GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kiskorossy Halaszcsarda
Va invit sa serviti o ciorba de peste (neaparat de somn), undeva, pe malul Tisei, in orasul Szeged, din tara vecina, Ungaria! Este locul pe care eu il prefer, de fiecare data cand sunt acolo si ma razbeste foamea. Din orasul meu fac aproximativ 45 de minute pana la Szeged!
Hanul Kiskorossy Halaszcsarda (am invatat intre timp sa pronunt corect, ba chiar il zic si destul de repede, spre amuzamentul familiei :) este asezat intr-un decor de inviat, sub niste pomi foarte batrani, exact pe malul raului Tisa. Este un han celebru, care functioneaza in acest loc din anul 1930.
Ca sa ajungeti acolo, cand veniti dinspre Romania, va trebui sa traversati jumatate din oras, iar cand ajungeti la podul peste raul Tisa, imediat faceti dreapta, pe soseaua paralela cu raul, urmand tot indicatorul de Belgrad, Budapesta. Cu putin timp inainte de primul sens giratoriu virati pe o straduta, tot la dreapta, nu aveti de ce sa va indepartati de Tisa, pentru ca veti gasi imediat un indicator foarte clar cu un desen cu un somn mare si un castron de ciorba.Este chiar reclama acestui han pescaresc.
Pana ajungeti veti fi uimit de nenumaratele case de vacanta cochete, din apropiere, care sunt construite pe piloni inalti si grosi de beton (lipsind parterul). Acest lucru a fost gandit asa, pentru evitarea posibilitatii de a se produce pagube, in cazul in care nivelul Tisei ar fi crescut si apa ar putea ajunge pana aici, producand inundatii.
Daca ati reusit sa ajungeti la han, parcarea este in partea stanga. Veti observa ca intotdeauna este parcarea plina. In apropiere sunt cateva leagane pentru copii. Din nou veti observa reclama cu somnul desenat si ceaunul de inox, cu ciorba rosie si aburinda. O multime de flori, felinare si decoratiuni cu specific pescaresc erau agatate peste tot, pe terasa. Bucataria este catre parcare, iar daca ferestrele sunt deschise, e …delir curat!
Am fost aici de multe ori. Iarna si primavara devreme am servit masa in restaurant. Si acolo am fost impresionata de specificul hanului, dat de plasele pescaresti agatate pe tavan, de colacele si tablourile cu picturi reprezentand pescari pe apa, cat si de alte obiecte din folclorul popular maghiar, pe care le veti observa in cele cateva fotografii pe care le-am facut in vizitele mele aici, de-a lungul ultimilor ani. Nu am fost niciodata lunea, dar am auzit ca atunci este si muzica live.
Vara si toamna, se poate sta pe terasa acoperita, care este foarte mare, de~200 de locuri, pana vine vremea rece. Se fac aici si nunti, intalniri de afaceri sau alte evenimente mari. Terasa este oraganizata in mai multe separeuri, incat activitatea sa nu deranjeze prea mult pe ceilalti. Este acoperita si lateral si sus, dar si umbrita de copacii la fel de batrani ca si hanul. Mobilierul este rustic, din lemn, predomina culoarea maron. Mesele sunt foarte curate, cu fete de mese de un alb imaculat.
Am vazut intotdeauna doar chelneri, meseriasi adevarati, care vorbesc cate un pic din fiecare limba. Aici majoritea vin sa ia masa, rar intalnesti pe cineva doar la o bere sau la o cafea. Pentru ca pur si simplu nu poti rezista tentatiei, cand aburii si aromele apetisante de la bucatarie invadeaza tot spatiul destinat servirii mesei! Cu toate ca este aglomerat, nicioadata nu am stat sa asteptam servirea mai mult decat ingaduie limita bunul simt. Lista meniu este tiparita in 3 limbi: maghiara, engleza si germana.
De obicei venim aici pentru traditionala ciorba de peste. De somn. Este rosie, cu multa boia de ardei dulce si este plina de cubulete de somn. Pentru cine doreste mai iute, chelnerul iti aduce un borcan cu un fel de pasta din ardei iute. Painea este atat de buna si mereu foarte proaspata. Ciorba este servita la ceaun, dar aduce si farurii. Pentru 2 persoane, este suficient doar unul. Costa in jur de 1200 de fortinti unul, deci, cam vreo 20 de lei. La felul 2 poti comanda tot peste, sau price preparat doresti din bucataria maghiara sau cea europeana. Noi ultima data am comandat piept de pui la gratar si cartofi prajiti. Si la felul 2 sunt imense portiile, deci trebuie sa aveti grija cand faceti comanda! Tot in jur de 1500 de forinti a fost si felul al doilea... Muraturile lor sunt extreme de bune. O bere este 400 de forinti si un suc 230.
Ambianta este placuta, ungurii stiu sa gaseasca zilnic un bun prilej pentru a petrece cu familia sau cu prietenii. Am observat oameni de toate varstele, dar chiar destui de multi varstnici, deci…. isi permit si ei o masa in oras, pe malul Tisei.
Daca ai avut norocul sa gasesti o masa langa garduletul de langa Tisa, vei fi un norocos, deoarece poti admira, pe sub salcii, cate o salupa sau un caiac-canoe, plimbandu-se pe apa. De fapt, in apropiere este un mic ponton si cateva barcute in asteptare. Peste tot, la umbra vezi multi pescari cu undita. Este o zona superba.
Va recomand acest han, atat pentru cei din apropierea granitei cu Ungaria, cat si celorlalti, care tranziteaza Ungaria, spre alte destinatii. Este un loc unde se gateste foarte bine, la preturi normale si gramaje destul de mari. Nu are si spatii pentru cazare, dar puteti gasi in apropiere.
