GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gustul Cretei la taverne în Chania — Old Town
Cei mai mulți dintre turiștii care vin să viziteze Grecia o fac pentru marea sa azurie, fie că e vorba de Ionică sau Egee, meleagurile sale frumoase, însorite, plajele sale minunate, peisajele de vis și, mai ales, pentru mâncarea grecească excelentă, bucătăria acestei țări fiind una celebră în lume. De fapt, în asta constă rațiunea unei vacanței grecești pentru foarte multă lume și e lesne de înțeles de ce merge tot omul în Grecia: mâncarea este esențială printre altele, și dacă apuci să te îndrăgostești de bucatele grecești, te-ai cam îmbolnăvit cronic.
Să te afli în orașul vechi în Chania și să nu mănânci la tavernă este absolut un nonsens, fiindcă nu poți rezista ispitelor culinare de tot felul care-ți apar în raza vizuală din toate unghiurile, de pe toate străduțele. Old Town este împânzit de restaurante, taverne, cafenele, care mai de care mai elegante, mai de soi. Nu mai zic de felul în care arată restaurantele, tavernele, de miresme, nu mai zic de ambient că parcă ești parte dintr-o poveste cu parfum medieval, nu mai zic de muzică, fie că e live, fie că nu, de mulțimea de vizitatori care desăvârșește imaginea unui oraș căutat și apreciat de turiști. Acolo totul te îmbie vizual și olfactiv să te introduci în peisaj, acolo totul este apetisant, problema cea mare este că nu știi la care să te oprești.
Cam așa a stat treaba și în vacanța noastră din Chania, din iunie anul acesta, citisem eu destule recenzii despre restaurante vestite de acolo pe diverse saituri pe internet (ochisem deja câteva notabile), am găsit chiar în camera de hotel reviste care lăudau anumite localuri, dar până la urmă tot inspirația de moment a fost cea care ne-a îndemnat să alegem o anumită locație.
Deși, seară de seară, uneori chiar și ziua, am venit în orașul vechi, unde atmosfera era deosebită, și am fi putut încerca de fiecare dată alt local, am mâncat doar la trei restaurante, pe care le-am repetat fiindcă la acestea ne-a plăcut cum am fost tratați, ne-a plăcut mâncarea și, mai cu seamă, amplasarea acestora pe malul mării, în portul venețian. O singură dată, în prima seară, am mâncat aproape de casă, la un local mic și drăguț de la şoseaua principală unde am avut parte, din vecinătate, de un concert live de muzică populară cretană și dansuri ad-hoc în stradă care ne-au mers la suflet, a fost demențial. Adevărul este dacă grecii știu să facă realmente ceva foarte-foarte bine, acel lucru e să se distreze și să facă atmosferă, asta e clar!
Adresă: 16A, El. Venizelou Sq. (Square Sandrivani) Old Venetian Port 73100
E-mail: info@remezzo-crete. gr
Telefon: +30 28210 52001
Website: http://www.remezzo-crete. gr/
Cu Remmezo Restaurant dai nas în nas cum te îndrepți spre port, lângă moscheea-simbol a Chaniei și ai crede că este un local din cale afară de sofisticat judecând după aparențe. În plus, este și destul de mare, cu o clădire considerabilă și numeroase mese afară așezate pe mai multe rânduri. Și pe mese nu are are fețe de hârtie, ci din acelea din material textil, lumânărele, deh, se respectă. O afacere de familie destul de veche, din 1978, care s-a dezvoltat continuu, în bună parte și datorită vadului de invidiat. E drept, conține și ouzerie, cafenea, bar, deci pare a fi un complex. Pe noi ne-a atras poziția pe faleză, priveliștea spre port și faptul că aveau un ditamai LCD-ul unde puteam urmări meciul România-Anglia U21. Nah, fiecare cu damblaua lui!
Am primit meniurile tipărite, însă chelnerul, după amabilitățile de rigoare: de unde suntem, cât stăm, dacă ne place, bla, bla, ne arată niște panouri publicitare pe care erau trecute câteva meniuri fixe/persoană și, după spusele lui, la mare trecere printre turiști. Îi cerem răgaz să ne hotărâm, timp în care studiem oferta propusă. Acesta cuprindea startere precum salată grecească și tzatziki, apoi fel principal care putea fi ba kalamari cu cartofi prăjiți, ba mousaka, ba pește spadă cu cartofi prăjiți, pe urmă desert și cafea din partea casei. Prețul era, desigur, ușor diferit în funcție de felul principal, cel cu mousaka era 10 €, cel cu kalamari, 12 €, cel cu pește-spadă 12,5 €. Evident, băuturile se plăteau separat, mai puțin apa pe care o primeam tot din partea casei, într-o carafă generoasă.
