ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
AUG-2024
Cuplu
PREȚ 40-65/2 pers
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Câteva experiențe culinare în insula Tinos

TIPĂREȘTE URM de aici

Ca orice insulă grecească respectabilă, Tinos oferă turistului flămând și însetat o mulțime de oportunități. De câteva dintre acestea s-a întâmplat să profităm și noi.

Cavos RestaurantAg. Sostis, 4,7/9 pe Google

Am ajuns la cazare în jurul prânzului și prima grijă, după ce ne-am instalat, a fost unde mâncăm. Am deschis GoogleMaps și am identificat câteva mâncătorii prin preajmă, cea mai apropiată (4-500 m) fiind Cavos. Se află în capătul vestic al plajei Agios Sostis, vis a vis de biserica omonimă și este de fapt restaurantul unui complex de apartamente. Restaurant – cam pretențios spus; o tavernă ca toate tavernele, chiar micuță, cu un mic spațiu interior și o terasă acoperită cu vedere la mare (cum altfel?!). Când am ajuns noi, nu erau mai mult de 2-3 mese ocupate, dar între timp avea să se umple.

Ne-a preluat o doamnă drăguță, ne-a adus meniuri și ne-a atras atenția și asupra „meniului zilei” scris cu cretă (greacă/engleză) pe o tăbliță. Prea multe variante nu erau per total, așa că alegerile noastre au venit repede: o salată grecească (9,5 euro) de șeruit, eu am luat cod și cartofi la cuptor (14 euro), iar Tati caracatiță pe grill cu salată de rucola și fenicul (16 euro). De băut, câte un pahar de vin alb (4 euro) și am primit din partea casei o sticlă mare de apă (!).  

N-a durat mult până am căpătat lichidele și salata, ne-au dat și vreo 2 felii de pâine ambalate într-o punguță de hârtie, nu le-am regăsit mai apoi pe nota de plată. N-am terminat bine salata, că imediat au apărut și celelalte; de înțeles, căci aparținând categoriei „meniul zilei” , probabil că erau deja pre-gătite. Mi-a plăcut mult mâncărica mea – ușoară și gustoasă, cu multe roșii și ulei de măsline. Bună a fost și caracatița, combinația dintre cele două „verzituri” dovedindu-se interesantă.  

La final am fost invitați, precum se obișnuiește 😊, să ne regalăm cu un desert sau o cafea. De obicei refuzăm politicos, de data asta am poftit la înghețată de casă (4 euro; una dintre cele 4 variante de „dulce” incluse tot în „meniul zilei” ). Am primit 3 cupe, a fost delicioasă, cu gust de lapte și cu vanilie adevărată (se vedeau semințele în compoziție).  

Total-general 51,5 euro. Siesta ne-am făcut-o pe plaja din apropiere, despre care am mai povestit. Nu e cea mai rea de pe insulă, dar nici cea mai bună. Îți faci treaba cu ea.

Taverna Drakonisi – este taverna ce deservește plaja Kolympithra Mică (a’ din dreapta); 4,6/428 pe Google

E cam axiomă: stai pe o plajă, apoi te duci să mănânci la taverna plajei. Doar dacă are recenzii proaste – nu, dar aici n-a fost cazul, ne-am dus cu încredere. Are 2 niveluri, primul e mâncătorie, al doilea bar-cafenea. Am nimerit destul de aglomerat la primul nivel, la al doilea nu era ocupată decât o masă cu niște pensionari ce jucau cărți, însă n-aveau chestii de mâncare, deci am revenit la tavernă și de data asta a fost cu noroc, căci tocmai se elibera o masă. Nu în prima linie, cu vedere la plajă, dar câte pretenții să mai ai?!...

Meniul tipărit se întinde pe 2 pagini, cu tot cu băuturi și conține feluri tipice gastronomiei grecești. Băiatul care ne-a servit a zis că au și un „meniu al zilei” , l-a recitat și pentru că l-am rugat să repete, a preferat să ni-l aducă scris. M-a bufnit râsul când l-am văzut: scris cu pixul pe o foaie, reunea 6 preparate, dintre care unul era tăiat în mod apăsat, pesemne se terminase. Dintre cele 5 ce au mai rămas am ales până la urmă o plăcintă cu anghinare (citisem că-i specifică Tinosului și eram curioasă; 12 euro), iar Tati și-a luat biban de mare (omiseseră prețul, se va dovedi 21 euro). Câte o bere Vergina (4 euro) de udat. Despre pâine ne-a chestionat băiatul, am întrebat la rându-ne dacă peștele vine însoțit de ceva carbohidrați, a zis că nu, deci am acceptat o porție de pâine (1,5 euro).  

