GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce mâncăruri (și băuturi) puteți alege în Serbia?
Îmi dau seama că, deși am vorbit despre o grămadă de cârciumioare din Serbia, am uitat să vă spun mai pe larg despre mâncărurile lor tradiționale. Încerc o scurtă prezentare, alegerea rămâne la latitudinea fiecăruia:
Brutăriile – numite pekara – sunt cam la tot pasul prin centrul orașelor și aici puteți găsi un bogat sortiment de sandviciuri, pateuri și pizza. Unele sunt deschise non-stop și un mic dejun format dintr-o bucată de plăcintă și dintr-un iaurt de băut vă oferă destulă energie pentru vizitarea orașului.
Majoritatea restaurantelor sârbești oferă roštilj, un platou mare cu diferite cărnuri prăjite la grătar (mix grill). E posibil să comandați salate, legume la grătar sau o simplă omletă, dacă nu vă place carnea. Bucătăria sârbească e faimoasă în privința folosirii legumelor, proaspete sau gătite.
Alte „chestii” bune de încercat atât de vegetarieni, cât și de către ceilalți sunt kajmak (un fel de cremă grasă de brânză) și ajvar, un fel de zacuscă (având în compoziție majoritar ardei), excelentă. Un alt soi de zacuscă (mai apropiată de rețeta noastră) este și pinđur - adesea denumirile fiind „încurcate” între cele două produse.
Pljeskavica e varianta sârbească de hamburger oferită la orice fast food.
Dar cei mai faimoși acolo sunt ćevapčići (adică mititeii lor). De fapt, Ćevapi, o porție costă (cu pâine, aivar sau kajmak) între 150 și 500 dinari.
Încercați și Karađorđeva Šnicla (șnițelul Carageorge). E făcut din carne umplută cu kajmak și bacon, prăjită la tigaie, servit cu sos tartar, fiind de fapt o versiune originală de cordon bleu.
Burek sunt plăcinte, cu diferite umpluturi - carne, brânză, spanac, mere etc.
Ćevapi (Ћевапи) - „mititei” serviți de obicei câte 5 sau 10 bucăți);
Pečenje (печење) - friptură de porc sau miel;
Pečenje Ispod Sača (печење испод сача) - friptură la capac, din porc, miel sau uneori din vițel. Se prepară întro oală de lut cu capac, acoperită cu totul în jar, lăsată foarte mult la fiert, chiar și o zi întreagă.
Kiflice (кифлице) chifle.
Paprikaš (Паприкаш) ghici! :)
Gulaš (Гулаш) idem, :)
Sarma (сарма) - cam ca ale noastre; au și în foi de viță.
Gibanica (Гибаница) - plăcintă cu brânză și spanac sau doar brânză;
Punjene Paprike (Пуњене паприке) - ardei umpluți;
Pohovane Paprike (Поховане паприке) - ardei rostogoliți prin făină, prăjiți în ulei la tigaie;
Paradajz čorba - supă de roșii;
Čorba od luka - ciorbă de ceapă;
Ljuta krompir čorba - ciorbă picantă de cartofi;
Škembe čorba - ciorbă de burtă;
Čorbast Pasulj (Пасуљ) - ciorbă de fasole - gătită încet, cu ceapă și boia iute.
Pasulj Prebranac (пребранац) - un fel de iahnie de fasole (de obicei, fără carne);
Riblja čorba (рибља чорба) ciorbă de pește. Și asta e cu totul altfel decât cea cu care suntem noi obișnuiți, e puțin picantă, dar excelentă în felul ei;
Roštilj (Роштиљ) mix grill;
Teleća čorba (Телећа чорба) - ciorbă de vițel;
Proja (Проја) un fel de pâine făcută din făină de porumb cu brânză telemea. Specialitate națională, servită în general în coșul de pâine, alături de alte chifle calde.
Pentru mâncăruri fără carne, pur și simplu solicitați ceva 'posno' - termenul uzual pentru mâncăruri fără carne sau lactate (dar având, posibil, fructe de mare sau pește).
