GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În încheierea miniseriei dedicate scurtei vacanțe în Marrakech, voi spune câteva cuvinte și despre cele trei mese de prânz luate în oraș, despre celelalte mese nu este cazul, micul-dejun și cina fiindu-ne incluse în cazare.
De bucătăria marocană auzisem de mult timp că este una foarte apreciată și foarte diversă, ne convinseserăm pe propriile papile gustative de deliciosul tajine de pui pe care l-am avut la cea dintâi cină, așa că pentru primul prânz pe tărâm marocan, luat în ziua următoare, cea de după sosire, am vrut să avem o altă experiență cel puțin la fel de plăcută. Auziserăm de tajine, cușcuș, supă harira sau plăcinta pastilla, preparate pe care am fi vrut să le încercăm și noi.
Mă documentasem un pic asupra mâncătoriilor din jurul Pieței Jemaâ El Fna, acolo unde am fi vrut să prânzim, în „mijlocul acțiunii” , deh, să privim panoramic asupra pieței, sens în care dădusem peste mai multe recomandări pentru Restaurant Argana, situat pe una dintre laturile pieței.
Argana ocupă o clădire destul de mare, cu etaj, dar și cu o frumoasă terasă în față, și se prezintă ca restaurant-café-glacier, adică un local complex ce constă în restaurant, cafenea și gelaterie și este unul de clasă cât de cât, în care seara nu prea găsești loc, decât dacă faci rezervare prealabilă, mai ales pentru mesele situate la etaj, lângă ferestre de unde priveliștea spre piață este uimitoare.
Dar, Argana, care a luat ființă în 1970, are în spate o poveste cel puțin tulburătoare, în sensul că în urmă cu 14 ani, mai precis în 2011, a fost victima unui atac terorist cu bombă, soldat cu moartea a 17 persoane în majoritate turiști străini, rănirea altor 25 și distrugerea în mare parte a clădirii. A fost unul dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste din Maroc, responsabilul direct (Adil El-Atmani) fiind condamnat la moarte, iar Argana renăscând sub o formă nouă, mai solidă și mai arătoasă.
Date de identificare
Adresă: Place Jamaa El Fna, 1-2 Souk jdid, Marrakech, 4000
Website: https://www.restaurantargana.com/menu. html
Tel. : (+212) 06 28 26 54 79cAILE-MAIL: ontact@restaurantargana.com
Program: 08:00 h - 23:00 h, zilnic
E-mail: arganamedina@gmail.com
Rezervări la : contact@restaurantargana.com
Fiindcă era vorba de masa de prânz, nu a fost necesară rezervarea, ba chiar am găsit locuri la etaj, așa cum ne-am dorit, la o masă cu vedere la piață. Desigur, priveliștea nu putea să se compare cu cea pe care am fi avut-o seara, dar ne-am putut face o imagine cât de cât.
Imediat de cum ne-am declarat dorința de a lua masa la etaj, ne-a condus unul dintre tinerii ospătari la una de două persoane cu vedere spre piață. De grabă ne-a adus și meniuri tipărite pe care ne-a lăsat să le studiem, timp în care ne-a adus chifle și un bol mic cu măsline și ierburi aromatice, care s-au dovedit din partea casei. Apoi, a venit cu sticla de apă pe care, foarte însetați, o comandaserăm din start.
Ne-am orientat la bucate din miel, eu am vrut cușcuș, iar soțul tajine, pe care ospătarul ne-a spus că le vom primi nu prea repede, fiind mâncăruri la cuptor, va dura ceva prepararea lor. Am cerut parola de wi-fi, și am început să navigăm pe internet, așa că ne-a prins bine răgazul anunțat.
În mod normal, cușcușul fiind un amestec de granule de griș n-ar avea nevoie de prea mult timp de gătire, dar probabil, în combinație cu carnea de miel, necesită un pic mai mult, problema punându-se diferit la tajine, un fel de tocăniță gătită în vase de lut care au același nume, din legume și diferite tipuri de carne. Bine, și cușcușul se servește tot în vase asemănătoare, mai ales când este alăturat unui tip de carne și diverse legume.
Ambele preparate au fost foarte gustoase și le-am savurat până la ultima înghițitură. Tajine-ul soțului mi s-a părut excelent, cu fructe uscate precum prune sau nuci care s-au potrivit perfect, deși n-aș fi zis.
Am vrut să încununez prânzul cu ceva dulce și am comandat o înghețată de caramel sărat pe care am shareuit-o. Delicioasă și aceasta!
Nota de plată a fost de 327 MAD (~32 €), din care cușcușul a fost 130 MAD, tajine-ul 120 MAD, înghețata 52 MAD, apa 25 MAD, rezonabil, fără îndoială! Am intenționat să plătim cu cardul, am fost refuzați pe motiv că momntan nu le funcționează comunicația, așa că am achitat cu cash, modalitate atât de populară în Marrakech, lăsând în plus o sumă pentru un serviciu bun.
