GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Seri la taverna in Thassos
Prima mea calatorie in Grecia era planificata, dar si mai mult visata de foarte mult timp. Cred ca era in mintea mea chiar de cand, adolescenta fiind, am citit prima data "Magicianul", de Fowles. Cred ca Alexis Zorba si Magicianul m-au facut sa ma indragostesc de Grecia pe nevazute. doar gandul la ea m-a ajutat sa trec fara depresii de serile lungi de iarna. si lecturile de pe Am fost acolo, cand prieteni mi-au fost ionescunic, christianh, ileanaexperta, krondia, georgiana, radu si multi altii. ascultam muzica greceasca si cautam pe net, la inceputul verii eram hotarata, alesesem ca destinatie thassos, pentru ca stiam una si buna: primul meu sejur in Grecia trebuia sa fie pe o insula.
Ajunsa pe pamant grecesc, mai ca-mi venea sa fac si eu ca ileana cea experta, sa ma inchin la tarmurile albe si sa sarut Marea Egee. Abia asteptam sa intru in atmosfera, sa vizitez o taverna, sa-i vad pe greci la ei acasa. Asta s-a petrecut in prima seara in Potos, la Taverna Irene. Trebuie sa spun ca in Potos sunt doua taverne cu acest nume, la o aruncatura de bat una de alta, aproape de port, pe malul marii, chiar. Am intrebat personalul care este cea"adevarata"si la amandoua ni s-a raspuns: "This is the real Taverna Irene", asa ca nu stiu daca cea frecventata de noi este cea adevarata, cred ca este oricum ceva mai noua, cert e ca noi am fost indrumati in prima noastra seara acolo de un "vecin", proprietarul barului"Boomerang", ne-a placut si am tot revenit.
Taverna este, asa cum am spus, pe prima straduta de langa mare, are cam toate mesele in strada, mese vopsite in verde, ca si scaunele, pe fiecare masa sunt lampi cu gaz care iti creaza o impresie forte placuta, parca te intorci in timp.
Patroana, Irene, parca a coborat de pe o amfora straveche, este o femeie frumoasa, inalta, cu plete blonde, intotdeauna pieptanate altfel. Am observat ca nota de plata o face mai mereu ea. Mana ei dreapta pare sa fie Kostas, un grec prietenos, mereu pe faza, mereu prezent. majoritatea serilor am mancat aici, am fost si multi, asa ca am gustat cam tot ce aveau in meniu. Portiile sunt mari, preturile rezonabile, mai mici decat am vazut pe la alte taverne. Pe noi ne costa o cina cam 20-25 de euro, cu tot cu bauturi. Indiferent ce alegi garnitura este inclusa si consta in general din cartofi prajiti, salata si, ceea ce mie mi-a placut cel mai mult, o portie buna de tzatziki. Au si un fel de "oferta zilei", dar eu n-am prins-o niciodata, nu mai aveau. Am mancat acolo gyros (mai bun si muult mai mare decat cel cumparat de pe strada), Styfado, paste Bolognese, Souvlaki, vinete prajite cu sos de usturoi (o bunatate), supa de pui cu adevarat a la greque, am gustat mousaka, peste spada, caracatita la gratar, paste Carbonara... Ceilalti din grup au mancat platouri imense de "mixed Fish", se lingeau pe degete, la fel si dupa calamar si "octopus", care pentru mine, care nu ma pricep la peste, a fost ca o guma de mestecat cu gust de mare. In fiecare seara baietii luau carafe cu vin, eu bere, copiii suc. Si tot in fiecare seara "Kostas si baietii lui"aduceau al doilea rand din partea casei. Si la sfarsit inghetata, platouri cu inghetata si frisca, spre disperarea unei mame de copii cu amigdale sensibile. Ce sa spun, dupa sapte zile ajunsesem sa ne simtim la Irene ca acasa. Cred ca e si parerea altora, pentru ca era foarte aglomerat, mereu cineva astepta sa se elibereze o masa.
De cum am ajuns pe insula am tot incercat sa gasim un loc unde sa vedem o seara greceasca, am intrebat, mai stiam si noi de pe net, toti stalpii din insula erau plini de afise cu numele unei taverne, Augustos Fantastico, ni se puneau fluturasi cu numele aceleiasi taverne sub stergatoarele de parbriz, reclama mare, asa ca am plecat pe inserat, catre Theologos, vestitul sat de pirati. Cand am ajuns la mult laudata Augustos, surpriza, era in plina desfasurare o nunta, ne-au sfatuit sa mergem in centru, unde vom gasi cateva taverne, "nu-i ca la noi, dar e o. k. "ni s-a spus. Am lasat masina si am purces pe jos pe stradutele pietruite. Un sat grecesc stravechi, lumea sta pe afara, toti vand cate ceva, produse traditionale, ulei de masline, miere, sapun, masline. Am stat de vorba cu o vanzatoare de miere, Am intrebat-o despre tavernele din sat, "duceti-va la Stelios, este cel mai bine. "Si continua, spre marele nostru amuzament: "the rest... f... k them all! "Si mare dreptate a avut!
