GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Taverna Stokuma – bucătărie grecească – Siviri – brațul Kassandra – Halkidiki
Despre Siviri s-au scris multe lucruri și mai bune și mai puțin bune. Eu o să îl descriu simplu: imaginați-vă că sunteți în România anilor 2000, la 2 Mai. Așadar, în Siviri găsești case minuscule din pământ-chirpici dar proaspăt zugrăvite, curate, cu terase miniaturale, în care încap maximum 4 persoane, cu ferestre și uși din lemn vopsit în alb. Găsești însă și vile noi, mai mari sau mai mici, complexe hoteliere cu piscină, etc...
Stațiunea este tăiată în două de un pârâu plin de rațe, a cărui apă pare că-și dă duhul pe plajă, cam la doi metri de apa mării... și cam atât. Am uitat de pod! Siviri are un pod pietonal care se ridică peste așa zisa vărsare a pârâului în mare.
Ce mai găsim în Siviri? Un număr considerabil de taverne, în general noi, așezate în șirag pe malul mării. Plaja este una cu nisip dar sunt și porțiuni cu pietre. Găsești șezlonguri și umbrele, care pot fi închiriate pentru minim prețul unui frappe – adică undeva între 3,50 euro și 4 euro (în funcție de umbrelă: dacă umbrela este din lemn și stuf, frappe-ul este mai scump). Mai este și un dig mic cu o singură bancă și câteva magazine cu suveniruri. Cam atât despre Siviri.
Dar să nu uităm de ce scriu această recenzie!
În Siviri, la Taverna Stokuma, bucătăria grecească este la ea acasă (într-o traducere aproximativă Stokuma înseamnă taverna de sub val). Restaurantul nu este cunoscut de turiști, puțini străini se opresc aici și asta pentru că nu se află la vedere, pot spune chiar că este sugrumată de celelalte taverne-restaurante.
Ei bine, Taverna Stokuma din Siviri este probabil singurul restaurant de mare clasă și fac afirmația asta deoarece am mâncat la mai multe taverne din stațiune. Ca localizare: când vii spre mare, traversezi podul și mergi pe partea stângă, pe malul mării. Dacă nu te descurci, uită-te la numărul de clienți greci din taverne: acolo unde nu găsești mese libere se află Taverna Stokuma.
Acum trebuie să vă spun ceva: dacă sunteți fani restaurante de lux, cu tacâmuri și veselă scumpe, nu vă opriți la Taverna Stokuma, dacă vreți însă o mâncare gustoasă, într-un un loc curat, atunci așezați-vă la masă cu încredere. Chelnerii se mișcă repejor, sunt mereu fețe de masă impecabil de curate din material textil și nu din hârtie, deasupra două ventilatoare reușesc să mențină răcoarea pe terasă, este muzică grecească și veselie.
Voi descrie și câteva din produsele servite de noi aici: scoici fierte în cochilie la prețul de 8,50 euro porția (bune și multe), sardine prăjite (10 bucăți la o porție) la un preț de 6,50 euro, un delicios Galeus (un fel de rechin pe care îl veți găsi în meniu cu denumirea de Fried Golden Godfish - are carnea albă și este fără oase) la prețul de 8,50 euro o porție uriașă sau icre la 3,50 euro porția.
Primești pâine prăjită frecată cu ulei de măsline și mirodenii, iar la final șervețele umede pentru înlăturarea mirosului și uleiului de pe degete (subliniez acest lucru deoarece nu toate restaurantele fac chestia asta simplă și normală).
Desigur, la final, vine surpriza din partea casei: desertul format din struguri sau pepene, salam de biscuiți, înghețată sau mai știu eu ce prăjitură excepțională.
Acum, recunosc: sunt gurmand și îmi place să mănânc preparatele țării unde mă aflu. De aceea nu am să vă povestesc nimic despre gyros sau despre friptură de pui, porc sau oaie cu cartofi prăjiți. În Grecia voi alege întotdeauna ce oferă marea.
Trimis de Sache in 24.08.19 21:27:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mai lucrează George acolo? Tare haios era ieşeanul nostru...
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dragos: Norok! Nu era niciun roman in taverna. Cred ca nu mai lucreaza... Seara faina!
@Dragos: George era... absolvent de medicină veterinară! Era de câțiva ani în Grecia, cu soția și băiețelul - care, cred că acum a mers la școală...
