ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
OCT-2022
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Experienţe culinare romane şi nu numai

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am stat un picuţ să mă gândesc dacă ar fi cazul să mai scriu şi un articol despre mâncare la finalul seriei de articole despre Roma şi, deşi nu prea îmi dădea ghes inima, am zis că după artă, cultură, aventură, cutreierat prin oraş şi coclauri, n-ar fi rău să aştern şi câteva păreri despre experienţele gastronomice ale vacanţei, că toate acestea, inclusiv dragostea, trec prin stomac, după cum ştim deja. ;)

    Când sunt în Italia, mereu vreau să mănânc pizza, paste şi gelato, fiindcă acolo gustul acestora nu se compară cu nimic, parcă pe cât de simple sunt pizza, lasagna sau pastele, niciunde nu sunt atât de gustoase ca acolo. Despre gelato ar fi de zis cam acelaşi lucru, deşi îngheţată bună am mai întâlnit şi pe alte plaiuri, inclusiv la noi.

    Vreau să împărtăşesc cu voi buna impresie pe care mi-au lăsat-o trei localuri din Roma şi unul de la poarta Ostiei Antice, pe care le recomand cu drag, dar şi o gelaterie/cofetărie/bar/cafenea situată pe Via del Corso, aproape de Columna lui Traian, care, la fel, mi-a creat o părere excelentă în privinţa îngheţatei de care nu mă mai săturam. Ei bine, acestea au fost:

    Tavola Calda Ristorante Il Gallo Nero

    Adresă: Via del Corso, 321,00186 Roma RM, Italia

    Tel. +39 351 153 8152

    Dacă drumul vostru prin Oraşul Etern trece şi pe Via del Corso, vestita arteră din inima sa, ar fi greu de ratat localul acesta Tavola Calda, Ristorante Il Gallo Nero. Pe cât de central se află, tot pe atât este de accesibil din punct de vedere al preţurilor.

    În prima zi, nimerindu-ne prin preajmă, am intrat mânaţi de foame să ne-o astâmpărăm. După o privire roată, ne-am zis că n-ar fi rău să ne oprim acolo: preparatele arătau apetisant, localul curăţel, mare, cu interior, terasă exterioară laterală, personal amabil.

    Fiind un local gen Tavola Calda, lucrurile se derulau cam aşa: din vitrinele înţesate cu mâncăruri specifice italiene, clientul comanda ce şi cât dorea, apoi acesta era invitat să ia loc la una dintre mese, iar bucatele îi erau aduse fără întârzieire, servirea dovedindu-se fără reproş.

    Eram doar în trecere, fără timp prea mult de zăbovit, aşa că am vrut pizza de două feluri: cu pui, cu spanac, soţul are o slăbiciune pentru lasagna bolognese, iar de băut am ales bere la draft. Desigur, după ceva atât de simplu, şi preţul a fost pe măsură: 26 €.

    Am reţinut experienţa plăcută, aşa că în cea de-a treia zi am revenit pentru prânz aflându-ne oarecum în apropiere. Am repetat comanda din prima zi, doar inversând preparatele, dar păstrând berea la draft, în plus soţul meu a ales şi nişte chiftele de vită în sos care-i făcuseră cu ochiul dintr-o farfurie de pe o masă vecină. În total, notele de plată au fost 39 €, iar serviciul la fel de bun. Am achitat de fiecare dată cu cardul, elegant.

    Dante’s Bar Caffè

    Adresă: Via del Corso, 259,00187 Roma RM, Italia

    Tel. : +390669303922

    Website: https://www.quandoo. it/en/place/dantes-bar-caffe-95556? aid=63

    Două vorbe merită şi acest local, deşi noi am cumpărat doar îngheţată de acolo, e drept, de câteva ori. Demenţială! Am observat, însă, că oferea şi ceva preparate gen tavola calda sau fast food, avea şi un bar cochet, dar şi o cofetărie cu o mulţime de prăjituri tentante.

    Ristorante Tre Pupazzi

    Adresă: Borgo Pio, 183,00193, Roma

    Tel. : 0668803220 sau 3472469543

    Website: http://ristorantetrepupazzi. it/en/

    E-mail: rist. trepupazzi@yahoo. it

    Ristorante Tre Pupazzi se află în arealul Castelul Sant’Angelo-Piazza San Pietro-Musei Vaticani, pe una dintre străduţele ce seara sunt doar pietonale, aşa încât toate localurile de pe acestea îşi etalează mesele frumos aranjate pe trotuar până în mijlocul carosabilului în aşteptarea muşteriilor.

    La Tre Pupazzi am cinat în cea de-a doua seară. N-a fost o cină obişnuită, ci una aniversară şi, fiindcă nu fusese posibil să mai ajungem pe plaiuri lusitane, Blue Air sucombând cu mai mult de o lună înainte, acolo unde soţul meu ar fi vrut să ajungem iarăşi de ziua lui, am fost bucuroasă să găsesc pe net acest local care serveşte preparate portugheze. Foarte curios, ca într-o ţară cu o bucătărie atât de reprezentativă ca cea italiană, să-şi facă loc şi cea lusitană, chiar şi numai în weekend, aşa cum am văzut. Însă, acest lucru a fost posibil deoarece soţia patronului, este de origine portugheză.

