GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Londra în 5 zile. Sfârșit de noiembrie 2015.
După o serioasă documentare prealabilă, am reușit să rezerv bilete - rezonabile ca tarife - la avion și cazare. Apoi a urmat transportul în Londra: zonele de metrou, Oyster sau Travelcard, contactless sau nu, etc. Dacă v-am zis că pentru biletele de avion și cazare am muncit mult, acum tre să recunosc că la alegerea variantei de transport în Londra am muncit mult mai mult. Mi-a fost foarte greu să sesizez diferențele dintre Oyster și Travelcard. În final am ales Travelcard. Acum sunt convins că și data următoare aș face la fel. Pentru a nu vă irosi timpul, voi sări peste amănunte. Cine vrea, mă poate contacta pe mail.
Am ajuns la hotel seara pe la 7 GMT. Hotelul e situat în zona 3, așa că am avut Travelcard pentru o săptămână pentru zonele 1-3. Ne-am cazat, ni s-a dat o cameră la etajul 10 (așa cum am dorit).
Când am ajuns la hotel ni s-a spus că tre să ne ”ia o amprentă de pe card” și ne-a blocat 100 GBP! Am ”vociferat” spunând că ar fi trebuit să posteze pe net despre aceast lucru pentru că aș fi putut veni fără card! În treacăt fie zis, mie mi-a displăcut ideea cu cererea cardului și blocarea sumei pe card deoarece m-am gândit că dacă aș fi avut un alt pașaport poate că nu ar fi emis această pretenție. Sper să înțelegeți la ce mă refer. Mi s-a zis că dacă voi face vreo consumație, mi se va deduce din acea sumă. Însă barul era GOL! Iar dacă serveam ceva la ”cota zero” ar fi putut foarte ușor să-mi ceară atunci cardul.
Camera arăta bine, confort cam de 3-4* în RO. Însă PRIZELE ERAU DOAR PENTRU LOCALNICI! Dacă vreodată mergeți în vreo țară ”pe invers”, neapărat tre să aveți la voi adaptoare pentru prizele cu trei piciorușe. Așaaa. A doua zi pe la 7:30 (dimineața) am cerut la recepție adaptoare. Ni s-a spus că au avut multe adaptoare, unele s-au pierdut (!) și că mai sunt câteva în camerele care sunt ocupate, dar niciunul disponibil (!). Totodată, cel de la recepție ne-a promis să semnaleze superiorilor problema și până seara să fie rezolvată problema.
Am plecat să ”descifrăm” Londra (doar de asta venisem), iar seara ce credeți? Ați ghicit, adaptoare din părți! Am discutat mai ”de contact” cu cel de la recepție (un coleg al celui de dimineață), care ”Sorry Sorry”... ”vom face totul dragi toaăși și stimați pretini”. Tipul al doilea mi-a zis că cei de la agenție ar fi trebuit să mă avertizeze cu privire la această problemă, că nu e datoria lor să pună la dispoziția clienților adaptoare.
Am cerut să discut cu managerul, a venit o altă persoană, după 15 minute de dialog ”de contact” i-am zis că voi solicita celor de la agenție să plecăm a doua zi. Deși era târziu, iar în RO - și mai târziu (era trecut de ora 22:00), cei de la agenție mi-au răspuns imediat (așa cum nu s-a întâmplat când am mers cu altă agenție). Au zis că vor vorbi cu cei de la hotel în dimineața următoare. A doua zi dimineața, pe când căutam un mag cu produse ”din orient”, unde un adaptor ar fi costat 0,99 GBP, am primit un mesaj de la agenție prin care eram înștiințați că la întoarcere vom găsi adaptorul în cameră. AȘA A FOST!
Aici vreau să insist asupra faptului că agenția de turism s-a implicat, spre deosebire de agențiile cu care am mai călătorit până acum. Poate că o parte din diferențe este dată de faptul că până acum nu am mai mers cu agenții din Cluj. Știți voi, Cluj, Sibiu, Oradea, Timișoara - altă lume, parcă altă țară. Sper să nu mă fi grăbit să etichetez agenția și buna colaborare să dureze. Cine vrea să afle mai multe detalii, le stau la dispoziție.
