BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ne-am cazat la El Farida Hotel vezi impresii cu puțin înainte de orele 17. Mâncaserăm câte ceva în avion, Austrian dă câte un sandvici cald pe zborurile lungi, așa că nu ne era încă foame. Chiar lipit de hotel, am remarcat un restaurant italian care arăta bine; am intrat doar să vedem ce oferă și dacă putem plăti cu cardul sau folosind euro / dolari, nu aveam încă lire egiptene. Ni s-a spus că nu și nu, obligatoriu pounds.
Am plecat într-o scurtă plimbare către Piața Tahrir, pentru un prim contact cu orașul și pentru a găsi o casă de schimb valutar. Acest al doilea obiectiv s-a dovedit greu realizabil, am bântuit aproape o oră până am dat de una; aveam să constatăm în zilele următoare că era și singura din zonă. Mai aveam să constatăm că nu așa trebuia procedat: la recepția hotelului sau abordând un taximetrist am fi schimbat mult mai ușor și la un curs net mai bun (din dolari). Cred că am mai povestit, nu insist.
În drumul prin centru am dat de o grămadă de mâncătorii pline cu localnici. Așa se recomandă la carte: așează-te la masă acolo unde este aglomerat și unde mănâncă cetățenii urbei în care te afli, ei cunosc cel mai bine cârciumile. Aveam deja o idee cum că ar fi bine pentru noi să evităm bucătăria africană vezi impresii, dar eram dispuși să îi mai dăm o șansă. Însă nu i-am dat. Și asta din cauza condițiilor de igienă: văzând cum arată mesele, vesela și tacâmurile, podelele, mâinile chelnerilor și cele ale bucătarilor - am luat decizia de a reveni la italianul de lângă hotel.
CaiRoma - 4,2 pe Google, cairomarestaurant.com
Este un restaurant de familie, micuț (10-12 mese afară, cred că mai erau câteva în interior), kitschos (patronul a expus peste tot steaguri italiene, fotografii cu actori, cântăreți sau fotbaliști italieni, plus tot felul de obiecte specific italiene - e foarte amuzant), cu muzică italiană veche și bună (dar aceleași zece piese, în aceeași ordine, am ascultat-o pe fiecare de câte trei-patru ori). Mâncare corect gătită: paste și pizza, în principiu, dar se poate comanda, de asemenea, pește sau fructe de mare. Nu au băuturi alcoolice (asta e o problemă generală în țările musulmane). Servire relativ rapidă, deși nu ți se aduce neapărat ce ai cerut :) : în a doua seară, nouă ni s-a încurcat comanda la băuturi. Una a fost schimbată, a doua a fost luată de pe masă, nu și înlocuită, dar pe nota de plată era. A fost scăzută când am semnalat, însă momentul neplăcut a rămas. Și cam scump pentru Egipt: în fiecare seară am lăsat acolo peste 1200-1300 de lire, cam 40 de euro. Incluzând 10% servirea, care apărea explicit pe nota de plată, deși nu era anunțat acest lucru pe meniu sau cumva.
Din ce am scris mai sus reiese, probabil, că nu ne-a plăcut aici, ceea ce ar fi incorect - după prima masă, am revenit. Ce-i drept, nu și a treia oară :). Atmosfera a fost faină, iar mâncarea mai mult decât acceptabilă.
În prima seară am comandat amândoi la fel: bruschete, paste - funghi porcini, fresh de portocale și tiramisu (asta numai doamna). În cea de-a doua zi am mâncat mai devreme, pe la 16:30; am luat din nou la dublu: zuppa, pizza funghi truffle și ceaiuri. Totul a fost bun; ca să comentez, totuși: ușor cam sărat, iar pizza prea uleioasă.
Al Dawar Revolving Restaurant - Cairo Tower - 3,5 pe Google, elmenus.com/cairo/al-dawar-2np8
De restaurantul acesta am aflat citindu-l pe AFA pe @Pușcașu Marin și am zis că e musai să ajungem și noi. Este situat în interiorul unuia dintre simbolurile orașului modern, Cairo Tower de pe Insula Zamalek, la etajul 61, la peste 150 de metri înălțime. Fiind un restaurant rotitor (am găsit în prezentări și 45 de minute, dar și 1 oră pentru o rotație completă, nu știu care e adevarul), oferă priveliști fantastice asupra Nilului și a construcțiilor de pe malurile sale. Se întrezăresc și piramidele în depărtare (până acolo sunt mai bine de zece kilometri, iar aerul în Cairo este lăptos, deci nu se văd prea clar). Dacă ar fi și ferestrele mai curate, ar fi și mai bine.