    Tre Pupazzi e un local îngrijit, are un pic de clasă, rezervările fiind de preferat. Până la urmă am avut noroc că am găsit o masă de două persoane la care să ne aşezăm afară.

    Discret, într-un colţ al clădirii, flutura un steag al Portugaliei. Am primit meniurile tipărite, pe care oricum le stuadiasem pe pagina lor web, le-am frunzărit un pic, pe urmă am comandat specialităţi portugheze: pasteis de bacalhau ca antreu (2 bucăţi/persoană) şi bacalhau de natas ca fel principal. Delicioase ambele! Ba mai mult, atunci când ospătarul ni le-a adus la masă, vecinii (americani), impresionaţi mai cu seamă de bacalhau de natas, ne tot întrebau ce este în vas, din ce este gătit, etc. Am fost bucuroşi să le dăm câteva detalii, cel puţin atât cât să-i facem curioşi să încerce pe viitor.

    De băut, eu am vrut un aperol spritz, iar soţul bere, nota de plată nici prea, prea, nici foarte, foarte însumând 44 €. Am plătit cu cardul.

    Inedit a fost că, în timp ce mâncam, am avut parte şi de o pereche de miri care s-au aşezat la o masă vecină, îmbrăcaţi în haine festive. Câţiva însoţitori din alai s-au aşezat la mese din apropiere, pe unde au găsit liber, chiar dacă aparţineau altor localuri. Eu cred că ne-au purtat noroc!

    Ristorante Porto Fish&Chips

    Adresă: Via Crescenzio, 56,00193, Roma RM, Italia

    Tel. : +39 06 4550 5797

    Website: https://ristorante-porto-romano. business. site/

    La fel ca şi precedentul restaurant, Porto Fish&Chpis se află tot în arealul Castelul Sant’Angelo-Piazza San Pietro-Musei Vaticani, în apropiere de cazarea noastră, pe o altă stradă paralelă. Acest local este specializat în preparate din peşte, însă nu se dă înapoi nici de la altele din bucătăria romană. Noi l-am căutat special pentru calamari şi alte vietăţi marine chiar în ultima seară.

    Am găsit o masă liberă pe terasa exterioară, vremea fiind foarte plăcută de stat afară, a venit de îndată un ospătar cu meniurile, deşi acestea se puteau recunoaşte de pe naproanele de pe masă. Eu eram decisă clar pe calamari e gamberi (calamari şi creveţi), soţul a preferat fish&chips, fix specialitatea localului, judecând după numele său. Gustoase amândouă, aşa cum ne aşteptam! De băut, am luat din nou aperol spritz pentru mine, iar pentru soţ bere roşie. Nota de plată a fost de 40 € pe care am achitat-o, la fel, cu cardul. Serviciul a fost bun, atmosfera plăcută, aşa că, per total, experienţa memorabilă.

    Allo Sbarco di Enea, Ostia Antica

    Adresă: Via dei Romagnoli, 675, - zona Ostia Antica -

    Tel. : 06 5650034 - 06 5650253

    Fax: 06 5650034

    Website: www.allosbarcodienea.com

    E-mail: allosbarcodienea@hotmail. it

    Acesta a fost localul în care ne-am lansat, lihniţi de foame, după ce am ieşit din situl Ostia Antica, fiind situat strategic la marginea parcului arheologic. De cum am ajuns, ne-am aşezat la o masă pe terasă, judecând că avem timp să ne potolim foamea, nefiind încurcaţi de vreun fel de mersul trenurilor către Roma, acestea circulând cu frecvenţă mare, la interval de 20-30 minute, unul după altul. Localul era unul dichisit, decorat cu statui şi amfore, în stilul sitului antic vecin.

    Aici am avut norocul să ne servească o ospătăriţă româncă ce şi-a dezlegat imediat limba... maternă, povestindu-ne câte în lună şi stele despre familia sa cu care era stabilită în Italia şi refuzul total de a mai reveni în ţară în afara vizitelor la părinţi.

    Am comandat paste cacio e pepe pentru mine, soţul mergând clasic pe lasagna bolognese. Cacio e pepe reprezintă unul dintre cele mai de bază feluri de mâncare italiană, de multe ori, cele mai simple preparate fiind şi cele mai bune, în opinia mea. Spaghete al dente sunt amestecate fierbinţi cu piper negru şi pecorino romano ras (brânză locală de oaie, puternică, maturată, similară parmezanului). Am făcut să alunece mai bine mâncarea, dar să ne şi răcorim în acelaşi timp, cu câte o bere, după care am achitat cu cardul cei 30 €, cât valora consumaţia.

    Pe urmă, cum “călătorului îi şade bine cu drumul” , ne-am grăbit să ajungem la gară pentru a nu rata proximul tren spre Roma.

