EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca am spus unde am dormit in Doha poate e de folos sa va spun si unde am mancat.
Bucataria din Qatar se bazeaza pe mancaruri traditionale arabesti, folosind legume, orez, carne de miel, dar si fructe de mare sau peste, pui si vita. Ce nu vei gasi e carnea de porc! La toate astea se adauga condimentele arabesti, uneori adaugate in exces, care cu siguranta aduc un plus bucatelor, dar pot cauza si mici neplaceri celor din alte zone gastronomice!!!
In esenta, bucataria traditionala e bogata, sunt multe preparate si toate sunt gustoase, apetisante, chiar daca nu pentru toate gusturile, dar cu siguranta nu veti ramane flamanzi.
Primul contact cu preparatele qatareze a fost la un restaurant din zona souq-ului, cand noi am mancat „micul dejun de pranz” , in prima zi dupa somnul de recuperare.
Zaatar este numele primului restaurant unde am mancat. Normal ca trebuia sa aiba un asemenea nume pentru ca zatar este numele in araba pentru cimbru salbatic si este componentul principal al amestecului de condimente cu acelasi nume. Zatar este amestecul de cimbru, oregan, seminte de susan, sumac si multe alte condimente si plante aromatice ce se adauga in functie de zona. Zatarul se foloseste cu precadere in zona araba, dar acum il intalnim si in Europa si e foarte bun daca il presari deasupra unei felii de paine prajita si stropita cu unt sau ulei de masline!
Revin la restaurantul cu acelasi nume, usor de gasit fiind in apropierea degetului auriu, cel ce reprezinta victoria Qatarului de a organiza Campionatul Mondial de Fotbal din 2022.
Noi am ales sa stam pe terasa, fiind o zi frumoasa si calda exact cat trebuie pentru a face turism. In jurul nostru, la mesele alaturate familii de localnici sau poate doar din zona, fapt ce ne dadea speranta ca se mananca bine. Ocupam o masa si imediat ce primim meniurile incepem sa alegem, mai mult dupa poze decat dupa ce ne descriu ei acolo.
Fiecare alege cate un fel, sa vi le spun pe nume nu stiu, dar toate au fost foarte gustoase, aromate si aratau bine. Fiecare a gustat de la fiecare asa ca sa fim informati cu totii despre cum si ce se manaca in Doha!
Servirea a fost prompta, iar preturile decente. Pentru 5 portii de mancare si 5 bauturi (non alcoolice, nu va ganditi la alte lucruri!) am platit 189 ryali, adica aproximativ 226 lei
In aceiasi zi, pe seara, dupa ce am umblat prin oras pentru a descoperi locuri de interes turistic, cand foamea ne da semne, cautam un alt loc pentru refacerea bagajului energetic si ne oprim la un restaurant pe care il vazusem in drumul de la hotel spre oras.
Damasca one ii este numele, e mult mai mare decat Zaatar, e multa lume, dar gasim si noi o masa cu ajutorul unui ospatar. Imediat ne sunt aduse si meniurile si toata lumea incepe cautarea. Decidem, democratic prin vot, ca e bine sa luam si ceva aperitive si pentru unii au fost chiar salvatoare. In jurul nostru destul de multa agitatie, terasa e chiar spre zona de promenada din Souq Waqif si la ora cinei multa lume e in cautarea unui loc unde sa se ospateze. Dupa ce lansam comanda, unii se pare ca au lansat-o in eter, ne sunt aduse bauturile, apa, limonada si freshuri si la scurt timp aperitivele pe care le impartim frateste. Toate sunt absolut delicioase si incepem sa fim mai linistiti in asteptarea felurilor de baza.
Dupa un timp incep sa apara si astea, dar dupa ce au fost aduse 3portii se ia o pauza si ultimele 2 portii care erau la fel nu mai apar. Incercam sa contactam ospatarul care ne servea si care ne asigura ca va veni imediat si cu celelalte portii, dar spre surprinderea noastra nu apar. Concluzia nostra e ca a uitat sa dea comanda la bucatarie si normal ca nu avea ce sa aduca. Deci ramanem cu ce am primit si cerem nota. Putin cam incurcat de situatie personalul se agita, se consulta unul cu altul si in final primim nota fara a ni se taxa ceia ce nu am primit, dar fara nicio explicatie sau scuza.
La noi este o vorba, „bune bucate, dar prost prezentate” ! Experienta la Damasca one nu a fost una chiar placuta, dar poate voi veti fi mai norocosi daca le treceti pragul. Mancarea e gustoasa, locul frumos, dar ceva nu le-a functionat in acea seara.
Preturile usor mai mari, gustarile intre 25 si 30 de riyali portia, iar felul de baza intre 50 si 90 riyali.