Pentru a ajunge la restaurant, trebuie mai întâi să cumperi bilet de acces în Cairo Tower - 250 de lire de persoană; pentru cetățenii egipteni costă doar 70 de lire. Pe baza lui se poate ieși pe terasa descoperită - voi reveni. Dar, chiar dacă nu dorești să vizitezi această terasă, tot trebuie să iei bilet. Nu există niciun fel de reduceri și nu este inclus în Cairo Pass.
Tot jos, înainte de a urca în turn, trebuie să cumperi un voucher de 300 de lire, reprezentând consumația minimă în restaurant. Suma este scăzută din nota de plată, în cazul în care aceasta depășește valoarea n x 300, unde n este numărul de vouchere ale mesenilor (în loc de 1600 de lire, am achitat doar 1000). Nu am știut înainte care e mișcarea și am priceput tare greu ce avem de făcut pentru a ajunge în restaurantul rotitor.
Foarte frumos înăuntru, faină atmosfera, minunată priveliștea, bună servirea și, surpriză, aceasta nu a mai apărut în plus pe nota de plată. Mâncarea nouă ne-a plăcut, porțiile au fost mari și, comparând cu CaiRoma, cred că e ceva mai convenabil ca preț. Am luat două supe de linte, o salată de roșii și vinete, o salată Caesar, o porție de rață prăjită și, parcă, și un desert - nu mai știu sigur. Am găsit bere, Stella - marcă egipteană, nu cea belgiană, dar bună. Per total, o experiență reușită, pe care o recomand.
McDonald's Tahrir Branch - 4 pe Google, mcdonalds.eg
În cea de-a treia zi aveam plănuit să luăm masa la Mahfouz Coffee (citise doamna printr-un ghid despre ea), în vechiul oraș islamic, undeva nu departe de Moscheea Al-Azhar. Am pierdut o bucată de vreme să o găsim, iar când am găsit-o am renunțat la ideea de a rămâne acolo - din aceleași motive legate de igienă (sau, mă rog, de lipsa acesteia :( ).
Așa că, pe la 15:30, vedeam o foame de numa-numa. Soluția de avarie găsită s-a dovedit a fi excelentă: Mac-ul din Piața Tahrir. Foarte foarte curat, populat de studenți, turiști și familii civilizate, ne-am simțit ca acasă :). Unde mai pui că am mâncat amândoi cu vreo 600 de lire.
Ce m-a distrat aici: eram doar doi la o masă mai mare, de 4+ persoane. La un moment dat, un student și-a cerut voie să se așeze lângă noi - bineînțeles că l-am primit. În timp ce mânca, a scos niște caiete de matematică și s-a apucat să calculeze integrale. Pe una, simplă dacă făceai o schimbare de variabilă, el o chinuia prin părți. Ne-am oferit să-l ajutăm, dar omul avea ambiție: tot căuta tutoriale pentru probleme asemănătoare. Din ciclul: cel mai bun profesor e indianul de pe You Tube. Până am plecat de acolo, nu a avut succes 😈.
Trimis de adso in 11.06.24 23:46:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@adso: Să vă fie de bine!
Cam scump la acel restaurant italian de lângă cazarea voastră dar sigur față de ce oferă Cairo pentru turiști. Cred că stomacul egiptenilor este obișnuit cu mâncarea de la restaurantele lor, mă refer la igienă.
Frumos arată orașul de la restaurantul din Cairo Tower și am înțeles că și mâncarea a fost bună, destulă și la un preț rezonabil.
Cât despre McDonald's ce să mai spun, sigur pentru igienă doar. Dacă ar fi știut egipteanul că sunteți experți în matematică poate v-ar fi ascultat!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@adso: Faină priveliștea din Cairo Tower. De la înălțimea aceea pare să se estompeze orice sărăcie, mizerie sau neplăcere estetică pe care o sesisezi mergând la nivelul solului prin Cairo. Poate este doar impresia mea, dar mi se pare că imaginile luate de acolo seamănă cu cele ale multor orașe moderne din Europa sau USA.
