GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In primul concediu in Grecia nu am reusit sa ajungem la Atena. Anul acesta, mergand in Corfu, am facut special un ocol pentru a putea vedea si orasul plin de istorie care a influentat civilizatiile antice.
Citeam ca daca in 1834, anul in care a devenit capitala Greciei moderne, Atena avea 10.000 de locuitori, acum populatia bate bine catre 5 milioane. Si lucrul asta se vede cu prisosinta.
Nu credeam sa vad oras mai aglomerat ca Istanbul, dar spre deosebire de orasul lui Suleyman, Atena nu are bulevarde largi. Cel mai bine se vede aceasta, de pe Akropole. In afara de autostrada care vine pana in Pireu, strazi inguste, pline de masini, de motociclete care fac un zgomot asurzitor, adevarate pericole pentru soferi. Depasesc pe stanga, pe dreapta, se strecoara printre masini la semafoare, un adevarat chin sa conduci in Atena.
Dupa 30 de minute de cautari, am reusit sa ajungem la hotelul Ilissos (vezi impresii), unde am lasat masina 2 zile, si am pornit la cunoasterea metropolei antice.
Am iesit sa luam pulsul orasului plimbandu-ne pe stradute, lasand pentru a doua zi obiectivele importante. In cautarile noastre vazusem de sus Stadionul Olimpic si portul Pireu plin de pasagere care plecau catre insulele grecesti.
A doua zi dupa micul dejun am pornit la drum. Si cum de peste tot din Atena se vede colina Akropolis, am inceput vizita cu acest obiectiv important.
Am avut noroc de o zi cu vant, temperatura era in jur de 33 de grade, asa ca nu ne-am topit pe slefuitele pietre ale colinei. Cu incaltari cu aderenta am pornit la descoperirea Parthenonului acest templu construit in sec 5 i. e. n. in cinstea zeitei Athena. Asta nu inainte de a lasa 12 euro la casa.
Partenonul inspira maretie, are 17 coloane canelate pe fiecare latura si 8 la capete, este in plin proces de restaurare. A fost chiar si bordel pe vremea romanilor sau moschee pe vremea otomanilor.
Foarte bine conservate sunt si teatrul Odeum of Herodes Atticus unde se organizeaza concerte, precum si Theatre of Dyonisus.
Prin asezare si maretia constructiilor, complexul de temple de pe Akropole, impresioneaza, si te fac sa te duci cu gandul la civilizatiile antice care au conceput si realizat asemenea minunatii.
La baza colinei se afla Muzeul de arheologie, pe care l-am driblat frumos dupa ce ne-am scaldat ochii cu templele din varf. Tot acolo se afla cartierul Plaka, un cartier cochet cu stradute inguste unde abunda magazinele de suveniruri si micute restaurante. Este zona de plimbare, unde nu circula masini, unde puteti servi bunatatile locale, ascultand in surdina muzica lui Zorba.
Am intrat apoi in cartierul Monastiraki, indreptandu-ne catre Piata Omonia. Acolo o multime de oameni dubiosi, la fiecare colt de strada. Pe bulevardele inguste ne-am grabit catre Parlamentul aflat in Piata Sintagma. In fata acestuia, la Mormantul ostasului necunocut, 2 euzoni nu se miscau deloc, un al treilea avand grija, sa nu le acopere fata ciucurii de la berete sau dadea aprobarea pentru poze. Nu am vazut schimbarea garzii, festivitate pompoasa, care am inteles, ca are loc duminica la ora 11.
Am intrat sa ne racorim, pe aleile umbroase ale Gradinilor nationale. La iesire cu ochii in patru dupa cocktailurile Molotov, care mai zboara in zona din cand in cand, am intrat din nou in vacarmul strazilor Atenei.
Spre Plaka am trecut si pe langa Catedrala Mitropoliei care se afla in plin proces de restaurare Am admirat la intrare niste costume pline de pietre pretioase. In rest schele si o liniste…. nici urma de muncitor, isi faceau amiaza sau se antrenau pentru luptele cu politistii.
Pe stradute pline de portocali, de masini, nu prea curate, am ajuns din nou in zona unde turistii se plimba si servesc masa la tavernele micute. Asta am facut si noi, racorindu-ne putin. Am fi vrut sa urcam si pe colina Lycabettus, dar caldura si aglomeratia ne-a facut sa petrecem ultima parte a zilei in cartierul Plaka.
Multe cladiri neingrijite in Atena dar si vile spatioase cu gradini incantatoare, oameni bine imbracati dar si dubiosi care nu stiu din ce isi castiga banii, zone aerisite (cateva) dar si strazi inguste si aglomerate (din belsug). Si peste tot acest furnicar, Akropolis, acest loc plin de istorie, pentru care merita sa vizitezi capitala Greciei.