Usta — O noua zi si un alt loc unde am mancat. De aceasta data am ales un restaurant cu specific turcesc, aici in inima orasului Doha. Dupa o trecere in revista a zonei pietonale, cu restaurante de o parte si alta ne-am oprit la Usta, care indeplinea conditii esentiale, avea locuri libere, si nici nu mai mancasem aici. Cu o terasa mai mica decat vecinii, cu un meniu ce ne dadea sperante si cu personal amabil ce ne imbia sa le trecem pragul oprim aici.
Meniul foarte bogat si mai ales cu fotografii ale preparatelor ceea ce reprezinta un mare ajutor cand nu prea pricepi mare lucru din nume. Cu meniurile in fata fiecare isi cauta poza cea mai potrivita pentru gustul propriu. Am avut la masa:Humus cu carne, Babaghanous (o salata de vinete) cu pui, Pirzola (cotlete de berbec), un kebab si Kofte cu orez si cartofi prajiti (niste parjoale moldovenesti!), apa, freshuri si ceai, iar ca desert am impartit o knufa delicioasa, desi nu prea mai mergea.
Nota de plata a fost mai mult decat ne-am asteptat, dar cinci persoane au plecat fericite. Am platit 640 de riyali. Mancare gustoasa, servire buna, atmosfera placuta cu vedere la promenada... merita!
Layali, un restaurant cu specific libanez aflat in districtul Mina ne iese in cale, dupa ce avusesem o zi plina ce se incheia in aceasta zona din Doha. Asa ca ne oprim pe terasa cu vedere spre golf si comandam cate ceva din ce ofera bucataria lor, adica lipii umplute cu branza, lipii umplute cu carne, humus cu carne, iar unii au vrut ceva mai” dietetic” niste carnaciori. Bune toate dar bautura mea a fost dementiala! Nu cred ca am mai baut vreodata ceva atat de aromat si gustos ca aceasta bautura aleasa doar pentru ca avea un nume interesant. Jallab , asa se numeste, este un amestec de sirop de fructe foarte popular in Orientul Mijlociu. Este facut din roscove, melasa de struguri, apa de trandafiri, sirop de grenadine, fulgi de migdale. Retetele difera de la regiune la regiune. Nu stiu ce reteta folosise aici, dar a fost foarte bun!
Cele 5 portii de mancare si bauturile ne-au costat 348 riyali. Si aici puteti poposi daca va prinde foamea in timp ce va relaxati pe stradutele din Mina.
Layali AlQahira
Da, e tot Layali, dar de data asta e in zona souq-ului, adica aproape de hotelul nostru, Al Najada (vezi impresii) si e un restaurant cu specific egiptean. Un restaurant cu specific qatarez mai greu, dar nu imposibil... Dupa o scurta trecere in revista a locurilor unde am putea sa mancam ne oprim la o masa de 6 persoane aflata chiar in zona de promenada. Locuri erau si in interior, dar cine ar rata spectacolul strazii mancand in restaurant? Mai tarziu, am intrat si interior si nu e deloc de neglijat. Saloanele sunt spatioase cu elemente de decor oriental, candelabre mari, tapiseria scaunelor si canapelelor in culori vii, vitralii colorate si luminoase, atmosfera de poveste cu cadane si printi.
Revenind cu picioarele pe pamant constatam ca ne foame si trebuie sa alegem ce vom manca, misiune deloc complicata. Meniul e bogat, avem si fotografii si putem sa ne hotaram imediat. Mai intai vom lua un aperitiv cu diverse, humus, baba ganous, salata (un fel de tabouleh ce avea si rodii), sarmalute in foi de vita (dolmades la greci), un sos de iaurt cu ceva vegetale, inca o salatica si bineinteles niste lipii calde. Curcubeu pe cerul gurii nu alta! Dupa ce ne-am ostoit putin foamea primim si felurile de baza, fiecare cu farfuria proprie si se adauga licorile din fructe proaspete. Cele 5 farfurii cu bucate aveau: lipie cu falafel, lipie cu Koftha (adica niste pirjoale din carne), lipie cu pui, paste cu pui si fasole boabe cu carne de miel. Festin culinar in toata regula! Nu degeaba citisem ca restaurantul este foarte cautat de localnici. Stiu ei ce stiu!
Mancarea a fost de nota 10, serviciile prompte, atmosfera placuta, iar pretul 305 riyali.
Shay Al Shamoos
In ultima zi a anului ce a trecut, am povestit mai sus ca am schimbat cazarea si pentru ca la hotel Al Najada (vezi impresii) nu aveam mic dejun inclus ne-am gandit, adica „seful de grup” Razvan a gandit ca e bine sa incercam un mic dejun la un restaurant unde se gateste cam ca la” casa omului” si ne indreptam spre Shay Al Shamoos, aflat in inima souq-ului. Cred ca aici vom primi bucate in stil qatarez.
