GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Culori, arome, parfum dar și un pic de muzică
După doi ani de Protaras pot spune că „am vizitat” doar o parte dintre tavernele, terasele, acestui micuț și colorat orășel.
Cum noi nu rezervăm o cazare care include și micul dejun sau vreuna dintre mese, o să vă povestesc câte puțin despre unele locuri care mi-au captat atenția.
Bucatele cipriote sunt asemănătoare celor grecești, eu spun că sunt un pic mai gustoase, mai numeroase, fără prea multe mirodenii aruncate la întâmplare. Sau cel puțin așa le-am perceput eu.
Cazați la Georgia, am văzut din balconul camerei noastre o tavernă cipriotă, Avli Taverna. Am mâncat de două ori acolo, atmosfera era relaxantă, aveam vedere la ”promenadă”, muzica locală se auzea ușor în difuzoare. Nu foarte spațios, dispunea cam de 20 de mese, decorat simplu, colorat în alb-albastru, locul ne-a plăcut. Servirea era rapidă, prețurile decente, mâncarea gustoasă. Personalul era amabil, vorbitor de limbă engleză, așa cum e firesc în Cipru. Am primit din partea casei pâinică prăjită și unt.
Am plătit doar 39 euro pentru: o bere, două expresso, o cola, o porție de calamari pane, cotlete de berbecuț, o friptură de vită. Fiecare porție de mâncare a avut garnitură de cartofi prăjiți și câteva legume „vii”. După cum știți, fripurile din carne de vită sunt scumpe, m-am declarat mulțumită pentru că prețul a fost unul bun iar fripturica delicioasă conform spuselor copilului meu.
Il Basilico este un loc micuț, pe bulevardul principal, în fața hotelului Vangelis. Cu preparate nu foarte multe în ofertă, terasa este mereu plină grație ospătarilor bulgari care ademenesc turiștii. De ani de zile o mână de băieți vin aici, pentru șase luni, în Protaras. Mesele sunt cam înghesuite, și mari și mici, curățenia este la ea acasă, floricelele și lumânările de pe mese ne-a dat mereu o stare de bine. Prețurile sunt medii. O lasagna (foarte bună zicea soțul) și o pizza cu ton (delicioasă), două beri mici, au costat 25 euro.
În fiecare zi mă plimbam singurică pe faleza lungă și frumos amenajată. Am descoperit câteva terase dar m-am oprit la cea mai apropiată de locul unde făceam plajă, pentru a fi pe placul lui C.
Evalena este un hotel pe malul mării. Are restaurant și terasă pe faleză. Dispune de un spațiu generos, cu fotolii și măsuțe, cu scaune și mese, cu un design plăcut, modern.
Meniul este stufos, prețuri acceptabile având în vedere poziția, se plătește și aerul marin dar și priveliștea. Cimentul amprentat de pe pardoseală împiedică alunecarea, wi-fi funcționează bine cu parola lor, cel al primăriei nu ”bate” până acolo. Servirea rapidă, personal puțin dar amabil, timpul de așteptare scurt m-a făcut să revin și să mă bucur de bucate dar și de priveliște. O cafeluță bună, o ciorbiță îngroșată cu făină, cartoful copt umplut cu ton din conservă, toate au avut un gust ok, au costat 28 euro. Există și loc de joacă pentru copilași, toaletele sunt în hotel, la recepție, sunt curate.
Cea mai apropiată tavernă de nisipul fierbinte, unde priveliștea îți crează un confort psihic deosebit este Nissiotis, o terasă așezată pe o platformă imensă, la malul mării. Dispune de un spațiu uriaș, cu mese și scaune așezate la adăpost de soarele arzător, sub acoperișul terasei, dar și pe gazonul răcoros de lângă tavernă. Mesele și scaunele din interior sunt din lemn iar cele din exterior sunt din plastic. Acestea din urmă sunt cele mai căutate, priveliștea albastră este o încântare pentru ochi. Meniul este bogat în oferte, servirea este promptă, personalul este zâmbitor și amabil. Timpul de așteptare este mic, mâncarea este gustoasă dar cam piperată la preț.
