GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aventura indoneziana-partea VIII, excursii Bali - Ziua 3
O noua dimineata, gata pregatiti pentru explorare! Soferul ne astepta, ca de obicei, inainte de ora stabilita, aranjat, cu masina curata, pregatita pentru o noua calatorie spre inima insulei, pana sus in nord la Singaraja!
Soferul ne povestea ca drumul acesta e ceva mai greu, mergand spre munti, vremea a jucat feste in ultimele lui drumetii, astfel incat nu a mai ajuns cu turistii la faimoasa cascada Git git, pentru ca a plouat foarte rau!
Dimineata era usor innorat, dar eu l-am linistit spunandu-i ca noi vom avea parte de soare in timpul excursiei, pentru ca eu sunt fata soare!
Si uite asa, cu bucurie plecam spre primul obiectiv al zilei Pura Taman Ayun, in orasul Mengwi, fosta capitala a regatului cu acelasi nume!
Templul este deosebit datorita numeroaselor pagode, foarte apropiate una de alta, aici te poti urca intr-un turn de unde poti sa vezi complexul de sus!
Curtea si gradina sunt impresionante, totul arata impecabil, si cu toate ca erau nori pe cer, ingrijitorii isi vedeau de treaba, tundeau gazonul, il udau (nu asteptau sa ploua!!
Pura Taman Ayun inseamna Templul gradina de pe apa, si se afla pe o insula, pe rau, intr-un complex superb inconjurat de un sant cu apa!
Parte a unei rețele de temple direcționale care protejează Bali de la spiritele rele, Pura Taman Ayun a fost construit ca o serie de terase de gradina cu curti pe diferite niveluri. Intregul complex a fost conceput pentru a simboliza mitologica casa a zeilor, muntele Meru, plutind în marea eternitatii
O parte din complex este dedicata zeitei orezului, Dewi Sri.
Am plecat mai departe inspre Bedugul… drumul este incredibil de frumos – orezarii, dealuri, panorame superbe asupra vailor, dar si sate pitoresti… aproape la fiecare serpentina vrei sa-i ceri soferului sa opreasca pentru o poza sau doar sa admiri peisajul. lucru pe care l-am tot facut si noi, in diferite poin view-uri incredibile)
Printre nori, dar fara strop de ploaie, ne indreptam catre Bedugul, oprind la Gradina botanica, de langa lacul Bratan, unde se afla unul dintre cele mai faimoase temple din Bali, Pura Ulun Danu Bratan el regasindu-se pe foarte multe vederi din Bali, ca imagine sugestiva pt Bali, alaturi de celalalt templu faimos de pe apa, dar de pe ocean, nu de pe lac si anume Tanah Lot!
Gradina botanica este ceva de poveste-ocupa 154 hectare pe o coama de munte, am vazut copaci seculari, maimute in padure, libere, flori minunate, parcul fiind plin de copii de la scoala, care faceau orele de educatie fizica, cu uniforme, cu bucurie in glasurile cristaline, desi era sambata!! In Bali, scoala, si munca dureaza 6 zile de luni pana sambata inclusiv!
Am vazut multe familii venite la picnic, familii foarte numeroase, cu 3-4 generatii, lucru care mi-a placut mult in Bali- aprecierea si grija pt familie!
Dupa plimbarea prin gradina, ajunsi pe o colina de unde se vedea lacul Bratan, lacul Muntelui Sfant, ne-am dorit sa fim mai repede langa el si am pornit spre templu, cu masina, ca era mult de mers!