Ne-am zis să încercăm, că nu aveam nimic de pierdut, prima dată am comandat meniul cu kalamari pentru mine și pe cel cu mousaka pentru soț. Porțiile erau destul de mari, că noi ne săturaserăm de la antreuri, în condițiile în care nu mâncaserăm deloc pâine. Felurile principale au fost mereu delicioase, gătite bine, iar desertul, invariabil, un fel de salam de biscuiți, dar și acesta delicios. Cafeaua ne-a fost servită întotdeauna în niște vase de sticlă cu pompiță sub presiune la mijloc, din care turnam în cești apăsând pe centrul capacului, cu tot tacâmul: zahăr, lapte, biscuiţi. Am ales mereu retsina locală, cu o aromă mai fină de pin, iar la final, negreșit de fiecare dată, am primit tot din partea casei o cinzeacă de tsikoudia, un fel de tescovină, pentru digestie. Tsikoudia sau raki este un produs în exclusivitate cretan, deși gustul mi se părea cunoscut din țară.
Am mâncat la Remezzo de vreo patru-cinci ori, nota de plată nu a depășit niciodată 35 euro, mereu am plătit cash, lăsând câte doi-trei euro drept bacșiș. Apoi, toți chelnerii ne învățaseră și erau foarte drăguți și zâmbitori când ne întâlneam pe faleză, fie că ne opream la ei la masă, sau doar treceam prin fața localului. Ofereau wi-fi gratuit, toaletele arătau impecabil. Pe urmă, am vrut să mai schimbăm, că nu era bine nici cu mâncare prea multă la o oră târzie și ne făceau cu ochiul și alte taverne.
Și aici am mâncat de vreo două-trei ori, cred că aici am debutat cu prânzul, în prima zi. Eram leșinați de căldură, ni se făcuse foame după ce luaserăm orașul la pas, ne-am oprit parcă înțelegându-ne din priviri, după ce ne-a plăcut faptul că este mai retrasă și părea mai liniștită, cu muzica mai domoală, fără zumzăiala de pe prima linie.
Adresă: Archoleon 15, Chania 731 32, Greece
Tel: +30 2821 042341
Website: https://www.facebook.com/faka. restaurant/
Email: fakarestaurant@gmail.com
Taverna Faka este amplasată exact lângă Neoria (vechile docuri), fiind vecină cu cel mai vestic edificiu dintre cele șapte docuri rămase în picioare din Evul Mediu. Cu fața către mare, însă fiind mai ferită oarecum de privirile trecătorilor, are un aer mai aparte, de discreție.
Meniul este bogat în preparate grecești, iar noi am vrut să testăm și alte bucate din bucătăria locală pentru a ne lărgi impresiile despre arta culinară din Creta. Nici aici fețele de masă nu erau de hârtie, cu toate că nu fețele de masă de hârtie m-ar fi deranjat, ci, de pildă, faptul că ni s-a spus mereu, din primul moment când a venit chelnerul, că nu le funcționează POS-ul pentru plata cu cardul. Prima oară am crezut, apoi mi-am dat seama că nu le place neam să primească banii în cont. Deh, sunt un pic certați cu fiscalitatea. Bine că am avut cash suficient mereu la noi.
Am comandat midii și mousaka în vreo două rânduri, altă dată gavroşi și boureki un fel de budincă din straturi subțiri alternate de cartofi și dovlecei, cu brânză locală, myzitra şi mentă. Toate felurile principale se învârteau în jur de 8-9 €, toate erau foarte gustoase. De băut, la fel, am rămas pe retsina, iar la final de masă, de fiecare dată am primit desert loukumades (gogoşele însiropate) și cinzeaca aferentă de tsikoudia, ca un ritual bine definit în Chania. Din acest punct de vedere, chanioții mi s-au părut, de departe, unii dintre cei mai generoși greci, poate cei mai generoși.
Nota de plată a fost rezonabilă de fiecare dată, nu a depășit 35 €, porțiile îndestulătoare, serviciul chelnerilor ireproșabil, per total, de recomandat.
De departe, cel mai fițos local dintre cele experimentate de noi, a fost restaurantul Amphora, parte din complexul Amphora care cuprinde și hotel, restaurantul ocupând parterul edificului de cazare. Poziția este foarte atrăgătoare, chiar în portul veneţian, pe faleză, către cetatea Firkas, unde pașii vizitatorilor Chaniei ajung, fără îndoială, seară de seară. Alegând să le fii mușteriu, asiști din start la spectacolul străzii și al portului, fiindcă te afli la câțiva metri de mare și chiar la mai puțin de furnicarul de pe faleză.