În fiecare seară ne plimbam pe bulevard, ne clăteam ochii. Eram cazați în buricul târgului, așa cum îmi place mie. Printre zecile de taverne am văzut un pub care era aglomerat tot timpul și ne-am oprit și noi într-o seară să-i simțim pulsul. Cheers Pub se află pe aleea de promenadă, este aerisit, cu o terasă frumoasă și mare, cu multe mese și scaune dar și cu băncuțe din lemn. Ospătarii sunt tineri și s-au mișcat foarte repede, timpul de așteptare a fost extrem de scurt iar prețurile au fost cele mai mici întâlnite de noi în Protaras. Nu cu mult, dar contează fiecare euro în plus rămas în buzunar. Preparatele au fost gustoase iar băuturile delicioase. Muzica era plăcută auzului. În toate cârciumile am văzut televizoare pe pereți, dacă nu erau meciuri, acestea aveau fixate imaginile pe posturi de muzică. Un hamburger mare, o porție de cartofi prăjiți, un cartof copt, o bere rece sau o vodcă cu suc de roșii, fiecare dintre acestea sau toate la un loc au făcut ca seara noastră să fie una plăcută. Am înțeles de la copil că patronul e unul dintre barosanii Ciprului, de aici am tras concluzia că puteau fi toate un pic mai ieftine, banii oricum săreau din alte părți.
Atrasă de muzica rock live, am pășit „după ureche”, m-am lăsat condusă de sunete și am descoperit un loc frumos: La Pas. Un pub micuț, la ieșirea din stațiune, în capătul bulevardului, cu o terasă frumoasă decorată cu băncuțe și fotolii confortabile, un locșor cu muzică live folk sau rock. Aveam nevoie de ceva viu care „să meargă” cu un pahar cu vin, aveam nevoie de o baladă, de acel „ceva” care să-mi mângâie timpanul. Ospătarii au fost foarte amabili, s-au mișcat rapid, erau atenți tot timpul la nevoile clienților. L-am avut pe acel „ceva”, am fost foarte încântată, mi-am invitat și soțul la dans. WI-FI funcționa perfect. Decorul era perfect pentru a crea o atmosferă de vacanță. Porțiile de mâncare au fost mari și gustoase, vinul a fost ca un balsam. Prețurile normale, am plătit 30 de euro pentru răsfățul nostru. Toaletele erau curate, câteva poze haioase înveseleau locul. Cu greu găseai o masă liberă după ce începea artistul să presteze la microfon. Indiferent de țară, de localitate, în vacanțe îmi place să aud seara muzică „vie”, cântată bine sau mai puțin bine de oamenii-artiști. Parcă întregește aerul magic al călătoriei noastre.
Pe Astoria am zărit-o pe aleea care cobora către plajă, dinspre hotelul Georgia. Foarte curată, frumos amenajată, decorul plăcut și cald dar și papagalul haios al gazdelor au fost pe placul nostru. O afacere de familie, personalul era plăcut „la vorbă și la port”. Timpul de așteptare a fost scurt, zâmbetele ospătarilor au îndulcit așteptarea. O musaka și o porție de „Afelia”, asezonate cu o bere Keo au mers ca unse la ora prânzului. Ce e „Afelia”? E cel mai bun fel de mâcare pe care l-am savurat în Cipru, e „pomana porcului” fără oregano sau alte prostii aruncate în bucate. E gustul de carne prăjită, un gust pe placul meu. Porțiile au fost mari, au avut și garnitură. În schimb, salatele au fost stricate cu oregano și astfel nu am simțit legumele așa cum mi-ar fi plăcut. Prețurile obișnuite, nu „săreau calul” pentru că nu aveau poziție centrală sau aromă marină. Astoria a fost singurul loc din Protaras în care am primit desert din partea casei. Două feliuțe de pepene roșu au făcut cât toți pepenii din Cipru, gestul a fost apreciat de mine la adevărata lui valoare. Toaletele le-am găsit la subsol, erau foarte curate.
Cofetăria Ameli ne-a făcut să ne oprim la terasa ei într-o seară. O terasă micuță, foarte, foarte frumoasă, cu mese și scaune albe, confortabile, câteva plante cu flori albe se agățau de stâlpii terasei. Fetele care ne-au servit erau tinerele, drăguțe. Prăjiturile au fost delicioase, se topeau în gură. 3,80 euro o prăjitură alături de o guriță de suc de portocale au reprezentat „o cină”. Aveau și înghețată cu diverse arome și culori. Dimineața se poate savura un frappe cremos. Vreau să vă spun că nici în Grecia și nici în Cipru nu am găsit prăjituri multe ca la noi în România. Sunt bune, nu zic nu, dar dacă ar ști ei câte sortimente de prăjituri există la noi s-ar oftica maxim. Ce vreți acum, eu tot la noi cred că-i mai bună mâncarea, băutura și prăjiturile!
