GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Taverna «To Edesma Tou Paradisou» din Larnaca, într-adevăr raiul bucatelor tradiţionale cipriote
Adresă: Larnaca, str. Lordou Vironos, nr. 50, Cipru
Cel dintâi principiu după care ne-am ghidat atunci cână am ales să mâncăm la această tavernă a fost că era la botul calului. De ce? Pentru că se află la parterul clădirii Ashdjian Court în care am avut cazarea în Larnaca, respectiv, Petalmo City Apartments. Distanţa zero faţă de locul în care am stat, hai să zicem un etaj despărţitor, a fost un mare avantaj.
Al doilea şi cel mai important atu a fost faptul că preparatele tradiţionale erau foarte apetisante la vedere, gustoase după papile, şi, în marea lor majoritate, gătite pe loc. Nici aspectul general al tavernei nu era mai prejos: neavând ţinuta suratelor sale de la faleză, însă, păstrând aerul clasic de tavernă la care patronul ţine foarte mult. E un local relativ mic, dar îngrijit, are treisprezece mese dintre care patru afară şi e locul preferat al localnicilor (comercianţi în majoritate) care vin să se ospăteze, mai cu seamă seara, să încununeze o zi de muncă.
Al treilea, dar nu cel din urmă beneficiu, s-a referit în mod direct la mărimea preţurilor care erau o idee mai mici faţă de terasele de la prima şi a doua stradă paralele cu marea, deh, avea aerul unei taverne de cartier mai degrabă, nu a uneia şmechere ce are drept clienţi exclusiv turişti. În plus, rezidenţii de la Petalmo City Apartments profitau şi de 10% reducere din nota totală, informaţie găsită la avizierul hotelului. Ăsta da tips, nu-i aşa?
Am fost uimiţi chiar din prima zi de bucatele cipriote: meze specifice din peşte la platou, acesta fiind, de regulă, de două persoane, halloumi, brânza pe grătar etichetă made in Cyprus, nelipsita sheftalia un soi de miniburgeri de porc cu ierburi puternic aromate, melci karaoli sau karaolia cărora numai localnicii le apreciau gustul, acestea ca noutăţi în materie faţă de gastronomia grecească pe care o ştiam eu. Pe restul le cunoşteam, deja: kalamari, kleftiko, souvlakia, kotsi, souzoukakia gyro, mousaka, mix de grătar fiind aidoma celor greceşti sau uşor derivate de la acelea, căci purtau amprenta specifică locală. Nişte porţii imense, de fapt se observă uşor din poze, se serveau la tavernă, aşa că e lesne de înţeles că am mâncat destul de des la To Edesma, cam din două în două zile, atunci când nu eram plecaţi din Larnaca. Afară pe un panou sunt redate cele mai reprezentative preparate servite de tavernă cu preţurile şi fotografiile aferente, constatând că în realitate arată exact la fel.
Prima dată ne-a servit însuşi patronul, kirios Lambros Charilaou, care simţindu-ne new-entry în peisaj, a venit să-şi prezinte „marfa”. Un bărbat bine, trecut de 50 ani, suplu, grizonat, cu plete prinse în coadă (rocker după înfăţişare şi după atitudine), dar ce nu ştiam noi despre el era că „rupea” câte ceva în română, e drept mai puţin decât înţelegea, având şi două fete de-ale noastre la bucătărie, aşa că dac-om fi zis ceva la adresa lui... Eu nu-mi amintesc decât de bine, dar cine ştie... Era o afacere de familie, fiul şi fratele fiindu-i alături, dar şi alte angajate munceau laolaltă cu ei.
Eu am fost foarte hotărâtă la prima comandă fiind înnebunită după kalamari prăjiţi, soţul meu, însă, i-a cerut să-i recomande ce crede că i-ar plăcea. Şi i-a propus un mix grill, fiind sigur că nu va da greş, pentru că, în afara faptului că porţia era uriaşă, aveai de unde alege, nu glumă, în caz că ceva de-acolo nu era pe plac: două souvla (beţişor) de pui, două souvla de porc, gyros, două sheftalia, halloumi, orez, cartofi prăjiţi din plin, salată de legume, toate aşezate pe un fund din lemn. De băut, berea locală Keo la 63 cl a fost favorita, la început am primit câte un păhărel subţirel de zivania (băutură tare similară cu ouzo, însă cu 45 % alcool) ca aperitiv din partea casei, iar la sfârşit cubuleţe de pepene roşu sau galben pe post de desert. Nota de plată: 20 € pe care am achitat-o în integralitate, căci acei 10 % discount, i-am lăsat de fiecare dată drept bacşiş. Oricum, nici o notă n-a depăşit 20 €, ceea ce a fost mai mult decât rezonabil.
Alteori am comandat kleftiko, preparatul vânătoresc din miel, aflat în topul preferinţelor noastre greceşti şi ca particularitate, în Cipru nu se face din cubuleţe de carne de miel, ci din ciolan de miel cu felii mari de cartofi copţi uriaşi, obţinuţi din Kokkinochoria, solul roşu al Ciprului ce produce nişte recolte grozave de tuberculi.