Adresă: 2nd Passage of Theotokopoulou str, Old Venetian Harbor, Chania, Crete, Greece
Tel. & Fax: +30 28210 93224,93226 ΜΗΤΕ: 1042Κ050Α0125800
E-mail: amphora@amphora. gr
Website: https://www.amphora. gr/info.php?catid=1
În fața localului, pentru prima data în Grecia, am văzut un panou pe care scria că la ei „clientul este respectat, nu este agresat, și lăsat să se decidă singur dacă vrea să le fie oaspete”. Restaurantul Amphora sare în ochi și prin albastrul meselor și al scaunelor, prin decorul elegant, dar mai ales prin faptul că tot timpul acolo era plin, să găsești o masă liberă nu era chiar la îndemână. De exemplu, prima oară când ne-am hotărât să le devenim clienți, la terasă nu era nicio masă liberă, însă chelnerul ne-a invitat să ocupăm o masă imediat în incinta restaurantului, dar cum arăta ca un open-space, eram ca și la terasă.
La Amphora am mâncat de vreo patru-cinci ori, plăcându-ne mult modul în care erau gătite preparatele și atmosfera, care, parcă era mai autentică grecească, dar destul de rafinată, deși prețurile erau ceva mai mari. Aveam și aici wi-fi gratis, parola era afișată la vedere pe panouri. Am savurat ba supă grozavă de pește (psarosoupa) , ba mousaka supergustoasă, ba kleftiko ce se topea în gură, ba kalamari excelenți, ba gavroși. De fiecare dată, la început sunt aduse felii de pâine de casă, pastă de măsline și câte o cutiuță cu ulei de măsline pentru a le unge, drept startere. Pasta de măsline era delicioasă, uleiul pe pâine nu l-am încercat. Apoi ne soseau porțiile de mâncare, generoase și gustoase. Apă, la fel, primeam câte o carafă zdravănă aburindă de la început. De băut, am rămas fideli retsinei care mergea excelent cu atât cu mâncărurile de pește, cât cu celelalte, de carne. Desertul și tsikoudia ne erau aduse la final, după ce ceream să ni se facă nota de plată, dar înainte de sosisrea acesteia. La desert primeam tot prăjitura gen salam de biscuiți, o dată chiar și chec negru.
Nota de plată n-a fost niciodată sub 30 €, dar nici nu a depășit 40 €, încadrându-se în limite absolut rezonabile. Am achitat cu numerar, lăsând mereu câte doi-trei euro peste totalul notei respective. Dacă ne-a plăcut la Amphora e puțin spus, am fost de-a dreptul încântați de fiecare dată când am mâncat acolo.
În Chania am mâncat bine și foarte bine, deloc scump după părerea mea, în localuri de clasă, cu marea la nas, într-o atmosferă selectă. Recomand tuturor celor ce vizitează acest oraș fabulos, fie în trecere, fie pe larg, să se oprească și să se delecteze la unul dintre nenumăratele locuri de luat masa din zona istorică, unde nu e nimic neobișnuit să mănânci într-un fost palat venețian, vechi de câteva sute de ani. Unele au o faimă veche deja, fiind afaceri de familie de câteva zeci de ani, altele sunt mai noi, în curs de afirmare.
Vă rog, atașați următorul videoclip:
Trimis de irinad in 16.08.19 07:29:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
--
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster și @webmasterX: Multumesc foarte mult, mă înclin!
Bună dimineața!
Tocmai am luat micul dejun și acum citesc articolul tău, care mi-a făcut o poftă nebună de preparate grecești, de atmosfera de la tavernele grecești, cu atât mai mult dacă e chiar la malul mării, într-un loc special, atât de frumos cum e portul din Chania.
Ne-ai introdus discret în atmosfera caldă, plăcută de acolo.
De obicei, așa facem și noi, deși sunt multe posibilități, ne întoarcem mereu în locul în care ne-am simțit bine, unde am fost tratați frumos și evident unde am mâncat foarte bine, doar despre asta vorbim, nu?
Să știi că de departe, în Creta, mi s-a părut că am fost cel mai bine tratați, foarte ospitalieri, iar acel raki, Tsikoudia, nu lipsea nicicând! ????
Aștept cu nerăbdare să citesc despre celelalte locuri în care aţi mai fost!
O zi frumoasă, weekend plăcut!
@irinad: Ce pofta mi-ai făcut cu scoicile alea!
Dar si niște dovlecei pane ar fi mers acum, dimi.
