GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bisericile ctitorite de romani in Timoc
Turul mănăstirilor ctitorite de români în Timoc
Numele regiunii Timoc vine de la râul Timoc numit Timacus în antichitate. Regiunea a fost cuprinsa în provincia Moesia apoi în provincia Dacia Ripensis a Imperiului Roman. O perioada a fost integrată în regatul Vlaho-Bulgar apoi în principatul Vidinului, controlat de bulgari și pentru o lungă perioadă a fost sub turci. Astăzi românii constituie populația băștinașă dar conviețuiește cu sârbii care au ocupat regiunea în 1830, alungând turcii.
Românii au construit numeroase biserici încă de pe vremea lui Mircea cel Batrân, care a fost stăpânul acestei regiuni intr-o scurta perioada de timp, urmașii lui moștenind diverse proprietăți.
De la punctul de frontieră Portile de Fier I, se ajunge imediat la Mănăstiriţa.
Mănăstirea Mănăstiriţa (Manastirica) este o ctitorie a lui Radu cel Mare si este la 6 km sud de punctul de frontieră Porţile de Fier I, pe un drum neasfaltat.
Mănăstirea Vratna, ctitorie Radu cel Mare, este lângă Slatina, aproape de frontiera Porțile de Fier II.
Cea mai veche biserica românească din Timoc a fost ridicată de Mircea cel Bătrân după bătălia de la Rovine. A fost construită lângă satul Coroglași (azi lângă Miloșevo, la nord de Negotin). Se ajunge cu mașina pe un drum de ţară după intrarea în Miloșevo şi mergând spre nord (apare pe Google). Astăzi pare părăsită deși a fost renovată prin anii 60-70.
Intrând apoi în Negotin se poate vizita biserica Maica Domnului/Sfânta Fecioara (Crkva Roždestva Presvete Bogorodice) chiar în centru, ridicata prin 1803.
Lângă Zaieciar la câțiva km spre sud-est este faimoasa cetate romană Felix Romuliana din Dacia Ripensis, astăzi lângă satul românesc Gamzigrad. Trebuie vizitată neapărat fiind locul de naştere a împăratului de origine dacă Galerius, al mamei sale şi probabil a mai multor personaje imperiale.
Mănăstirea Loziţa (Lozica in sârbă) este la circa 40 km vest de Gamzigrad (Romuliana)
Mănăstirea Crepicevaţ, secolul XVI, ctitorită de Radu cel Mare, este la 4 km sud de satul Jablaniţa (Jablanica) şi la 10 km est de Loziţa şi nu apare pe hartă.
Mănăstirea Lăpuşnea, ctitoria lui Radu cel Mare, (Lapušnja) este lângă Loziţa, la circa 3 km est. Traseul este indicat pe o harta alaturata.
Imagini cu Lapuşnea: youtube
Trimis de octaviann in 17.02.19 09:34:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA. A mai fost în/la: Traversat Serbia spre Bosnia
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (octaviann); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excepțională recomandarea
Mutat în rubrica "Turul mănăstirilor timocene, NEGOTIN" (nou-creată pe sait)
--
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Foarte bun articolul!
Pe lângă alte intinerarii la Chișinău, Cernăuți sau Balcic foarte populare în rândul românilor, ai ales să ne prezinți un intinerariu al mănăstirilor românești din Timcoul Sârbesc, puțin cunoscute de români.
Poate în viitor de ce nu, faci o incursiune și un articol în Timocul Bulgăresc!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)