GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La prima noastra vizita in Viena am fost coplesiti de rigoarea si calmul dupa care acest popor isi conduce existenta. Nimic nu este lasat la voia intamplarii, orice trebuie sa aiba un inceput, un scop si o finalitate.
Desi au fost sub conducerea Habsburgilor una din marile puteri ale lumii nu au nimic din aerul unor cuceritori.
Sunt singurul popor, dupa umila mea cunoastere, la care formula de salut este de secole Gruss Gott - adica in traducere libera Slavit fie Dumnezeu! SUPERB.
Evident nici bucataria austriaca nu face exceptie. Desi in lumea culinara de azi este la moda conceptul de fusion, austriecii au pastrat in forma originala o multime dintre bucatele lor. Sunt mandri de asta si recunosc cu placere ca multe dintre felurile de mancare au patruns din perioada cand dominau o parte considerabila a Europei Centrale. Dar ei le-au conservat asa cum le-au primit si le-au transformat intr-o parte a culturii lor.
Mancarea austriaca este o mancare simpla, menita sa sature mirosul, vazul, dar si gustul. Desi contine sosuri groase, nu o sa uite niciodata sa-ti puna alaturi si ceva " viu " - varza, rosii, castraveti, patrunjel.
Painea se consuma mai ales dimineata fie sub forma unor felii imbietoare de paine cu nuci, cu morcovi, cu rosii, cu masline, cu cartofi, cu seminte. etc sau sub forme si gusturi incredibile de chifle, cornuri sau patiserie.
La pranz se serveste mai intai o supa clara (numai de vitel) numita rindsuppe in care se adauga galuste de gris (griessnockerln), de ficat (leberknodel sau clatite taiate in fasii late (frittaten). Din bucataria ungara au imprumutat supa gulas (gulaschsuppe) - o varianta mai fluida a gulasului, menita sa incalzeasca corpul la vremea rece a iernii vieneze. Dar delicioase sunt si supele lor crema de cartofi- specialitate vieneza- (wiener kartoffelsuppe), de ciuperci, etc.
La vremea dovlecilor copti nu ratati ocazia sa incercati delicioasa supa crema de dovleac. Prima data am incercat-o cu multa retinere. Ne aflam intr-un Heuriger, localizat in zona Grinzing, unde poti ajunge usor cu autobuz luat de langa statia de metrou Spittau pe linia U6, adica o veche ferma cu vie proprie, unde alaturi de vinul productie proprie, proprietarii servesc si feluri simple de mancare. Am comandat pentru ca eram curiosi sa incercam. Supa este cremoasa, contine pe langa dovleac si morcovi, ceapa, usturoi, boia de ardei (paprika) smantana, supa clara de vita si evident cativa stropi de ulei de dovleac. Este fabuloasa, pe cat de simple sunt ingredientele pe atat de rafinat e gustul. In opinia mea nu este intrecuta decat de supa de usturoi (knoblauchsuppe). Asta este un amestec de ceapa si usturoi trase prin unt, ingrosate cu faina si subtiate cu... evident supa clara de vita, pasata, strecurata, adaugate crutoane proaspat prajite, branza de foarte buna calitate, puse in boluri si date la foc usor la cuptor pana ce branza nu mai e decat o amintire in amestecul asta incredibil. Cea mai buna ramane pentru mine cea din restaurantele Kriterium- 3 la numar in Viena, unul in partea dreapta a Primariei (stand cu fata la cladire), a doua strada spre dreapta (incepe chiar din spatele Universitatii), altul pe Siebenstern gasse (strada paralela cu Mariahilfferstrasse, pe linia tramvaiului 49) si unul pe Kenyongasse (la Burggasse, prima statie de tramvai de la Westbahnhoffpe linia lui 18).
La felurile principale paleta este foarte larga. Carnea poate fi fiarta sau prajita si acompaniata de sosuri si garnituri de legume sau galuste, paste.
O experienta de neratat este Tapfelspitz, carne fiarta de vita, foarte frageda si aromata intrucat este fiarta cu multe condimente si zarzavat de supa. Alaturi se serveste un sos incredibil de mere, hrean, zahar si otet-nu cereti alta garnitura decat cartofi natur (petersiliekartoffel). Foarte bun incercat de noi cel de la Puntigamer Hof aflat aproape de Sudbahnhof (pe linia tramvaiului 18).
Daca vreti sa savurati un fel copios atunci cereti fiakergulasch. Probabil cunoasteti ca fiaker sunt numiti celebrii vizitii care plimba contra cost (50-60 de euro dupa cum poti sa negociezi) multimea de turisti pe Ring. Felul de mancare a aparut in perioda imperiului, atunci cand vizitii erau si mai solicitati, si asemeni soferilor din ziua de azi, ajungeau sa manance odata pe zi. Atunci cineva inventiv a amestecat bucati mici de carne de vita cu ceapa, boia, otet si apa, le-a fiert la foc mic cel putin o ora si jumatate, a adugat bulion si usturoi pisat obtinand practic un gulas. I-a adaugat bucati mari de carnati prajiti si oua ochiuri.