Ne-am delectat cu atmosfera până am primit comanda. M-am dezumflat un pic când am văzut plăcinta, nu semăna deloc cu ce aveam eu în minte. Era o chestie bogat împesmetată și prăjită mai apoi în baie de ulei, procedeu pe care îl evit cât pot, dar uite că uneori mă mai nimerește. De gust n-am ce să zic, a fost bună, umplutura constând într-un amestec de brânză, anghinare și ce-o mai fi fost. Porția cealaltă a însemnat o jumătate de pește filetat, o mână de spanac blanșat și un sos pe bază de ulei de măsline. Bun; dar 21 de euro pentru o bucățică de pește?!...  

Ni s-au adus 2 note separate, una pentru băuturi (8 euro), alta pentru mâncare (34,5 euro). N-am înțeles de ce. De o vreme avem obiceiul să fotografiem notele de plată, mă ajută pe mine să scriu review-rile pe AFA 😊. Am pozat și nota finală, care a totalizat 44,5 euro. De unde o fi apărut diferența de 2 euroi, zău dacă știu! Înclin să cred că ne-au țăpănat. N-am verificat pe moment și asta a fost. În fine, nu-i un capăt de lume, dar nu m-aș mai duce acolo a doua oară... La tavernă zic; altfel, plajele sunt printre cele mai faine de pe insulă.

Taverna O NtinosOrmos Kardiani (zona de golf corespunzătoare satului tradițional Kardiani); 4,7/3677 pe Google

N-am căutat-o în mod deosebit, pur și simplu ne-a ieșit în cale la ora prânzului. A fost locul unde am mâncat cel mai bine în Tinos, deși nu mai țin minte exact ce 😊. O să vedeți ce sofisticării de farfurii!

E o afacere de familie, pe prima pagină a meniului stătea scrisă o poveste amplă pe care am pozat-o, dar n-am avut răbdare s-o citesc până la capăt și n-am nici acum. În tot cazul, cu ștaif și foarte apreciată locația, judecând după numărul de comentarii pozitive și după terasa aproape plină pe care am găsit-o.  

Totuși, am avut noroc și am fost conduși la o masă liberă, de data asta cu vedere splendidă asupra golfului. Oferta gastronomică s-a dovedit mult mai bogată decât în primele 2 cazuri: aperitive reci și calde, salate, paste, feluri principale cu carne sau pește, deserturi și tot felul de băuturi. Am comandat de mâncare (zău că nu mai știu!), iar de băut o jumătate de litru din vinul alb al casei (9 euro) și o sticlă mare cu apă (3,5 euro). La fel, am fost întrebați despre pâine și am zis că da.  

Surpriza a fost că odată cu pâinea am primit câte un polonic de supă de pește, absolut delicioasă! Și altă surpriză: vinul n-a venit, tradițional, în carafă, ci ambalat în sticlă personalizată. Foarte bun și el. Pe urmă, mâncarea. Farfurii colorate, bogate în legume, văd în poză și ceva fistic sfărâmat, dar nu pot identifica neam ce o fi fost sub ele. Țin minte doar gustul fantastic; mâncam și oftam de plăcere. Hmm... trebuie să iau niște lecitină...

64,5 euro – toată afacerea. Nu-i ieftin, dar stai în față. A, și am primit și desert din partea casei, câte o cupă de înghețată absolut minunată, cu nuci caramelizate. Recomand O Ntinos ca pe o experiență deosebită! Iar la apus trebuie să fie și mai și! Doar că nu-i chiar la îndemână de ajuns.  

Veranda Tinoszona Ag. Sostis – Ag. Ioannis; 4,6/398 pe Google

A fost alegerea pentru ultima cină pe insulă. Nu era foarte departe de „casa noastră” , dar în niciun caz de mers la pas. Nu la țărm de mare, ci undeva, pe deal, practic o cam zăream de pe balconașul camerei, într-o aglomerare de construcții. Un restaurant mic, liniștit, cu recenzii bune și vedere frumoasă către vale și golf. Sunt și niște studiouri lipite de el.

Am ajuns în câteva minute, ghidați de aplicația de orientare. Am identificat parcarea în spatele locației, am lăsat mașina și ne-am prezentat pe mica terasă, unde am primit una dintre mesele libere. Ne-am ofticat un pic că, deși terasa era aproape goală, nu ne-au dat masa cea mai bengoasă (ca poziție), ulterior am înțeles, mulți vin cu rezervare, noi n-aveam rezervare.  

Meniul de asemenea e destul de subțire, am remarcat multe brânzeturi locale. Am ales o plăcintă cu ceapă (5 euro) pentru început s-o împărțim, pe urmă chifteluțe cu cartofi pai (8,5 euro), iar Tati porc și ciuperci coapte lent plus piure de cartofi (11,5 euro). De băut, jumătate din vinul casei, roze (8 euro) și o sticlă de apă carbonatată (6 euro!!).

