GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul acesta ne-am petrecut concediul în Turcia, la Kusadasi. Distanţa de la Râmnicu Vâlcea la Kusadasi este de aproximativ 1300 de kilometri, aşa că ne-am hotărât să facem o oprire intermediară. Locaţia aleasă a fost oraşul Canakkale.
Am ajuns în Canakkale cu ferry, trecând strâmtoarea Dardanele de la Kilitbahir, unde se află o cetate pe care am văzut-o doar de pe ferry. Încă din portul unde a acostat ferry am rămas împresionaţi de oraşul în care aveam să rămânem o zi. Ne-am cazat la hotelul Kule, aflat chiar lângă port.
Parcarea hotelului se află la vreo 300 de metri de hotel şi am fost duşi acolo de un angajat al hotelului.
Am ajuns la hotel şi imediat după ce ne-am cazat am pornit pe străduţele oraşului pentru a –i descoperi frumuseţea.
Orașul Canakkale este un oraș din vestul Turciei, fiind unul dintre porturile care face legătura dintre Marea Mediterană și Marea Marmara. Teritoriul acestui oraș se află atât în Europa cât și în Asia. Primele așezări umane din această zonă datează de peste 8000 de ani, însă istoria orașului începe odată cu istoria Cetății Troia. De-a lungul timpului, orașul a fost cucerit de greci şi otomani.
În antichitate, oraşul a avut mai multe nume printre care Helspont şi Dardanelia. În perioada otomană, aceştia au ridicat aici o fortăreaţă, numită Kale-i Sultaniye, care a devenit ulterior cunoscută pentru olărit, meşteşug practicat de localnici, altfel a apărut denumirea Canak kalesi “fortareaţa olarilor”. Numele de Canakkale vine de la îndeletnicirea tradiţională “canak ve comlek” care inseamnă “oale şi tigăi”. Canakkale este cunoscut pentru bogăţiile culturale şi clădirile sale, este faimos şi din punct de vedere culinar pentru brânza Ezine, budinca de gris (semolina dessety) cu brânză proaspătă şi rosii. Astăzi Canakkale este un oraş cosmopolit, foarte animat, unde găseşti magazine de tot soiul, restaurante, pizzerii, shaormerii, etc.
În plimbarea noastră pe străduţele vechiului oraş am ajuns într-o mică piaţă unde se află unul dintre obiectivele turistice ale oraşului, Turnul cu ceas. A fost construit în anul 1897, are 5 nivele. Deasupra primului nivel este scris un mesaj în limba arabă. La nivelul patru sunt amplasate patru ceasuri, câte unul pentru fiecare latură. Turnul se termină cu o încăpere cu geamuri din sticlă. A fost folosit în trecut ca turn de observaţie, fiind vizibil de la distanţă. În jurul lui sunt numeroase restaurante ai căror angajați te îmbie să le treci pragul.
De la turn am pornit spre portul oraşului. Acesta e plin de ambarcaţiuni care se leagănă pe vârfurile valurilor. În faţa unora stau pescarii cu „prada” expusă la vânzare. Faleza e înţesată de restaurante a căror terase sunt pline de clienţi.
Am ajuns în faţa celui mai cunoscut obiectiv turistic din Canakkale, este vorba despre celebrul cal troian. Calul atrage ca un magnet vizitatorii. Toată lumea vrea o amintire cu celebrul cal, aşa că e „coadă” la selfie. Calul a fost donat în anul 2004 de către producătorii filmului Troia autorităţilor locale. În faţa calului se află câteva artefacte găsite în Troia, printre ele, un ceas rudimentar folosit în antichitate, care măsoară orele în funcţie de poziţia soarelui. Ceasul poartă numele sundial. Alături se află, într-o vitrină din sticlă o machetă a vechii cetăţi Troia. Cetatea Troia se află la doar 30 kilometri de Canakkale.
Ne-am întors spre străduţele strâmte ale vechiului oraş pe un drum paralel cu faleza, până în piaţa Turnului cu ceas. Drumul principal din Canakale este plin de palmieri şi flori. Paşii ne-au dus lângă una dintre moscheile oraşului, moscheia Yali Cami. Moscheia a fost ridictă în anul 1270, are planul pătrat cu acoperiş drept şi un minaret. Aceasta a fost renovată în anul 1854. La ieşirea din Canakkale se construieşte o nouă moschee, mult mai mare, care are nu mai puţin de 6 minarete.
Apoi ne-am oprit în faţa unei clădiri pe care scrie Kent Muzesi. Primul gând m-a dus spre celebra marcă de ţigări, dar am aflat că în această clădire se află muzeul oraşului precum şi arhiva acestuia. A fost construită în anul 1800, fiind printre primele clădiri cu arhitectură civilă din oraş, iar până în anul 1920 a fost folosită ca şi hotel. Clădirea iniţială avea 2 nivele, în 1930 s-a construit al treilea nivel. A fost renovată complet, iar din 2004 clădirea a intrat în posesia municipalităţii care au transformat-o în muzeu.
Dacă ajungeţi prin Canakkale faceţi-vă timp şi pentru o plimbare pe străduţele înguste ale oraşului pentru a descoperi frumuseţile zonei.
Trimis de zlatna in 19.11.18 18:22:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@zlatna: Am revăzut acum, cu mare plăcere, imagini din orășelul ăsta minunat.
Îmi place la nebunie localitatea, ador aglomerația lui, zgomotul, culorile și oamenii de acolo.
Îmi e dor de faleza aia frumoasă, de o cafea turcească...
Felicitări și... mulțumesc frumos!
@zlatna: Un oraș frumos despre care am scris și eu un articol cândva. Canakkale a fost orașul unde am simțit prima dată atmosfera vieții turcești, după primul „șoc” al parcurgerii șoselelor bine întreținute. Aici am intrat în zumzăiala străduțelor înguste pline de magazine, tarabe și restaurante, ne-am plimbat pe faleza Strâmtorii Dardanele, în jurul Calului Troian (observ că i s-au albit picioarele), în grădina publică sau în jurul turnului cu ceas. Lângă acesta din urmă am mâncat într-una din locante unde am găsit un turc care stătuse mulți ani la București.
Mulțumim pentru prezentare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Vacanta in Çanakkale — scris în 20.08.23 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Canakkale, un oras cu pozitie strategica — scris în 24.03.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Canakkale: problema cu laptop-ul — scris în 06.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Öz Ateş Döner Restaurant - Oameni minunati, mancare buna! — scris în 28.01.15 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- May.2014 Canakkale – frumos oraș turcesc — scris în 01.02.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Canakkale - poarta de intrare spre alt continent — scris în 13.09.12 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Turcia, altfel 1 - Dardanele si Canakkale — scris în 09.12.11 de florinbad din RăZVAD [DB] - RECOMANDĂ