În continuare am reușit să ne încărcăm acumulatorii la telefoane și camere foto și ”am dat bice cu descoperirea metropolei”. Da, transportul în comun e foarte OK. Există vreo 12 linii de metrou, DLR, trenuri, care sunt relativ ușor confundabile între ele, autobuze, tramvaie (cu acestea din urmă nu am călătorit, ele circulând doar în anumite zone, în care nu am fost). La metrou/tren/DLR sunt multe indicatoare și avertizări sonore referitoare la trasee, linii, etc. Dacă știi bine engleza, nu ai cum să nu te descurci. Dacă știi mai puțin bine (ca mine, de ex.), mai întrebi, mai analizezi, și tot te descurci. După 2 zile de ”plimbări” vedeam altfel (mult mai limpede) lucrurile. Peak/off peak.
Există perioade mai ”relaxate” și altele mai ”fierbinți” în transportul local. De ex. sâmbăta și duminica poți circula relaxat, însă în zilele lucrătoare și mai ales în orele de vârf (peak) e foarte stresant. Stresul crește direct proporțional cu numărul de bagaje pe care le ”păstorești”, cu mărimea stației (dacă stația deservește mai multe linii de metrou/tren de ex.) și cu lipsa de informații. Chiar dacă găsești linia de metrou, tre să știi cum depistezi și sensul de mers.
Există, bineînțeles indicatoare, însă într-un fel te folosești de ele la începutul călătoriei și în alt fel după câteva zile de ”antrenament”. Am vizitat Mme Tussaud, Westminster Abbey, London Eye, shopping centre din White City, ExCel London, schimbarea gărzii la Buckingham palace (care nu m-a impresionat deloc, poate și din cauza stării vremii), mai multe parcuri și alte obiective mai ”obscure”. În parcurile de la ei există lebede, rațe, pescăruși, veverițe, etc. Am înțeles că există și vulpi, dar nu am văzut niciuna în cele câteva zile de ”hăituială”. Mi-a plăcut orașul și aș mai merge o dată. Autobuzele lor sunt, la fel ca și ”underground - ele”, adică ”de bază”. Pe lângă faptul că aduc un plus de culoare orașului, noi le-am folosit atât ca mijloc de transport, cât și ca mijloc de a găsi anumite obiective (de ex. zone ”efervescente”, magazine, stații de metrou, etc.) sau pentru odihnă.
La unele obiective am avut discont-uri, astfel că am ieșit mai ieftin, spre deosebire de ultima zi când, deși aveam bilete rezervate pe net (am plătit 30 GBP), nu le-am putut folosi din cauza unor amenințări teroriste sau ceva de genul, trenurile spre Stansted nu mergeau, autobuze veneau din oră-n oră, așa că am luat un taxi și am plătit, pe lângă cei 30 GBP -pentru care tocmai am făcut cerere de ”refund”- încă 70 GBP, plus stresul aferent.
În ultima zi, când am făcut check out ul la hotel, ni s-a zis că tre să achităm 5 GBP. De ce? Da, ați ghicit. ADAPTORUL! Ha Ha ha!!! Mi s-a zis că îl pot lua cu mine pentru că e al meu, însă tre să-l plătesc pentru că a fost cumpărat pentru mine! Poate că sunt eu subiectiv, însă cred că hotelul trebuie să aibe în fiecare cameră cel puțin un adaptor, mai cu seamă când ești ”singur pe lume”, Marea Britanie și Irlanda fiind singurele state din Europa care folosesc astfel de prize. Cred că ar trebui să analizez serios problema în cazul în care aș vrea să plec într-o țară unde foarte mulți locuitori practică yoga. Ar trebui oare să-mi iau la bagaje și salteaua de dormit?
Le-am zis celor din hotel că adaptorul îl las lor, ca și ”present”. Au fost foarte bucuroși! Oare îl vor lăsa la hotel sau îl vor duce acasă? Nu mai era treaba mea. Ci a celor ce vor veni!
Conchizând, ce mi-a plăcut a fost faptul că oamenii sunt ”instruiți”, politicoși, chiar dacă Londra are vreo 12 mil. locuitori, de diferite nații/religii/mentalități; te lasă să cobori din autobuz/metrou/etc. și apoi ”dau” să se urce, nu se împing, nu se trântesc pe jos. În general sunt politicoși, deși am văzut și unele excepții. Așa cum v-am zis, Londra e foarte ”pestriță”. La restaurante, mijloace de transport, magazine, foarte mulți sunt imigranți. Sunt foarte multe locuri de vizitat. Parcurile sunt minunate. Transportul e ”pe ceas”.
