sunt foarte faine, recunosc nu am mai fost de ceva ani la Istanbul desi ne-am petrecut ceva vacante pe litoralul egeean.
Aflasem ca in Istanbul transportul in comun este gratis dar se pare ca nu?! Daca imi poti raspunde ar fi bine. Cu multumiri anticipate si serviciu placut !
@mishu: Multumesc pentru vot. Dupa cum ati observat si dvs sant indragostit de aceasta destinatie si nu ratez nici o ocazie pentru a reveni. Mi-au placut aceste locuri, am foarte multi prieteni aici si incerc pe cat se poate sa aflu obiceiurile lor, modul de a gandi sau de viata. Cine a fost macar o data in aceasta destinatie va reveni cu siguranta. Toate cele bune.
@iulianic: Va multumesc pentru vot. In legatura cu vechea problema va spun sincer ca am si uitat. Nu vreau sa va supar cu absolut nimic si va asigur ca citind articolele dvs imi dau seama ca mai am foarte multe de invatat. Va astept in continuare cu noi reviewuri. Stima
@adrianbogdan: Salut. Transportul in comun in Istanbul este contra cost. De fapt in acest frumos oras doar aerul este gratis restul se plateste. Stima
@horachira: Multumesc pentru felicitari si vot. Cand am spus de majoritatea prietenilor mei turci m-am referit la un grup de maxim 15-20 de persoane. Am si cativa prieteni care dezaproba acest guvern sau pe presedintele Erdogan. parerile sant impartite insa asa cum am scris presedintele se bucura de o mare popularitate inca de cand era premier. Sub guvernarea sa Turcia a avut cea mai mare crestere economica depasind si USA. As vrea sa inchei acest ecou cu o afirmatie a unui prieten turc-Noi daca nu eram musulmani eram acum in primele trei state ale Europei-. Stima
@micutzu: Felicitări pentru review și pentru poze!
Nu am avut norocul să merg decât o singură dată în Istanbul și asta a fost acum mulți ani. Mi-a plăcut foarte mult și nu l-am uitat. A fost și mai plăcut pentru că eram toți patru, adică și cu copiii noștri.
@micutzu: Un articol încurajator... recunosc că mă uit periodic pe Booking la prețurile hotelurilor din Istanbul - parcă aș mai trage o fugă în orașul de pe două continente. Vechiul Bizanț mă atrage - mai am monumente de vizitat, peisaje de „savurat” și de făcut o plimbare pe apă. Lasă că vine ea primăvara... Au de pierdut turcii din multiplele cauze cunoscute de noi toți și citesc în articolul tău că în privința turismului „se vede” cu ochiul liber pe străzile Istanbulului.
@adrianbogdan: Referitor la transportul public gratuit în Istanbul. Răspund și eu, alături de @ Micuțu. Cred că eu sunt cela care v-a sugerat această variantă, după ultima mea excursie la Istanbul.
Da. Așa a fost în ziua de 16 iunie 2016, zi care a urmat nopții albe din 15/16 iunie când a fost tentativa de lovitură de stat. Transportul cu tramvaiul 1 era gratuit (erau barate cu scoch aparatele de citit cardurile de călătorie). Și dacă ai fi vrut, n-aveai cum plăti. În ziua următoare și după aceea, nu mai știu pentru că am renunțat la restul excursiei și am plecat fără să întorc capul.
Este bine să-l credem pe Micuțu, venit recent de acolo.
Acest review l-am citit de 2 ori, la un interval de cca. 8 ore. Aceasta spune destul.
Soției mele și în subsidiar și mie, ne este dor de Istanbul, dar l-am dori pe acela de acum 4-5 ani...
Mă bucur că ne ți la curent cu atmosfera din Istanbul.
Totuși, chiar așa cum este el acum și mâine am pleca acolo, dacă nu am fi în extrasezon. Ei lasă, o veni ea primăvara.
În ultimele luni de zile, amândoi am găsit un Istanbul în culori gris. Hai să fim sinceri, fără turiști Istanbulul nu mai are farmecul de altădată.
Te rog, la următorul drum, mai scrie-ne cum mai este pe acolo.
@micutzu:Va multumesc tuturor pentru aprecieri si promit sa va tin la curent cu noi informatii. Istanbulul este foarte tris fara turisti dar sant semnale incurajatoare ca totul va reintra pe un fagas normal. Deja turisti rusi au inceput sa achizitioneze vacante pe litoralul egeean, si vorba unui prieten-Daca vin rusiinseamna ca problemele noastre sant pe terminate. Vacante placute va doresc.
@micutzu: Mă crezi sau nu, am plâns citind articolul tău. Mi-e atât de dor de Turcia, de Istanbul în special, încât anul acesta în Cipru am trecut un pic și în partea turcă.
Câtă tristețe mi-ai transmis! Ce rău îmi pare că nimic nu mai este ca altădată. Am privit și pozele cu lacrimi în ochi.
Încă nu am curajul de a face o călătorie acolo. O spun cu regret, dar viața e una singură și riscurile mi se apar totuși mari.
Mulțumesc pentru aceste rânduri, le-am citit cu plăcere, cu sufletul la gură.
@micutzu: O prezentare obiectivă, "la cald", a unui oraş pe care îl iubesc nespus. L-am vizitat de mai multe ori şi aş reveni oricând - dacă nu ar fi teama de atentate şi puciuri. Turismul a fost, fără îndoială, afectat, şi turcilor le va lua ceva timp pentru a-şi regăsi liniştea şi a atrage din nou mari mulţimi de turişti. Căci fără ei Istanbulul - aşa cum rezultă atât din articol, dar mai ales din poze - pare lipsit de viaţă, dezolant...
Mare păcat!
@krisstinna: Si mie imi este dor de Istanbulul de altadata, strazile pline cu turisti, magazinele pline de musterii deschise pana la miezul noptii, hotelurile arhipline, si daca te incumetai sa vii aici fara rezervare dormeai in masina sau pe scaun in holul unui hotel. Acum relatiile dintre Turcia si Rusia sant mai bune, si cetatenii rusi nu mai au interdictie pentru aceasta destinatie. Trebuie sa recunoastem ca cei mai fideli turisti ai acestui oras sant rusi si asiaticii. Se fac eforturi uriase pentru pentru ca totul sa reintre in normalitate. Pasi mici si siguri...
@Carmen Ion: Sant convins ca o sa mai ajungeti in Istanbul. Mai trebuie putina rabdare si sa dea dumnezeu sa nu se mai intample vreo tragedie si totul va intra in normal. Personal nu am nici cea mai mica teama sau ezitare pentru a reveni aici. Stima
@adrianbogdan: nici gand de transport gratis - o calatorie costa 4 lire turcesti. Trebuie sa-ti procuri jetoane sau carduri -altfel nu poti intra in statiile de metrou sau tramvai.
@micutzu: Multumim pentru informatiile reimprospatate, nu am mai fost de vreo 5 ani pe acolo dar din relatarile turcilor se pare ca treburile inca sunt tulburi.
Ramane de vazut in ce masura merita incercata o vacanta turceasca la vara, surprizele inca pot sa apara.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