GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
1. IN LOC DE CUVANT INAINTE
Nu fusesem niciodata la Berlin desi am trecut de doua ori prin Germania cu masina noastra. Am lasat pe mai tarziu si tarziul asta a venit tare repede. Acum vreo doua luni, o agentie mica cu care fusesem in Sicilia si s-a dovedit serioasa, ne-a trimis o oferta tentanta: revelion la Berlin, patru nopti in hotel de patru stele in centrul orasului, optionale la Dresda si Potsdam, autocar si ghid la dispozitie, avion Malev, totul la 460 eu/ pers. (fara optionale). Mai era masa de revelion 120 eu/pers. dar le-am spus de la inceput ca nu ne intereseaza. Ce, sa stau la masa cu niste necunoscuti, sa motai pe scaun si sa ma umflu de mancare ca a doua zi sa fim praf? Cu banii aia ne-am inscris la Dresda pentru 1 ianuarie (100 eu/pers. cu autocar, ghid si muzee in cost). In tara grupul se forma greu si daca nu se strangeau min. 20 persoane nu se facea excursia. Oamenii normali calatoreau vara si in general cu masina lor iar cei care plecau iarna, mergeau la copii sa le duca tuica, toba, carnati si sarmale. Ca sa atraga clientii agentia a dat o facilitate -10% din cost daca punem banii jos la inscriere; am avut prevederea sa facem o asigurare storno care sa ne permita sa recuperam banii in caz de ceva, Doamne Fereste. Vazand ca sunt dispusi sa lase de la ei le-am cerut sa ne returneze banii pentru cursa de intoarcere, ca mai aveam de gand sa stam. A durat ceva, au retinut un mic comision si cu banii recuperati, am gasit pe 6 ian. un low-cost german Germanwings care avea ruta Berlin-Bucuresti. Acum lovitura era sa putem prelungi patru nopti in acelas hotel ca sa nu ne mai carabanim cu bagajele dint-un loc in altul si, dupa cateva emailuri pe care sotul le-a scris in germana ca sa-i flateze, am obtinut aceeasi camera pentru ca dupa sarbatori nu aveau clienti. Cu totul am stat opt zile juma'. Din 29 dec-2 ian. cu grupul si din 2 -6 ian. de capul nostru.
2. HOTELUL
S-a verificat. Hotelul Iverbgs Premium, din Kleistrasse 9-12- strada paralela cu celebra artera comerciala Ku’damm (Kufurstendamm) este amplasat in inima Berlinului, la cinci minute de mers pe jos de cel mai mare magazin Ka-De-We, al doilea din Europa dupa Harrod’s. Are in fata statie de autobuze si la mai putin de zece minute de mers pe jos (cu mersul meu) metrou.
Este un hotel nou construit cu patru etaje, doua lifturi si 150 de camere elegante si dotate cu tot ce e necesar care au si minifrigider pentru iaurtul si sunca de seara. Cum eram clienti vechi de patru zile si cum dupa doi ianuarie in sala de mese sufla vantul de goala ce era, in urma corespondentei pe email ne-au oferit camera la 45 eu/ noapte. La asta mai dadeam 15 eu/pers. micul dejun care era bufet suedez si care ocupa o sala mare plina cu mese pe care erau platouri enorme cu de toate. Aveau pe putin 15-20 de feluri de mancare si pe langa sunci, branzeturi, salate cu si fara maioneza, fructe, salate de fructe, iaurturi cu arome, somon de doua feluri, jusuri, cafele, aveau si cateva feluri de mancare calda si delicioasa: chiftelute cu cartofi pireu, ciolan cu varza, eternii carnati cu cartofi prajiti, musaca, carne cu sos de ciuperci dupa care, alegeai 3-4 prajituri de casa cu diverse creme sau/si crema de zahar ars- e clar ca acasa mananc atat intr-o saptamana-doua si absolut fara paine si dulciuri. Numai asa am tinut la frig si la mers din greu. Fata de acest desfrau culinar n-am luat in noua zile decat un kil juma' pe care prin foame sper sa-l dau jos pana la Paste. Inutil sa mai spun cat de curate erau camerele, aspirate la doua zile, prosoapele schimbate zilnic si asternutul dupa patru zile. Caldura de la instalatia centrala de aer conditionat era peste poate dar am chemat de la receptie si a reglat-o pe 23 grade. Telefonul nu mergea cu exteriorul pe motiv ca se fac reparatii la cabluri in zona (noua zile?) dar aveam mobil. Restaurantul hotelului Via del Sol, avea intrare si din strada, preturi modeste si servit excelent... lumanare aprinsa pe masa, geaca incalzita la plecare, eheee! tratati ca domnii. Parcarea 10 eu/zi, nu ne-a interesat si la timpul potrivit am sa va explic de ce e preferabil un card de transport...