In urma cu ceva ani femeile din Qatar au obtinut dreptul de a avea propriile afaceri si asa este si locul in care vom manca micul dejun. Restaurantul este detinut si condus de Shams Al Qassabi, mama a 5 copii si care si-a deschis propria afacere infruntand prejudecatile barbatilor arabi de la cea vreme. Afacerea a crescut si acum este unul din restaurantele cautate, mai ales de localnici. Aici veti gasi mancaruri autentice din Qatar, dar in acelasi timp este si un simbol al libertatii financiare a femeilor dintr-o tara in care aveau doar rol casnic.
Gasim restaurantul destul de aglomerat, pe terasa niciun loc iar in interior e la fel de aglomerat. Asteptam putin si suntem indrumati catre o masa. In jurul nostru foarte multi localnici veniti ca si noi pentru a prim micul dejun. Peretii restaurantului sunt acoperiti cu numeroase fotografii, intelegem ca unele sunt cu celebritati locale, dar o vedem si pe doamna ce detine locul alaturi de unii oaspeti.
Activitatea este intensa, lumea vine, manca si pleaca. Primim si noi meniurile si comandam: 3 omlete cu branza, 1 ragag cheese-adica o lipie cu branza, 1 lipie cu branza si miere, o lipie cu pui, o portie de mancare de fasole boabe, 2 lipii cu carne, 3 ceaiuri. Tot acest dezmat culinar, intr-un loc celebru pentru Qatar, ne-a costat 171 de riayli. Ce spuneti e scump?
Va recomand sa cautati restaurantul doamnei Shams Al Qassabi, daca drumurile va duc la Doha si nu veti regreta experienta!
Sa nu uit de locul unde am mancat in prima seara din noul an, dar... urmeaza!
Trimis de DOINITA in 05.02.24 17:03:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde / ce mâncăm prin Doha?, DOHA [AD DAWHAH]" (nou-creată pe sait)
@webmasterX: Multumesc frumos! De ce nu pot vizualiza fotografiile incarcate?
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@DOINITA:
”De ce nu pot vizualiza fotografiile incarcate?
Pozele erau încărcate ÎN BUFFER -- le-am mutat acuma, aici, la review
@webmasterX: Multumesc! Am incercat, dar" butonul" nu era activ.
@DOINITA: Pe principiul nu lăsa pe mâine ce poți face azi, ăl cu coarne mă-mpinse să citesc și mai ales să mă uit la fotografii. Pffff, e aproape 10 seara, ce să mai mănânci la ora asta?
Și-apoi singurul lucru de prin casă care aduce a mâncare arăbească (ca ingrediente) sunt grăunțele lui Patrocle, că-s cu miel și orez, dar mi-e că mă mușcă patrupedul de nas dacă atentez la” bucatele” lui.
Arată tare bine tot ce-ați mâncat pe-acolo. Iar ambientul din restaurantele pe care ni le-ai prezentat nu face decât să completeze calitatea și gustul mâncărurilor, care înțeleg c-au fost fără cusur.
Să vină și continuarea. Între timp o să țin la îndemână măcar o lipie
@Pușcașu Marin: Iertare, daca am pricinuit atatea neajunsuri! Nu asta mi-a fost intentia😞sau poate un pic da😉... Una peste alta sper ca am reusit sa va impartasesc putin din experienta noastra culinara in Doha, desi unii (despre mine este vorba in propozitie😇) nu au fost chiar in regula din cauza unei viroze (sau mai mult) care a pervertit gustul si nu a fost apreciata cum ar trebui bucataria orientala...
Multumesc frumos pentru vizita, vot si ecoul citit chiar inainte de somn si care mi-a dat de gandit cam ce ar fi facut Patrocle daca cineva atenta la buctele proprii🤣
Wow, arată super. Votat cu drag si cu inghițituri în sec. 😂
@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc
pentru vot și ecou, scuze pentru
înghițituri în sec! 😂
@DOINITA:
Tot ce-am văzut în poze arată extraordinar! 👌
Atât mâncărurile și băuturile - adevărate festinuri culinare 🎂, 🍾🥂- cât și interioarele restaurantelor sunt și pe gustul meu, chiar dacă - deocamdată - am înghițit în sec!!!
Mi-a plăcut și clădirea din pozele P37,38 și 39! Este foarte frumoasă! 👋
Te felicit pentru această minivacanță aleasă de Răzvan!!! 👍și...
@doinafil: Cladirea din P37,38,39, era si preferata mea din acea zona, dovada e ca
am si pus-o de trei ori sa o vedeti😅
Mutumesc frumos pentru aprecieri si va doresc sa ne calcati pe urme!
Am sa ii transmit aprecierile tale si lui Razvan😉
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 [Restaurant Yasmine Palace] Parfum de iasomie pe malul Golfului Persic — scris în 13.02.24 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