GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre taverne, mâncare și nu numai...
Am ajuns și la acest capitol vorbind despre insula Samos. Capitolul despre mâncare. E un aspect important al vacanței sau al oricărei călătorii, pentru că de... omul trebuie să și mănânce, nu? Nu prea obișnuiesc eu să scriu despre taverne, cu atât mai puțin despre mâncăruri, nici nu prea le fotografiez... O să încerc totuși să combin câteva elemente, cât să vă faceți o impresie...
Acolo unde am stat noi, respectiv în Pytagorio, sunt foarte multe terase, taverne, situate atât pe faleză, cât și pe străduțele mici, din oraș, la umbra copacilor, sub verdeața luxuriantă. Nici nu știu unde e mai frumos, pe malul apei, seara, în spectacolul luminițelor, sau pe străduțe. Ca să ne dumerim noi am mers peste tot. :p
Chiar din prima seară am servit cina, la mare, pe faleză, la taverna La Trattoria di Samos, cu specific italian și grecesc. Scaune albe, mesele acoperite cu fețe de masă de pânză, apoi cu celebrele fețe de masă din hârtie cu harta insulei. Am servit pentru prima seară o pizza, pizza casei, foarte bună și mare, atât de mare că jumătate am luat-o la pachet. Soțul a luat linguini cu carne de porc, cu sos de portocale și miere, delicios, am fost oarecum geloasă... dar fiind porții generoase, am degustat și eu. :)) Vinul alb, muscat de Samos a făcut digestia, iar desertul a fost din partea casei, fructe. Nota de plată a venit... par avion... într-un plic, șervețelele umede de la început la fel, ca niște pliculețe, cu adresa restaurantului, o frumoasă și inedită reclamă. Prețul, undeva la 30 euro. Iar la un moment dat am avut și surpriza unui cântăreț ambulant, care făcea atmosferă frumoasă și plăcută pe malul apei cu melodii din repertoriul internațional și desigur cunoscute melodii grecești...
La vila unde am stat nu era inclus micul dejun, nu că am fi luat, de obicei, nu prea mă arunc nici măcar la asta. Îmi place să cumpăr de-ale locului pentru dimineață. Vila Elli (vezi impresii) are o minimă dotare de chicinetă, noi nu am folosit-o, doar am făcut cafea. Cafeaua și micul dejun le serveam pe balcon, unde era bine până pe la 11 când ajungea soarele. Sorbeam cafeaua și priveam la castel... iar câteodată mai trecea un avion...
Prânzul era rezolvat în funcție de zona în care ne aflam la momentul respectiv. Ori la întoarcere de la plajă, pe terasele de lângă, ori de pe faleză, ori de pe strada principală, Logothetis, unde erau câteva mese, putând servi un gyros, sau altceva... Înghețată mâncam zilnic, la cele două gelaterii de pe Logothetis, Orange , prima, unde alături de felul înghețatei era expus și fructul din care era... frumos și bun! Ori la Storia Dolce, care avea mese pe două străduțe, fiind situat pe colț, cu ieșire în ambele părți. Ori iaurtul înghețat, la My Frosen Yoghurt care era la doi pași de vila noastră, iar cel cu mure era delicios. Pe strada noastră, (cea principală) erau mai multe minimarketuri, bine aprovizionate, de unde ne luam apă, pâine, măsline, biscuiți, ronțănele, etc. Fructe, legume luam de la aprozar, erau o varietate mare, foarte bune. Patiserii, vreo două, trei, de unde am cumpărat plăcintă cu brânză feta și spanac, sau dulce cu cremă de vanilie, delicioase.
În fiecare seară, ne plimbam pe străduțe, fără nici un calcul prealabil, iar unde ne plăcea pe moment, acolo mâncam. Astfel, am mâncat de două ori în piațeta Eirini din fața primăriei, la Daphne's Place , sau vizavi la Symposium. Symposium are avantajul de a avea două intrări, de aici din piațeta Eirini, sau de pe străduța paralelă. Ca mai multe alte terase de pe aleile umbroase. Decorul este idilic, cu stâlpi și coloane învăluite cu iederă, copaci, duzi, platani, flori nenumărate, iasomie, caprifoi, leandrii... De mâncat am mâncat bine peste tot, am primit aproape peste tot ceva din partea casei, ceva dulce sau fructe... cel mai mult am plătit 35 euro, minim 24. Că a fost miel, pui, porc, sau legume, γεμιστα, care îmi place mie mult, aici nu prea e de discutat... fiecare cu ce-i place...
Un loc frumos, la fel de romantic, pe străduțele care duc spre partea de sus a orașului, taverna Irodion, cu nenumărate reclame, prin toată stațiunea, cu trei intrări, de pe trei părți, nu și-a găsit pe deplin, meritul. Eu am fost destul de mulțumită cu felul meu, soțul însă nu, pentru că senzația a fost de mâncare reîncălzită... sau poate doar ghinion. Dar locația e frumoasă... :)
Cu totul se schimbă situația dacă vorbim despre taverna Maritsa, cam la două străzi depărtare de mare, de port, destul de aproape de castel și biserică. Pentru că ne-a plăcut mult, am fost de două ori. Desertul, o prăjitură, cu cremă de portocale, o minunăție! Soțul a mâncat pește spadă, proaspăt, dealtfel peștii, cei mai mici, erau acolo la intrare, îi puteai alege. De data asta perfect mulțumit! Soțul. Iar vinul de Samos, foarte bun!