3. UNDE, CAND SI CU CAT AM MANCAT?
La pranz pe la cinci d. p. cand era intuneric mancam cu 25-30 eu amandoi la restaurant un snitel cat doua palme barbatesti de mare, o portioaie de cartofi prajiti, salata si cate un pahar de bere sau vin. Seara, eu nimic, sotul un iaurt, o felie de sunca si o fructa. Aveam si bere in minifrigider 6 doze de plastic butelcute (nu se mai fac din aluminiu) cu 1.6-1.8 eu.
De doua ori am mancat la autoservire si de fiecare data am jurat ca nu mai intru. La una, Marche, era o inghesuiala de nedescris, mancarea nu era asezata pe flux tehnologic si ca sa cari o tava pana la masa trebuia sa faci cascadorie. Calitatea, de cazan. Scotea in fata ta carnatul din congelator, il parpalea putin si ti-l dadea rece in interior. Au costat 20 eu doua supe mici (bune), doua portii de carnati, niste cartofi mai mult fierti si doua cafele. Am mancat cu icnete ca ma priveau in ceafa niste ochi care-mi transmiteau telepatic sa eliberez mai repede locul. La etajul sase al unui mare magazin din Alexanderplatz ,,Galeria Kauhof", autoservirea era enorma, spatioasa, curata si conform fluxului de ingurgitare. Mancarea proasta, cam 17 eu pentru doua supe, doi pesti rahitici prajiti cu kartofen tot prajiti, o prajitura de casa si apa minerala. Din cauza deverului enorm din autoserviri se plateste la kilogram, adica fie iei numai carne, fie combinat, fie salata chioara, se cantareste si-ti calculeaza la 18 eu/kg. (am intalnit asta si la NY). Nu a meritat sa mananci la autoservire pentru un plus de 5-10 eu de familie pe care-l dadeai la restaurant si unde te costa pana in 27-28 eu in care incudeai 2 eu bacsis. Erai tratat cu respect, portiile erau gustoase si enorme dar la restaurant in schimb se astepta ceva. Recomand Escada de pe Karl Liebnecke care a fost deschis pe 31 dec (in Berlin, pe 31 dupa ora 14 mai sunt deschise doar cateva farmacii). Aici un jigot de miel cu garnitura de legume si un somon gril cu alte legume, salate super- portii ca de patru persoane si doua halbe de bere ne-au costat 26.80eu, bineinteles ca am dat 30.
4. UNDE FACETI CUMPARATURILE?
Multumesc lui Dumnezeu ca de vreo zece ani mi-a trecut shopingareala, boala grea de care sufera mai toate femeile asa ca am urcat cu scara rulanta la etajul sase sau opt al unui magazin, nu m-am abatut decat spre liftul de coborare aruncand in dreapta si stanga priviri desinteresate. In principiu as fi luat ceva nepoteilor, nu mi-a placut gustul lor asa ca salvarea a fost in aeroport la duty-free.
-Ka-De-VE, prezinta la vanzare trei milioane de articole diferite expuse in opt etaje. Plin de buticuri de firma si pentru fitze, la preturi pe masura.
- Europa Center, pe Ku’ damm, cel mai vechi mall de prin 60, are marfuri cu preturi ceva mai poderate
-Galeriile Lafayette pe Friedrichstrasse sunt structurate ca la Paris; la parter unde sunt cosmeticile, tinere frumoase te pufuie cu toate esentele de Givency, Coco Chanel, etc. Preturi asa-si-asa.
-Arkadia, langa Sony Center, superb luminat, unde am admirat forfota de pe o banca, in timp ce sotul lua la mana toate magazinele de pantofi de dama sa-mi caute niste lanturi pentru ghetute antiderapante pe zapada si ghiata fara de care nu as fi ajuns sa va mai scriu. Preturi moderate.
