GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aflati in Rhodos si stiind ca cel mai bun mod de a cunoaste un loc e sa-l iei la picior ne-am dus in turul insulei cu operatorul nostru. Insula e un amestec din punct de vedere al naturii intre Santorini si Corfu, adica verdeata, stanci golase, munti, piatra sau teren fertil.
Dupa ce ne-am plimbat pe la cateva hoteluri pentru ai culege si pe ceilalti turisti ne-am indreptat spre Lindos (a fost interesant din punctul asta de vedere, jumatate am fost romani, jumatate cehi, dar ne-am inteles ok).
Am ajuns in parcarea de autobuse din Lindos, dupa care am coborat in oras. Orasul fiind absolut superb, iar panorama asupra golfului este incantatoare. Cat timp am stat aici mi-am adus aminte de Santorini si Thyra, datorita caselor mici albe asemanatoare cu cele de acolo. Un lucru interesant, agitatia data de turistii din oras, aproape orice usa te duce intr-o taverna, bar, magazin sau cafenea.
Dupa ce-am admirat un pic galagia de la poalele oraselului si magarusii care asteptau sa te duca sus la site-ul arheologic sau sa te aduca jos, contra sumei de 5 Euro pe persoana, am decis sa luam si noi la picior stradutele mici, dar foarte frumoase spre cel mai important site arheologic al insulei. Urcusul este destul de greu, dar foarte frumos, iar panorama asupra orasului, sau a golfului este superba.
Site-ul in sine este frumos, intretinut, curat si plin de turisti. Eu estimez ca in lunile pline au cateva mii de turisti pe zi, apropo inmultiti asta cu 6 euro intrarea. Pacat ca noi nu putem avea asa ceva, desi avem locuri la fel de frumoase si pline de istorie la noi intrarea este free. De mentionat si aici pisicile care umblau nestingherite peste tot si cei drept foarte frumoase. O alta panorama splendida ni se dezvalui dupa ce ajungem sus spre golful Sf. Paul si care este denumit asa deoarece aici ar fi debarcat Sf Paul, totodata primul loc din Europa unde a fost provaduit crestinismul.
Fugim din aglomeratia din Lindos si ne indreptam spre coasta egeana a insulei Rhodos, dar nu inaintea de a ne opri sa luam pranzul in Apolakia. Restaurantul curat, frumos, cu personal extrem de saritor, dar fara a ne oferi ceva iesit din comun, remarc totusi vinul de casa aflat la discretie pe mese, un vin rosu sec si foarte bun.
Dupa o scurta siesta ne indreptam spre Monolithos, loc ce adaposteste o frumoasa fortareata venetiana, dar si biserica Sf. Panteleimon. De remarcat si aici cum au stiut grecii sa puna in valoare frumusetea naturii, ca de altfel peste tot pe insule.
De aici ne indreptam spre Siana, locul destinat shopingului de produse locale, nu intotdeauna mai ieftine decat in alte locuri de pe insula, dar la fel de bune calitativ. Chiar vreau sa mentionez ca de aici am achizitionat niste alune invelite in miere si susan, foarte bune, dar pe care in Kolymbia le-am gasit la jumatate de pret.
Ei si am ajuns la Embonas locul de chercheleala... spun asa ca dupa ce ne-a fost dat sa gustam vreo 5 sau 6 sortimente vinuri, am cazut cam toti ca mustele. De remarcat vinurile lor extraordinare, atat cele seci, mai ales acele soiuri de vin alb ce sunt produse din niste struguri care cresc doar pe insulele dodecanese, cat si vinurile dulci, licoroase, in special Efreni - acesta din urma cred cel mai bun vin licoros pe care l-am baut, e drept ca nu ieftin, cred ca 17 euro a fost sticla.
Dupa ce ne-am limpezit ne indreptam spre Petaloudes, o rezervatie foarte frumoasa cu fluturi. Aici ne-am multumit sa vizitam doar sectorul central celalalte sectoare avreau intrare platita si era parca 5 euro sectorul.
Separat de acest tur am avut ocazi sa vedem si un pic din orasul Rhodos, mai exact parti din orasul modern si foarte putin din cel medieval, cat si portul.
Dupa mai multe schimburi de opinii cu ceilalti turisti aflati pe insula cu care am sta la discutii, dar si dupa cele vazute de noi, pot sa dau urmatorele sugestii celor ce au de gand sa viziteze insula Rhodos pe viitor:
1. fiind supranumita si insula soarelui si avand peste 300 de zile insorite pe an, poate fi vizitata de doritorii de plaja din mai si pana la sfarsitul lui octombrie, sansele de a intalni ploi sunt 0, iar temperaturile sunt de peste 27 de grade.
2. doritorii si de imbaiere e bine sa-si aleaga intervalul cuprins intre lunile iulie si octombrie cand apa marii are temperaturi de peste 22 de grade, cu un varf in august / septembrie de peste 26 de grade.
3. totusi cei care vor vizita insula in intervalul februarie - mai nu vor regreta, este perioada de rabufnire a naturii cand totul este de un verde crud, luxuriant, iar insula este un covor de flori - de vizitat in zona nordica, cea muntoasa in apropiere de Siana, un munte pe care primavara devreme infloresc cateva mii de specii de orhidee, din care am inteles ca cateva sute traiesc doar aici.
4. de evitat, parerea mea, excursiile organizate care nu reusesc sa-ti descopere toate locurile interesante pe insula si care au oricum mai mult o tenta comerciala; recomand explorarea insulei cu ajutorul unui ghid si a unei harti pe cont propriu, veti vedea mult mai multe si lucru important "NU VETI DEPINDE DE NIMENI".
