ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 28.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Descopera Croatia

TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum am scris anterior am avut impreuna cu copii un sejur de 8 nopti in Croatia. Am sa povestec pe scurt ce am vizitat in fiecare zi.

Despre prima nopte in Croatia a fost la Varazdin, un mic oras aflat la aprox. 60 km. de Zagreb si pot spune ca a fost o experienta frumoasa si va sfatuiesc daca doriti sa vizitati Zagrebul sa inoptati la Varazdin. Am descris anterior aceasta experienta.

Ziua 2. Am plecat in jur de ora 9 de la hotel Varazdin catre Zagreb. Am gasit repede o parcare cu plata in apropiere de centrul vechi al orasului, cred ca a fost 4 sau 5 kune/ora, am platit atatea parcari si taxe de autostrada ca nu mai singur.

Am nimerit prima data intr-un parc unde nu am zabovit prea mult. Apoi am ajuns in piata agro-alimentara a orasului, care este foarte mare si sistematizata. Am descoperit si aici la fel ca si la noi foarte multi intermediari si putini producatori. Am ratacit putin pe stadutele inguste pana am ajuns in piata catedralei care era in renovare. Catedrala este o costructie mare demna de o capitala iar in fata acesteia se afla o statuie restaurata a Fecioarei Maria.

Am ratacit apoi pe stradute cu opriri scurte prin magazine si prin fata restaurantele in prospetare pentru masa de pranz, Am ajuns in final la Fortareata amplasata la marginea orasului vechi. Aici se poate ajunge din orasul nou cu un fel de funicular. De aici se vede panorama orasului nou si o parte a celui vechi, de fapt partea interbelica, O multime de turisti din intreaga lune asteptau sa se faca ora 12 cand se trage cu tunul din turnul central. Copii nostri care isi facusera temeinic lectiile inainte stiau de acest moment, asa ca am astept si noi pe o banca in parcul din jurul fortaretii.

Dupa aceasta am plecat din pe stradute in cautarea restaurantului care ne atrasee prin meniu dar pe care nu l-am mai gasit dar am gasit altul unde am mancat de pranz.

Totusi capitala nu este la fel de scumpa ca Coasta Dalmata. Un mic exemplu inghetata in Zagreb costa 10 Kune/cupa, in Zadar 12 kune iar in Split 15 kune. Mi-a placut inghetata de gelaterie din Croatia care este la fel ca cea din Italia si parca putin mai ieftina si va sfatuiesc sa o gustati. Apoi am plecat pe autostrada spre Zadar unde aveam stabilita tabara. (vezi impresii).

Zagreb este o capitala mai mica decat Bucurestiul, care nu are metro dar aici am vazut cele mai lungi tramvaie, mai mari ca in Viena.

Dupa cazare am fost la un supermarket local denumit Konsum de unde am cumparat pentru micul dejun alimente, apa plata si cateva sticle de bere croata descoperita de cei tineri in Varazdin. Ei au plecat apoi nerabdatori in centrul vechi al Zadarului iar noi am ramas acasa pentru ca sotia se simtea obosita. Eu am mai facut un drum la supermarket si am cumparat un pui la rotisor si o paine traditionala pe care avazut-o fata nostra de la bruteria de langa noi si care vindeau doar in numerar iar la intoarcerea de la supermarket nu mai aveam kune la noi.

Ziua 3. Am stat in Zadar. Am mers toti 4 la plaja iar apoi in centrul vechi unde am mancat de pranz, am auzit orga marii si am platit o croaziera pentru a doua zi pe care o descoperisera cei tineri in ziua anterioara. Pentru ca am scris anterior despre Zadar nu mai adaug nimic.

Ziua 4. Am plecat de dimineata intr-o croaziera pe mare catre insulele Kornati si Telascica. Costul negociat al croazierei a fost de 46 E/pers de la 55 E/pers, plata s-a efect in Euro fara bon fiscal doar cu o chitanta. Vaporul avea aspectul unei corabii si fusese de curand renovat. Spre surprinderea noastra corabia a fost aproape la capacitatea maxima de 200 locuri desi era inceput de sezon.