În ceea ce privește locurile de mâncat, cred că aceeași problemă legată de igienă aș fi avut-o și eu. Și îmi dau seama acum că la momentul vizitei mele nu am avut deloc aceste” frământări” pentru că în resort și excursiile opționale (în care am avut și masă) totul arăta foarte bine și era apetisant, gustul mâncărurilor era excelent. Probabil ăsta este unul dintre avantajele vacanțelor în Egipt, prin agenții - sunt mai atenți cu serviciile oferite grupurilor organizate.
O singură reținere am avut, în excursia de la insula bananelor, când n-am putut să mânânc din fructele tăiate și oferite de cârmaciul bărcii care ne-a dus/adus pe insulă.
@mprofeanu: Da, cu siguranță au dezvoltat imunitate la o grămadă de bacterii care pe noi ne termină.
Pe de altă parte, nu pot să-i înțeleg. Bunicii mei locuiau la țară, în case de chirpici, nu erau oameni înstăriți. Dar erau gospodari, nu se punea problema să stea cu gunoaiele până în tavan.
Eu am fost în februarie și prin unele zone mirosul era deja greu de suportat. Îmi imaginez cum trebuie să fie acum, în iunie.
Îi vezi toată ziua în fața locuințelor, fumând sau stând de vorbă. Nu le e permis să agreseze vreo mătură
@k-lator: Să știi că orașul e plin de clădiri remarcabile. Străzile din jurul Pieței Tahrir seamănă cu Calea Victoriei din București, dacă ai bunăvoință să privești dincolo de negreala zidurilor, de ferestrele lipsă sau sparte, de lemnăria obosită.
Iar malurile Nilului + Insula Zamalek sunt destiante zgârie-norilor. Ce vezi în pozele alea sunt, în general, hoteluri din marile lanțuri internaționale, mai ales ale celor de lux. Nu te poți apropia de o cameră, prețurile pleacă de la 200 de euro pe noapte și urcă urcă urcă!
Cairo Tower e construit pe la 1960, nu în multe locuri găseai așa ceva în anii ăia. Egiptenii sunt foarte mândri de el. Dar majoritatea hotelurilor sunt mult mai noi sau sunt recent renovate.
Mare păcat că, până să îți ridici privirea, te uiți la nivelul străzii. Iar acolo e jale .
@adso:
Să vă fie de bine!
”eram dispuși să îi mai dăm o șansă. Însă nu i-am dat. Și asta din cauza condițiilor de igienă: văzând cum arată mesele, vesela și tacâmurile, podelele, mâinile chelnerilor și cele ale bucătarilor - am luat decizia de a reveni la italianul de lângă hotel.
Nu vreau să-mi imaginez cum arătau localurile evitate de voi. Brrr...
Eu am avut emoţii şi în resort de cinci stele all inclusive la prima vacanţă petrecută în Egipt, plecând de acasă cu o plasă întreagă de medicamente, cele mai multe pentru stomac, dar m-am speriat degeaba.
Interesant "italianul", dar scump. În plus, mă enervează ideea cu bacşişul inclus automat pe nota de plată.
Am zâmbit la vederea anunţului din poza P02 cu "Only cash", ştiută fiind "alergia" egiptenilor la carduri bancare , în ultimii ani mai peste tot având obrăznicia de a pune comisionul bancar de 2% în seama clientului.
Cairo Tower mi s-a părut o alegere mai inspirată prin prisma panoramei deosebite asupra oraşului. Viteza de rotaţie este suficient de redusă încât să nu te ameţească şi asta îmi place.
”Se întrezăresc și piramidele în depărtare (până acolo sunt mai bine de zece kilometri, iar aerul în Cairo este lăptos, deci nu se văd prea clar). Dacă ar fi și ferestrele mai curate, ar fi și mai bine.
De fapt, este vorba despre smog, poluarea din Cairo fiind la cote înalte. Acelaşi fenomen l-am remarcat şi eu încercând să admir piramidele din Citadela Salah al Din.
Spălatul ferestrelor ţine de ei, însă, probabil, se aplică aceeaşi interdicţie ca şi în cazul măturii
”Pe una, simplă dacă făceai o schimbare de variabilă, el o chinuia prin părți. Ne-am oferit să-l ajutăm, dar omul avea ambiție: tot căuta tutoriale pentru probleme asemănătoare. Din ciclul: cel mai bun profesor e indianul de pe You Tube. Până am plecat de acolo, nu a avut succes
Amuzantă întâmplarea!
