BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ei, n-o luaţi așa ad litteram şi să nu credeţi că ar fi degeaba, adică în (Z) zadar, să ne gândim la foame şi la gust, ci pur şi simplu aşa a reieşit vrând să parafrazez o binecunoscută reclamă ce se mai difuzează din când în când la televizor. Chiar trebuia să ne potolim foamea în vacanţa din Zadar, dar nu oricum, ci cu ceva pe gustul nostru, scop în care am luat la periat internetul în căutarea câtorva locuri de luat masa care să nu ne ia pielea de pe noi şi unde să ne delectăm papilele gustative cu ceva pe pofta inimii.
În Zadar influenţa veneţiană nu s-a oprit doar la arhitectură sau aspect general, ci a acţionat şi asupra gastronomiei, mâncărurile pe care le-am văzut afişate pe meniurile teraselor având specific italian. Însă, noi ne-am propus să mâncăm preparate pe bază de fructe de mare și pește, că doar eram la malul mării.
Ştiam că vom sosi în oraş spre seară, dar întârzierea de mai bine de o oră a zborului a făcut ca prima noastră cină să fie şi mai tardivă, aşa că, într-un final ne-am îndreptat spre prima locaţie vizată. Imediat după ce ne-am cazat, am ieşit să luăm pulsul oraşului pe străduţele vechi şi strâmte, să admirăm marea şi celebrul apus de soare prin frumuseţe, şi, bineînţeles, să luăm masa că foamea ne cam rodea de câteva ore.
Restaurantul 2Ribara
Adresă: Blaza Jurjeva 1a, 23000 Zadar, Croatia
Website: 2ribara.com
E-mail: info@2ribara.com
Tel. : +385023213445
De 2Ribara citisem pe tripadvisor câteva recenzii bune destul de recente, aşa că la „doi pescari” , aşa cum s-ar traduce numele restaurantului, ne-am gândit că peştele şi fructele de mare vor fi nelipsite. Chiar aşa a fost, am găsit repede locaţia, am găsit chiar şi o masă micuţă de două persoane neocupată, altfel fiind destul de aglomerată terasa, înăuntru n-m fi vrut să stăm, odată ce atmsfera urbei se simţtea bine în aer liber.
Am primit repede şi meniurile, noi am ales la fel de repede, căci ne orientaserăm repede la supă de peşte şi kalamari prăjiţi. Kalamarii erau însoţiţi de câte o porţie generoasă de cartofi prăjiţi şi de câte una de sos de usturoi cu iaurt. De răcorit, am făcut-o cu apă şi bere rece, căldurile din iulie fiind greu de suportat chiar şi seara târziu. Preparatele au fost gustoase, am devorat tot din farfurie, serviciul a fost prompt, fără timpi lungi de aşteptare între felurile de mâncare, nota de plată fiind de 270 kn (aprox. 177 lei).
Ca şi caracterisitici generale, ţin să spun că în Zadar nu am primit nimic din partea casei la niciun local unde am mâncat şi nici nu ne-am trezit cu vreun coş de pâine pe masă: ce am comandat, atât am primit, atât am plătit. Am achitat cu cardul peste tot, lăsând în numerar o mică atenţie pentru serviciile aduse.
Restaurantul Providur
Adresă: Trg Petra Zoranica 6, Zadar 23000 Croatia Tel. : +385996920060
A doua zi, în jurul prânzului ne-am nimerit în zona Pieţei Petar Zoranić, când observ pe un panou al unui restaurant, o ofertă de meniu pe bază de peşte la 99 kn/persoană constând în supă de peşte și felul al doilea, peşte cu orez și salată, valabilă pentru orele prânzului, între 12,00-15,00. Restaurantul părea unul select, avea pe siglă chipul unui nobil medieval, apoi am aflat că numele său provine de la termenul de guvernator, funcţie deţinută de veneţianul Vicenzo Dandolo ce conducea Dalmaţia la finele anilor 1700.