La un local care se respecta primiti mancarea intr-un ceaun, de unde va puneti in farfurie cat doriti. Sotul meu a fost sigur ca va da gata tot ceaunul, dar a ramas acum in anecdotica familiei pentru ca a abandoant dupa prima farfurie. Mancarea este incredibil de consistenta si trebuie determinare ca sa o incerci.
O gasiti in meniul multor restaurante.
Au pana si un fel de sarmale numite kalbsvogerl in schwammerlsosse-in traducere libera pasari de varza in sos de ciuperci. Practic pe foaia de varza oparita se pune o bucata de file de vitel, umplutura din carne tocata (tot vitel) cu zarzavat, se ruleaza si se fierb in sos de smantana cu ciuperci.
Din porc pregatesc un rasol gustos cu sos sau carnuri afumate si aromate cu combinatii naucitoare de condimente.
Din carnea de pasare au de la cea simplu prajita cu garnitura de legume pana la piept de curcan cu sos de fructe de padure cu piersici trase pe gratar (l-am incercat la restaurantul de la fostele grajduri de la Schonnbrunn, chiar langa muzeul trasurilor)
Dintre garnituri preferatele mele sunt pastele la cuptor numite fleckerl. Diferite de ce avem noi sau de ceea ce am incercat noi la italieni. Pregatesc niste paste speciale, arata ca niste mici patrate, stanse un pic de mijloc. Le fierb si apoi calesc in unt cu ceapa o sunca taraneasca, cu putina grasime, taiata marunt. amesteca cu oua si smantana pastele fierte, adauga sunca calita si apoi coc la cuptor in vas uns cu unt si neaparat tapetat cu pesmet. Felul de mancare se numeste schinkenfleckerl.
O garnitura specifica austriecilor este cea din galuste de paine -serviettenknodel. Se fac din frimituri de paine amestecate cu lapte, oua si condimente. Nu se fierb cum am putea crede ci se coc invelite in folie de aluminiu. Acompaniaza de regula un gulas sau alta carne cu sos. Pregatesc garnitura de galuste din cartofi fierti umplute cu radacina de patrunjel, ceapa, usturoi, servite alaturi de varza murata.
Daca vreti sa va amuzati cereti la garnitura Risi-Pisi -este un amestec gustos de orez cu mazare.
Un loc placut unde puteti savura bucataria vieneza este restaurantul din Pavilionul central dela zoo. Au foarte multe dintre mancarurile traditionale.
Daca vreti doar o bere la halba (bier zum fass) si mergeti la beraria din apropiere nu ratati sa o savurati alaturi de un brezel (covigul urias) sau de o scovearca ca cea de la noi unsa cu usturoi, banza sau sare dupa voia dumneavoastra.
Niciodata un vienez care se respecta nu va lua desertul imediat ce a mancat felul principal. Regula este sa lase desertul pentru dupa amiaza (orele 16-17) cand o sa vedeti cum se umplu terasele sau cofetariile si oamenii comanda un melange (cafea pregatita din cel putin doua tipuri de boabe de cafea) servit intotdeauna alaturi de un pahar de apa de la robinet _ este atat de pura incat Primaria o imbuteliaza si o vinde si in alte parti si uneori si ceva dulce.
Ei adora feliile de tort, sau de chec pe care il numesc gugelhupf (evident la noi a ajuns sub forma de guguluf)
Am o placuta amintire despre desertul numit Mohr im Hemd- traducand liber negru in camasa -Este o budinca fiarta in baine marin, servita obligatoriu cu sos cald de ciocolata alaturi de o portie buna de frisca. Niciodata nu veti primii frisca indulcita sau aromata. Ea trebuie sa fie absolut naturala si sa ne permita sa simtim mai bine gustul desertului pe care-l acompaniaza.
Au imprumutat de la noi reteta galustelor cu prune (sau noi de la ei? ), dar ei pregatesc galuteste la fel de gustoase si cu umplutura de caise.
Desigur ca au multe alte feluri de mancare sau deserturi. Nu le-am incercat pe toate inca, dar nu e timpul pierdut!!!
Daca vreti sa va amuzati in familie si in acelasi timp sa gustati din bucataria austriaca va recomand cu caldura sa mergeti intr-unul dintre cele 7-8 restaurante Centimeter. Aici putei incerca roaba de mancare, buna pentru 6-8 persoane, farasul de mancare bun pentru 2-3 persoane sau sabia pentru cei infometati. Practic intr-un suport original din inox care imita forma roabei sau a farasului primiti snitele, fripturi si carnati cu garnituri de cartofi prajiti, o iahnie excelenta si superpicanta de fasole (dupa reteta sarbeasca) si schinkenfleckerl. Pe imitatia de sabie, sprijinita pe doi suporti, intercalate printre ardei iuti (chiar iuti! ) veti primii 10 (zece) snitele vieneze si tot pe atatea fripturi la gratar. Totul pe un pat de cartofi prajiti si iahnie de fasole. Cel mai scump este 48 de euro- TOT, nu de persoana. Distractia e completa daca consumati si berea care va este adusa la metru. Dar nu pe tavi de lemn lungi de un metru cum e obiceiul pe la noi ci in cilindrii verticali de 1-3 metrii cu robinet pentru autoservire.