Eu încă mă mai minunez cum am reuşit să termin şcoala pe vremea când nu era internet sau YouTube
Felicitări pentru experienţele culinare, pentru împărtăşirea lor pe sait, dar mai ales pentru că aţi supravieţuit acestora şi v-aţi întors sănătoşi!
@adso: Va multumesc pentru constanta atentie acordata "operelor" mele!
”Am zâmbit la vederea anunţului din poza P02 cu "Only cash", ştiută fiind "alergia" egiptenilor la carduri bancare
Da, de asta am si pus-o aici. Si eu m-am distrat.
Nici macar pass-urile turistice nu le-am putut plati folosind cardul. Se putea la metrou, dar acolo e 6 lire biletul, mai mare deranjul.
”De fapt, este vorba despre smog, poluarea din Cairo fiind la cote înalte.
Asa este. Cladirile sunt efectiv negre. Cred ca geamurile turnului sunt sterse din cand in cand, dar nu ai cum face operatiunea asta suficient de des.
”Eu încă mă mai minunez cum am reuşit să termin şcoala pe vremea când nu era internet sau YouTube
😉
” Felicitări... mai ales pentru că aţi supravieţuit acestora şi v-aţi întors sănătoşi!
Pai am muncit in directia asta , am mancat numai bucatarie europeana, la restaurante scumpe pentru Egipt. Toate au pretul lor.
@adso:
”Pai am muncit in directia asta , am mancat numai bucatarie europeana, la restaurante scumpe pentru Egipt. Toate au pretul lor.
O decizie corectă şi sănătoasă! Oricât ţi-ai dori să încerci să cunoşti bucatele tradiţionale locului în care te afli, sunt cazuri în care este mai bine să nu o faci Cu siguranţă, după câte ai văzut în plimbările tale prin Cairo, nu ţi-ai fi dorit să vizitezi şi spitalele de acolo
”Nu au băuturi alcoolice (asta e o problemă generală în țările musulmane).
Şi asta este adevărat. Chiar dacă ai fi găsit şi restaurante care să vândă băuturi alcoolice, acestea ar fi fost foarte scumpe. Totuşi egiptenii mi s-au părut puţin mai permisivi decât alţii la acest capitol.
În Emirate, de exemplu, noi nu am găsit nici măcar bere (cu alcool) nici măcar în supermarketuri.
În Tanger am luat prânzul la un restaurant tradiţional şi ne-am asezonat mâncarea cu un sos care s-a dovedit mult prea spicy pentru gusturile noastre, încât ne-a luat gâtul foc. O bere rece ar fi fost soluţia salvatoare, dar... nu am avut parte decât de Coca Cola
@nicole33:
” Chiar dacă ai fi găsit şi restaurante care să vândă băuturi alcoolice, acestea ar fi fost foarte scumpe. Totuşi egiptenii mi s-au părut puţin mai permisivi decât alţii la acest capitol.
Din cate restaurante am 'vizitat' in Egipt, vreo cinci, am gasit bere doar in cel rotitor din Cairo Tower. Tin minte ca nu m-a socat pretul, nu mai mult de 200 de lire (6,5 euro), dar parca chiar mai putin.
” În Emirate, de exemplu, noi nu am găsit nici măcar bere (cu alcool) nici măcar în supermarketuri.
Noi in supermarket nu am zarit bauturi alcoolice nici in Egipt, nici in Maroc - si am cautat.
Cu o exceptie, un Carrefour cu preturi f mari, unde intrau doar turistii, din Marrakech. Acolo aveau un raion special pentru vin, altul pentru bere, altul pentru spirtoase.
In Luxor am vazut un anunt la intrarea intr-un hotel, cum ca vand bere la 120 de lire. Am intrat, am luat doua, nu ne-a placut atmosfera de acolo si am plecat sa o bem pe malul Nilului. Cand am iesit, ne-a abordat un nene sa ne spuna ca el ne-o dădea cu 50. Nu ne mai trebuia, dar a doua zi ne-am uitat dupa el. Nu era prin zona, asadar am luat tot cu 120 .
A fost singurul loc unde am gasit bere in Luxor. Si am intrebat in multe parti!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2014 [Restaurant Abou El Sid El Zamalek] Restaurantul Abou El Sid El Zamalek - In cautarea sarmalei perfecte — scris în 05.11.14 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 [Restaurant Khadoura Fish Market] Restaurant Fish Market Khadoura — scris în 03.09.10 de Lumi din BRASOV - RECOMANDĂ