REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lămâia dulce din Larnaca
Ultimul restaurant din Larnaca pe care vreau să vi-l prezint – Glykolémono (care cred că s-ar traduce ca „lămâie dulce” ) ‒ a fost, de fapt, primul la care am luat cina, în chiar seara sosirii în Cipru.
Adresa: Zinonos Kitieos 105
Telefon: +357 24 623010
Site: https://www.facebook.com/glikolemonolca/? locale=ro_RO
Nr. 66 din 379 de restaurante recenzate în Larnaca, scor 4,5 pe Tripadvisor
În seara aceea, și eu și prietena Elena eram destul de obosite și intenția mea a fost să o duc la Stou Rousha, un local tradițional din centrul orașului unde fusesem cu un an înainte vezi impresii. În acest scop am purces pe strada Zinonos Kitieos, cea din care se desprindea aleea pe care se afla Tiffany Apartments, hotelul nostru. Numai că, în drum, după vreo 70 m, ne-am „împiedicat” de Glykolémono și ne-a fost lene să mai înaintăm.
Localul semăna cu Stou Rousha, fiind poziționat tot într-un soi de gang între două clădiri, acoperit cu o prelată anti-soare foarte necesară pe timpul zilei, susținută de stâlpi din lemn pe care proprietarii lăsaseră să se cațere niște trandafiri roșii.
Am găsit restaurantul aproape plin, semn că e apreciat de localnici și turiști deopotrivă, cu clienți și în salonul cu fotolii și canapele din imitație de piele și pereții placați cu gresie frumos colorată, pusă în mod inspirat în valoare de mulțimea de aplice.
Afară sunt vreo 10-12 mese cu scaune sau bănci din lemn, în majoritate pentru 4-6 persoane. Chelnerul tinerel care ne-a preluat a cam strâmbat din nas când l-am anunțat că nu suntem decât 2 (două) dame înfometate, dar până la urmă ne-a cedat masa de serviciu de lângă ușă, pe care a debarasat-o rapid. Slavă Domnului, distanța față de intrarea în salon era totuși suficient de mare pentru ca să nu-i verse Elenei în cap paharele cu licori aduse de la bar pe terasă.
Așezate confortabil, am luat la puricat meniul și am constatat următoarele: salatele aperitiv sunt foarte bine reprezentate (pui cu lămâie, haloumi, spanac, cretană, Caesar, somon fumé, năut etc.), la prețuri de 9-10 euro/porție. Oferta mai cuprindea sandvișuri cu pui sau bacon (8-9 euro), paste bolognese, cu pui sau creveți (12-13,50 euro), burgeri (12-13 euro), iar la felul principal filé de somon, șnițel de porc sau pui.
Dar pizzele au fost cele care mi-au atras atenția prin varietate – pe lângă cele clasice cu peperoni, prosciutto ori Margherita, lista includea și una numită „pistachioza” (mozzarella, burrata, mortadella, sos pesto și fistic) și o alta cu trufe. Prețurile la pizza variau între 11 și 15,50 euro.
La capitolul dulciuri figurau nelipsitele cheesecake și plăcintele cu portocale ori ciocolată, dar și niște variante de calzone umplute cu fistic sau ciocolată.
Până la urmă, deși pizza îmi făcea cu ochiul, am optat pentru calzone cu pui (8,20 euro); mai aveau și calzone cu bacon, cu legume sau brânză feta. Elena a ales somonul fumé – 16 euro, și amândouă am comandat câte un pahar de vin rosé (5,50 euro), lângă care eu am adăugat o sticluță cu apă gazoasă de 2,50 euro. Și dacă tot am ajuns la băuturi, să menționez că cei însetați găsesc la Glykolémono cafea de multe feluri, ceai, răcoritoare, bere și cidru, precum și vinuri grecești și cipriote.
Totalul consumației mele a fost 16,20 euro, iar al Elenei 21,50 euro.
Ambele porții au fost mari și n-am reușit să le dovedim, așa că am luat resturile la doggy bag și le-am consumat a doua zi la prânz.
Două lucruri am apreciat în mod special la acest local: 1) pâinea frecată cu brânză, ulei și usturoi care ne-a fost oferită la început on the house – foarte, foarte gustoasă; și 2) mesajul simpatic imprimat pe șervețelele din hârtie: „Anii, iubiții/iubitele și paharele de vin – acestea sunt lucrurile care nu ar trebui numărate (contabilizate) niciodată” .
Despre prețuri aș zice că se încadrau în intervalul normal spre mărișor, fapt care se pare că nu descuraja clientela; a doua zi, pe la prânz, când am trecut prin fața localului, am văzut că multe mese erau ocupate, la fel ca în seara precedentă.
Serviciul a fost destul de prompt, așa că la final am adăugat câțiva euro, rotunjind totalul la 40 de euro. Și cu burțile puse la cale, ne-am declarat mulțumite de alegerea gastronomică.