In costul croazierei intra un sanvich cu parizer la micul dejun si o masa de pranz care a fost formata din 2 bucati cred de file de cod, salata de varza alba, castraveti si un pahar de vin. Deasemenea apa plata de la dozator era inclusa dar cafeaua (cam proasta), sucuri, bere, dulciuri si vinul dupa ora pranzului se platea, bineinteles fara bon si in numerar.

Am facut prima data o mica oprire la un ponton in orasul nou unde s-au mai urcat circa 10 turisti. Echipajul era format din 2 tinere care vorbeau bine engleza, un bucatar, un ajutor de bucatar, un barman si carmaciu, iar capitanul am impresia ca a incasat diferenta de bani (majoitatea platisera un mic avans) si a ramas pe tarm. Carmaciu, un senior cam de varsta mea (aprox. 60 ani) era foarte priceput si modest, acosta cu precizie la pontoane improvizate iar ancorarea se facea de toti barbati echipajului care isi cunosteau foarte bine sarcinile. Sincer mi-a placut echipajul, oameni modesti, priceputi si recunosc mai mult decat echipajele din Grecia sau Spania unde am fost in croaziere in ani anteriori.

Corabia se prezenta bine, motorul nu emana gaze pe punte doar ceva zomot in anumite zone pe puntea de jos. Cele doua insule care sunt rezervatii naturale fac parte dintr-un arhipelag de insule care inconjoara Zadarul. Insulele din apropiere sunt mai mari si sunt locuite iar legatura se face cu feribotul sau printr-un pod. Cele doua tinere dupa ce au distribuit micul dejun au mers pe cele 2 punti fiecare cu o harta si au explicat traseu, detalii despre insule, au raspuns la intrebari pe grupuri mici. Nu stiu sdaca inafara de engleza daca vorbeau si germana, pentru ca majoritatea turistilor erau germani, cred ca am fost singuri romani. Inafara de germani mai erau niste indieni, o familie de arabi, cativa englezi si cred 4 francezi.

Am admirat apa limbede, pescarusi, pesti din mare si multimea de insule. Dupa ce ne-am departat de Zadar, insulele erau mici, cu vegetatie saraca, stancoase si majoritatea nelocuite. In prima pate a zilei batea vantul pe mare iar noi imbracati in pantaloni scurti si tricouri am suferi putin de frig si am intat si in cabina inchisa a vaporului. Comparativ cu alte croazire a fost chiar rece. Am ras la inceput cand am vazut dimineata nemti cu geci pe ei dar se pare ca erau documentati.

Insula Kormati este mica, stancoasa, nelocuita si are in varf o fortareata si o bisericuta in partea de jos. Urcusul catre fortareata este destul de greu pentru ca pietrele aluneca si nu este un traseu marcat. Eu am abandotat aproape de varf pentru ca am ales la inceput un traseu care parea mai accesibil dar aproape de varf a devenit foarte periculos. Ginerele a ajuns in varf iar sotia a abandonat prima.

Insula Telascica este mai mare, impadurita si are un lac mare cu apa sarata in centru in care am facut baie pentru ca apa era calda, dar pe fundul lacului erau numai pietre iar plaja nu avea nisip. Pe aceasta insula, fumatul era interzis. Tot pe insula se afla o stanca mare spectaculoasa si un mic bar aproape de debarcader. Din ce am citit pe panouri pe insula traiesc niste specii rare de fluturi si soparle. Cand ne aflam pe insula a mai venit un vaporas cu pensionari francezi. Croaziera a inceput la ora 8 si s-a incheiat la ora 17, cu plecare si sosire in portul din orasul vechi. Nu regretam tipul alocat si bani platiti, consideram ca daca ajungeti in Zadar merita sa mergeti in aceasta croaziera. Am baintuit prin orasul vechi mai ales prin magazine cu suveniruri, am mancat de seara la terasa cu specific italian niste pizza si am asteptat pe faleza sa se faca ora 20.30 sa vedem celebrul apus de soare din Zadar.