Trimis de marius gaudi* in 30.10.12 18:02:33
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius gaudi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MicGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Excelent review, mi-ai adus aminte de alte vremuri... AmFostAcolo in urma cu 15 ani, am stat chiar aproape de Piata Omonia, care, ca si acum, noaptea era plina de oameni dubiosi... Din fericire, nu aam avut nici un fel de neplaceri in toata perioada (am stat vreo 11 zile), in schimb, una dintre cele mai dragute intamplari este legata chiar de Plaka.
Intr-o seara, impreuna cu un coleg, doream sa mergem la o taverna. Am ajuns, evident, in renumita Plaka, unde, in fata fiecarei taverne statea cate un grec care-ti tot explica faptul ca de la el se vad cel mai bine Acropole noaptea! Pana la urma, unul din ei ne-a convins, am intrat si nu ne-a parut rau deloc: spectacol de sirtaki, buzukia, dansuri macedonene, friptura buna, berea la fel! In schimb, la un moment dat, apare iarasi prietenul nostru de la intrare si ne roaga sa primim la masa noastra doua spanioloaice care, ca si noi, fusesera convinse de vorbele grecului. Dupa ce am intrat in vorba si ne-am spus unii la altii de cum am ajuns acolo (grecul folosea acelasi... vocabular ca sa te convinga!), toata lumea a ras de intamplare si, la final, desi nu era obligatoriu, i-am lasat tipului un tips pentru... puterea de convingere!
Oricum, desi foarte aglomerata si pestrita, Atena este un loc fascinant si plin de istorie... Imi doresc sa revin cat de curand pentru cateva zile acolo.
Inca o data, multumim pentru review!
”La baza colinei se afla Muzeul de arheologie, pe care l-am driblat frumos dupa ce ne-am scaldat ochii cu templele din varf.
Rău aţi făcut, muzeul este foarte interesant, cariatidele din poza 10 sunt doar copii, originalele se afla in interiorul muzeului, cele 5 statui, a şasea se afla la British Museum, fiind dusă în Anglia la începutul secolului 19 de către Lord Elgin
”Multe cladiri neingrijite in Atena
acest lucru l-am observat şi eu, am aflat ca orice clădire mai veche de 100 de ani este considerată monument, nu se poate demola decăt dacă reprezintă un pericol pentru siguranţa pietonilor, adică pe româneste cănd incep să cadă cărămizile din ea, cum orice bucaţică de teren este foarte valoroasă, investitorii aşteaptă să se deterioreze vechile clădiri cu unu sau doua nivele pentru a putea construi un imobil cu mai multe etaje, acest lucru nu este valabil in cartierele turistice Plaka si Monastiraki unde daca nu-ti ingrijesti propietatea, poti ramane chiar făra ea!
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
@Cristian_h: În aceeași ordine de idei, pentru completarea imaginilor de pe retină cu originalele sculpturilor, o vizită la British Museum chiar se impune, deoarece toate frizele de pe templul Atenei se află acolo, grecii chinuindu-se de mulți ani să le recupereze...
johnnyredlabel
Ma bucur ca am reusit sa te fac sa iti aduci aminte de Atena, nu am aflat ce s-a intamplat cu spanioloaicele!
Cristian_h
Sunt sigur ca am fi vazut lucruri interesante la muzeu, dar aveam mult de umblat si... ramane pe altadata.
Webmaster13
Foarte inspirata melodia, un sirtaki in ritm alert asa cum e si viata in Atena.
@marius gaudi: Ei... nu pot sa spun decat ca a fost o seara deosebit de agreabila... a trecut atata vreme...
@johnnyredlabel:
Inteleg, avem si spanioli care consulta site-ul nostru!))
Da, frumos scris! Cei care au fost macar o data in Grecia nu are cum sa uite, eu asa cred. Noi am fost de 2 ori si nu am ajuns inca in Atena. Mie review-ul tau mi-a adus aminte de Salonic si de Istanbul, ce aventura este sa intri in plin centru, cu masina.
Vot maxim!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Atena la inceputul lui decembrie 2022 — scris în 19.12.22 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2022 Atena — scris în 25.05.22 de irina2015 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Atena. 8500 ani de civilizatie — scris în 19.02.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Atena în noiembrie — scris în 18.11.19 de gigigigi din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 La pas prin Atena — scris în 06.11.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Prima vacanță pe cont propriu – la Atena — scris în 29.09.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Atena, încă o dorință împlinită — scris în 10.04.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