Trimis de Carmen Ion in 23.01.25 21:52:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Carmen Ion: Mesajul ăla de pe șervețel mi-a plăcut maxim. N-am citit nimic de Anthony Capella și dacă nu era articolul tău, spre rușinea mea nici n-aș fi știut că există cineva cu numele ăsta. Dar mare dreptate are.
Știu că ești o mare iubitoare a Greciei și făcând o comparație, după” n” vizite în Grecia și două în Cipru, deși intuiesc răspunsul, aș fi curios unde ți s-a părut mâncarea mai bună. Adică nu-mi dau seama dacă în partea asta a Ciprului grecesc se respectă rețetele tradiționale la mâncărurile care țin bucătăria grecească printre cele mai bune din lume.
Parcă-mi pare rău că o întâlnire AFA ține numai două zile. Doamne, câte ar fi de vorbit și de împărtășit.
@Pușcașu Marin: Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.
Întâlnirea de la Gura Humorului m-a "forțat" să scriu reviewurile despre cârciumile din Larnaca acum, ca să prind și eu o cameră convenabilă în hotel. Altfel îmi planificasem eu serialul Cipru 2024, într-o ordine mult mai corectă și clară pentru o persoană așa de pedantă ca mine.
Voi reveni la structurarea materialului așa cum o gândisem inițial, dar peste o lună-două, când voi termina un proiect profesional cu termen de predare îngrijorător de apropiat...
O să încerc atunci să răspund întrebării tale legate de gastronomiile grecească, respectiv cipriotă grecească. Așadar, monșer, rogu-te, ai puțintică răbdare!
@Carmen Ion:
”Întâlnirea de la Gura Humorului m-a "forțat" să scriu reviewurile despre cârciumile din Larnaca acum, ca să prind și eu o cameră convenabilă în hotel. Altfel îmi planificasem eu serialul Cipru 2024, într-o ordine mult mai corectă și clară pentru o persoană așa de pedantă ca mine.
Iti dai seama ca nu ai fost singura in aceasta situație. Decizia lui Cornel de a schimba regulile jocului ne-a bulversat pe toți. Dacă pe unii i-a scos din “amorțeala sau leneveala” in care se complacusera in ultima vreme, ceea ce nu a fost tocmai rău 😄, pe cei care scriau constant pe sait i-a zăpăcit și panicat totodata, deoarece nimeni nu-și dorește sa doarmă in parcare sau la cucurigu și sa se lase brusc de fumat.
Sunt de mulți ani interesată de aceasta destinație așa ca astept răbdătoare și alte impresii de acolo
@nicole33: Sunt convinsă că mulți au fost bulversați de decizia lui Cornel de alocare a camerelor după clasamentul din anul curent. Eu am și recunoscut cinstit că fără acest” brânci” nu aveam în intenție să postez nimic în ianuarie.
Cât despre Cipru, știu că ești interesată de subiect și îl voi detalia - promit -, dar nu acum. Sper să pot acoperi atunci cât mai multe tematici legate de insulă.
Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.
@Carmen Ion: Ce pot spune, mesajul de pe servetel minunat, dar eu sunt mai pragmatica, sau gurmanda ca sa fiu si mai sincera, mie mi-au ramas ochii la ultima poza, painea prajita cu ulei, usturoi, branza. De altfel tot ce ai mentionat aici din meniu pare super apetisant asa incat destul de greu de ales.
Un loc minunat, sa va fie de bine si sa repetati, iar noi sa ne vedem cu bine.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc mult pentru aprecieri.
Citatul din Anthony Capella un recenzor culinar cunoscut și totodată autor de romane (cred că la noi nu s-a tradus decât Ofițerul stării civile) mi s-a părut amuzant și de aceea am pozat șervețelul, cu toate că unicul pahar de vin consumat nu se încadrează în recomandările lui Capella.
Pâinea prăjită a fost printre cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată, în schimb am uitat să fotografiez calzonele meu și somonul Elenei. Chiar nu știu de ce!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 [Restaurant Kalamaki Bar] Kalamaki Bar, un „Greek bistro” acceptabil, nu mai mult de atât — scris în 21.01.25 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Ocean Basket Larnaca] Coșulețul marin din Larnaca — scris în 20.01.25 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 De la rustic la banal și șic: câteva localuri din Larnaca — scris în 15.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Experienta mea la Grill chef — scris în 16.09.20 de OliIB din ARAD - RECOMANDĂ
- May.2019 Restaurante din Larnaca - Câteva sugestii — scris în 07.09.19 de c-kosty din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ
- Apr.2019 [Cofetării, cafenele, ceainării în Larnaca] Gloria Jean's Coffee Finikoudes, Larnaca — scris în 26.04.19 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 In tara Afroditei — scris în 27.05.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