Oricum, avea o frumoasă casă în construcție, în locurile natale, așa că era de presupus că se va reîntoarce în România...
Acum, doar privind fotografiile, pare că s-a schimbat ceva, dar nu în sensul de dorit de turiști...
Se pare că s-a schimbat Grecia, în ultimii 2-3 ani - poate datorită afluxului de turiști, care a depășit proporția optimă de "asimilat" de către oficialitățile locale, ori de la politică se trag toate - urmările crizei prelungite de la ei...
Anul trecut, înainte de a pleca noi în Stavros, tocmai îmi povestise o fostă colegă ce murdar i se păruse în Corfu - gunoaie neridicate, spații verzi neglijate...
Am luat aminte și, am constatat și în Stavros, o oarecare neglijență, în zona turistică, hotelieră... Mai spre vechea matcă a stațiunii, locuită de rezidenții permanenți ai localității, totul era dichisit și bine pus la punct.
Desigur, nu putem ignora că și turiștii își au probabil o parte de vină, dar nici nu pot să exclud partea de implicare a edililor - sau de neimplicare - dacă nu mai au suficiente fonduri, mai "taie" și ei de pe unde pot... de la colectarea gunoiului, de la udarea spațiilor verzi...
@Sache: Sper să nu vă fie cu supărare, dar transcrierea în alfabetul latin, a numelui tavernei, este "Sto kyma", cu "i/(y)", nu "u" .
Din redarea din postarea dv, nu vi s-a părut "wow" Siviri-ul?!... Mie, mi-a plăcut mult... Cum era atunci... Nu știu dacă mi-ar plăcea la fel...
Vă doresc vacanțe de vis!
@Lyssys: da, sunt extrem de multi turisti. curatenie totusi este in statiunile pe care le-am revizitat. am revenit in Siviri dupa 5 ani si nu mi se par modificari prea mari. dupa ce plecam de la actuala locatie, voi povesti cateva lucruri in plus.
@Lyssys: inseamna ca am gresit numele... m-am luat dupa numele scris pe meniu. scuze! vacanta insa este foarte ok, va deruteaza probabil stilul meu de a povesti. se trage de la un gen literar folosit mai de mult. o seara faina va dorim!
@Sache: Multumim pentru informatiile oferinte si impresiile impartasite, convingatoare si imbietoare desigur. Am oscilat multa vreme daca sa merg la Siviri, vad ca unora le place si ma bazez pe experienta lor turistica. Probabil ca atmosfera turisica variaza asemenea oricarul lucru din lumea asta, asa ca orice informatie recenta este binevenita. Alegeri inspirate si vacante frumoase pe mai departe!
@calatorul: in revenirea la Siviri noi am fost subiectivi... acum 5 ani cand am venit prima oara in Grecia am ales Siviri pentru ca se afla la mijlocului bratului. si atunci si acum s-a dovedit a fi o alegere buna. la asta contribuie si hotelul unde stam, nu voi spune inca numele lui pentru ca inca locuim acolo si as incalca politica site-ului. oricum, in Siviri este o anumita stare care aduce cu 2 Mai (locul nostru preferat fiind 2 Mai - Vama Veche). din Siviri pornesti catre toate plajele/statiunile bratului si drumul nu dureaza mult. va dorim alegeri inspirate!
@Lyssys:
”George era... (...) de câțiva ani în Grecia, cu soția și băiețelul - care, cred că acum a mers la școală...
Oricum, avea o frumoasă casă în construcție, în locurile natale, așa că era de presupus că se va reîntoarce în România...
Nu l-am întrebat despre casa din România, dar cu siguranță e tot acolo, copilul la școală, și stă permanent acum în Kallithea. Chiar și iarna. Deci nu știu dacă mai revine...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 [Taverna Diamantis] Terasa Diamantis Siviri is the place to go; and stay — scris în 07.09.24 de gojavaler din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Jul.2022 [Restaurant La Tuna] La Tuna restaurant, Siviri — scris în 01.12.22 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 [Taverna Sto Kima] Chiar și pe final de sezon, tot plin e ! — scris în 21.09.21 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Unde am mâncat la Siviri? — scris în 24.09.16 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 [Taverna Sto Kima] Ne-a luat valul (≡ Sto kyma) în Siviri — scris în 25.09.16 de Lyssys din DR TR SEVERIN - RECOMANDĂ