La final, cand vi se aduce nota chelnarul aduce si o rola de folie de aluminiu pentru ca dumneavoastra sa puteti impacheta ceea ce mai doriti din mancarea ramasa.
Am savurat cu placere Sacher torte-celebrul tort despre care s-a scris cu maiestrie intr-un alt review alaturi de o ceasca din cafeaua preferata de imparateasa Maria Terezia, numita evident cu numele sau. (o cafea tare cu un strop MARE de lichior de portocale). Dar la fel de multa placere mi-a produs, la targurile stradale de toamna sa musc cu pofta dintr-o felie groasa de paine unsa cu untura si presarata cu felii de ceapa si de costita impanata alaturi de un pahar de must (tot must si la ei) sau de tulburel (sturm).
Daca aveti posibilitatea sa fiti in Viena in perioada dintre prima duminica din iulie si prima duminica din septembrie, mergeti dupa lasarea serii in piata din fata Primariei. Sunt prezentate seara de seara inregistrari ale spectacolelor de opera, balet, piese de teatru, concerte sau filme. Aici o sa gasiti standuri ale multor restaurante din Viena care va vor oferii din preparatele lor. Bucataria lor este internationala, dar serviciile si calitate sunt GARANTAT austriece.
Trimis de Ana Venera in 24.07.10 01:58:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA. A mai fost în/la: Linz,Graz, Salzburg, Baden, Klagenfurt
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ana Venera); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce frumos! Saptamana viitoare plec la Viena si a fost o incantare sa citesc acest review.
Abia mi-am baut cafeaua, dar mi-ai facut o pofta de mancare... Felicitari pentru prezentarea bunatatilor!
foarte bun review, de tinut minte si de listat ptr Austria, un vot!
am intrat sa citesc un review despre Viena sau Austria si am gasit unul despre mancare!!! care este legatura intre AmFostAcolo si descrierea prezentata sub forma de meniu, pentru mine ramane un mister... poate gurmanzii vor aprecia mult mai mult cele scrise de tine, eu unul nu voi merge niciodata intrun loc pentru ca acolo se mananca bine si mult. ganduri bune!
Asta pentru ca ai nimerit la SECTIUNEA
" Descopera bucataria traditionala austriaca".
In speranta ca ti-am lamurit misterul iti transmit ganduri la fel de bune!
ai dreptate! neatentia imi apartine! un milion de scuze zboara de la mine catre tine! sper numai ca au unde sa aterizeze...
Avionul a aterizat cu bine! Iti doresc o sedere placuta in Austria si multe impresii placute de impartasit cu noi !
Sa mai adaugam la lista ta si renumitul strudel cu mere si sos de vanilie, delicios. Si ar mai fi un tort care nu stiu cu se numeste (poate ma ajuti tu), este un blat maro (cacao) si crema verde, verde, la fel de bun si doar la Viena l-am intalnit.
Si un SB pentru asa meniu, multumim.
Personal am mancat la cofetaria Oberlaa din Neuer Markt Mozart torte. Are blat de ciocolata, crema delicioasa de martipan cu fistic, servit cu sos de ciocolata si frisca. Asta sa fie tortul care te-a incantat?
Oricum, iata un motiv foarte serios sa repeti experienta vieneza si sa revii cu impresii despre tortul tau de suflet!
Exceptional review! Iar acuma ca tot vine ora pranzului, pe cine trag eu de urechi ca am citit aceste impresii??
Excelent periplu printre bucatele austriece. Mi-a lasat gura apa!
Dupa ce am inghitit (cu greu) in sec, tot ce pot spune este un clasic "HUUUOOOOOO BEESTIIILOOOOR! "
Imi vine sa plec chiar acu'!
Excelent!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 [Eritrean & Ethiopian Cuisine - Red Sea Restaurant] Red Sea Restaurant — scris în 30.03.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Bio-Restaurant Luftburg - Kolarik im Prater] Ciolanuri si alte bunătățuri în Viena la Restaurant Luftburg – Kolarik din Prater — scris în 21.11.23 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Locuri de mâncat în Viena - timp pentru gusturi și relaxare — scris în 19.07.24 de doina_c24 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O experiență culinară deosebită — scris în 26.08.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 [Restaurant Leopoldauer Alm] Leopoldauer Alm – Restaurant XXL, alegerea perfecta pentru pofticiosii ce ajung in Viena — scris în 13.12.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 [Berărie & restaurant Brandauers Schlossbrau] Restaurant Brandauer Schlossbrau - locul coastelor uriașe — scris în 24.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2018 [Restaurant-berărie Schweizerhaus] La casa ciolanului uriaș — scris în 13.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