Ziua 5. Am plecat de dimineata din nou la drum catre vestitul parc natural Plitvice. Dupa documentarea celor tineri am intrat prin a doua intrare in parc care se pare ca este intrarea principala. Parcarea cu plata (8 kine/ora) desi mare era aproape plina. Intrarea costa 180 kune/pers. Parcul esre foarte bine organizat pe trei trasee principale cu lungimi diferite. Noi am ales trameul mediu iar cei tineri traseul lung. Noi am urmat indicatiile de la intrare, dar am vazut multi turisti care pacurgeau parcul in sens invers pentru a evita aglomeratia de la vaporase.

Parcul este un ansamblu de lacuri care comunica intre ele si de cascade, cea mai spectaculoasa este la intrare si este denuira marea cascada. Lacurile sunt cu apa limpede dar de culori diferite de la albastru la turcoaz. In taxa achitata ai asigurat gratuit accesul la toalete, vaporase si autobuz care are aspectul unui trenulet cu trei vagoane. Pe traseu sunt patru statii in care sunt baruri si toalete. La baruri se gusesd gustari, patiserie cafea si sucuri. La intrarea in parc se gasesc puncte de informare cu pliante si harti.

Vizitarea parcului incepe cu o coborare catre marea cascada apoi continua pe langa lacuri pana la prima statie (cea mai mare) unde se afla chiar un restaurant cu autoservire, un magazin cu suveniruri si inghetata, toalete si debarcaderul. Traseul A se incheie aici. Cei care aleg traseele B si C continua vizita cu o mica croaziera pe cel mai mare lac. Am observat ca multi iau vaporasul si apoi se intorc inapoi cu el si urmeaza traseul A. La vapor am stat destul de mult la coada pentru ca parcul era aglomerat si am nimerit cel putin doua grupuri mari de elevi.

Cei care aleg traseul B se urca apoi in alt vaporas care traverseaza lacul, iar apoi se urca pe jos pana la statia de autobuz. Aici urcusul este destul de abrupt si lung, dar este pe alei intretinute combinate cu trepte In aceasta zona exista iarasi un restaurant cu terasa. Cei care aleg traseul C dupa ce coboara din primul vapor urmeaza traseul pe jos pana cand vor intalni statia de autobuz. Am observat ca exista undeva un dispecerat care dupa numarul de turisti aflat in statie dirijaza autobuzele. Am vazut autobuze care mergeau in statia terminus pentru a lua turisti de pe traseul C, dar cand asteptam noi in statie pentru ca era un grup mare de elevi au intors doua autobuze pentru a prelua toti turisti din statie in conditii optime cu locuri pe scaune. La coborare am mancat si noi la bar, am baut o cafea si un suc.

Am continuat apoi pe jos catre intrare, traseu relativ usor cu o mica urcare iar apoi o cobarare. Am mers acum incet pentru ca copii erau in urma noastra si chiar am mai stat pe cate o banca. Pentru ca era cald am mai baut o apa tonica la barul de iesire. Imi este greu sa descriu in cuvinte frumusetea parcului natural dar cred ca este unic in Europa si cred ca la noi in tara nu exista ceva similar chiar daca au aparut si la noi cateva parcuri naturale. Poate fotografiile postate vor arata frumusetea parcului.

In final cateva preturi din parc; un sanvichi 30-35 kune, produsele de patiserie 20-25 kune, o cafea 10-12 kune, un suc la sticla de 250 -330 gr. 20 kune si parca o bere croata 23 kune. Inmultiti pretul cu 0.7 si aflati pretul in lei. Relativ mai scump ca la noi. Nu stiu preturile de la cele 2 restaurante pentru ca nu am mancat acolo.

Daca ajungeti in Croatia acesta este principalul obiectiv care nu trebuie ratat.

Ziua 6. A fost poate cea mai intensa zi in Croatia. Am vizitat orasele Split, Trogir si Sibenik.

Am plecat ca de obicei pe autostrada pana la Split. Aici am vizitat palatul imparatului Deocletian. Acesta este inconjurat de un zid iar la intrare se afla 2 amenajate mini muzee (mai mult la subsol) si pe holuri se afla multe magazine cu suveniruri si pietre semipretioase iar apoi se intra in marea piata care pe langa ruine romane cuprinde patru obiective care se viziteaza cu taxa.

