ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.01.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
LUNA
OCT-2024
Prieteni
PREȚ 40
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Lămâia dulce din Larnaca

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultimul restaurant din Larnaca pe care vreau să vi-l prezint – Glykolémono (care cred că s-ar traduce ca „lămâie dulce” ) ‒ a fost, de fapt, primul la care am luat cina, în chiar seara sosirii în Cipru.

Adresa: Zinonos Kitieos 105

Telefon: +357 24 623010

Site: https://www.facebook.com/glikolemonolca/? locale=ro_RO

Nr. 66 din 379 de restaurante recenzate în Larnaca, scor 4,5 pe Tripadvisor

În seara aceea, și eu și prietena Elena eram destul de obosite și intenția mea a fost să o duc la Stou Rousha, un local tradițional din centrul orașului unde fusesem cu un an înainte vezi impresii. În acest scop am purces pe strada Zinonos Kitieos, cea din care se desprindea aleea pe care se afla Tiffany Apartments, hotelul nostru. Numai că, în drum, după vreo 70 m, ne-am „împiedicat” de Glykolémono și ne-a fost lene să mai înaintăm.

Localul semăna cu Stou Rousha, fiind poziționat tot într-un soi de gang între două clădiri, acoperit cu o prelată anti-soare foarte necesară pe timpul zilei, susținută de stâlpi din lemn pe care proprietarii lăsaseră să se cațere niște trandafiri roșii.

Am găsit restaurantul aproape plin, semn că e apreciat de localnici și turiști deopotrivă, cu clienți și în salonul cu fotolii și canapele din imitație de piele și pereții placați cu gresie frumos colorată, pusă în mod inspirat în valoare de mulțimea de aplice.

Afară sunt vreo 10-12 mese cu scaune sau bănci din lemn, în majoritate pentru 4-6 persoane. Chelnerul tinerel care ne-a preluat a cam strâmbat din nas când l-am anunțat că nu suntem decât 2 (două) dame înfometate, dar până la urmă ne-a cedat masa de serviciu de lângă ușă, pe care a debarasat-o rapid. Slavă Domnului, distanța față de intrarea în salon era totuși suficient de mare pentru ca să nu-i verse Elenei în cap paharele cu licori aduse de la bar pe terasă.

Așezate confortabil, am luat la puricat meniul și am constatat următoarele: salatele aperitiv sunt foarte bine reprezentate (pui cu lămâie, haloumi, spanac, cretană, Caesar, somon fumé, năut etc.), la prețuri de 9-10 euro/porție. Oferta mai cuprindea sandvișuri cu pui sau bacon (8-9 euro), paste bolognese, cu pui sau creveți (12-13,50 euro), burgeri (12-13 euro), iar la felul principal filé de somon, șnițel de porc sau pui.

Dar pizzele au fost cele care mi-au atras atenția prin varietate – pe lângă cele clasice cu peperoni, prosciutto ori Margherita, lista includea și una numită „pistachioza” (mozzarella, burrata, mortadella, sos pesto și fistic) și o alta cu trufe. Prețurile la pizza variau între 11 și 15,50 euro.

La capitolul dulciuri figurau nelipsitele cheesecake și plăcintele cu portocale ori ciocolată, dar și niște variante de calzone umplute cu fistic sau ciocolată.

Până la urmă, deși pizza îmi făcea cu ochiul, am optat pentru calzone cu pui (8,20 euro); mai aveau și calzone cu bacon, cu legume sau brânză feta. Elena a ales somonul fumé – 16 euro, și amândouă am comandat câte un pahar de vin rosé (5,50 euro), lângă care eu am adăugat o sticluță cu apă gazoasă de 2,50 euro. Și dacă tot am ajuns la băuturi, să menționez că cei însetați găsesc la Glykolémono cafea de multe feluri, ceai, răcoritoare, bere și cidru, precum și vinuri grecești și cipriote.

Totalul consumației mele a fost 16,20 euro, iar al Elenei 21,50 euro.

Ambele porții au fost mari și n-am reușit să le dovedim, așa că am luat resturile la doggy bag și le-am consumat a doua zi la prânz.

Două lucruri am apreciat în mod special la acest local: 1) pâinea frecată cu brânză, ulei și usturoi care ne-a fost oferită la început on the house – foarte, foarte gustoasă; și 2) mesajul simpatic imprimat pe șervețelele din hârtie: „Anii, iubiții/iubitele și paharele de vin – acestea sunt lucrurile care nu ar trebui numărate (contabilizate) niciodată” .

Despre prețuri aș zice că se încadrau în intervalul normal spre mărișor, fapt care se pare că nu descuraja clientela; a doua zi, pe la prânz, când am trecut prin fața localului, am văzut că multe mese erau ocupate, la fel ca în seara precedentă.