Pe Waflaki „l-am găsit” într-un decor alb ca spuma mării, ne-am răsfățat cu bucățele mici de waffe asezonate cu ciocolată caldă și sărutate de înghețata rece cu aromă de vanilie. Măselele țipau un pic la noi, dar limba și gâtul se minunau de amestecul fiebinte, rece, dulce și foarte dulce. Un amalgam de arome. Aici am întâlnit ceva foarte interesant: după ce am completat un formular cu și despre ceea ce vreau să înfulec, am plătit la casă apoi am fost invitați să luăm loc la una dintre mese. Vânzătoarea a adăugat o cocă lichidă în aparatul de făcut „gogoși”, a apăsat pe butoane, a folosit un pic de magie tehnică și în câteva minuțele „chestiile” au ieșit din aparat. Le-a așezat artistic într-un carton alb, le-a stropit cu ciocolată și a așezat cu grijă înghețata. Arătau bine, au avut un gust deosebit. De bun, normal.
Încă de anul trecut am zărit un fel de rulotă amplasată pe la mijolocul bulevardului, o „casă a înghețatei”. Anul acesta am oprit și am cerut două minunății. Tinerii din interior erau români, angajați acolo. Foarte simpatici, ei ne-au povestit despre produsul miraculos. Cică s-ar prepara acolo, în spatele „cortinei”, din fructe proaspete, totul e „eco”, aromele și culorile sunt naturale. Iaurtul înghețat a fost cel mai bun din tot ceea ce am mâncat eu în Cipru. Și eu ador înghețata, știu ce vorbesc. Mierea în combinație cu nuca, amestecate în iaurtul pufos a fost un poem, o melodie pentru simțurile mele, la numai 1,50 euro. Cu sau fără conservanți, puteți încerca acel produs care mi-a făcut pielea de găină. Și la propriu și la figurat.
Am fost în multe alte locuri, zilnic încercam altceva. În zece zile anul acesta și nouă anul trecut am mâncat pe la diverse taverne, am savurat calefele lor nașpa, multe înghețate bune sau excelente, prăjituri cu sau fără cremă, am băut prin pub-uri, ne-am răsfățat, așa-i în vacanță.
Am ales să vă scriu doar despre câteva dintre acele locuri, doar despre cele care a meritat atenția noastră, negăsind nimic scris pe sait în acest sens. Au rămas multe alte locuri în care nu am intrat, paleta fiind foarte bogată. Poate va mai exista o dată viitoare, eu îmi doresc, iubesc Cipru.
Rog atașarea melodiei youtube
Trimis de krisstinna in 02.01.17 08:01:13
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@krisstinna: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
===
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Protaras?, PROTARAS-PARALIMNI" (nou-creată pe sait)
@krisstinna: Nici vorbă de aşa ceva.
Recomandările despre restaurante, taverne sunt aproape la fel de importante ca şi cele despre cazări.
În 2017 intenţionez să le acord o atenţie sporită, din punct de vedere tehnic cel puţin - să creăm rubrici proprii pentru restaurantele care au adunat mai multe recomandări, liste cu locurile cele mai recomandate etc (aşa cum găsiţi şi pe TA)
@krisstinna:
Frumos primul tau articol pe 2017. Filozofica, chiar daca nu ai intentionat asta, P01! Pentru mine si P02 pentru albastrul zis grecesc - a fost o perioada cand am urat culoarea asta pentru ca de cand ma stiu m-au imbracat numai in albastru. Acum de ceva ani buni, o iubesc iarasi.
La mancare nu m-am prea oprit sa privesc poze, le las pentru post! Cat despre inghetata cu miere, sunt de acord cu tine, adaug doar ca mierea lor este inca deosebit de curata si naturala, verificat.
Un an bun sa ai si ma bucur ca Admin nu ti-a indeplinit dorinta cu PMA, sic!
@krisstinna, prietena-mi esti tu?! Acum, cand plec la un ultra-all de exceptie pt un sejur de 5 nopti... vii tu cu asemenea articol, dar mai ales cu asemenea pozeeeee...
Am sa ma "satur" doar privindu-le!
Trebuie insa sa recunosc, ca acest gen de articol si anume despre restaurante, terase, pub-uri, taverne sau cum s-or mai numi ele, sunt extraordinar de binevenite pt oricine!
punct ochit, punct lovit, in cazul in care alegi sa-ti petreci vacanta in zona!
@maria55:
Stii ca nu pot fi in drumurile tale saptamana asta - vorbiram de mult, acum un an - asa ca-ti doresc tot binele la "escapada"asta!!