Primul obiectiv il reprezinta un muzeu denumit tezaur sau trezorerie. Intrarea costa 30 kune si parca as spune ca nu merita timpul si bani. Nu am vazut nimic deosebit si destul de mic. Un amestec de piese religiase, tablouri si elemente de piatra din epoca romana. Apoi urmeaza marele turn al catedralei (clopolnita) costa 40 kune si ofera o panorama asupra orasului daca urcati pana sus, scarile sunt abrupte si strimte.

Apoi poate principalul obiectiv il reprezinta Cadedrala din Split care costa 30 kune. Sincer nu am fost impresionati de aceasta catedrala desi este bine restaurata, frumoasa dar cam mica. Ultimul obiectiv este modest si se cheama Presbiterium si are cea mai mica taxa de vizitare de 20 kune. In aceasta zona am intalnit cea mai mare aglomeratie turistica.

Copii au gasit pe o straduta un restaurant mexican. Nu am fost pana la aceasta varsta intr-un restaurant mexican si doar am gustat putin mancarea menxicana si nu mi-a placut deloc. Asa ca i-am lasat la masa si am gasit o patiserie de unde am luat o felie de pizza, un strude lmare si o inghetata (favorita mea). Am facut apoi o tura pe faleza foarte frumoasa cu palmieri mari. In Split am cautat mai mult o parcare cu plata si chiar in marea parcare din port nu am gasit loc si cred ca abia in a treia parcare am gasit loc. Splitul este cel mai frumos oras vizitat de noi in Croatia, dar este foarte aglomerat si cel mai scump.

Am plecat apoi pe drumul de coasta catre Trogir si am trecut prin mai multe mini statiuni. Aici am oprit la o parcare mare si culmea gratuita unde se afla cea mai frumoasa plaja intalnita desi era o plaja amenajata cu nisip fin inclusiv la intrarea in mare, intr-un mic golf, cu apa calduta si daca aveam slipul renuntam la vizita in centrul vechi si faceam o baie. Se afla aici si un bar terasa cu cele mai mici preturi din Craoatia dar foarte curat si civilizat. Am baut aici cafea de dupa amiaza si o apa tonica. Apoi am mers pana in centrul vechi care face parte din Patrimonul UNESCO. Mi-a placut acest mic oras mai putin aglomerat si parca se simtea mai mult aerul medieval.

Am continuat apoi drumul pe coasta pana la Sibenik unde am oprit la parcarea din port, cred cea mai ieftina parcare si am plecat pe jos pana in centru vechi, cam 10 minute. Centrul vechi mai putin aglomerat decat in Zadar si in Split, dar totusi pe stadutele strimte, cu toate ca erau indicatoare am ratat 2 obiective, noroc ca indicatorul spre catedrala a fost corect care are in piata veche si este amplasata aproape pe faleza. Parca in Sibenik am simtit cel mai mult influenta italiana. Aici am gasit o terasa pe gustul meu amplasata chiar pe malul mari si am mancat cina. O idee mai ieftin ca in Zadar sau Split.

Pentru ca se cam intunecase am plecat catre Zadar pe autostrada.

Ziua 7. Am vizitat al doilea parc natural al Croatiei, Krka, care este mai aproape de Zadar. Aici intrarea este mai mica de 120 kune/pers, dar nu include nimic inclusiv toaletele se platesc. Obiectivele sunt la distante mai unele de altele, unele chiar la 20 km. pana la 40 km (pe acesta nu l-am vizitat) Noi am ales sa ne deplasam cu masina noastra. Exista si aici un vapor care se platea suplimentar dar scurta putin distanta Acest parc este mai mic si mai dezorganizat. Ca si Plitvice este un ansamblu de lacuri si cascade, parca mai putin spectaculoase. Eu si sotia parca am regretat ca nu am ramas la plaja in Zadar. La plecare am mancat pranzul la o pensiune in apropiere de parc.

Ziua 8. Am stat in Zadar si am facut plaja si putina baie in mare. Pranzul l-am mancat la o terasa aproape de plaja in drumul nostru catre apartament. Aici eu am gasit un pipt de pui la gratar iar restul au luat fructe de mare sau ton la gratar. Parca am platit cash 550 kune si am mai avut 2 beri la draft, o limonada pentru sotie si cred ca fata doar apa plata. Nici aici nu am primit bon fiscal. Parca tot cam atat am platit si in Sibenik.