Mie mi s-a părut ispititoare oferta, așa că l-am făcut atent și pe soț. Ne-am pus de acord să încercăm să vedem cum o fi. Servirea a fost promptă și foarte corectă, e drept că la terasă nu prea era nimeni, i-am făcut safteaua cum se zice, însă după noi au venit mai mulți clienți.
Supa de pește avea chiar și scoici în ea, fiecare primind în farfurie câte două-trei cochilii, gustul fiind deosebit. Însă, felul al doilea ne-a dat efectiv pe spate, peștele primit pe un pat de orez a fost senzațional, atât ca aspect, cât și ca mărime a porțiilor, nu mai zic de gust. Au venit şi salate de legume să însoţească felul al doilea, iar totul a fost delicios, am savurat cu plăcere maximă bucatele. La final, am luat și câte un pahar de vin, pentru a sigila cât mai mult aroma peștelui gătit atât de bine. Nota de plată a fost cinstită, a conținut exact cele două meniuri comandate, la care s-au adăugat paharele de vin. Experiența s-a dovedit reușită, inspirație maximă!
Restaurant pizzeria Donat
Adresă: Široka ul. 24A, Zadar, Croatia
Tel. : +38523635661
Donat era „vecinul nostru de lângă casă” , având mesele de la terasă fix în dreapta intrării clădirii în care aveam cazarea, iar panoul cu panoplia sa de mâncăruri, fiind așezat chiar lângă hotel. Cum ne „loveam” tot timpul de panou și vrând-nevrând îți vine să-ți arunci ochii pe el, ori de câte ori ne perindam pe acolo, ne-am zis să experimentăm, mai cu seamă că prețurile afișate nu păreau să ne pună în pericol bugetul.
La Donat am ajuns de două ori, în serile a doua și a treia ale minisejurului nostru, fiind mulțumiți de fiecare dată când le-am fost oaspeți, prima dată parcă fiind mai bine. Am comandat kalamari pentru mine, iar pentru soţ un risotto cu baby-creveţi, ambele gustoase și aduse fără a aștepta cine știe ce. Kalamarii i-am primit asortaţi cu cartofi prăjiţi şi un sos foarte bun de maioneză cu usturoi. De băut am luat bevanda, un fel de vin slab, diluat cu apă minerală. Nota de plată a fost corectă, 215 kn (aprox. 140 lei), nici prea mult, nici prea ieftin.
Seara următoare, după ce ne-am întors destul de obosiţi de la Plitvice, aveam în primul rând poftă de supă de peşte. Nu mai aveau niciun fel de supă, aşa că, un pic dezamăgiţi, ne-am reorientat rapid către ce ştiam cel mai bine: eu, kalamari, soţul a vrut lasagna şi a suplimentat cu o porţie de cartofi prăjiţi. Bevanda a fost, din nou, băutura care a ajutat mâncarea să alunece mai bine, iar nota de plată a fost ok: 205 kn.
Restaurantul Jadera
Adresă: Brne Karnarutića 4,23000 Zadar, Croatia
Website: zadarjadera.com/en
Email: [url=mailto:info@restorani-zadar. hr]info@restorani-zadar. hr[/url]
Tel. : +385023251859
Acesta a fost unul dintre restaurantele pe care le vizaserăm încă de acasă, dar de care am dat abia în ultima zi, alegându-l pentru o masă copioasă înainte de a pleca spre aeroport, de care să ne amintim multă vreme. Se află în spatele frumoasei și emblematicei biserici Sf. Krševan, unul dintre cei doi patroni spirituali ai orașului. Numele său aminteşte de cel roman al orașului Zadar, iar specificul său ar fi de restaurant tradițional croat, însă mie mi-a plăcut foarte tare atmosfera sa boemă, cu aer mediteraneean.