    Concluzie

    Experienţele noastre culinare din această vacanţă romană au fost de mai multe feluri, de la modeste şi foarte modeste, până la ceva mai pretenţioase. De reţinut ar fi că posibilităţile de a lua masa în Roma sunt multiple, aş zice infinite, dar mă tem să nu exagerez, fiecare putându-şi alege unde să se oprească. Ideea a fost că am experimentat specialităţi italiene acolo, la mama lor cum se zice, dar ne-au apărut în peisaj şi preparate lusitane de care ne era tare dor, în felul acesta reuşind să împăcăm şi capra şi varza.


    [fb]
    ---
    Trimis de irinad in 06.09.23 06:54:46
    Validat / Publicat: 06.09.23 07:47:08
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3665 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 Decor la Allo Sbarco di Enea, Ostia Antica
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterPHONE
    [06.09.23 08:59:16]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    irinadPHONEAUTOR REVIEW
    [06.09.23 12:23:35]
    »

    @webmaster: Mulțumesc frumos!

    ANILUPHONE
    [06.09.23 13:08:28]
    »

    Nu avem noi o experiență vastă privind gastronomia italiană, dar după vacanța de anul trecut de la Roma am rămas cu câteva repere gastronomice... pastele carbonara cu trufe sunt pe primul loc... yamiii...

    Asta am observat și eu, preparate simple și gustoase... localuri micuțe și servire rapidă... și asta indiferent de zonă prin oraș.

    Dar, văd că nu ai zis nimic de "Coperta"... nu era trecută în meniu, plătită separat... sau cum mai este?!?

    Să vă fie de bine!

    k-lator
    [06.09.23 16:59:26]
    »

    @irinad: Cui nu-i place mâncarea italiană, nu este om ... părerea mea! Preparatele atât de simple, cu ingrediente proaspete și gustoase, de multe ori gătite undeva într-o bucătărie deschisă din care vezi cum pizzarul învârte aluatul și aruncă parcă la glumă niște chesii acolo, ca să o vâre în cuptor... apoi mirosul divin al copturii... și nu în ultimul rând câte un vin bun cu care să stropești toate bucatele alea...

    Mi-aduc aminte că odată, prin Toscana fiind (pe la Siena), ne-a plăcut atât de mult o brânză maturată pe care am cumpărat-o să o ronțăim la un pahar de vin roșu, că în următoarele zile am tot căutat-o. După aceea, când niște prieteni au mers în Toscana, le-am zis că vrem și noi să ne aducă ceva, dacă nu-i deranjează și au bagaj de cală și că suntem dispuși să le asigurăm și ambalaj de protecție. Erau foarte uimiți și au început să ghicească ce dorim, așa de prețios: parfum? Nu! ceva din ceramică? Nu! sticlărie? vreo mini-stauetă din Florența? ... Nu! - Pecorino rosso!... ăsta da comision.

    Dacă ar fi să aleg dintre toate bucătăriile pe care le-am încercat, fără să clipesc zic: sempre Italia.

    irinadAUTOR REVIEW
    [06.09.23 18:44:57]
    »

    @ANILU: Da, şi nouă ne plac mult câteva preparate de bază din bucătăria italiană şi le tot luăm când mergem în Italia în ideea că acolo ni se par mai gustoase.

    Dar, văd că nu ai zis nimic de "Coperta"... nu era trecută în meniu, plătită separat... sau cum mai este?!?

    Da, coperto era inclus în notele de plată (am omis eu din grabă să menţionez), se situa pe la 2-3 euro/pers., la localul care oferea şi specialităţi portugheze era chiar patru euro/pers., de aceea am găsit de cuviinţă să achit cu cardul, pentru a evita să lăsăm şi altă sumă în plus.

    Mulţumesc de vizită, ecou, vorbe frumoase!

    irinadAUTOR REVIEW
    [06.09.23 19:00:28]
    »

    @k-lator: Exact ce spuneam mai înainte, bucătăria italiană este minunată şi trebuie să recunoaştem că acolo preparatele sunt mai gustoase, deşi şi pe la noi sunt localuri unde este cu adevărat reuşită.

    Drăguţă povestea ta cu brânza pecorino rosso, însă chiar am auzit ceva asemănător între două cupluri de prieteni dintre ai noştri, vedeta fiind o brânză din zona Bari, noi fiind martorii cadorisitului de unii care se întorseseră din Puglia cu o bucată către cei care erau gazdele unui eveniment. Deci, se poartă şi la alte case!

    Dacă ar fi să aleg dintre toate bucătăriile pe care le-am încercat, fără să clipesc zic: sempre Italia.

    Îţi respect opinia, însă în ceea ce mă priveşte, eu am două opţiuni la egalitate pentru locul I: cea grecească şi cea turcească, următoarea fiind cea italiană.

    Mulţumesc frumos pentru vizită, ecou, vot şi comentariu!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, irinad, k-lator
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Roma?:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060467004776001 sec
    ecranul dvs: 1 x 1