Pe lac, se afla unul din principalele temple din Bali, Pura Ulun Danu Bratan, templu dedicat zeitei apei, lacurilor si raurilor Dewi Danu o zeita foarte importanta. pt ca ea asigura apa atat de necesara campurilor agricole din vale…un templu inalt cu acoperis tip pagoda in mijlocul unui lac, inconjurat de munti nu poate decat sa te lase fara cuvinte... si pt ca totul sa fie perfect, la 2 minute dupa ce am ajuns, norii au disparut si soarele minunat si-a facut aparitia, scaldand in razele lui minunatul templu, unde am prins o ceremonie - culoarea doliului este alb, femeile duc pe cap cosuri cu ofrande, numerotate, numerele reprezinta nr oameni pt care se face ceremonia. Ceremonia e insotita de muzicanti, dar muzica lor e diferita total de a noastra, si e o placere sa o asculti, ei si cand isi iau ramas bun o fac artistic si cu bun gust)
Balinezii sunt hindusi si in religia hindusa mortii sunt incinerati- pe drum am tot vazut cimitire si l-am intrebat pe Kardika de ce? Mi-a povestit faptul ca o ceremonie de incinerare costa extrem de mult 200 000 000 la sat si 300 000 000 la oras, si pentru ca acesti bani sunt extrem de greu de strans, mortii sunt ingropati pana exista suma necesara ceremoniei, si atunci sunt scosi si incinerati, (oasele daca atat a ramas din ei) -uneori dureaza ani de zile!! Cand are loc ceremonia, femeile duc pe cap cosuri cu ofrande numerotate si asa stii cati oameni au fost incinerati!
Se spune ca atunci cand spiritul pleaca, corpul moare- pt ca spiritul sa plece linistit si definitiv, corpul trebuie sa fie ars-corpul e format din cele 5 elemente-pamant, apa, foc, munte si vant si tot in ele trebuie sa se intoarca, de aceea cenusa este dusa in aceste 5 locuri; dupa arderea corpului, cenusa este dusa la apa sfanta intai, iar dupa 12 zile se colecteaza spiritul, care e dus apoi la munte si la vant! Familiile duc ofrande la temple, pt ca spiritul sa plece definitiv, sa nu se reincarneze!
Daca ai fost om bun in viata, te vei reincarna in om, daca ai fost mai putin bun, atunci vei deveni animal, iar daca ai fost rau vei deveni planta-copac!
Rugaciunile lor sunt insotite intodeauna de gesturi ale mainilor, care se lipesc una de alta si daca sunt indreptate spre dreapta este pt tata, in stanga pt mama, in sus pt Dumnezeu, in fata pt oameni si in jos pt demoni! Cercul lor e complet si binele si raul sunt prezente in aceeasi masura, rugandu-te ca demonii sa nu castige! Multi barbati, in portul popular, pe langa sarong, poarta pe cap udang- palaria cu forma ciudata, cu rol de protejare impotriva pierderii mintilor))
Cu sufletul incarcat de emotie, am plecat spre urmatorul punct al calatoriei, un punct fierbinte-baile termale cu apa de 40 grade la Banjar Holy springs, oprind pe drum pentru pranz la un restaurant in jungla! Am urcat multe multe scari, si ne asteptam ca vederea de sus sa fie spectaculoasa ,,si asa a fost! Mancarea delicioasa, bine echilibrata, pauza binevenita, dar pe cai, e timpul sa plecam mai departe!
Soarele ne incalzea inimile si geamurile masinii, si repejor am ajuns la baile termale - nu sunt un punct turistic cunoscut, erau acolo doar putini turisti, cred ca eram 6 cu noi doi, si multi localnici! Peisajul, bineinteles, incredibil de spectaculos, strandul curat, apa 40 grade, dusuri pe margine, cabine pt a-ti schimba hainele, toata lumea la apa...
Femeile se imbaiau imbracate (dupa spusele lui Kardika, pt ca sunt timide)), copiii erau ca peste tot, ca pestii in apa, fericiti, soarele stralucea cu tarie, iar Kardika mi-a zis- ai vorbit serios ca esti prietena cu soarele si o sa iasa, dar parca prea mult--nu-i zici sa se mai ascunda putin?pai vezi cum e omul -daca nu e, de ce nu e, daca e, de ce e!!