A doua zi, după ce ne întorceam de la Palatul Bahia, aveam în intenție să revenim tot în zona Pieței Jemaâ El Fna pentru a lua masa de prânz la un alt restaurant, dar în apropiere, pe când mergeam agale am observat un local modest, pe nume Snack Grand Atlas-Fruits de mer, specializat în fructe mare, după cum avea scris pe frontispiciu în josul titlului. Soțul mă întreabă imediat: „Nu vrei să ne oprim aici, nu crezi că s-ar putea să ne placă și un local mai puțin pretențios?” Știind că soțul meu este fan declarat fructe de mare, m-am învoit repede, mai ales că și mie îmi plac experiențele ad-hoc, iar localul avea un pic de terasă în față, iar clienții păreau preponderent turiști străini, deci nu era deloc de lepădat.
Date de identificare
Adresă: Rue ibn marine, Marrakesh 40000, Morocco, la cca 300 m de Piața Jemaâ El Fna
Tel. : +212 668-333655
Program de funcționare: zilnic, între 11,30AM-10,30PM
Menu: https://restaurantguru.com/Snack-Harti-Marrakesh/menu
Am găsit o masă liberă afară, pe terasă, apoi ne-am așezat după ce un ospătar ne-a încuviințat că este ok. Imediat a venit și cu meniurile tipărite pe care am început să le răsfoim. Nici nu mă gândeam că ar putea fi atât de bogat în ofertă, cuprindea de toate: fructe de mare, pește, tajine, paste, grătar, desert, că ne pusese în încurcă tură și nu știam ce să alegem.
După îndelungi deliberări, ne-am orientat la o supă harira, tradițional marocană (15 MAD), o salată de creveți (50 MAD), o porție de creveți în sos de usturoi (70MAD), o porție de cartofi prăjiți (15 MAD) pe care să le shareuim după dorință. Toate preparatele au fost foarte bune, porțiile ok, iar la final am primit ceai marocan din partea casei. Nota de plată a însumat 150 MAD, știind deja obiceiul de a plăti cash, am lăsat 180 MAD, gândindu-ne că este ok și chiar a fost.
Ne-a plăcut tare mult experiența la Snack Grand Atlas-Fruits de mer, așa că în ultima zi în Marrakech ne-am propus să repetăm experiența, ceea ce nu părea deloc dificil.
Dup ce am revenit în Medina din Marrakech, întorcându-ne de la Jardin Majorelle, ne-am dus din nou la localul Snack Grand Atlas, iar gazdele, recunoacându-ne, s-au dovedit foarte bucuroase că am ales să le trecem din nou pragul. De data aceasta am optat eu pentru supă de fructe de mare (30MAD), soțul supă harira atât de cunoscută (15 MAD), eu salată de creveți care îmi plăcuse mult de tot (50MAD), soțul tajine de miel (70MAD), o porție de cartofi prăjiți de shareuit (15 MAD), în total 180 MAD. Toate preparatele au fost bine gătite, în porții îndestulătoare. La final, am primit din nou ceai marocan din partea casei, iar de achitat, am făcut-o cu numerar, lăsând 200 MAD, ceea ce a a fost mulțumitor de ambele părți.
În concluzie, pot spune că, pe parcursul celor trei zile de ședere, am experimentat în mare bucătăria marocană, atât cât să ne putem da seama și să ne exprimăm pozitiv sau nu. Din fericire, tot ce-am pus în gură s-a dovedit foarte gustos, ceea ce ne-a făcut să declarăm că bucătăria marocană este exact ceea ce crezuserăm, ceea ce ne imaginaserăm. Eu recomand fără să stau pe gânduri mâncărurile marocane, pentru noi s-au dovedit un fel de curcubeu pe cerul gurii.
La final de serial, vă adresez îndemnul sincer de a vizita Marocul, sau măcar Marrakech-ul, este acum facilitat de zborul direct Otopeni-Marrakech, ceea ce însemnă ceva, alții ar spune mare lucru!
AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult
Trimis de irinad in 17.12.25 07:23:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster13: Mulțumesc, se potrivește foarte bine. Eu am fost în pană de idei...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Unde am mâncat ieftin și bine în Marrakech — scris în 28.02.25 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Mandala Society și încă vreo două locuri — scris în 18.03.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [La Table de la Koutoubia] La Table de la Koutoubia - Restaurant — scris în 13.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Posibilităţi de hrănire în Marrakesch — scris în 27.02.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ


Rog așteptați...