Deși avea în meniu preparate cu tot felul de carne: vită, pui sau chiar vegane, noi am ales tot peștele să ne fie baza acelei mese. Pentru început, ne rămăsese gândul la supa de pește de care nu avuseserăm parte seara precedentă, așa că am comandat-o pentru amândoi. Apoi, fiecăruia i-a făcut cu ochiul altceva din meniu, pe mine, spre exemplu, m-a ispitit o porție de friptură de ton (tuna steak) cu o garnitură specifică, locală, de cartofi la cuptor cu ceva verdețuri gen spanac, recomandată chiar de ospătar. Soțul meu a preferat pește alb la grătar cu același tip de garnitură. Peștele alb s-a dovedit a fi doradă, iar garnitura ni s-a părut foarte interesantă, dar mai ales delicioasă. Tonul meu a fost demențial, însă nici peștele alb nu s-a lăsat mai prejos. De băut, am ales o jumătate de litru de vin alb care să acompanieze peștele, eu neputând renunța nici la clasica apă plată. Nota de plată a fost ceva mai consistentă de data aceasta, ca de altfel și masa noastră:327 kn, dar absolut corectă.
Concluzie
Cam acestea au fost experienţele noastre culinare din Zadar, nu foarte variate, dar destul de plăcute și deloc scumpe, semn că dacă ești orientat și te documentezi un pic înainte, nu dai greș. În Zadarul vechi se întâlnesc localuri de tot felul la tot pasul, mai ieftine, mai scumpe, mai de soi, mai puțin pretențioase, totul este să știi ce vrei, ce ți se potrivește și cât îți poți permite, în funcție de buget. Am făcut aceste precizări, pentru a demonta într-o oarecare măsură vorba conform căreia Croația este scumpă, vorbă care circulă destul de mult printre cunoscuții mei. Eu recomand fără dubiu aceste localuri pe care le-am experimentat: mâncare bună, prețuri ok.
Cu acest review, am dat gata miniseria articolelor despre Zadar concluzionând la final că prima noastră incursiune croată ne-a încântat aducându-ne un sentiment de mulțumire că n-am greșit alegând o altă țară, o nouă destinație. Cu siguranță, cândva vom mai reveni pe meleaguri croate, de la anul vor exista mai multe orașe din această țară în care vor zbura aeronavele uneia dintre companiile aeriene low cost românești, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru noi, turiștii. Numai pandemia să ne permită să circulăm în voie!
 
Vă rog, atașați următorul videoclip: youtube
Trimis de irinad in 18.09.21 11:54:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Ca întotdeauna un articol foarte util și bun despre locurile bune unde se poate mânca bine în Zadar! Să știi că mi-ai făcut poftă, porțiile sunt mari și arată foarte bine! V-ați răsfățat cu mâncăruri de-ale mării, așa cum îi șade bine unui turist la mare. În plus acolo în orașul vechi, între ziduri și clădiri istorice, te simți cumva altfel, nu?
Mă bucur că ați avut un sejur frumos în Croația, chiar dacă mai scurt, dar nu-i nimic, veți reveni sigur altă dată!
O noapte liniștită, te pup cu drag!
@maryka: Mulţumesc frumos, fiind pentru prima oară în Croaţia, ne propuseserăm să încercăm câteva locuri de luat masa pe care le ochiserăm de pe tripadvisor. La faţa locului, lucrurile s-au mai schimbat din mers, în sensul că ne-am oprit unde ni s-a făcut foame şi unde ni s-a făcut cu ochiul. A fost ok peste tot şi da, atmosfera medievală din oraşul vechi, a făcut să ne simţim şi mai bine.
Ne-a plăcut mult în Croţia, deşi vacanţa a fost scurtă, a fost destul de concentrată, adaptându-ne cu uşurinţă noii destinaţii.
Mă bucur că ai trecut pe la mine, seară frumoasă, te îmbrăţişez cu drag!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Restaurant Giardin - Zadar — scris în 25.09.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2017 Restaurantul Kornat, Zadar — scris în 21.06.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