Si se poate ajunge foarte usor, nu ai cum sa te ratacesti mergand tot paralel cu Tisa.
Pofta Buna!
Trimis de georgiana in 13.11.10 18:46:26
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster 13,
As dori sa-mi atasati aceasta melodie:
http://www.trilulilu.ro/olivest/e4f34e35e39e5d
Va multumesc.
desi nu stiu daca voi ajunge acolo vreodata deschid voturile pt impresiile tale... ce bine arata muraturile!
Titlul imi este imposibil de pronuntat, insa review-ul este excelent.
Cat despre versurile piesei in maghiara, cum se traduc? Cumva "Da-ma mama dupa Gheorghe"?
Felicitari!
@Lica Baescu,
Multumesc de vot. Sa nu zici niciodata niciodata, ca... nu se stie. Pozele nu erau de la acest review, abia acum le poti vedea pe primele, celelalte erau de la un alt review de-al meu, tot la un han din Ungaria.
@Valimi,
Habar n-am cum se traduce! Si nu era nimeni online care stie ungureste, pe mess, ca as fi vrut sa te lamuresc.
Parerea mea e ca e ceva cu Marika si cu tiganii !
Poate ne ajuta cineva dintre cititori, daca avem norocul sa stie limba maghiara.
@webmaster 13,
Multumiri pentru viteza cu care mi-ai atasat aceasta melodie de petrecere!
Cum si eu stau deja binişor cu maghiara (şi în afara cuvintelor de... duh), mai ales când îi vorba de csarda (han) şi etterem (restaurant), am apreciat ca un gurmand ce-s review-ul tău şi am găsit şi saitul hanului. Doritorii pot face o vizită virtuală, dând click aici.
@creivean,
Multumesc frumos.
Am asa un presentiment ca dupa ce ai vazut videoclipurile, deja ti s-a pus pata pe han.
Chelnerul care apare in prim plan de cele mai multe ori in primul videoclip, cel care merge un pic schioaptand, e cel care ne serveste mereu.
Privind videoclipul, m-am uitat trista la ceas, e cam tarziu si nu stiu daca plec acum acolo, la Szeged, s-ar putea sa nu mai prind deschis!
Mi-a facut pofta castronul cu continutul rosu din imagine!
”Va invit sa serviti o ciorba de peste (neaparat de somn)
data fiind ora tarzie la care citesc review-ul, ma crezi ca am citit "neaparat in somn"?? !
Si iarasi zic, ce bine de tine!
O ciorba de peste ca sa fie gustoasa trebuie sa contina mai multe specii de peste cel putin trei.
- 1000 PMA standard conform regulamentului
+ 2400 PMA conform votului 7 la care am dreptul
Cred ca este corect.
@dannek, ideal ar fi 6-7 specii, nu?
Draga @ georgiana, te rog sa ma crezi, sunt tentat sa petrec vreo saptamana in tara vecina, pentru cateva partide de pescuit, dar si pentru a gusta din borsul lor de somn, care cred ca-i delicios...
Miam miam ciorba de peste! Imi place pestele tare mult. Este un loc in care poti trece cand te duci spre Vest!
Cat despre pronuntia hanului: felicitari!
Eu nici nu m-as incumeta sa pronunt tinand cont de cunostintele mele ZERO!
Nu am drum prin Szeged, noi de obicei Debrecen-ul il frecventam, dar mi-ai facut o mare pofta de peste.
Apropo, ieri am fost la Hajdu pentru a plati avans la cazarea de Rev, unde ne-am intalnit cu Zoli si tatal lui, niste oameni deosebiti. Spunandu-le ca am auzit de ei de pe AFA, tatal lui si-a amintit de tine, mi-a zis ca ati fost la Budapesta.
Desi nu-mi place pestele sub nicio forma, m-as deplasa pentru pieptul de pui din poza P14, care arata bestial!
@alina morar,
Ma bucur ca mergeti acolo de Revelion.
Si cum nici noi nu l-am uitat pe tatal lui Zoli, vad ca nici el nu a facut-o. In mod sigur nu a mai avut asa turisti cicalitori ca noi, care il innebuneau cu intrebarile si la finalul excursiei sa-i ante tot drumul de intoarcere in masina!
@david,
Poti comanda ce vrei la hanul pescaresc, nu doar peste! Ar trebui sa-l incerci, cum mergi des prin Szeged, poate reusesti, descrierea drumului cred ca am facut-o clara in rewiew.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 [Restaurant han Kiskorossy Halaszcsarda] Nu recomand — scris în 03.06.23 de ux129214 din SZEGED - nu recomandă
- Dec.2021 [Restaurant (han) GulyasCsarda] Restaurant GulyasCsarda — scris în 02.01.22 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 [Restaurant Propeller Sorozo] Propeller Söröző, excelent la un preț decent — scris în 26.12.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 [Restaurant & Winebar Bistorant] Bistorant, ciorbă de jumări într-un loc fițos — scris în 21.12.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2017 [Restaurant han Fehertoi Halaszcsarda] Fehertoi Halaszcsarda (Szeged) - Ciorba de peste - Da! In rest... denumiri sofisticate si gust ca la 'meniul zilei'! — scris în 07.05.17 de calatoru din ARAD - nu recomandă
- Feb.2015 Prânzul în Szeged — scris în 08.02.15 de dognean din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2010 [Restaurant han Fehertoi Halaszcsarda] Fehertoi Halaszcsarda es Panzio / La un gulas... si cumparaturi la Szeged — scris în 25.09.10 de hlli din TIMIşOARA - RECOMANDĂ