ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JUN-2018
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cafe & Factory6, cafeaua din bibliotecă

TIPĂREȘTE URM de aici

Adresa: Kralja Petra 23, Beograd 104109, Serbia

Dacă nu era un loc special, aș fi renunțat în a vi-l prezenta.

Dar...

Cafeaua leagă vorbele, aduce răsfăț și face ca ziua să fie mai blândă, mai luminoasă :).

Acest loc special a fost ales de domnul C, i s-a părut totul senzațional și așa a fost.

Aflat în buricul centrului vechi din Belgrad, cafeneaua avea o terasă frumușică, aglomerată, mesele și scaunele erau confortabile, negre toate, pernele roșii de pe scaune contrastau excelent cu decorul închis.

În interior erau aceleasi culori, roșu și negru, spațiul este lung, îngust, câteva mese erau la parter și alte câteva erau la etaj. Pe toate mesele am văzut scrumiere, semn bun pentru vicioșii ca mine;).

Cartea lor de vizită: amabilitatea, răbdarea, curățenia, decorul, produsele pe care le comercializează, toate formează un întreg perfect, din punctul meu de vedere.

Wi-Fi funcționează excelent, aspect foarte important în Serbia.

Toaletele sunt moderne, curate, parfumate, consumabilele erau de calitate.

Am comandat un expresso, o cafea cu ciocolată, un rachiu, o cola. Pe lângă astea am cumpărat praf magic de cafea, cafea pentru filtru, cafea pentru expresso si cafea „turcească” adică pentru ibric.

Meniul este foarte stufos, variat, frumos ilustrat, prețurile sunt bune, se poate mânca acolo și o prăjiturcă sau o înghețată, un sandviș, însă cele mai vândute produse sunt cafelele de tot felul, savurate la o masă neagră alături de o băuturică cu sau fără alcool.

În interiorul cafenelei, pe unul dintre pereți erau zeci de cutiuțe metalice încastrate în ceva ce semăna cu o bibliotecă. Fiecare aromă și savoare a cafelei era păstrată ca într-un seif, boabele de cafea erau ascunse ca niște bijuterii de preț. Pe fiecare „cutiuță” era scris cu creta prețul și proveniența boabelor de cafea. Eu am cumpărat cafea din Sal Salvador și Brazilia (erau cele mai scumpe), boabele au fost râșnite în fața mea, pentru ibric, pentru filtru și pentru expressor. Pungile au fost vidate, le țin în frigider pentru a păstra prospețimea neprețuitelor diamante negre.

Inutil să vă spun cum miroase acea cafea, ce aromă, ce gust divin au cafelele preparate din acele miraculoase boabe. Preferata mea e cafeaua din Sal Salvador fiartă în ibricul turcesc.

Am stat mult timp la terasa Cafe&Factory, am savurat rachiul din pere, foarte tare și bun, am băut inimioara desenată în frișcă de barman, am privit lumea pestriță ce se vântura prin fața mea, m-am relaxat cu adevărat :)).

Câteva prețuri:

o cola 180 dinari, 7 lei

o apă de 250 ml 125 dinari, 5 lei

o limonadă 180 dinari, 7 lei

un ceai 150 dinari, 6 lei

un cocktail 390 dinari, 15 lei

o cafea cu amaretto 320 dinari, 13 lei

o cafea cu ciocolată 185 dinari, 7.5 lei

o cafea simplă 180 dinari, 7 lei

Apă am primit din partea casei, bună și rece ca gheața.

Prețurile la cafea, la cafeaua vrac, erau cuprinse între 2000 și 2600 dinari, adică între 80 și 103 lei/kg

Băiatul care ne-a servit spunea că acolo e cea mai bună cafea din Belgrad, n-am motive să-l contrazic, așa o fi:-?? . Cert e că nouă ne-a plăcut extrem de mult și vă recomand și vouă acea cafenea, se poate mânca acolo și un mic dejun pregătit de personalul foarte amabil și sociabil.


[fb]
---
Trimis de krisstinna in 03.11.18 11:48:41
Validat / Publicat: 03.11.18 12:20:22

VIZUALIZĂRI: 1418 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Belgrad, seara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[03.11.18 13:34:03]
»

@krisstinna: Frumoasă cafeneaua, dar mie cel mai mult mi-a plăcut manichiura ta

doinafil
[03.11.18 14:51:21]
»

@krisstinna: Să vă fie de bine, draga mea!

Tocmai acum i-am scris un ecou lui @tata123, care și el, la fel ca voi, s-a regalat cu o cafea în Clujul nostru!