Fie că a fost doar o cafea, o înghețată sau un iaurt, un frappe pe terasa atârnată spre mare la Psilli Ammos, sau în Vathi, peste tot am primit bon fiscal. Chiar și când am plătit șezlongurile (2euro) la No stress beach, în Pytagorio, plaja dinspre capătul localității, spre Potokaki. De cele mai multe ori, apa rece venea din partea casei, singura dată am plătit-o în prima seară pe faleză. Sigur, ca și pâinicile de la început cu semințe, albe sau negre, cu cremă de măsline sau iaurt cu usturoi și mentă, nemaipomenite. Le așteptam cu poftă! :))
La plaja din stânga portului din Pytagorio, cea de lângă statuia lui Pitagora, sunt câteva terase, la 2-3 metri de mare. Poți alege șezlongurile, nu se plătesc, poți consuma ceva, dar nici nu ești obligat. Dar în general cine nu ia ceva rece, o bere, o înghețată, un suc proaspăt servit sau chiar ceva de mâncare? Am stat câteodată până spre seară, când deja lumea se retrăgea de pe plajă iar ospătarii, strângeau repede șezlongurile, curățau nisipul și întindeau mesele, scaunele, pentru cină... acolo, pe malul mării... Ce poți să-ți dorești mai mult? Poate doar să revii, an de an...
 
Webmaster, o melodie - https://youtu.be/W9B0B2QQoPI
mulțumesc!
Trimis de maryka in 08.11.17 15:16:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Samos?, Samos" (nou-creată pe sait)
--
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Grecia, cu tot farmecul ei, înseamnă și taverne. Și dacă acestea sunt la malul mării, încântarea ta ca turist este și mai mare. Și pentru că review-ul tău este despre partea culinară a sejurului, nu pot să nu amintesc vinul de Samos. Mie nu-mi place vinul, dar acesta a fost o licoare cu un gust deosebit. Este făcut din struguri pentru stafide, este dulce, parfumat, un vin bun. Am băut o singură dată, dar uite că nu i-am uitat gustul, și acum cu review-ul tău, mi-am amintit că am băut și eu un vin care mi-a plăcut.
Felicitări și pentru acest articol din seria Samos!
@maryka: Subscriu şi eu la ceea ce a scris colega @rodel: gustul Greciei nu poate fi simţit niciunde ca la taverne, după cum spiritul acesteia nu răzbate decât de la taverne, unde muzica grecească îţi "gâdilă" urechile într-un mod atât de plăcut!
Nici nu mă gândesc să fac rezervări cu masă (cu excepţia micului-dejun) în vacanţele din Grecia, aş răpi prea mult din farmecul acestei ţări!
Cam aşa am văzut şi eu: o masă în doi cu feluri principale şi bere sau vin porneşte de la 18 euro şi se duce până spre 35 euro, depinde de consumaţie. Încă se mai dă ceva din partea casei: un desert mic, fructe.
Felicitări pentru articol!
@Rodel:
Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Într-adevăr foarte bun vinul, pe lângă muscat am băut și retsina de samos. Bun și acela. Într-adevăr, fără gustul de la taverne, vacanța în Grecia nu e completă. Ori când ai asemenea priveliști, chiar și mâncarea poate fi mai bună! Na, că acum mi s-a făcut poftă de... Grecia!
@irinad:
Mulțumesc frumos! Am simțit din plin gustul Greciei în Samos. Se mănâncă bine, nu foarte scump, sau nu mai mult ca în altă parte. Singura problemă? prea multe variante, prea multe alegeri, aș fi vrut și aici și acolo, ba în port, ba pe străduțe unde erau idilice grădinile cu iederă și flori... Peste tot mirosea așa de bine, atât de la mâncare cât și de la flori... era o mireasmă... Da, s-a văzut, mi-a plăcut foarte mult insula asta!
@maryka: Màncarea e foarte importantă într-o vacanță și nu numai. Așa că toate articolele cu și despre mâncare sunt binevenite.
Cum era puiul cu portocală?
Felicitări, mi-ai deschis apetitul în această zi udă de toamnă.
@Rodel:
Sunt de aceeași părere, dacă nu mergi la tavernele lor, să asculți muzica lor, să-i privești dansând și chiar să dansezi grecește, Grecia nu este la fel de frumoasă! Chiar zilele trecute ne-am amintit că Tsipras a fost împotriva all inclusive în Grecia și avea dreptate.
@maryka:
Da, o problemă greu de rezolvat cu alegerea locului când ai atât de puțin timp de petrecut pe acolo.
@krisstinna:
Da, acum că mă gândesc iar mi se face poftă! Puiul cu sos de portocale și miere, am uitat să zic de miere. Acesta dă un gust dulceag, nu foarte că e tăiat de portocală, iar pieptul de pui e la grătar. Asortat cu legume coapte la grătar... Un deliciu. Altădată voi face poze cu toate felurile de mâncare
Va trebui să-mi intre în obicei. Până acum făceam doar cu localul, zona, verdeața, florile, micile detalii... dar e importantă și mâncarea.
@elviramvio:
Da, nici eu nu vreau să aud de all inclusive acolo, dar mă gândesc că măcar o demipensiune e utilă celor cu copii totuși... mai ales dacă nu se deplasează prea mult... așa cum facem noi, nu? Noi plecăm dimineața, ne întoarcem seara. Mâncăm pe unde o fi... ce ne place... Iubesc asta! Iar muzica să ne ”gâdile” urechile, cum zicea @irinad!
Vai, deja mi-e dor...
@elviramvio:
Și acolo aveai de unde alege... nici măcar nu a fost prea puțin, au fost 9 zile și totuși prea puțin...
@maryka: Cam greu de citit la ora asta, inca nu am pregatit cina asa ca imi este foame iar ceea ce ai aratat tu aici arata bestial.
Cred ca unul dintre elementele reusitei unui concediu este masa insotita de atmosfera potrivita, iar la tine vad ca au excelat.
Nu pot sa-ti spun ce mi-a placut mai mult, mi-au placut toate, asadar felicitari, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)