Altădată kotsi, a fost afişat pe tăbliţă afară în văzul tuturor ca preparatul zilei şi era, cu adevărat bine gătit, căci l-am încercat şi la un preţ modic: 6 €/porţia. Cu privire la preţuri, pot să spun că nici un preparat nu depăşea 12 €, însă cele uzuale, comandate foarte des, nu atingeau 10 €.
Din când în când, avea organizată câte o cină festivă privată în curte, undeva în spate la o masă ferită de ochii curioşilor. Am reuşit să văd un pic cu coada ochiului atunci când am urcat în cameră pe scări, şi nu cu liftul. Dar, adevărata „industrie” pe care o practica To Edesma erau livrările la domiciliu ale mâncărurilor gătite excelent sub supravegherea strictă a patronului, dacă nu chiar de el uneori. Avea o motocicletă, un scuter şi un autoturism mic destinate special pentru această treabă, toate fiind într-un du-te vino continuu, deplasările nefiind cuprinse în preţ.
Într-una din seri, fiindcă vântul începuse să-şi cam facă de cap, am preferat să ocupăm o masă înăuntrul tavernei şi atunci am putut să observ mai bine pereţii interiori decoraţi cu gust cu tablouri vechi ce înfăţişau Larnaca în diferite perioade, fără să deranjeze imaginea de tradiţional ce se voia predominantă.
Într-o dimineaţă, pe când ieşeam la plajă, ne-am „lovit” în faţa hotelului de Haig Ashdjian, managerul hotelului care stătea de vorbă cu Lambros Charilou, patronul tavernei, ei doi având în comun cel puţin o bună vecinătate, dacă nu şi o colaborare pe măsură. Chiar i-am bârfit cu soţul meu: ce relaxaţi arată aceşti bărbaţi trecuţi demult de prima tinereţe, unul, un fost tenisman, celălalt un rocker care deşi avea în tavernă muzică cipriotă, mai „scăpa”, spre deliciul nostru, ştiind că ne place, câte o piesă celebră din rockul internaţional consacrat.
Concluzie
Pentru cine se cazează în Larnaca şi are diponibilitatea de a se desprinde de prima şi a doua stradă de la mare, taverna To Edesma este ideală pentru a lua o masă cu adevărat tradiţională, şi nu numai. Se mănâncă foarte bine şi la preţuri ok, fără fiţe şi figuri!
Ataşaţi, vă rog, următorul videoclip:
https://www.youtube.com/watch?v=D8pAeAGZO5w
Trimis de irinad in 06.07.16 21:54:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Draga mea, am votat fara sa privesc in dreapta ecranului pentru ca la ora asta mi-e foame rau, dupa masa de pranz voi avea curaj sa infrunt imaginea farfuriilor.
Sa repeti totusi experienta asta in Grecia cat mai des, stiu ca nu-ti urez aiurea.
O vara împlinita sa aveti voi doi!
@irinad -
Am reusit sa privesc cu multa detasare farfuriile tale, sper ca nu ai si altele pana maine dupa pranz!
@elviramvio - Mulţumesc pentru urări, aceleaşi urări de bine pe care vi le întorc şi dvs. !
Pe lângă locuri, istorie şi poveşti contemporane, trebuie să spunem câteva cuvinte şi despre localurile unde mâncăm, pentru că în afara faptului că sunt forte utile, sunt şi foarte plăcute.
Recunosc că mie îmi place să mănânc la tavernele tradiţionale, restaurantele nu mă atrag defel. Aici îmi place să privesc localnicii sau turiştii simţindu-se bine, stare care îmi este transmisă şi mie, să ascult muzică din ţara respectivă. De multe ori ni se întâmplă să socializăm cu aceştia, uneori chiar să ne împrietenim cu ei. Ce poate fi mai frumos decât să guşti din spiritul tradiţiei locurilor respective?
Dacă v-au plăcut pozele, să ştiţi că mâncarea era cel puţin la fel de gustoasă pe cât arată de bine.
Toate cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 De la rustic la banal și șic: câteva localuri din Larnaca — scris în 15.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Experienta mea la Grill chef — scris în 16.09.20 de OliIB din ARAD - RECOMANDĂ
- May.2019 Restaurante din Larnaca - Câteva sugestii — scris în 07.09.19 de c-kosty din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ
- Apr.2019 [Cofetării, cafenele, ceainării în Larnaca] Gloria Jean's Coffee Finikoudes, Larnaca — scris în 26.04.19 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 In tara Afroditei — scris în 27.05.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Mâncătorii în Larnaca - zona Finikoudes — scris în 29.01.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 [Paradosiako Fish Tavern] Paradosiako Fish Tavern — scris în 27.03.16 de callmevaly din BUCURESTI - RECOMANDĂ