GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Decor autentic, mâncare excelentă, prețuri pe măsură - La Grotta nei Sassi Ristorante, Matera
Am ajuns în Matera la ora prânzului și, deși încercăm să evităm să mâncăm în locurile astea super-turistice, n-am avut încotro, ne era foame și nu ne-ar fi priit defel vizitarea orașului cu burțile goale! Așa că ne-am asumat riscul și-am intrat în (aproape) prima cârciumă ce ne-a ieșit în cale. ????
Din piața aceea mare unde se găsește Info Matera (centrul de informații turistice) și panorama spectaculoasă către orașul vechi, am apucat-o pe Via San Biagio și după vreo 50 m am cotit-o la dreapta, printr-un gang scund decorat cu o reprezentare veche a Fecioarei, deasupra căruia stătea scris Via Rosario. Am urmat cărarea pietruită, ea ne-a scos pe un fel de esplanadă însorită ocupată în mare parte de terasa unei mâncătorii. Evident, nu stătea nimeni pe la mese, anotimpul nu prea era prielnic servirii mesei în aer liber, dar vara cred că e o nebunie să petreci o oră-două în acest decor, cu toate clădirile alea vechi ce te înconjoară, așezate una peste alta!
Ne-am oprit și noi pentru câteva poze și în timpul ăsta am văzut o pereche ieșind din restaurant; până atunci nici nu-i dibuisem intrarea, care nu atrage atenția prin nimic special. Ne-am apropiat și-am constatat că pe cârciumă o cheamă La Grotta nei Sassi, nume promițător, înseamnă că-i vorba de una din vechile case-peșteri; cum ar veni, aveam să mâncăm într-un mic muzeu! ???? Lângă intrare, pe zid, era afișat meniul, doar în italiană, l-am parcurs pe diagonală, atenți cu un ochi și la prețuri; hai, că ducem... Și-am intrat.
Ne-a întâmpinat imediat un ospătar, ne-a îndrumat spre una din mesele rămase libere (cam jumătate erau ocupate). Incinta este formată din mai multe încăperi, nu foarte spațioase, parțial săpate în roca moale (am aflat ulterior că se numește calcarenit), parțial completate cu zidărie; rezultă o sumedenie de linii și suprafețe curbe, mai mult sau mai puțin finisate. În mare, totul era acoperit cu var alb, dar erau și zone unde părea că varul se luase sau poate fuseseră lăsate așa în mod deliberat, spre a spori efectul de vechi și autentic. Ici-colo se aflau rasteluri simple, din lemn lăcuit, pline cu sticle de vin.
Mesele aveau toate fețe albe, imaculate și apretate, iar cele neocupate erau pregătite să-și primească oaspeții: tacâmuri, șervete impăturite, câte un pahar de apă și unul de vin. Scaunele rupeau un pic peisajul sobru și monoton – tot albe, dar cu spătarele dantelate într-un model deosebit.
Ne-au fost scanate certificatele verzi, apoi imediat ni s-au adus meniuri. Tot în limba italiană exclusiv. Am întrebat dacă n-au și în engleză, ospătarul s-a scuzat că n-au, dar că-i dispus să ne explice pe unde nu ne descurcăm. I-am replicat că nu-i bai, ne descurcăm, suntem români????. Acuma, de câte ori ne-am tot flendurat noi prin Italia, un pic-un pic de italiană tot s-a lipit de noi! Lăsând gluma la o parte, cu siguranță contează cel mai mult faptul că-i o limbă foarte asemănătoare cu a noastră și deci foarte intuitivă. Și unde mai pui că s-a inventat și Google Translate... Așa că ne-am decurcat fără probleme.
Pentru început, am comandat băuturile, 2 sticle de apă (2,5 euro bucata), iar eu și Paul am poftit și la câte un pahar de vin roșu (5 euro). Pe urmă, mâncarea. Eu am optat pentru ravioli umpluți cu un amestec de ricotta și vinete (14 euro), Tati pentru file de purcel cu sos de caciocavallo (o varietate de brânză maturată) (18 euro) plus salată verde (5 euro), Milena a vrut tot paste, dar spaghetti cu pesto, fistic, brânză și ton tartar (16 euro), iar Paul – fâșii de vițel aromatizate cu rozmarin (18 euro) și o garnitură de cartofi la cuptor (5 euro).
Ne-am hidratat, am gustat și vinul, am mai admirat și pozat în jur, am discutat între noi... În maxim jumătate de oră am primit, rând pe rând, mâncarea aleasă. Totul arăta foarte bine și mirosea asemenea. Singura problemă părea să fie porția de ravioli – cam mică; toată lumea m-a compătimit în acest sens, dar mie nu mi-a păsat, știu că nu-mi trebuie mult să mă satur. Ba, mi-a venit o idee salvatoare: „Nu-i nimic, abia am motiv să iau și desert la final!” ???? Altfel, pastele mele au fost delicioase, umplutura deosebită, sosul de brânză bine venit (părea asemănător cu cel în care se bălăcea fripturica lui Tati), iar cele câteva bastonașe de zuchini (aromatizate; nu mi-am dat seama cu ce anume) completau în mod fericit gustul și textura preparatului. Și chiar a fost sățios!
Nici pe celilalți nu i-am auzit plângându-se; ba, din contră! Dealtfel, am gustat de la fiecare și mi-am dat seama că n-ar fi avut niciun motiv. Totul a fost de mare clasă!
M-am ținut de cuvânt și am cerut și desert la sfârșit: prăji cu ricotta și pere, a venit servită într-un borcănaș, așternută în straturi, gen tiramisu. Un dulce ușor și gustos, care a picat foarte bine (și din care am dat tuturor să guste, desigur! ????; oricum îl primisem însoțit de 4 lingurițe, ospătarul probabil ne văzuse cum tot încercăm unul de la altul).