Concluzie: Croatia este tara parcurilor naturale, a centrelor vechi medievale combinate cu ruine romane, a apartamentelor de inchiriat in regim hotelier si a ambarcatiunilor turistice. Asa cum am mai spus este o tara scumpa, poate nu ma credeti mai scumpa decat Grecia, Italia si Austria, mai ales in restaurante si chiar supermarketuri.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Imi este greu sa apreciez pentru ca plaja este cum am scris anterior cam de nota 5. Nu am intalnit peste tot unde am fost in Croatia o plaja care sa imi placa. Personal mai spun odata, Croatia nu este plaja, am notat numai obiectivele vizitate si nu am luat plaja in calcul.

Autostrazile sunt cu plata iar plata se face la iesire in functie de distanta parcursa. Pe autostrazi sunt benzinerii cu restaurante la 40-60 km. Autostrazile sunt foarte bune cu foarte multe tunele. Cel mai lung tunrl are aproape 6 km. Nu mi-a placut ca in zona montana sunt cam multe restrictii de viteza la 100 km/h, dupa mine multe nejustificate. Orasele se afla in medie la 20 km de autostrada dar drum este tip expres cu 4 benzi.

Croatia este o tara civilizata si curata, cu un simt patriotic mai dezvoltat ca in tara noastra. In Croatia sunt in principal doua lanturi de benzinerii nationale, Crodux si Ina. Nu am vazut OMV sau MOL. Deasemenea nu am vazut Mega Image, Auchan si Kaufland. Am vazut foarte putine Lidl. Berea staina era reprezentata doar de Heineken si 2 beri celebre din Cehia care cred ca se produceau in Croatia. In cafea predominau marci locale. Parca totusi evaziunea fiscala este mai extinsa ca in Romania. Nu stiu daca am primit odata bon fiscal atunci cand am platit cash la restaurante.

Desi au fost sub stapanire romana si au dat chiar si un imparat iar apoi chiar sub stapanire italiana, limba craoata nu are influenta latina si este o limba slava. Totusi influenta latina se simte in fizionomia locuitorilor, croati atat barbati cat si femeile sunt oameni frumosi, eleganti care nu se copara cu bulgari sau rusi. Spre deosebire de sarbi (se pare ca limba se numeste sarbo-croata), o alta influenta italiana este Romano -Catolica.

Nu regretam vizita in Croatia dar nu cred ca vom mai reveni.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Pentru noi a fost destul de bine. Desi in aceasta perioada erau multi turisti tineri, multi chiar elevi nu am vazut cluburi de noapte ca in Romania. Parca era ceva in Split dar in rest foarte rare. Asa cum am mai scris majoritatea turistilor erau germani iar romani foarte putini. Am mai vazut sporadic francezi, englezi, irlandezi, arabi, indieni si negri care nu stiu de unde veneau. Am notat mai mult relaxarea. Parcurile naturale nu le consider parcuri de distractie.

Pe costa Dalmata in toate orasele vizitate am vazut o multime de ambarcatiuni de toate marimile cum nu am vazut in Grecia, Spania sau in zona Rimini din Italia. Tarmul inalt cu apa mare la mal favorizeaza acostarea cu usurinta. Parca se adunasera toate barcile din Europa. Am vazut chiar 2 yahturi mari sub pavilion australian. Se pare ca aceasta este o posibilitate de distractie.


[fb]
---
Trimis de olteanul2010 in 20.06.22 00:27:15
Validat / Publicat: 20.06.22 07:19:29
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 2877 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (olteanul2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cascada in parcul Plitvice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16650 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.06.22 07:19:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Croația, diverse # - # CĂLĂTORII CROAŢIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... =107758&hid=399.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat pe acolo, ar fi zuper-util — link încărcare video.

olteanul2010AUTOR REVIEW
[20.06.22 09:38:56]
»

@webmasterX: Aseara era tarziu dar iata au aparut si fotografiile.

webmasterX
[20.06.22 09:47:03]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

Yoda
[20.06.22 10:31:28]
»

@olteanul2010:

Am plecat de dimineata intr-o croaziera pe mare catre insulele Kornati si Telascica. Costul negociat al croazierei a fost de 46 E/pers de la 55 E/pers, plata s-a efect in Euro fara bon fiscal doar cu o chitanta.

