EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din nou la Aydın Tava Ciğer - probabil cel mai bun restaurant din Edirne
”Bucătăria turcă este o îmbinare unică de influențe otomane, asiatice și mediteraneene, care oferă un amestec de arome și ingrediente care sunt atât de delicios încât te vor purta într-o călătorie culinară fără să părăsești masa.
Adresa: Sabuni, Tahmis Çarşısı Sk. No:8,22000 Edirne Merkez/Edirne, Turkey
Link Google Maps: click aici
Website: click aici
Constatări asupra locației
Așa cum am menționat și în recenzia anterioară despre aceeași locație, restaurantul se află în centrul orașului, zona centrală, foarte aproape de Moscheea Selimiye. Zona este foarte animată și foarte aglomerată, mai ales spre seară. Recenzia anterioară am aflat lucruri noi (de la Aurici) despre această locație mai exact faptul că înainte ei erau vis-a-vis într-un spațiu mic apoi au trecut în clădirea în care se află acum, clădire recent renovată și modernizată.
Acum am observat că fosta locația, adică spațiul acela mic unde erau ei înainte, este acum renovat și el, au pus mese pentru a suplimenta capacitatea de servire a clienților! Oamenii ăștia chiar știu să facă business. Pentru că nu era foarte aglomerat, am mers în locația mare, unde este și bucătăria, dar la etajul 1. Am avut ocazia să stăm chiar pe partea cu tablourile ce înfățișează patronul, alături de zeci de VIPuri turcești. După calculele mele și după confirmările unui ospătar, erau cântăreți, actori dar și sportivi. Poze vechi, de 10-15 poate 20 de ani când afacerea nu se afla la acest nivel, dar avea totuși un succes fulminant.
Înființat în 1998, Aydın Tava Ciğer a pornit la drum ca o afacere de familie iar ficatul prăjit a devenit piesa de rezistență, prin care se deosebește de ceilalți competitori.
Dacă spui ficat prăjit în Edirne, alături trebuie să adaugi locația Aydın Tava Ciğer. Am amânat locația până în ultima seară de ședere în Edirne. Aș putea spune că am lăsat ce era mai bun la final...
Am ajuns chiar pe la 8 seara și am rămas surprins că nu mai era omorul din Septembrie, în sensul în care am găsit loc imediat la etajul 1! Chiar și așa, dacă era plin în clădirea recent renovată, erau mese suficiente vis a vis, unde era locația înainte. Ne-am pus la masă cu dubii mari în ceea ce privește comanda. A mea soție nu era foarte sigură... să comande ficatul prăjit pe care îl mai testase în septembrie și care a fost extraordinar de bun, sau să încerce altceva? Altceva să fie!
Comanda...
Ea și-a comandat cotlete de miel, pe care nu le mai încercasem până acum. Cotletele de miel din Turcia sunt o delicatesă tradițională preparată din carnea de miel tăiată în bucăți potrivite și condimentată cu mirodenii specifice, cum ar fi sare, piper, usturoi și ierburi aromatice. Acestea pot fi fierte, gătite sau grilate și sunt adesea servite cu o salată sau o garnitură. Cotletele de miel din Turcia sunt un element popular al bucătăriei turcești și pot fi găsite în meniurile de la restaurantele turcești din întreaga lume.
Eu, din lipsă totală de inspirație, am comandat din nou Tavuk Șiș (cum făcusem anterior la Tavuk Dünyası). Din atâtea preparate, tot puiul ăla l-am ales. Ce să fac... am zis că tot amân și o să vină și mai târziu comanda pentru că nu era foarte aglomerat dar erau ocupate majoritatea meselor. Ei servesc și la etajul 2.
Despre acest Tavuk Șiș, cum am mai menționat, este un preparat culinar turcesc care constă în bucăți de pui tăiate în cubulețe și prăjite sau fierte, apoi servite ca fel principal. Termenul "şiş" se referă la modul în care sunt tăiate bucățile de pui, adică în formă de bastonaș. Acest preparat este adesea servit cu o varietate de garnituri, cum ar fi orez, legume sau salată, și poate fi condimentat cu diverse mirodenii și sosuri, cum ar fi ulei de măsline, lămâie, ierburi și otet. Este un fel de mâncare popular în Turcia și în alte țări din Orientul Mijlociu.
Desert să fie!
Am mai comandat și desert! Doar era ultima seară în oraș pentru ieșirea curentă. Am cerut un desert Magnolya și un kadayif. De asemenea o întâmplare haioasă... am comandat 2 sucuri și i-am spus ospătăriței să fie la temperatura camerei și să fie diferite! I-am spus și în engleză + google translate din RO în TR. A dat din cap da da da... După câteva minute vine ea... cu sucurile, ambele la fel și ambele reci. ????Ce să-i mai zic... lasă-le așa. ????
Împreună cu sucurile au adus și “meze” adică starterele. Aceste startere tradițional servite la restaurantele turcești pot include legume proaspete și condimente, precum roșii, ceapă, ardei iute uscat și ardei copt. Acestea sunt adesea servite ca "meze", care sunt o varietate de mici preparate culinare care pot fi savurate împreună cu băuturi sau ca parte a unui meniu mai amplu. Rosiile, ceapa, ardeiul iute uscat și ardeiul copt sunt ingrediente comune în bucătăria turcă și pot fi pregătite într-o varietate de moduri pentru a crea diferite gusturi și texturi.
Starterele sunt aduse indiferent de ce alegi să comanzi... pui, vită, miel, ficat prăjit. Astea sunt un fel de “pâine” la ei adică merg cu orice. Aceste startere, deși sunt multe (roșii, ceapă, ardei uscat iute, ardei iute copt + pastă de ardei iute) NU se regăsesc în nota de plată. Dacă vreți, putem spune că sunt incluse în prețul preparatelor.