Felicitari. Am votat acest review pentru ca in ultima perioada ti-am citit toate articolele, le-am votat cu placere si fara falsa modestie esti unul din userii mei preferati. Daca webmaster a hotarat ca sant foarte importante si reviewurile despre taverne si restaurante nu pot face altfel decat sa ma conformez. Daca am avut si eu o parere personala despre acest subiect nu am facut altceva decat sa starnesc mania unor GREI ai siteului desi scopul meu nu a fost asta. Astept cu nerabdare viitoarele tale articole si iti doresc un an plin de realizari, cu vacante si calatorii cat mai frumoase. Cu multa stima si deosebit respect-Micutzu.
@krisstinna: Of cu ce ai putut sa incepi anul. Pentru mine ar fi o adevarata tortura sa ma uit la pozele astea, insa totusi am facut-o, si nu mi-a parut rau. Frumos totul si o buna recomandare asa incat am sa o tin minte daca ajung acolo.
Felicitari, votat cu mare drag.
@elviramvio: te iert de data asta????dar sa nu se mai repete!! Oricum este o absenta motivata atat la tine cat si la @krisstinna, care lipseste pt prima oara!!! Permanenta insa este asigurata ???? de @Mishu! . Va pup dragele mele, sa ne revedem cu bine... la urmatoarea intalnireAfa, yuhuuuuuu!
@krisstinna: Tu esti ca mama, daca simte vreo urma de condiment in mancare, nu mai mananca nimic! Fac exceptie piperul, dar in doze infime si frunzele gen patrunjel, leustean. Eu sunt o mare iubitoare de mirodenii, desi recunosc ca e o intreaga stiinta in a le folosi corect. Sa inteleg ca nici cafeaua cipriota/greceasca/turceasca nu-ti e pe plac?! Nici lui Tati, eu sunt moarta dupa ea, mai ales "la mama ei acasa"!
Cat despre Cipru... Ei da, aici suntem exact pe aceeasi lungime de unda! Iubesc Ciprul, iubesc Ciprul si iar iubesc Ciprul! Am fost de 2 ori (am repetat o mica escapada in urma cu vreo luna, n-am apucat inca sa scriu despre ea) si vreau sa mai mergem, ne-au ramas multe de vazut! (Ceea ce iti doresc si tie!) Uite, de ex, la Protaras n-am ajuns inca...
@all: ok, apropo de subiect, mai trebuie menţionat ceva. Şi anumă că simultan cu importanţa crescută pe care intenţionez să o dau recomandărilor de restaurante, taverne, am în vedere şi măsuri ferme care să prevină eventuale "abuzuri":
- vezi limita de maxim 2 astfel de revs / săptămână, anunţată pe blog (din oraşul de domiciliu şi împrejurimi sau din acelaşi sejur)
- în plus, unele recomandări este posibil să fie adnotate drept "de interes turistic restrâns" (vor fi publicate FĂRĂ PMA) - de exemplu, dacă mă apuc să scriu despre "bodega din colţul blocului meu, freventată exclusiv de "drojdieri".
@Admin:
Vai tu, "drojdierii" sunt baza comertului cu amanuntul!!!
@elviramvio: Te pup Elvira, mulțam de vizită și apreciere. M-am conformat, dacă admin zice că e important, așa e. Îmi pare rău pentru că nu mi se pare că transmit ceva mai profund cu aceste rw despre restaurante. Ai văzut că eu nici cazările nu le las fără ”floricele”. Eu vreau să și simt când citesc ceva, vreau să trăiesc un articol. Nu îmi place să fiu doar tehnică, știi doar. Doar nu sunt la citit de ziare pe sait, nu citesc wiki, nu scriu wiki
@maria55: Off, lasă că mai ai un picuț și pleci prin țări străine, o să fii tare încântată. Auzi, mi s-au lungit urechile așteptând ceva despre gara noastră cu poke. Dar te iert pentru că te iubesc
@krisstinna: surprizaaaā! N-a fost sa fie... iarta-ma, desi stiu ca nu trebuie sa te rog, tu esti o iertatoare din fire! Imi lipsesc pozele... astept incă!
@micutzu: Vreau să știi că eu, ca și tine, nu prea agream aceste articole. Asta nu însemna că nu eram de acord sau nu le citeam. Nu mi se păreau utile, credeam că mă voi descurca oriunde voi merge. M-am descurcat, doar m-ai citit! Însă, anul acesta am vrut ceva deosebit în Zakynthos și m-am ofticat pentru că NU am găsit nimic spectaculos pe AFA. Astfel încât am găsit în alte „locuri” scrieri despre Serakina și despre apusul spectaculos.