Serviciul a fost destul de prompt, așa că la final am adăugat câțiva euro, rotunjind totalul la 40 de euro. Și cu burțile puse la cale, ne-am declarat mulțumite de alegerea gastronomică.

 


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 23.01.25 21:52:23
Validat / Publicat: 24.01.25 07:54:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU.

VIZUALIZĂRI: 277 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Păinea prăjită frecată cu ulei, brânză și usturoi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[24.01.25 08:55:48]
»

@Carmen Ion: Mesajul ăla de pe șervețel mi-a plăcut maxim. N-am citit nimic de Anthony Capella și dacă nu era articolul tău, spre rușinea mea nici n-aș fi știut că există cineva cu numele ăsta. Dar mare dreptate are.

Știu că ești o mare iubitoare a Greciei și făcând o comparație, după” n” vizite în Grecia și două în Cipru, deși intuiesc răspunsul, aș fi curios unde ți s-a părut mâncarea mai bună. Adică nu-mi dau seama dacă în partea asta a Ciprului grecesc se respectă rețetele tradiționale la mâncărurile care țin bucătăria grecească printre cele mai bune din lume.

Parcă-mi pare rău că o întâlnire AFA ține numai două zile. Doamne, câte ar fi de vorbit și de împărtășit.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[24.01.25 09:11:59]
»

@Pușcașu Marin: Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

Întâlnirea de la Gura Humorului m-a "forțat" să scriu reviewurile despre cârciumile din Larnaca acum, ca să prind și eu o cameră convenabilă în hotel. Altfel îmi planificasem eu serialul Cipru 2024, într-o ordine mult mai corectă și clară pentru o persoană așa de pedantă ca mine.

Voi reveni la structurarea materialului așa cum o gândisem inițial, dar peste o lună-două, când voi termina un proiect profesional cu termen de predare îngrijorător de apropiat...

O să încerc atunci să răspund întrebării tale legate de gastronomiile grecească, respectiv cipriotă grecească. Așadar, monșer, rogu-te, ai puțintică răbdare!

Pușcașu Marin
[24.01.25 09:18:13]
»

@Carmen Ion: Nu-i problemă . Spor la treabă!

nicole33PHONE
[24.01.25 10:35:05]
»

@Carmen Ion:

Întâlnirea de la Gura Humorului m-a "forțat" să scriu reviewurile despre cârciumile din Larnaca acum, ca să prind și eu o cameră convenabilă în hotel. Altfel îmi planificasem eu serialul Cipru 2024, într-o ordine mult mai corectă și clară pentru o persoană așa de pedantă ca mine.

Iti dai seama ca nu ai fost singura in aceasta situație. Decizia lui Cornel de a schimba regulile jocului ne-a bulversat pe toți. Dacă pe unii i-a scos din “amorțeala sau leneveala” in care se complacusera in ultima vreme, ceea ce nu a fost tocmai rău 😄, pe cei care scriau constant pe sait i-a zăpăcit și panicat totodata, deoarece nimeni nu-și dorește sa doarmă in parcare sau la cucurigu și sa se lase brusc de fumat.

Sunt de mulți ani interesată de aceasta destinație așa ca astept răbdătoare și alte impresii de acolo

Carmen IonAUTOR REVIEW
[24.01.25 11:03:19]
»

@nicole33: Sunt convinsă că mulți au fost bulversați de decizia lui Cornel de alocare a camerelor după clasamentul din anul curent. Eu am și recunoscut cinstit că fără acest” brânci” nu aveam în intenție să postez nimic în ianuarie.

Cât despre Cipru, știu că ești interesată de subiect și îl voi detalia - promit -, dar nu acum. Sper să pot acoperi atunci cât mai multe tematici legate de insulă.

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

mishu
[24.01.25 14:08:41]
»

@Carmen Ion: Ce pot spune, mesajul de pe servetel minunat, dar eu sunt mai pragmatica, sau gurmanda ca sa fiu si mai sincera, mie mi-au ramas ochii la ultima poza, painea prajita cu ulei, usturoi, branza. De altfel tot ce ai mentionat aici din meniu pare super apetisant asa incat destul de greu de ales.

Un loc minunat, sa va fie de bine si sa repetati, iar noi sa ne vedem cu bine.

Felicitari, votat cu mare drag.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[24.01.25 14:28:27]
»

@mishu: Mulțumesc mult pentru aprecieri.

Citatul din Anthony Capella un recenzor culinar cunoscut și totodată autor de romane (cred că la noi nu s-a tradus decât Ofițerul stării civile) mi s-a părut amuzant și de aceea am pozat șervețelul, cu toate că unicul pahar de vin consumat nu se încadrează în recomandările lui Capella.

Pâinea prăjită a fost printre cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată, în schimb am uitat să fotografiez calzonele meu și somonul Elenei. Chiar nu știu de ce!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Larnaca?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057554960250854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1