Deci incasau circa 200 calatori x 50 EUR/pers = 10.000 EUR/zi? Adica ~ 300.000 EUR/luna? Fara chitanta?

Bun business... ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[20.06.22 12:02:41]
»

@olteanul2010: Mi-a placut tot ce am citit si vazut in poze si recunosc ca este o destinatie pe care mi-o doresc. In general tot ce s-a scris despre Croatia te indeamna sa vezi aceste locuri, as incat te intreb

Nu regretam vizita in Croatia dar nu cred ca vom mai reveni.

, de ce nu iti doresti sa mai revii?

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
olteanul2010PHONEAUTOR REVIEW
[20.06.22 17:16:01]
»

@Yoda: Acum la început de sezon organizau doar 2 croaziere pe săptămână. Chiar dacă pare multor afacere de 10000E/zi existau și cheltuieli. Iafara de cei 5 angajați pe vapor mai existau cel puțin 3 agenții de vânzări, unul pe faleza din Zadar, altul umbla pe plaje și unul zona orașului nou. După micile birouri de pe faleza existau cel puțin 3companii care făceau croaziere și se pare ca se înțelegeau între ele și astfel fiecare lucra 2 zile/săptămâna la capacitate maximă. Cred că cheltuiala mare o reprezenta motorina apoi amortismentul și reparațiile anuale. Deasemenea cheltuia puțin și cu alimentele pentru masa pe vapor. Dar mai scotea ceva din vânzările de la bar unde tot la negru se lucra dar adaosul era cam 120%. Afacerea foarte bună chiar dacă nu merge tot anul

olteanul2010PHONEAUTOR REVIEW
[20.06.22 17:53:18]
»

@mishu: Soția mea avea în plan Croația din 2017,2018 când am cautat oferte pe la agenții dar atunci căutam oferte pe hoteluri de 4*, amplasate pe plaja și transportul cu avionul. Ce cautam noi era foarte scump și depășea cu mult bugetul alocat de noi. Acum îmi dau seama că nu am fi reușit să vedem atâtea obiective dacă mergeam cu avionul. Acum am avut noroc cu propunerea fetei noastre și vă rog să mă credeți că nu știm cât am cheltuit pentru că am avut kune cumpărate din București, Euro, carduri în lei și chiar niște lei în numerar. Deși am dorit să cheltuim mai mult noi cred totuși că am rămas puțin datori la copii deși am dorit să le dăm niște euro la întoarcere am nu au vrut sa auda spunând că a fost corect cât am cheltuit fiecare.

Am spus că nu cred că aș mai reveni pentru că am văzut principale obiective din Croația, este o țară scumpă și nu mai suntem tineri, avem 61 ani. Fata noastră ne încurajează și ne arată bătrâni de peste 80 ani care călătoresc turistic în baston sau cu cadru. Mă întreb dacă în această situație ne mai iau cu ei. Soția mea mi-a atras atenția să nu le fac observații sau sugestii de traseu că altă dată nu ne mai iau cu ei și noi îmbătrânim.

Mulțumesc pentru vot și aprecieri.

Nasshu
[20.06.22 19:59:07]
»

@Yoda: ambarcatiunea este prezentata in p06, pe ' ' copaia' ' aia nu intra 200 persoane. La asa capacitate (~200 persoane) nu navighezi cu un carmaci , un bucatar si un barman.

mishu
[20.06.22 20:04:24]
»

@olteanul2010:

Croația, este o țară scumpă și nu mai suntem tineri, avem 61 ani. Fata noastră ne încurajează și ne arată bătrâni de peste 80 ani care călătoresc turistic în baston sau cu cadru.