Nota de plată a totalizat 108 euro (din care 3x4=12 coperti) , am achitat-o cu cardul. N-a fost ieftin, dar v-am spus că ne-am asumat de la început. Oricum eram setați să nu ne ofticăm deloc, am avut parte de puține mese la restaurant în această vacanță, merita să ne răsfățăm, aveam să compensăm din plin cu celelalte, servite „din traistă” .
În final... Aș mai trece pragul acestui restaurant?! Cu siguranță! Dar probabil că aș comanda ceva... o idee mai consistent! ???? O, și ar fi bine să fie cald afară, să stau pe terasă, cu ochii pe superba priveliște!
Trimis de crismis in 20.02.22 16:21:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Matera?, MATERA" (nou-creată pe sait)
????♂️????♂️????♂️
Pfoa! Sunt subțirel, mănânc în general puțin dar dacă nu alegeam vițel plecam nervos de acolo. Par mici tare porțiile alea.
Nu zic că nu există persoane cărora le e îndeajuns. Dar după hoinăreală parcă și apetitul e mai mare.
Să vă fie de bine! Vacanțe frumoase!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@piti: În afară de porția de ravioli, celelalte au fost dimensionate ok, crede-mă! Ce-i drept, am ales din categoria "primi piatti", adică nu chiar fel principal. Dar pentru mine (plus aproximativ jumătate din desert) a fost numai bine. Estimez că o masă mai copioasă mi-ar fi îngreunat picioarele!
Mulțam de vizită! Vacanțe cu spor și vouă!
OK, deci daca a fost primi piatti atunci era clar ca trebuie sa mai incapa ceva , iar portia de vitel chiar arata suficienta, insa asa ai avut si u motiv sa comanzi si un desert, de care binenteles ca a beneficiat si celalti .
In ceea ce priveste portiile insa, ieri ma uitam pe niste poze facute tot in Italia, cand am vazt si eu Cinque Terre, si la una dintre mesele luate in Vernazza, pizza a fost ok ca dimensiuni, dar portia de ravioli si mie mi s-a parut mica.
Locul arata minunat, ma bucur ca ati nimerit un loc asa frumos, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Da, italienii mănâncă felul 1 și felul 2, cam ca noi... Pastele de obicei sunt la felul 1. Dar mi s-a întâmplat altădată să aleg ceva de la primi piatti și să fie absolut suficient. Țin minte că am avut o îndoială în sinea mea în primă fază, dar mi-am revenit rapid când mi-am dat seama că dacă nu mă satur, abia am motiv să iau desert!
@crismis: Ne-am întors de curând din Puglia şi, ca şi voi, am fost la Matera, plecând din Bari, însă cu trenul. La fel, pe la amiază ne-a pălit foamea, exact când eram în Sasso Barisano. Desigur că şi noi ne-am oprit la un moment dat să mâncăm, mai cu seamă că vedeam turiştii afară la mese, fiind o zi însorită şi caldă. Dacă stau să mă gândesc, foarte aproape de localul vostru, pe undeva pe lângă muzeaşul cu casa tradiţională în grotă şi expoziţia/atelierul de miniaturi, pe Via Fiorentini, la un restaurant drăguţ, sper să povestesc cândva.
O experienţă asemănătoare am avut şi noi cu dimensiunea porţiilor, dar şi cu preţul, dar, nah, ne-am potolit foamea şi am purces din nou la colindat, trecând în Sasso Caveoso. Ştiam că în mijlocul oraşului vechi Matera nu e chiar foarte oportun să iei masa, dar trebuie să recunoaştem că decorul face toţi banii.
Seară frumoasă!
@irinad: Wow! Abia aștept să povestești! Da, îmi amintesc că erau 2-3 restaurante drăguțe lângă Casa Grotta și muzeul-magazin cu miniaturi, dar erau toate închise când am fost noi (deh, Ajunul Crăciunului; bine că l-am găsit deschis pe ăsta, mai sus). Și da, ai dreptate, decorul merită toți banii!
In Matera am cumpărat de cum am coborât din tren celebra lor pâine cu măsline, dar mie nu mi s-a părut extraordinară, am mâncat eu altele și mai bune. La o terasă ne-am oprit doar pentru o Cola, după epuizantul urcat- coborât, dar nu mai știu ce nume avea, și la o cofetărie pentru inghețată (excelentă!), dar mai ales pentru a admira priveliștea, fiind la înălțime, cu vedere spre Sassi di Matera.
Foarte bine descrii tu „mâncătoriile” , realizezi un adevărat ghid culinar.
@Rodel: Citisem despre pâinea din Matera, se pare că brandul aparține de fapt Altamurei. În Altamura erau cozi la toate pasticeriile, lumea aștepta frumos pe trotuar, dinăuntru am văzut ieșind oameni cu pachete, în multe dintre ele se ghicea celebra pâine. Deh, era vremea aprovizionării pentru masa de Crăciun! Deși am fi vrut s-o gustăm și noi, am renunțat, n-aveam timp de pierdut pe la cozi. Nici în Matera nu ni s-a arătat, iar după ce am mâncat la restaurant, nici nu ne-a mai interesat!
În schimb, în ziua următoare, în Locorotondo am dat de o pasticeria de unde ne-am cumpărat tot felul de chestii, inclusiv pâine artizanală (foarte bună; dar nah, pâine! și acasă tot pâine artizanală mănânc, de la o mică brutărie din cartier și nu știu care e mai bună, înclin să cred că asta, de la Galați! ????).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)