ȘI, nu mai departe de luna decembrie 2016 am căutat de am înnebunit ceva scris despre un restaurant în Sibiu, de fapt despre mai multe și nu am fost mulțumită de ceea ce am citit. Sper să pot scrie despre cele două cârciumi deosebite pe care le-am vizitat în Sibiu. Voi scrie câte un rw separat, dacă mă va ajuta inspirația. Am constatat că dacă găseam ceva interesant despre ele, cu siguranță pe unul l-aș fi evitat.
Iar anul acesta, în Eforii am avut multe șocuri cu privire la multe restaurante de acolo. Am scris doar despre două, de bine, în rest m-am abținut.
Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri. Poți avea și trebuie să ai verticalitate în opinii cât timp nu „lovești” în niciun coleg. Poți veni cu argumente la părerile tale, poți combate idei dar nu oameni. Eu m-am abținut mereu, m-am retras din „lupte” sau dialoguri. E mai sănătos așa, nu mă încarc negativ.
Aștept să scrii și tu despre restaurante, sigur vor fi foarte utile cuiva, cândva. Tu nu vezi că toată lumea serbează orice numai la cârciumi? Până și pomenile tot acolo se fac. Și prichindeii iși serbează ziua de naștere la restaurante. S-au dus vremurile în care dansam în sufragerie și/sau ne întâneam cu prietenii pentru un pahar de vorbă în casele noastre.
M-ai răsfățat la început de an, mi-ai scris tare dulce, mulțumesc frumos!
@mishu: Trebuie să ajungi în Cipru. Are Cami un pont, totul te va costa foarte puțin dacă vei ține seama de sfaturile ei. Pofticioasă ce ești!
Mulțumesc draga mea, ești inconfundabilă, ți-am mai spus asta. Nu te schimba, fii doar TU!
@crismis: Exact! Gătesc de 28 de ani, pun și un pic din sufletul meu acolo. Am învățat de la bunica și de la mama.
Nici cafeaua . Peste tot merg cu fierbătorul, cafeaua, mierea, prelungitorul. Pot merge și la cinci stele în Turcia, că tot cafeaua mea o beau după ce mă conving că a lor e apă de ploaie. Și, eu ador Turcia! Să-ți spun că în Grecia dacă nu merg cu avionul îmi iau expressorul cu mine? Pot sta flămândă, nu mă interesează mâncarea, dar dacă nu îmi dai o cafea bună, mă termini.
Aștept să scrii despre Cipru, ai văzut că-l iubesc, totul mi se pare foarte interesant acolo.
Mulțumesc frumos pentru tot, chiar pentru TOT, ești un OM deosebit
@krisstinna: Cu o cafea in fata si cu ochii inca carpiti de somn dupa atata leneveala de Sarbatori, citesc articolul tau si abia astept sa vina luna mai 2017 si sa ajung in Protaras. Multumita sfaturilor tale mi-am facut rezervarea de cazare iar articolul tau de acum despre unde sa mancam a venit la fix . Stii ce voi gusta in primul rand cand ajung? Afelia... arata traznet, parca ii simt si mirosul in poza, urmat de desertul cu inghetata, Vaflaki daca am retinut bine... sunt o pofticioasa, recunosc, mea culpa! Felicitari pentru articol, ne-ai adus o bucatica de Cipru cu aromele si culorile sale nemaipomenite. La Multi Ani si multe calatorii in 2017 va doresc
@ioana74: Mă bucur de vizita ta, îți mulțumesc frumos.
Sper din suflet să fi făcut o alegere bună. Ar fi mare păcat să pleci dezamăgită. Dar, reține: indiferent de cazare, scopul tău e unul minunat. Nu lăsa nimic să umbrească farmecul surprizei pe care o vei oferi. Mergi pe faleză, e frumoasă, vei găsi taverne superbe în buza mării. Eu mergeam singură la plimbare, soțul meu e mai comod.
Mare diferență de prețuri nu o să gasești iar pentru cele câteva zile merită să treci pragul mai multor terase. Încearcă seara un pub cu muzică live, e minunată atmosfera.
Vacanță frumoasă vă doresc și un An Nou Fericit!
@krisstinna: cred că in insulele Cipru și Creta este cea mai bună si diversa mâncare mediteranneo., ????
@Tupanar: Hey!
M-ai făcut să recitesc acest review
Mulțumesc frumos!
În Creta nu am ajuns, ajung anul acesta, sper să am de unde alege, am citit că au multe bucate delicioase, specifice Cretei. Îmi doresc să nu existe prostioare de mirodenii pentru a mă bucura de aromele preparatelor.
Tu ai fost și-acolo, și-acolo? De ce nu ne povestești?
Mulțam de vizită!
@krisstinna: DOAR 2013 Hotel Complex Sat de Vacanta Creta Maris
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)