În ecou i-am scris:

În copilăria mea, tata avea o tăviță de tablă cu nisip și-și făcea cafeaua într-un ibric de aramă pus în nisipul tăviței, pe aragaz. Cafeaua o lua de la un armean, de vis-a-vis de fosta piață Matache, care o prăjea într-un vas mare, în prăvălia lui, o stropea cu rom sau coniac în timpul prăjirii lente! Mirosea superb în prăvălia lui!!! Era pe la sfârșitul anilor '60, când „mandatarii” au avut voie să aibă mici afaceri.

Nu știu dacă tu ai băut vreodată cafea la nisip, făcută într-un spațiul mic, din Piața Kogălniceanu! A durat puțin și după '89. Era bună și aia, daaaaar, ca a tatălui meu, făcută și savurată lângă el, la „un pahar de vorbă”, nu era!

Să faci alegeri inspirate!

Zoazore
[03.11.18 16:13:38]
»

@krisstinna: A avut mana buna Domnul C ! O alegere ca pentru persoane distinse, ca voi! Si-n contrast cu Lepenecul. Dar la fel de scanteietoare si frumoase!

Si ce de lume pestrita si diversa pe strada!

Ce este praful magic pentru cafea?

Cred ca si gustul a fost bun, ca pozele sunt de casa regala! O prezentare tare frumoasa!

Sa va fie de bine cafeaua!

nicole33
[03.11.18 16:30:15]
»

@Zoazore:

Ce este praful magic pentru cafea?

Nu ştiu ce praf magic pentru cafea a cumpărat Krisstinna de acolo, dar eu numesc "praf magic" cardamonul râşnit fin care adăugat peste cafea în procesul de preparare dă o aromă deosebită, o savoare aparte cafelei, în cazul în care nu este deja inclus în cafeaua râşnită. Turcii şi arabii folosesc la greu. Unora le place, altora nu, dar dacă îmi amintesc bine şi Krisstinna folosea.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.11.18 17:31:44]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc, Carmen

E de vară, veselă ca și vacanța!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.11.18 17:34:47]
»

@doinafil: Mmm, îmi faci poftă.

Cafea la nisip am băut doar in Turcia și in Gara de Nord când o răsfățam pe Maria.

Mulțumesc frumos

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.11.18 17:43:47]
»

@Zoazore: “Pe lângă astea am cumpărat praf magic de cafea”, așa am scris, in traducere: cafea râșnita, nu boabe. Am cerut sa o râsneasca fin, foarte fin și mai puțin fin, in funcție de felul in care doream să o prepar.

Praful magic pentru cafea e altceva, Nicole știe.

Da, Belgrad e un oraș pestriț, nou și vechi. Oamenii sunt minunați, pestriți și ei, dar foarte amabili.

Gustul cafelei e divin, mai am și acum un pic de... praf. Sau pudră, cum vrei sa-i zici

Mulțumesc frumos de vizită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.11.18 17:56:06]
»

@nicole33: Cardamomul, da, e planta magica din ale cărei semințe se obține praful magic, praf folosit la cafea sau la prăjituri.

Cardamom sau Hell, știam că îți place și tie

Nu știu dacă aveau așa ceva, n-am întrebat, eu am cumpărat cafea râșnită. Dar sună mai “brut” așa, am “transformat” cafeaua in ceva mai delicat

Mulțumesc

nicole33
[03.11.18 18:13:27]
»

@krisstinna:

Nu știu dacă aveau așa ceva, n-am întrebat, eu am cumpărat cafea râșnită. Dar sună mai “brut” așa, am “transformat” cafeaua in ceva mai delicat

Recunosc, m-ai păcălit cu metaforele tale . Eu sunt mult mai directă şi am încercat, prin deducţie, să ghicesc răspunsul corect.

Cardamomul, da, e plata magica din ale cărei semințe se obține praful magic, praf folosit la cafea sau la prăjituri.

Nu ştiam că se foloseşte ŞI la prăjituri. Am aflat ceva nou.

Am descoperit gustul unic al unei cafele cu hell în urmă cu vreo treizeci de ani de la primele magazine arăbeşti din Bucureşti, cu mult înainte de a descoperi Turcia şi alte ţări arabe. Dozarea corectă a acestuia este o artă; eu încă mai am de învăţat.

Îmi amintesc cum în Iordania, de exemplu, mă plimbam prin Aqaba şi am cumpărat o cafea aproape din stradă, atrasă de mirosul inconfundabil. Mergeam după mirosul de cafea ca-n reclamele televizate

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.11.18 19:33:45]
»

@nicole33: Tu ești foarte tehnică, exactă, ca un inginer

Eu sunt încă sub euforia adolescenței inventez expresii și cuvinte, le “rafinez” un pic.

Adică așa am scris mereu, fug de cifre cu toate că numai de ele am parte la birou

Sunt vreo 21 de ani de când am savurat prima mea cafea cu hell, la un prieten de familie, palestinian.

Cum procedez eu? Pun boabele de la o capsulă de hell intr-o ceașca cu cafea, peste cafea. Nu contează felul cafelei: expresso, ibric, filtru sau vreo marca anume. Ceașca de mărime medie.