Foarte “gustos” articolul tău, azi o sa mănânc niște peștișori prăjiți. Cele mai bune sardine din viața mea le-am mâncat in Creta, 25 euro portia (nu foarte mare) dar a meritat fiecare eurocent.
Cretanii sunt altfel de greci, îmi mențin părerea. Uite ce frumos v-au primit mereu!
Felicitări pentru articol și poze, să va fie de bine
@maryka: Grecoaica Marika
Of, iar poftesti la Grecia? Măi, a fost frumos și in Italia, eu așa am constatat.
Și da, cretanii sunt deosebiți, asta-i spuneam și Irinei, deci nu e doar o impresie falsa de-a mea.
Zi frumoasa îți doresc!
@krisstinna:
Da, poftesc tare cu atât mai mult cu cât anul ăsta, nu ajung acolo ????
Dar, sper, că voi recupera la anul!
@maryka: În fine, pot răspunde si eu. Cred că in Chania, mai mult decât în oricare alt loc din Grecia, ne-am simțit extraordinar la masă, la taverne. Cretanii mi s-au părut de departe, mult mai atenți și mai ospitalieri decât alți greci, nu mai vorbesc de generozitate și seninătatea cu care ești tratat. Noi plecaserăm cu ideea preconcepută că acolo totul este mai scump, dar n-a fost așa. Acum, realmente, îmi pare rău că n-am încercat și alte localuri, dar asa am simtit noi atunci, pe loc, să procedăm. Oricum, experiența tavernelor din orașul vechi, Chania a fost excelentă, dacă ar fi să mă întorc vreodată acolo, aș ști clar ce aș vrea.
Mulțumesc de vizită, ecou, mă bucur că ți-ai amintit și tu cu plăcere de tsikoudia!
Weekend minunat!
@krisstinna: Mă bucur că bunătățile de care am avut parte în Chania ți-au făcut și ție cu ochiul, adevărul este că mâncarea grecească este pe placul multora, așa cum am spus și în introducerea articolului.
În Chania am avut cea mai frumoasă experiență gastronomică din ce îmi amintesc, asta pentru că nu numai mâncarea era bună, dar și modul în care am fost tratați a fost unul deosebit, dar mai cu seamă atmosfera rafinată din orașul vechi. Totul avea așa un aer medieval, că nu ne venea să plecăm decât cand negustorii începeau să strângă și să închidă obloanele.
Mùlțumesc de vizită, ecou, aprecieri!
citit repede pe diagonala si punctat, ajung acus si eu... bine in octombrie si vreau sa cercetez... revin maine cu atentie marita
Vacante minunate
@roth: Cred că-ţi va plăcea în Chania, este un oraş minunat care ştie să-şi primească bine oaspeţii şi să le ofere nu numai mâncare delicioasă, ci şi alte multe atracţii. Vei prinde vreme mai molcomă, numai bună de-o vacanţă plăcută, ceea ce-ţi doresc din toată inima să ai!
@irinad: Convingator si bine zis, imi amintesc si eu cu placere de clipele de odihna si degustarea de la masa de pranz din portul Chaniei, aglomerat dar incapator pentru toata lumea. Si mancarurile grecesti, mai mult sau mai putin sofisticate, eu unul le asociez inevitabil cu cele mai frumoase vacante estivale petrecute pana acum. Asa ca impresiile merita asociate si amintirile inclusiv degustate.
@calatorul: Exact aşa era portul din Chania: aglomerat, dar încăpător pentru toată lumea. Eu nu mă prea aşteptam ca mâncarea să fie aşa de accesibilă la preţ în oraşul vechi, auzisem şi citisem că e cam piperată, dar depinde din ce unghi priveşti. Oricum, pentru noi Chania rămâne o destinaţie de referinţă din Creta în care mi-ar plăcea să mai revenim altă dată!
Foarte frumos!
Când spuneți 40 de euro vă referiți la meniul pentru două persoane?
@calincheita: Mulțumesc frumos, mă bucur că v-a plăcut! Sigur că pentru două persoane, dar este vorba de prețuri de acum mai bine de trei ani.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 [Taverna PALLAS] Relaxare și răcorire — scris în 24.08.24 de FrancescaClara din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Taverne în Platanias și Agia Marina — scris în 25.09.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Ospitalitate cretană — scris în 26.07.23 de laura mihaela din BUZăU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Unde am mâncat în Chania — scris în 23.11.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 [Taverna Pergola] Taverna Pergola, bun gust și o priveliște superbă! — scris în 15.11.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Gustul Cretei de la nord la sud! — scris în 05.11.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Oct.2019 De la cactuși la cupe și para(nghe)lii: taverne bune în Agia Marina — scris în 17.02.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