-Kauhof, in Alexaderplatz, jos cu o alimentara de-ti lua ochii, la etaje tot felul de marfuri rezonabile ca pret.
- Gara Centrala noua -Hauptbanhof –o minune a tehnicii si designului-care pe patru etaje etaleaza firme de firma dar si tonete cu carnati calzi pentru calatori.
Se mai poate cumpara din magazinase ieftine si unde sunt lucruri dragute, de la tonete si in special din marile statii de metrou pline de buticuri cu preturi accesibile.
Reducerile de pret de iarna incep dupa 20 ianuarie. si cele de vara dupa 20 iulie
5. IARNA NU-I CA VARA
Dupa ce a trecut euforia achizitionarii biletelor, cu cateva zile inainte de plecare am inceput sa trag cu ochiul la prognozele meteo. Lasa ca cele mai renumite situri meteo ca Accu Weather sau Deutsche si nu mai stiu cum, schimbau zilnic prognoza dar trendul (ca sa vorbesc pe romaneste) era ca va fi foarte frig si multa zapada. Cu frigul o scoteam eu la capat gratie unui clasic decedat „ mai puneti o haina pe voi” dar cu ghiata si zapada nu era de jucat cu toate ca aveam patru picioare (doua de la natura+ doua bete). Doua zile la rand am avut la pranz -12 grade iar noaptea -18 dar mergand mult cu metroul sau in muzee, nu pot spune ca m-a razbit frigul. Aici tre' sa va spun ca nemtii nu mai sunt germani. Noua zile cat am stat n-am vazut o lopata de dat zapada de pe trotoar, chiar pe Unter den Linden sau Friederichstrasse, in fata marilor magazine, pe trotoar era o potecuta batatorita si inghetata de max doua persoane si in dreapta si stanga mormane de zapada intarita, o sa va cruciti cad veti vedea pozele. In schimb carosabilul chiar pe stradute era curat dar ce folos ca oamenii la traversare lasau de pe talpi zapada, asta se dezgheta-ingheta asa ca era mai bine sa arati ca esti roman si sa treci pe alaturi de marcaj.
Cu o zi inainte de plecare baiatului nostru facandu-i-se mila de noi si gandind la perspectiva ca vom reveni bucati-bucatele de tibii si femururi, ne-a zis ca la Berlin exista niste lanturi de aplicat pe incaltaminte, Turtles Schneeketten fur Shuhe (acum le-am vazut si pe AFA). Plecasem de acasa cu ciorapi de lana aspra de tras peste incaltari cum fac tarancile la noi dar in cateva ore, pana am gasit lanturile deja aproape uzasem o pereche. Noroc ca sotul o rupe pe nemteste binisor si cautand din magazin in magazin le-a gasit, cu 15 eu. Cu ele pot spune ca am domnit, mi se stersese componenta psihica de frica si pot spune ca in fata portii Brandenburgului, la doua zile dupa revelion era o mare de ghiata-sticla, doua-trei sute de metri, pe care am trecut-o destul de bine salvandu-ma la urma pe aleea cu zapada groasa de 20-30 cm. Probabil spalasera cu furtunul mizeria de la revelion si inghetase peste noapte.
6. REVELION LA POARTA BRANDENBURG
Grupul nostru era de 24 de persoane. Doisprezece au plecat pe la noua spre Poarta, sase ne-am strans intr-o camera, am pus pe masa ce aveam, pe la zece barbatilor li se facuse foame si la unsprezece nu mai era faramitura sau sorbitura asa ca s-a sprt gasca; cativa au fost la Traviata cu bilete cumparate de acasa pe net cu o luna inainte (de-as fi stiut?) Ce sa ma culc la douaspe si cinci? Pocnitori si pocnitori pe strada hotelului, trase cu furie ca la Stalingrad. Cei care au fost la Brandenburg, oameni de 30-40 de ani au zis ca au mutumit lui Dzeu ca au scapat intregi. Au patruns in tarcul in care era un milion de oameni dupa un control ca la aeroport, au stat in picioare inghesuiti intre ei sa nu se piarda. Erau inconjurati de pustime care de la o clipa la alta deveneau mai beti si agresivi. Aruncau cu pocnitorile spre ei si apoi radeau in hohote. La 1 mil. de oameni va dati seama cate sticle de bautura erau aruncate pe jos? De aia au spalat cu furtunul mizeria si pe data de doi nu era urma de dop de sampanie dar o intindere de ghiata lucie de la Reichstag la poarta Brandenburg. Programul de la TV era cam rasuflat asa ca ne-am uitat la francezi si spanioli.