Si pt ca se stie, calatorului ii sta bine cu drumul, ne pornim la drum spre nordul insulei, vedem un oras mare, aglomerat, diferit de Ubud- Singaraja, de unde dimineata devreme, daca ai noroc, poti vedea in ocean delfinii)) noi nu i-am vazut, nu am ajuns dimineata! Dar am vazut si plajele cu nisip negru, vulcanic din nord, si am atins prima oara oceanul indian!
SIncer, nu mi-a placut plaja din Lovina, si m-am bucurat ca nu am ales aceste statiuni din nord! Apa era murdara, trebuia sa mergi mult mult prin ea ca sa poti inota intr-un loc curat, erau multe barci, plaja era murdara, m-am bucurat ca a fost o experienta scurta!
Am vrut sa lasa un mesaj scris pe plaja, dar un catel nu mi-a dat pace, eu scriam, el alerga si stergea, a fost amuzant, dar eu am castigat!!!
Plecam apoi spre faimoasa cascada Git git, soarele ne insoteste, si ajungem spre final de program de vizitare - drumul spre cascada are multe trepte, tarabe de o parte a drumului, oamenii la fel de prietenosi, drumul e o placere, terase de orez, palmieri, nu m-as plictisi niciodata de asa ceva, oricat de multe as vedea!
Cascada are o cadere de 50 m, te poti balaci sub ea, pietrele nu sunt alunecoase prea rau, lianele atarna de-alungul ei, daca esi curajos, poti sa fii Tarzan!! Un popas relaxant, racoritor, un final perfect pt o zi perfecta!
Si pt ca ziua e egala cu noaptea, soarele rasare la ora 6 si apune la orele 18, era cazul sa o pornim catre casa, pt ca trebuia sa traversam muntii din nou si drumul era lung, iar ceasul era trecut de 17!
Pe drum, ce sa vezi?ploaia isi face aparitia in munti, la 5 minute dupa ce eram in masina pe drum - Kardika se uita la mine si zice- nu pot sa cred ca esti asa norocoasa, ca natura si-a facut jocul, dar dupa ce ai terminat tu ziua de vizitat!! Pai asa ne-a fost invoiala, nu? Drumul a fost aglomerat, mai ales din cauza motoretelor care apareau din toate partile, am vazut si un accident al unor europeni cu motoreta, nimic grav) Pe intuneric, ajungem cu bine acasa, obositi, dar nelinistiti, ,,bineinteles ca iesim in oras pt un ultim tur de seara, a doua zi plecam din Ubud...
Cina am luat-o mereu la Coffe Koper, un restaurant micut, cochet, foarte aproape de casa, cu o atmosfera boema, cu muzica blues si jazz in surdina, mancarea gustoasa, atmosfera romantica! Preturile erau medii-maricele ton pe gratar 80000, coaste porc 70000, fresh 15000, banana prajia 15000,1 pahar vin 20000, o bere bintang mare 35000!
Toate restaurantele in Indonezia au taxe guvernamentale 10%, plus taxa de servicii neincluse in pret -15% in Ubud, 21% la restaurantele all you can eat de langa vulcanul Batur - Atentie la preturi!!!
Balinezii folosesc nuca de cocos pt o mie de scopuri, printre care si bautura nationala populara ARAC-vin de cocos cu 35-40% alcool, incredibil de tare- un pahar e medicament, al doilea te baga in spital spun ei!
Si uite asa, s-a mai dus o zi, si ne pregatim pt urmatoarea - pe curand!
Trimis de andreea72 in 11.04.14 21:21:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în INDONEZIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Bali — vacanta perfecta — scris în 19.04.24 de roxana198 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Mayong Cultural Walk: exact așa trebuie să arate un tur cultural — scris în 26.02.23 de garcia din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Bali cea mai vizitata insula din Asia — scris în 31.01.20 de dan39 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 My Bali dream - cum am descoperit raiul verde — scris în 15.05.19 de malli_alisar din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Despre plajele din Bali — scris în 26.03.19 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Balangan Beach — scris în 09.09.18 de Alexandra_26 din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Honeymoon, fabulos — scris în 09.08.17 de Isabela93 din CRAIOVA - RECOMANDĂ