Ce nu mi-a plăcut: Cred că pot trece peste faptul că din varii motive nu am putut derula plecarea spre aeroport ”conform graficului”, ceea ce m-a costat stres și bani. Însă ADAPTORUL...
Trimis de viculean in 23.11.15 11:28:34
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (viculean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 51.49091700 N, -0.30295900 W - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Urban Villa [Brentford], LONDRA" (nou-creată pe sait)
---
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
---
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar ilustra perfect textul, fiind mai mult decât binevenite. Sunt întotdeauna căutate şi apreciate de cititorii interesaţi în această destinaţie...
Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=19674
---
@viculean, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
@viculean - Am citit articolul tău și am înțeles problema pe care ai avut-o cu adaptorul pentru priză. Știu din proprie experiență cât de mult contează pentru un turist să-și poată încărca acumulatării propriilor aparate atunci când se află în deplasare.
”Dacă vreodată mergeți în vreo țară "pe invers", neapărat tre să aveți la voi adaptoare pentru prizele cu trei piciorușe.
Sfatul tău este cât se poate de binevenit cel puțin pentru mine deoarece intenționez să abordez și acea parte a lumii. În Cipru (unde există aceeași problemă cu prizele) am avut noroc. Cele două hoteluri la care am stat (Lordos Beach și Livadhiotis City Hotel din Larnaca) - contra unei garanții de 5 euro - ofereau pe toată durata sejurului un adaptor.
În Malta, la Bella Vista Hotel exista - pe lângă celelalte - și o priză obișnuită (pentru televizor). Fenomenul ne-a fost semnalat de cei de la recepție atunci când am solicitat un adaptor.
În orice caz, pentru pontul cu adaptorul în Londra eu îți mulțumesc!
@viculean -
”Poate că sunt eu subiectiv, însă cred că hotelul trebuie să aibe în fiecare cameră cel puțin un adaptor, mai cu seamă când ești ”singur pe lume”, Marea Britanie și Irlanda fiind singurele state din Europa care folosesc astfel de prize.
Nu ești neapărat subiectiv, dar ești din păcate într-o gravă eroare: orice hotel din lume trebuie să se supună legilor din țara în care funcționează. Printre altele, și în ceea ce privește conformitatea instalațiilor electrice. Nu scrie nicăieri că ar fi obligați să asigure compatibilitatea cu orice ștecher ar folosi posibilii vizitatori.
De exemplu, în România, în câte locuri ai întâlnit prize „englezești” sau „americane”? Dar adaptoare pentru așa ceva, crezi că ar fi avut, dacă venea vreun oaspete din acele țări?
Uite, ai aici un document care te lămurește în privința tuturor prizelor folosite pe mapamond. Și să știi că nu ești singurul pățit - eu mi-am luat-o (parțial) în Cehia, unde prizele cu împământare nu sunt 100% compatibile cu ștecherele noastre. Sau un sait cam cu aceleași informații. Și astfel ai afla că nu doar în Anglia găsim acele prize, ci și în Cipru, Dubai, Irlanda, Malta etc.
Și nu în ultimul rând: când plecăm la drum, e bine să ne facem temele de acasă, nu doar în ceea ce privește adaptarea la prizele din țările pe care urmează să le vizităm, ci și dacă putem cupla direct aparatele noastre la rețeaua lor, sau avem cumva nevoie și de vreun transformator / inverter, în caz că acolo se lucrează pe alte frecvențe și tensiuni!
@Dragos - Mda. Documentul e foarte util. De-acum voi fi atent și la ”bârna asta”. Mulțam.
@iulianic - Și eu îți mulțumesc. Mulțumesc și pentru itinerariul pe care mi l-ai trimis. Sunt ”blocat” pe NO (r) WAY (ha ha ha) acum. Sper să iasă. Baftă!
@Dragos - Mulțumesc! Am studiat și eu.
Și ca să completez această varietate, amintesc faptul că în Amman, la ARWAD Hotel - o locație de cazare superelegantă, am avut parte de o mare surpriză. Deși în cameră erau multe aparate electrice (veioze, lampadare, frigider, TV), nu existau deloc prize. Toată alimentarea se făcea prin fire trase direct prin zid. Nu am mai văzut așa ceva vreodată. Se înțelege că acumulatorii nu puteau fi încărcați nicicum.
@viculean - Bine, îți doresc succes! Du-te tu în Norvegia unde am fost eu, că eu mă voi duce în Anglia unde ai fost tu.
Sper să avem parte cu toții de călătorii de neuitat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)