A doua zi, odihniti, am plecat cu autocarul, cei care nu chefuisem, spre Dresda. Tare as mai merge acolo trei zile pe indelete, primavara.
7. ORASUL
Berlinul e un oras nou pentru ca peste 80% din locuinte au fost distruse ca urmare a raidurilor aeriene (numai cel din 6 februarie 1945 a ras o suprafata de patru kilometrii patrati in centrul orasului) si apoi de inaintarea trupelor sovietice. Are mii de blocuri, modeste in partea de est, adica P+4 fara lift sau P+10 cu lift; in vest unele constructii rivalizeaza cu cele din Manhattan pentru ca aici a functionat planul Marshall. Dupa reunificare a inceput o campanie de reabilitare si fatuire a blocurilor comuniste care acum sunt revopsite si au termopane. Si esticii si vesticii au avut grija sa restaureze cladirile care mai puteau fi salvate dupa arhitectura originala. O singura catedrala a ramas nereparata, ramanand ca memorial al distrugerilor razboiului. Are o gaura in turla din care cauza se numeste „ dintele gaunos”In ea se mai viziteaza doar parterul dar alaturi s-a construit o catedrala modernista tip fagure. Diferentele de resurse materiale si de conceptii politice se vad si azi. Am fost pe alee Karl Marx, fosta I. V. Stalin, la un magazin de sport sa-si ia si sotul niste lanturi pentru incaltaminte. Cartierul era tern, fara personalitate, un restaurant se numea Moskva, cinematograful era Kino si statia de metrou modesta. Dimineata zeci de mii de est berlinezi asalteaza U-bahnul sa mearga la munca in Berlinul occidental la o slujba mi bine platita.
8. CE AM VAZUT, CE AM VIZITAT SI DESPRE CE AS VREA SA VA POVESTESC
Cum abia am venit, nu am reusit sa ma sistematizez si abia dupa ce voi tria pozele- multe din ele fiind compromise din cauza intunecimii, a fulguielii sau a geamurilor murdare- vor trebui taiate. Am vizitat trei din cele cinci muzee din Museuminsel (insula muzeelor) si nu voi putea sa nu va povestesc despre Pergamon, despre cel de egiptologie cu bustul original al lui Nefertiti si pinacoteca, apoi un muzeu particular dedicat lui Picasso... dar Chek point Charlie, muzeul zidiului Berlinului cu fotografii ale evadarilor spectaculoase? Dar Schloss Charlottenburg resedinta a dinastiei Hohenzolern, unul din cele mai rafinate palate pe care le-am vazut? Dar Sony Center, o bucatica din Manhatten in Potsdamer Platz? Dar Reichstagul vazut din pacate numai in exterior din cauza unei alerte teroriste de cod galben? Dar mijloacele de transport, tarifele, facilitatile si superba gara centrala acolo unde se vede ordinea si precizia nemteasca? La Potsdam, palatul San Souci, gradinile, dar mai ales Cecilienhof unde Stalin, Truman si Churchil au incheiat Tratatul de Pace- masa rotunda, asezarea delegatiilor si tot acolo inchisoarea KGB si tot aici podul Glienicker pe care se faceau schimburi de spioni. La Dresda, complexul de palate baroce numite Zwinger, muzeul de portelanuri de Meissen si cel de miniaturi de fildes, aur, diamate, pe care le poti vedea numai cu lupa... si cate si mai cate.
Cum, necum, pe frig si zapada am rascolit mai tot Berlinul, (m-au ajutat enorm lifturile de sticla din toate statiile de metrou) am vazut palate, muzee, parcuri, de la 9 dim. pana la 4 1/2 cand se intuneca, pentru ca apoi sa cad franta si sa adorm de pe la ora noua seara. Culmea e ca ne-a placut enorm excursia, a fost o experienta de neuitat, suntem bucurosi ca am facut-o, dar vorba aia " cine n-are batrani sa-i cumpere/ cine are, sa-i astampere (si sa-i tina acasa). "
Trimis de Michi in 08.01.11 21:04:05
- A fost prima sa vizită/vacanță în GERMANIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un rw structurat exemplar, cred ca punctele ar trebui sa fie un plan pt orice alt rw al orcui, personal am sa incerc sa ma inspir din modul de a face o povestire.