Totul avea să se dovedească bun, cu mici obiecțiuni. Plăcinta – presărată cu semințe de susan, delicioasă, echilibrată. Chifteluțele – excelente. Porția lui Tati – bucățele de carne de porc și ciuperci glasate într-un sos brun un pic cam sărat, altfel gustos. Vinul bun (adus tot în sticlă personalizată), însă mai bun a fost cel de la O Ntinos. Apa – ce să mai zic, extraordinară! 😊; la cât a costat... La final am primit ceva dulce on the house - câte un păhărel cu iaurt înghețat. Bun.

Nota a adunat 39 euro. Oricum, la Veranda am mâncat cel mai ieftin. Aș pune-o pe locul 2 după O Ntinos, per total și, desigur, m-aș mai întoarce. Clar e de recomandat!

 

 


[fb]
---
Trimis de crismis in 20.02.25 10:49:32
Validat / Publicat: 20.02.25 11:34:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 266 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Plaja Kolymbrithes „mică”; taverna e în capătul din dreapta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.02.25 15:55:36]
»

@crismis: Ooooffff! Mi-e o foame teribila si eu incep sa citesc asa ceva . In fine, deocamdata am supravietuit, dar in curand voi mere sa mananc ceva. Ce pot spune, mi-au placut toate cele, mie imi place caracatita, si parca ii simt deja gustul, imi place si placinta cu branza, cred ca imi place cam orice. Mi-au placut de asemenea si imprejurimile si este placut sa iei masa in astfel de locuri.

Sa va fie de bine si sa repetati de cate ori vreti voi, felicitari, votat cu mare drag.

doinafil
[20.02.25 17:57:16]
»

Ca de obicei, pe oriunde ați mers, ați mâncat papa foarte bun!

De plăcintă de ceapă n-am mai auzit până acum, de aceea, dacă voi ajunge prin Ciclade, voi comanda și eu așa ceva! Sper ca ceapa să nu fie (și) prăjită! De ademenea, sper că plăcinta din P20 are presărată anghinare doar pe deasupra, nu și în umplutură, altfel ar fi amară

Să ai și de acum încolo alegeri inspirate! ... și, bineînțeles, mulți

DOINITA
[20.02.25 18:43:59]
»

Mishu spunea că îi era foame și că a poftit la tot ce ai pus tu. Eu mâncasem, dar tot am poftit... la locurile minunate în care ați mâncat și chiar și la unele bucate. Îmi place tare anghinarea, îmi place peștele, îmi place brânza și îmi PLACE GRECIA!

De o bună bucată de vreme avem o vacanță pentru plajă înGrecia. În fiecare an spun că poate ar fi bine să încercăm plaja în altă țară, dar nu știu cum de face că rezervarea e tot în Grecia.

Să vă fie de bine și să recidivați!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[20.02.25 19:03:03]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizită și comentariu!

Știu cum e să citești pe foame despre mâncătorii... Cam cum e să explici unui pacient dieta sănătoasă în timp ce ție îți ghiorțăie stomacul de foame... C'est la vie! 🙂

Grecia mereu ne oferă surprize plăcute, inclusiv culinare. Și, din acest ultim punct de vedere - am mai zis-o - e cam greu s-o dai în bară. Adică mai pot apărea mici neplăceri, dar să ți-o iei rău de tot, asta nu se prea întâmplă.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[20.02.25 19:10:27]
»

@doinafil: Nici eu nu mai auzisem până atunci de plăcintă de ceapă. De fapt, în meniu apărea drept "pie of the day", deci au mai multe rețete și prin comentariile de pe Google citisem că-s de neratat plăcintele astea la Veranda! Când am întrebat ce fel de plăcintă a zilei au, domnișoara care ne-a servit a zis că-i cu ceapă, că de-abia au scos-o din cuptor și ne-a recomandat-o cu elan. Într-adevăr, a fost bună, dar nu ceva de vis, cel puțin din punctul meu de vedere. Ceapa nu era prăjită, ci caramelizată și de aceea per total mi s-a părut un pic cam... grețoasă. Oricum, mie îmi place ceapa, dar nu în exces 🙂. Și nici n-am mai întâlnit pe altundeva prin Ciclade acest fel de mâncare, nu pare să fie ceva tradițional, mai mult un moft al restaurantului.

Mulțumesc pentru vizită! Întorc pupicii! 😘😘😘

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[20.02.25 19:17:45]
»

@DOINITA: Așa am pățit și noi ani la rând, tot ziceam să mai mergem și prin "alte țări de soare pline", și tot spre Grecia ne trezeam că ne poartă pașii! Anul ăsta se pare că am reușit să ieșim din acest cerc vicios, vacanța "de plajă" se va petrece în Calabria; cu mare probabilitate, din moment ce deja am cumpărat biletele de avion 🙂. Și cred că vom mai prinde un pic de plajă și pe Coasta de Azur, pe la finalul verii...

Totuși... Parcă văd că prin septembrie - octombrie apare vreo ofertă de nerefuzat prin vreo Grecie-ceva...

Mulțam de vizită, să ne întâlnim cu bucurie și sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în insula Tinos?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073279142379761 sec
    ecranul dvs: 1 x 1