După nici 2 minute de la aducerea starterelor și sucurilor, altă întâmplare pe care acum o caracterizez ca fiind haioasă, deși pe moment m-a deranjat puțin. Înainte de a-mi aduce felurile principale de mâncare, ne-au adus DESERTURILE! Da... Magnolya + kadayif-ul. Ce să le mai zic? Du-l înapoi coane că ai încurcat ordinea? Zic asta e acum... le lăsăm pe masă lângă sucurile reci aduse anterior. ????
Degustarea
După 20 de minute care mi s-au părut o eternitate, au venit și felurile principale. Eu nu prea mănânc miel de fel dar mielul ăsta... era din altă ligă. Am gustat și eu din el și era extraordinar de suculent, mediu făcut (așa cum i-am transmis doamnei... acum nu știu dacă a înțeles. Nu a înțeles ea cu sucurile, dar cu mielul?).
Alături de cele 2 bucăți de miel, era și o roșie, salată cu ceapă, 7 cartofi prăjiți (pe numărate) plus un guguloi de orez alb. Pe asta cu cartofii prăjiți numărați nu am înțeles-o, adică mi s-au părut puțini dar acum na... dacă voiai mai mulți puteai comanda separat o porție.
Soția nu mănâncă de fel iute, nici eu dar îmi place să încerc din toate. Nu refuz un fel de mâncare ușor picant. Așadar am combinat puiul șiș cu tot toate starterele aduse pe masă. Ardeiul uscat a fost cel mai ucigaș. Cel copt parcă era mai suportabil, ușor picant.
Puiul meu a fost servit sub formă de frigărui, alături de aceleași adiționale precum mielul. Tot 7 cartofi prăjiți (să fie o coincidență?), salată cu ceapă, o bucată de roșie și orez. Puiul foarte gustos, foarte bine făcut adică exact cum trebuie. Nici să piuie prin farfurie, nici să fie foarte uscat.
Desertul... am trecut la el după ce am lichidat farfuriile principale. Ladayif-ul a fost precum mă așteptam, o explozie de dulce de bei 1 litru de lichide după el, dar așa este el de fel și era foarte foarte bun! La fel și Magnolya, cu al ei biscuit ras deasupra, căpșunele pe margini plus frișca aceea pufoasă!
Cât a costat?
Cât a costat toată treaba asta? Păăăăi... Kadayiful cu Magnolya au fost 35 de lire fiecare, mielul a fost 150 de lire, puiul șiș 90 iar sucurile 30 ambele. Total de 340 de lire, cea mai scumpă masă din ieșirea asta! Cu banii ăștia mâncam ce-i drept la tavuk sau la baydoner de 2 ori DAR aici locația este mai selectă iar ospătarii chiar își dau interesul și mișună precum furnicuțele.
Concluzii
Plus de asta, Aydın Tava Ciğer este cel mai cunoscut restaurant din EDIRNE! O confirmă acest lucru numeroasele recenzii de pe toate site-urile importante, inclusiv trip advisor unde are peste 900 de recenzii dar și Google Maps unde are (atenție) aproape 10.000 (ZECE MII) de recenzii și o notă medie de 4,4.
Ca să vă faceți o idee... Casa Poporului din București are doar 3300 de recenzii. Așadar a fost a doua oară când am trecut pragul acestei locații și pot spune că nu ne-a dezamăgit, lăsând la o parte micile incidente, cred că haosul ăsta în care ei trăiesc, este o normalitate pentru ei. Noi încercăm să ținem pasul cu ei.
Afiyet Olsun! (Poftă bună)
despre SERVICII
Pentru desertul adus prea devreme si pentru sucurile aduse reci nu calde... depunctare. ????
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 06.02.23 13:34:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna! Felicitari pentru toate cele 3 articole despre mancarurile turcesti! Sa incerci si restaurantul hotelului Cavit Duvan Prestige. Se numeste Ponsetya si este situat la ultimul etaj al hotelului. Are o panorama draguta asupra orasului Edirne. Mancarea este foarte buna. Si servesc alcool! ????
@ilee: Bună Ilee.
Mulțumesc pentru vot, ecou și recomandări. O sa încerc să țin cont de recomandare pentru următoarea vizită din Edirne. Din păcate, atunci când mergem în Edirne, suntem mereu pe fugă cu sesiuni de shopping dar și vizitat obiective. Dar încercăm să realizăm și experiența turcească completă, prin mâncăruri cât mai diversificate, deși ne cam grăbim și aici uneori.
Însă cu Aydin Tava Ciger nu prea ai cum să dai greși, oamenii sunt profi.
Zi faină!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 [Waggon Cafe [Karaagac]] La vagonul din Karaağaç, — scris în 15.01.24 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 [Restaurant Köfteci Osman] Gustos şi tradiţional în Edirne la Köfteci Osman — scris în 29.06.23 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 [Lades Doner (ex Ekrem Coșkun Doner)] Dönerul Turcesc - o explozie simplistă de arome presărate cu tradiție — scris în 02.02.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Edirne Food - se mănâncă bine, inclusiv la Mall — scris în 31.01.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Bucătăria din Mall - Edirne Food, partea a III-a — scris în 19.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Lades Doner (ex Ekrem Coșkun Doner)] Pe urmele Döner-ului autentic turcesc - Edirne Food, partea a II-a — scris în 15.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Aydin Tava Ciger] Deliciu gastronomic la Aydın Tava Ciğer - Edirne Food, partea a I-a — scris în 14.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