Berlin-ul sa fie oare devina pt ordinea nemteasca din text?
Bravo. Merita citit si retinut pt viitor.
”Mai bine scriu la anu’ dupa ce trece valul impresiilor de la revelion de la hotelul ala, pensiunea aia, statiunea ailalta- batalioane intregi de impresii, cu zecile si sutele. Stau linistit in banca mea si-mi fixez si rumeg strategia. Prin fe-martie cand site-ul lancezeste si dependentii infometati se arunca sa devoreze tot ce se scrie, postez review-urile pregatite anul asta in decembrie.
no comment
Iata si coloana sonora propusa mentru aceste impresii!
La Multi Ani! @Michi si multumim pentru "neastamparul turistic" de care dati dovada, si pentru faptul ca ne impartasiti din experienta duumneavoastra!
@WEB si celorlalti care au citit va multumesc pentru apreciere si un " la multi ani! " nu strica niciodata. Multumesc pentru muzica potrivita.
@Popescu-borsa, -eu comment-ceeace scrisesem se voia a fi pamflet caci abia atunci, citind comentariile userilor si observatiile admin. din lunile noiembrie-decembrie, am aflat si observat ca si in AFA, ca mai in toate mediile, se duce o lupta pentru putere (puncte). N-am aplicat la mine politica descrisa satiric in pamflet pentru ca trecand timp as fi uitat multe amanunte; mai mult, am postat sambata si inca de Sf. Ion, stiind de la inceput ca audienta la sfarsitul saptamanii e mai mica. Placerea de a comunica a fost mai puternica decat orice calcul.
Felicitări pentru review, felicitări pentru curajul tău de a vedea Berlinul pe timp de iarnă! Spun asta, pentru că e mare lucru să pornești la drum acceptând că nu poți admira orașul la întregul lui potențial turistic (mă refer la tot ceea ce înseamnă peisaj și natură) și că riști să fii stresat de rigorile iernii (ghețuș, înzăpeziri, deplasare greoaie din cauza îmbrăcăminții de sezon).
Am înțeles însă din finalul review-ului că ”a fost o experiență de neuitat”, despre care abia aștept să ne mai povestești, mai ales că am constatat, ca una ce a văzut mai mult în trecere Berlinul vara trecută, că cele opt zile cât ai stat acolo le-ai petrecut cu folos și că ai reușit să vezi pe îndelete mai toate atracțiile turistice ale capitalei germane și ale împrejurimilor ei.
@Michi, sarumana', bine ati revenit... asteptam cu sufletul la gura... zi de zi... sa va citesc... si azi... s-a intamplat minunea... ati ajuns cu bine!!! Ma bucur pentru dumneavoastra ca ati avut curajul (o sa fiu un pic obraznica si o sa spun- nebunia-) de a o face si pe asta!!!
Felicitari pentru calatorie, pentru structurarea impresiilor pentru fotografii!
@ cine nu stie Michi este o senioare foarte vivace!!!
Va multumesc din nou ca ati avut rabdarea sa cititi. Sigur ca mi-au lipsit parcurile si gradinile si in special bancile lor, sigur ca as fi preferat sa intru in hotel seara tarziu dar in ultimul timp noi aplicam proverbul " nu lasa pe poimaine ce poti face azi".
Sunt mai nou pe AFA si mi-am facut un obicei (prost, se pare) din a citi mai mult review-urile despre obiectivele din Romania. Nici nu imi aduc aminte sa fi dat vreun vot la vreunul despre locatii din afara tarii. De aceasta data mi-am zis sa incerc sa mai citesc si despre alte meleaguri, cine stie, poate voi reusi candva sa ajung si pe acolo. Si... iata de ce dau. De un review asa cum imi place mie, cu multe detalii, cu multe fotografii, bine structurat. Felicitari si sa imi fie invatatura de minte.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 O croazieră pe apele Spreeului — scris în 14.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Dincolo de kilometrul zero — scris în 05.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 În inima capitalei Germaniei — scris în 04.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Berlin: între amintiri dureroase și viitorul prosper — scris în 02.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Berlin – cum l-am regăsit după 34 de ani — scris în 05.08.19 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Un santier numit BERLIN — scris în 13.01.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Vizita in Berlin — scris în 08.10.18 de vali65 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