Ca desert, eu unul recomand baclavaua sau tufahija, un măr copt (sau fiert în compot), umplut cu cremă de nuci și acoperit cu frișcă. Dar au și multe alte dulciuri. Un real pericol pentru cei ce țin dietă. :)
Rakija/Ракија/ (rachiu excelent din prune /Шљивовица/, gutui /Дуњевча/, caise /Кајсијевача/, pere /Крушковача/, ienupăr /Клековача/ (asemănător gin-ului).
Loza (din struguri, gen tescovină);
Slivovica /Шљивовица/ (băutura lor tradițională, având diferite grade de tărie)
Medovaca rachiu de miere;
Vinuri foarte bune din podgoriile regiunilor: Srem, Oplenac, Župa, Smederevo, Negotin, Metohija. Sincer, dintre toate soiurile încercate acolo de către mine, cel mai mult mi-a plăcut tămâioasa lor (demisec, alb) - Tamjanika.
Bere (Пиво). Jelen (Cerbul) și Lav (Leu) sunt două dintre berile sârbești mai populare; de asemenea, Nikšićko din Montenegrul vecin e la fel de populară.
Apă plată (Вода) sau apă minerală (Минерална Вода).
Mare atenție cu apa de băut din unele regiuni din Voivodina, extrem de poluate (Kikinda și Zrenjanin) unde apa este total ne-potabilă!
Bacșișul (prin rotunjirea notei de plată sau adăugarea unei mici sume) dacă mâncarea și / sau serviciul au fost remarcabile e un gest normal și vă asigură de cea mai bună servire dacă veți reveni (deși „serviciul” este inclus pe nota de plată).
===
PS fiind vorba despre un articol cu informații generale, vă rog să fie publicat fără PMA!
Trimis de Dragoș_MD in 16.05.15 19:52:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Informatii generale dat atat de valoroase.
A propos de plescavita, care spui ca e sub forma de hamburger (ca si in Timisoara) - eu mananc plescavita cu drag si pofta ka Taverna Sarbului si e maaaare si buuuuna!
Pofta buna si noroc!
@Dragos - Buna ziua, Dragos
Am citit cu atentie toate postarile tale referitoare la ultima ta deplasare in Serbia si sincer sa fiu sunt impresionat atat de informatiile asa - zis tehnice (mancare, bautura, timp liber etc.) cat mai ales de acel feeling de simpatie, pe care eu il simt din postarile tale, manifestat fata de sarbi si fata de Serbia.
Ultimul review ar putea fi preluat lejer de NTOS pentru a populariza cum trebuie si pe intelesul tuturor romanilor traditiile gastronomice si nu numai ale sarbilor.
Mentionez ca sunt nascut si crescut la Drobeta Tr. Severin, mai putin 5 ani de facultate la Timisoara, loc pentru care Serbia si Yugoslavia au insemnat si inca mai inseamna foarte mult. De asemenea cunosc obiceiurile si limba sarba destul de bine.
Felicitari si toate cele bune!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@livdan - mai e în lucru un ultim articol despre Belgrad și împrejurimi.
Și pentru mine Turnu Severinul are o oarecare importanță, având în vedere că prin liceu eram îndrăgostit până peste urechi de o tânără fătucă din urbea de la Dunăre... Ehei... alte vremuri...
Mulțam de apreciere!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 [Terminal Gastro Bar] Terminal Gastro Bar — scris în 27.07.18 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Boutique 2 — scris în 27.07.18 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 [Baruri, cafenele, cofetării, cluburi] Cafe & Factory6, cafeaua din bibliotecă — scris în 03.11.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 [Restaurant Intergalactic Diner NBG] Intergalactic Diner, americanul sârb sau sârbul american? — scris în 30.10.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 [Restaurant Lemon Chili] Desene cu bombe, castronele pentru păpuși, vrăjitoare și drăcușori pe uși - Lemon Chili — scris în 12.10.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Poftiți în vagoane! Balkan Ekspres (Zemun) — scris în 02.07.17 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Skadarska nu se dezminte - alt restaurant excelent: Dva Jelena — scris în 28.08.16 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