Cam pe acolo si eu si sotul (plus el, minus eu , si in continuare o luam si pe mama mea cu noi, ca sa nu spun ca baietii nostri insista sa mergem cu ei, acum pleaca in Grecia, apoi in august in Croatia. Am spus nu din doua mari motive, ei sunt la varsta la care trebuie sa se distreze si in mod sigur o vor face mai bine singuri, desi acum 2 ani am fost cu ei in Grecia, ziua si-o petrecea fiecare in felul lui si ne reuneam dupa ora 17-18 cand mergeam la restaurant. Al doilea motiv este caldura, aici avem clar o nepotrivire de caracter, eu as merge vara doar in Alaska cred .

Revenind la varsta, occidentul ofera mult sprijin persoanelor in varsta prin numeroase zone "Barrier free! ", am vazut de exemplu o doamna in varsta si care se deplasa si cu ajutorul unui cadru, si totusi pein aceste facilitati, a urcat pe Zugspitze la > 3000 m.

Pentru cineva in varsta, faptul ca iese pe o platforma, ca admira peisajul si face 2-3 pasi in acea lume minunata, este incununarea unui vis.

Sanatosi sa fim si sa avem cat mai multe excursii minunate.

Sa ne auzim de bine.

Yoda
[20.06.22 20:49:11]
»

@Nasshu:

@Yoda: ambarcatiunea este prezentata in p06, pe ' ' copaia' ' aia nu intra 200 persoane. La asa capacitate (~200 persoane) nu navighezi cu un carmaci, un bucatar si un barman.

Asa scrie in review, daca citesti:

Spre surprinderea noastra corabia a fost aproape la capacitatea maxima de 200 locuri desi era inceput de sezon.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
olteanul2010PHONEAUTOR REVIEW
[21.06.22 08:44:01]
»

Eu nu am numărat turiști de pe corabie și nu contrazic pe @Nasshu dar agenta de vânzari ne-a spus când a prezentat croaziera că capacitatea navei este de 200 persoane iar când am fost noi ambarcațiunea avea aproape toate locurile ocupate.

Așa cum am scris cârmaciul este profesionist, țărmul insulei este plin de stânci iar pontonul este improvizat. La întoarcere a tras nava cu spatele și a lipit-o pur și simplu de o navă mai mare prin care am coborât. Toate manevrele de acostare ieșeau din prima.

Corabia avea în cala bucătărie unde au pregătit prânzul.

Pentru a ne convinge să mergem în croaziera agenta a exagerat capacitatea navei. Ne-a spus că dacă numărul de persoane va fii mic croaziera are loc cu o ambarcațiune mai mica fără bucătărie iar masa va fi servită pe o altă insula acasă la căpitan.

Pensionari francezi veniseră pe insula Telascika cu astfel de navă și pe insula Kornati cea cu stânci și ponton improvizat nu i-am văzut, probabil cârmaciul lor nu s-a încumetat să acosteze.

Poate 200 de persoane este capacitatea maxima să nu se scufunde nava și nu numărul de scaune.

Pe nava a avut loc un incident care a demonstrat că nemți nu sunt chiar așa de educați. Trei pensionarii germani când s-au întors de pe prima insula au văzut sacoșele cu prânzul s-au autoservit și au ocupat și alte locuri la parter. Când s-a urcat pe vapor tânăra insotitoare s-a enervat tare (până atunci era calmă și zâmbitoare) pentru că nemți au luat sacoșe cu prânz vegetarian care erau mai puține. Încă de când am plătit avansul croați întrebarea dacă suntem vegetarieni. Vegetarieni aveau paste cu sos de roșii. Nemți cu vina nu erau vegetarieni și după ce au terminat de mâncat s-au urcat la etaj unde era alta tânără însoțitoare și cred că au mai luat o porție de pește. Dimineața am observat că au avut mai multe senvich pregătite și cea rămas au rămas pe bar iar nemți care nu s-a saturat au mai luat câte unul. Am spus nemții pentru ca ei erau majoritari pe nava. Sunt sigur că cei care s-au autoservit cu prânzul erau germani pentru ca au mâncat la o masă lângă noi și vorbeau germana între ei.

Dana2008PHONE
[21.06.22 14:10:09]
»

@olteanul2010: Minunat!!! Felicitări!!! Mulțumim!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mishu, olteanul2010, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Croația:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077577114105225 sec
    ecranul dvs: 1 x 1