5. cand veti alege cazarea, sa va ganditi ce apa preferati, coasta sudica, adica mediteraneana cu ape calme, linistite, aproape mai tot timpul fara valuri, sau coasta nordica, egeana zbuciumata, spumoasa, plina de valuri.
6. vizitati orasul Rhodes, rupeti-va o jumatate de zi pentru a patrunde in orasul medieva in special si in port, merita!
7. daca va plac anumite plaje, adica doar nisipoase studiati cu atentie statiunile, unele plaje sunt doar pietroase, totusi se gasesc si multe plaje nisipoase pe insula, recompensate cu blue flag.
8. nu va bazati foarte tare la inceputul sau sfarstitul sezonului pe cursele locale autobus, s-ar putea sa aveti uimirea de a descoperi ca ati stat degeaba dupa autobus, chiar si o ora pana a afla ca stati degeaba.
9. de vizitat plajele: Anthony Quinn, Tsampika, golful Sf. Paul.
10. dupa mine insula Rhodos este un must see, una din cele 8 insule ce trebuie vizitate in Grecia in timpul vietii si de preferat inainte de a avea 40 de ani.
Trimis de danoradea in 29.11.09 15:11:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte utile impresiile tale si mi-au placut si unele poze. Felicitari.
Vezi, de-aia nu mă duc acolo, am trecut de vârsta optimă, aşa că mă mulţumesc cu poveştile şi fotografiile frumoase ale altora.
Bune si foarte utile toate informatiile tale despre Rhodos. Si cand ma gandesc ca puteam vizita si eu insula cand am fost in sejurul din Marmaris...Dar am inteles ca era f. obositor si pe caldurile din august nu prea-ti venea sa dai doar o fuga de numai 3 ore prin capitala, Rhodos. Asa ca am preferat sa o lasam poate pe alta data si doar exclusiv ea, insula. Si vorba lui stancosty: si eu am depasit varsta mai sus amintita de tine, dar tot imi doresc sa-mi petrec un sejur acolo. De ce nu? Doar trebuie sa pasim cu incredere si optimism in a 2-a tinerete...sau chiar a 3-a...si de ce nu si-n Rhodos?!
Multumesc.
Pentru stancosty, eu am doua vorbe care imi sunt ghid in concedii:
- niciodata nu e prea tarziu sau mai bine mai tarziu decat niciodata;
- Grecia are peste 2000 de insule, sunt constient ca nu am sansa de a le vizita pe toate, dar am datoria de a incerca
sper ca am reusit sa te fac sa te razgandesti!
danoradea bravo un review foarte bun despre insula Rhodos.
Am vizitat aceasta insula in vara anului 2008 dar fara ghid doar cu harta si sticla de apa in mana. Ne-am axat mai mult pe orasul medieval care abunda de cladiri minuate.
Ma gadeam sa scriu un review dar cred ca mici completari ar fi mai utile.
Insula Rhodos este cea mai mare insula dintre insulele Dodecaneze ca suprafata. Populatia este de aproximativ 60000 locuitori.
In epoca antica pe insula Rhodos exista Colosul din Rhodos care facea parte din cele sapte minuni ale lumii. Colosul di Rhodos a fost facut in cinstea zeului soarelui Helios si avea o inaltime de 32 m.
Orasul medieval este cel mai mare din lume fiind protejat de Unesco. O plimbare pe strazile pietruite echivaleaza cu o intoarcere in timp, intr-o lume simpl si curata.
In orasul medieval se pot gasi o sumedenie de suveniruri de calitate dar la preturi destul de piperate.
De exemplu un ceas de printesa (voi adauga poza) costa 300 de euro. Am cumparat totusi o pereche de pantofi traditionali grecesti lucrati manual (cu mot) pentru bebelusi la 25 euro. Sunt restaurante, terase pentru toate gusturile la preturi acceptabile. Noi am mancat un pranz copios cu bauturile aferente la pretul de 32 euro.
Din pacate am observat multi englezoi in stare de ebrietate care te deranjau cu prezenta lor.
In comparatie cu alte locuri pot spune despre Rhodos ca reprezinta un loc incarcat de istorie cu plaje frumoase si oameni zambitori (ma refer la greci).
chiar daca sunt trecut de 40 ani , ma tenteaza sa vad insula. interesante impresiile tale si de ce nu sfaturile tale.
Buna, nu am citit tot ce ai scris: D, dar am o intrebare, ai fost cu masina|? si daca da, cat ai stat pe ferry si cat a costat ferry: D mersi
Nu am fost cu masina, am fost cu avionul, dar daca te intereseaza mersul cu ferry pot sa-ti spun ca durata de traversare este de aproximativ 11 - 12 ore cu Blue Star Ferries, iar pretul unui bilet este de aproximativ 69 de euro in luna iulie (bilet economy), in timp ce pentru o masina se plateste 106,5 euro.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 O zi de primăvară pe Coasta Estică a Insulei Rodos — scris în 16.04.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Plimbare relaxantă pe Coasta Vestică a Insulei Rodos — scris în 14.04.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Plajele nisipoase ale Rodosului (și câteva pietricele ici-colo) — scris în 25.09.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Mânăstirea Filerimos, musai de văzut în Rhodos! — scris în 25.07.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Din nou în Rhodos, vacanța mea de vară! — scris în 26.06.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Est-vest-est prin măruntaiele verzi-albastre ale Rhodosului (II) — scris în 21.11.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Est-vest-est prin măruntaiele verzi-albastre ale Rhodosului (I) — scris în 19.11.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