Dacă ai praf de hell, se găsește și la Mega, pui un vârf de cuțit pitic din praful din plic. Am făcut și rimă

Asta e concentrația ideală, așa am învățat și eu de la palestinian.

Băieților mei nu le place, mi-au spus că are miros de “drog de club”, ce-o fi ăla, nu știu. Așa o mirosi in cluburi???

Cardamomul este folosit și pentru diferite afecțiuni, pentru mine e Ideal in afecțiunea inimii.

Cafeaua o țin numai in frigider, astfel își păstrează aroma și tăria. Boabele le folosesc la coniac iar “praful magic” la... trezire

PS: Capsulele de hell le păstrez intr-un recipient închis ermetic, la temperatura camerei, sunt mult mai utile decât praful de hell. Ai grijă, semințele sunt foarte, foarte mici, le poți pierde atunci când spargi capsula, aceasta fiind tare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[03.11.18 20:42:21]
»

@nicole33: Eu m-am „prins” imediat despre ce „praf magic de cafea” a scris @krisstinna, (care, da (!) și mie mi se pare că scrie cu metafore), mai ales că a și precizat că boabele au fost râșnite în fața mea , și-a cerut trei feluri, pe care le păstrază în frigider.

Și eu păstrez cafeaua în frigider, chiar dacă - de curând - am auzit - la TV - că nu e bine!

Si mie, ca și altor prieteni și cunoscuți, mi se pare că păstrată acolo, aroma ei este mai bine conservată! Despre cardamon nu știu mare lucru, nu l-am încercat. Poate am să iau și eu de la Mega, să văd cum schimbă gustul cafelei (sper că în bine!). Știu că și la ceai se mai pune ceva, arabii și turcii folosesc un adaus, dar nu știu ce e și nici ce gust are.

Mă întreb cum am să sparg „mărgica” aia mică de cardamon, dacă-i așa de dură! Nu se risipește praful obținut! Nu pot să râșnesc „mărgelele” și pudra obținută s-o păstrez într-un recipient mic, ermetic, în frigider?!

Vom pleca și noi în curând în Iordania. Care cafea este mai bună acolo?

Ca să nu avem surpriza neplăcută că nu ne va plăcea cafeaua lor, vom lua cu noi „ness”. La Nessebar, în Bulgaria, cafeaua, la micul dejun, a fost „nașpa” rău!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.11.18 20:54:10]
»

@doinafil: Doina, eu desfac acea capsula cu ajutorul unui cuțit, deasupra ceșcuței cu cafea. Semințele sunt cât vârful unui ac, nu cred ca vei reuși sa le râșnești

Aroma era foarte puternică, se păstrează mai bine in capsule.

Vacanță plăcută va doresc! Să vă întoarceți sănătoși acasă

PS: Și mălaiul se păstrează mai bine in frigider

doinafil
[03.11.18 20:59:00]
»

@krisstinna: Mulțumim, draga mea! Să vă găsim sănătoși, la întoarcere!

Yolanda
[04.11.18 08:55:32]
»

@krisstinna: interesant articolul si mai ales discutiile din ecouri, mai afli noutati. Eu mai pun o adiere de scortisoara în cafea când vreau sa o alint. Am sa încerc si cu cardamon dar nu stiu la ce aroma sa ma astept...

krisstinnaAUTOR REVIEW
[04.11.18 20:33:22]
»

@Yolanda: Scumpa mea Scortisoara este excelenta in cafea și nu numai. Însă eu beau cafeaua tare și amara, numai cu un vârf de linguriță de miere, ca îndulcitor.

Scorțișoara ajuta digestia, încearcă sa mănânci dimi Scorțișoara cu miere, citește pe net beneficiile.

La o cafea târzie, după-amiaza, îmi place sa pun și frișca și scortișoara, iese o “prăjitura” delicioasa.

Adiere, da, excelent amănunt, in cantități mari devine amăruie și dăunează sănătății.

Nu pot compara gustul cardamomului cu nimic altceva, e înrudit cu Ghimbirul, unii zic că are un gust intens piperat, alții spun ca gustul e lămâios. Eu spun că are gust nedefinit, e divin

Eu folosesc cardamom verde, nu negru. E foarte scump, e unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, in India este Regina condimentelor.

Sunt bucuroasa că m-ai vizitat, mulțumesc frumos

teona
[05.11.18 12:35:57]
»

Nu pot sa spun decat ca mi-a placut introducerea asta in lumea cafelei, locul in care ai savurat asa arome, iar discutiile voastre mi-au trezit dorinta de a savura ceva arome exotice.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[05.11.18 15:03:06]
»

@teona:

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, teona, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Belgrad şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08944296836853 sec
    ecranul dvs: 1 x 1