Asa ca iata-ne la Stelios, o taverna de care ne vom aminti cu drag si la care am reveni oricand cu placere. O taverna rustica, specifica, ni s-a explicat, zonei de munte. Aici nu gasesti peste, fructe de mare, ci doar mancare munteneasca, in special ied la rotisor. Si cam din asta manca toata lumea pe-acolo. La inceput, dupa ce ne-au pus pe masa binecunoscutele fete de masa de hartie, ne-au adus, din partea casei, doua carafe cu tzipouro, rachiu de struguri, si farfurii cu masline si ardei. Asta prima data (am revenit la Stelios intr-o seara) ca la a doua noastra masa la ei ne-au dat ouzo si chiftelute din dovlecei. Rachiul a dezlegat limbile si a incalzit inimile, asa ca baietii nostri si-au facut poze "in decor" cu instrumente traditionale grecesti.
S-a mancat in general carne de ied, eu personal nu l-am incercat (nu mananc niciodata oaie sau capra), dar ceilalti au fost incantati, ca sa nu mai spun ca portiile au fost enorme, le-am luat la pachet. La Stelios mesele sunt afara, sub bolta de vita, iar ospatarii sunt, se pare, nepotii lui Stelios, este o afacere de familie. Ne-am simtit minunat acolo.
Am revenit in Theologos pentru o seara greceasca la Augustos. Ni s-a spus ca petrecerile de genul respectiv se organizeaza doar sambata, ghinion, dar am zis sa mancam la mult laudata taverna. Mare greseala! Ne-au pus pe masa apa plata, la sticla de 2 litri, apoi ne-au luat comanda. ne-au servit imediat, nu era prea greu, era aproape gol, dar pe loc ne-au servit si cu nota de plata (asta nu mi s-a mai intamplat pe nicaieri) sub castroane, incarcata cu apa plata pe care nu o comandasem. Chelnarita, o cucoana respectabila si foarte afectata, ne-a lamurit ca daca am desfacut sticla trebuie sa o platim si... gata! Am plecat de acolo cu o impresie foarte proasta si va asigur ca mancarea nu a fost mai buna ca in alta parte, dar afost mai scumpa cu siguranta. Asa ca seara greceasca a ramas un obiectiv pentru o alta vacanta in Grecia.
O alta taverna care ne-a placut se numeste Andreas si este in Prinos. Am vizitat-o intr-o zi cand am coborat de pe munte. Mancare buna, ospatar un albanez prietenos... Punctul ei forte? Este intr-o piata in centrul satului, sub niste platani seculari. In scorburile lor incapeau toti copiii nostri!
As mai povesti mult si bine, dar ma cheama datoria de sotie si mama!
Am sa atasez si poze, putin mai tarziu.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinuca*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Imi pare rau ca ai fost usor dezamagita de Theologos mai exact de Augusthos, dar cum sunt un fan al insulei Thassos iti apreciez efortul depus de a descrie senzatiile traite de tine acolo, astept si pozele
si pana vin pozele va invit sa ascultati melodia atasata!
radu1972, recunosc, mi-au placut mai mult Prinos si Kalirachi, sunt mai "Autentice", mai necosmetizate, dar n-am fost dezamagita de Theologos, ba chiar mi-a placut foarte mult. Doar de Taverna Augustos am fost dezamagita, mai ales dupa atata reclama.
Scuze ma vad nevoit sa revin cu o mica corectura si anume Theologos este unul dintre cele mai vechi asezari de pe insula nu si "Theologos, vestitul sat de pirati. "
imi pare rau daca n-am fost bine informata, asa ni s-a spus si noua, ca a fost mai intai cuibul unor pirati pentru ca mai apoi sa devina un sat de pastori.
o excelenta descriere a tavernelor, un foarte bun ghid pentru cei care vor ajunge acolo! am o nedumerire ati platit numai 700 euro pt. 9 persoane, inclusiv transport? da ca e f. f. bine!
sandu. 53, am platit 700 de euro eu si familia mea, dar cum am mers toti cu masina noastra (un microbuz cu 9locuri), transportul nu ne-a costat mai mult de 200 euro. Fiind multi am obtinut un pret bun si la cazare, 25 de euro studioul pe noapte. Nu am stat in lux, dar a fost curat si ne-am simtit bine. De mancat am mancat dimineata in camera, iar la pranz ici colo, gyros si pizza de pe strada (foarte bune si ieftine, 2,5 euro gyros, cam 5 euro o pizza maricica), ne-am mai incropit pranzul si in camera... Seara am mancat pe la taverne, cam asta e.
Sa stii, @irinuca, ca merita sa incerci mielul grecesc. Si eu ziceam la fel, dar nici nu se compara cu felul romanesc de pregatire.
La Stelios am ajuns si noi, iar in satul Theologos este frumos sa mergi pe jos, mai ales ca voi ati stat in Potos, cred.
Frumos review, mi s-a facut o pofta de delicioasele bucate grecesti, hmmm, iar la noi in Bucuresti nu prea cred sa existe vreun restaurant cu specific!
Pofta-n cui pana la viitoarea vizita, ramane sa ma delectez cu pozele tale!
Trandafir1970, asa e, am stat in Potos. Dar e frumos peste tot in verdele Thassos, nu-i asa?
Frumoasa descriere a primei tale calatorii in Grecia.
Asa incepe "boala", cu primul pas acolo.
M-a amuzat limbajul vanzatoarei de miere, dar daca are dreptate, ce sa mai... !
Multumesc pentru aprecieri si pentru urari! Imi pare rau ca nu am mult mai multi bani, pe toti i-as investi in vacante, mai ales prin Grecia, dar nu numai...
Cu placere! Asa este, banii sunt o problema!
Nu mi-as dori sa am bani multi pentru nimic altceva decat pentru vacante, si nu la hoteluri de 5 stele, 2 sunt suficiente atat timp cat "stelele" acelui loc formeaza o constelatie.
Anul asta la Irene nu se mai mananca asa cum ai descris tu. Portiile sunt mai mici preturile mai mari, de ex 1 frigaruie 9 euro si iti umple farfuria cu cartofi prajiti si orez iar ca salata doua frunze de salata taiate bucati. De exemplu portia de macrou pe gratar 8,5 euro este foarte mica daca consta in 100g peste si din ala mic cum nu am vazut macrou in Romania. Salatele 5 euro sunt la fel de mici. O masa la aceasta taverna a costat pentru 2 familii cu 2 copii din care unul de 3 ani (nu am comandat portie separat pentru el) a costat 73 de euro. In acest pret a intrat 5 souvlaki (1 buc frigaruie pe romaneste) 3 salate grecesti 2 sucuri 1 litru vin al casei -7.8 euro si cam atat. Dezamagitor raportul pret calitate, ne bucuram ca nu am avut cazare in Potos mergand la aceasta tereasa pe baza recomandarilor scrise aici.
In schimb nu acest lucru se poate spune despre taverna Dionisos din Limenaria unde am luat pranzul de 3 ori la rand, raportul pret calitate fiind net superior si nu am mai facut experiente pe noi (in limita timpului disponibil am sa scriu un review)
Imi pare rau sa aud ca n-a fost bine la Irene. Noi am mancat foarte bine si nu ne-a costat niciodata mai mult de 30-35 euro. Esti sigur ca vorbim de aceeasi taverna? La cea la care am fost noi un mixed fish pentru doua persoane (foarte bun) costa in august anul trecut 10 euro.
Sigur vorbim despre aceiasi taverna, cealalta irene mai spre faleza golfului nu era pe plaja. Anul asta mixed fish costa 20 de euro. Eu personal am vrut un gratar de macrou dar nu ma asteptam sa fie atat de putin peste si asa mult orez si cartofi prajiti. Intradevar taverna era plina de romani.
Comparativ cu taverna Dionisoss din Limenaria, unde va recomand salata pentru 2 persoane (altfel felul principal nu mai incape-va spune un gurmand adevarat) Dionisoss la doar 4,8 euro, unde portiile de mixed gril mixed fish sunt idestulatoare pentru o persoana (am sa atasez fotografii) iar cartofii si orezul de abia daca se observa (intradevar sunt garnitura nu felprincipal) costa doar 6 euro, taverna Irene nu ma impresoinat cu nimic. Mai mult decat atat am ramas cu o impresie proasta si fat de patroana care desi nu era cea care lua comanda era singura care incasa banii privând în acets fel ospatari care te serveau de putinul bacsis pe care il lasai. Apropo taverna Irene era asa de populata cu romani pentru la mese servea si o romanca si mai era un grec care stia romaneste si te ademneneau si cu meniul in romaneste
Sa sti ca anul trecut nu era nici un roman printre ospatari, iar in ceea ce o priveste pe patroana n-are decat sa ia banii si bacsisul chelnerilor, "putin ma importa "ca sa zic asa. Noi am mancat bine si indestulator acolo si am fost foarte bine tratati. Poate ca suntem noi mai putin pretentiosi ori mai nedusi la biserica...
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Taverne în sudul Thassosului (Potos, Limenaria etc) " -- nou-creată, între timp, pe sait.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2019 Agorastos si Leonidas – gazdele noastre la cina — scris în 01.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Ouzo, Mythos sau Vergina, dar si miel sau fructe de mare, adica…. Unde mancam in Thassos — scris în 29.04.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Unde am mancat in Thassos — scris în 05.08.18 de Roxana Ro din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Taverne din Thassos — scris în 23.07.17 de over din BUSTENI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Koukoutsis, dragoste la prima degustare — scris în 11.01.16 de nils1 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Nerecomandat celor aflați la dietă — scris în 06.01.16 de mirmicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Taverna Pachis si alte taverne: Sakis, Psili Ammos, Lycos — scris în 04.08.15 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