GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca sunt o optimista din constructie – era pe stoc optimismul cand m-am nascut, pot sa spun ca am avut sansa sa pot vizita in 5 ore frumosul oras Tallinn. Unii mai carcotasi ar spune „da’ de ce te-ai mai dus pentru 5 ore? ” Ohooo, stiti care a fost viteza de baza? Fast forward. Numai asa am putut sa vad ceva si sa-mi fac o idee. Altfel cine se mai lauda acum la voi? :)
Si pentru ca sunt, inca, foarte buna prietena cu memoria mea, am sa va impartasesc din succesiunea imaginilor care sunt vii in mintea mea, cu ajutorul pozelor. O idee care mi-a placut f mult, referitoare la memorie, este „Jocurile cu timpul si memoria nu fac altceva decat sa ne insufle iluzia efemera ca trecutul ramane viu, intocmai ca ruinele...” Orhan Pamuk
Asa ca ma intorc cu drag pentru voi, in ruinele unei zile de mai, a anului 2009, cand am vizitat Tallinn. Un orasel medieval aflat in patrimoniul UNESCO.
Prima idee/senzatie/amintire care imi sare din neuronul singuratic :) este aceea ca ziua a inceput de dimineata foarte provocator pentru cele mai mari vointe. Ploua, cu paharelul (nu cu galeata), dar ploua. Noroc ca nu-mi facusem nici un plan B, asa ca mi-am luat haina de ploaie si am plecat. De la gara am luat autobuzul numarul... uff, tradatoare mica (memoria)... pana in port, la terminalul din partea vestica, unde pleaca mai multe feriboturi apartinand mai multor companii. Eu am mers cu Viking Line si din cate imi amintesc biletul dus-intors a fost in jur de 40 euro. Poti sa-ti alegi ora de plecare si de intoarcere. Am plecat la 10 si m-am intors la 17. Drumul a „costat” 2 ore pe sens, timp care a trecut relativ repede. Marea Baltica a fost linistita, si spre norocul meu raul de mare a trecut pe langa mine, nici nu m-a vazut.
Am ajuns la debarcaderul Tallinn pe la ora 12, iar vestea buna era ca nu ploua. Dar era innorat.
Nu aveam nici o harta, dar dupa miros, am luat-o inainte pana am ajuns la o placa de otel care se afla langa un fel de linie intrerupta. Acest „ monument” „Broken Line” era inchinat memoriei oamenilor care si-au pierdut viata intr-o catastrofa de ferry. Cam morbid fel de a incepe cunoasterea unui oras, dar m-am gandit ca este un profund semn de respect si de a plange niste vieti pierdute.
In spatele Broken Line, este Grasa Margareta sau Fat Margaret’s Tower aflat langa poarta de intrare in Orasul Vechi „Great Coast Gate”. Turnul a fost folosit in decursul timpului si ca inchisoare. Aceasta poarta, impreuna cu turnul faceau parte din sistemul de aparare a Orasului Vechi, care era inconjurat de ziduri foarte groase – 3-5m. Trecand prin poarta, am avut impresia ca sunt in Sighisoara/Sibiu, si brusc m-am simtit ca acasa. Tallinnn este un superb oras medieval, cu biserici frumoase, piete incarcate de istorie si oameni amabili. Limba de baza era rusa, dar m-am descurcat si cu engleza.
Imi continui drumul pe stradutele pietruite insotita de melodioasa limba rusa „gde nahodtsia tentralnoi plosciadi? ” „vpravo/vlevo”sau mai pe romaneste „ unde se afla piata centrala? ” „la dreapta/la stanga”. V-am spus ca am facut 8 ani de rusa. Mi-am facut o surpriza frumoasa, cand am realizat ca mai stiu ceva, ceva sa vorbesc. Nu foarte multe, doar cuvintele de baza.
Am ajuns si la o harta a orasului, pe care am fotografiat-o. Stiam ca o sa vreau sa v-o arat voua :) si cu ajutorul careia m-am orientat pana cand am gasit sa cumpar una. Pe urma totul a devenit un fel de vis in care pluteam pe strazi, pe langa biserici, piete. In cele 5 ore, de fapt 4 ore si jumatate de vizitat propriuzis, de la 12 la 16,30 cand am plecat spre feribot am vazut:
Biserica Sf Olaf sau Olav
Simbolul orasului Tallinn, Biserica Sf Olaf este o biserica baptista cu o legenda foarte frumoasa. Luati-va sucul, popcornul si asezati-va comod. Gata? Ascultati atunci:
Se spune ca in vremuri stravechi, negustorii orasului s-au hotarat sa construiasca cea mai inalta biserica din lume. Au dat sfoara in tara ca sa angajeze constructori, iar intr-o zi a aparut un strain care le-a spus ca este foarte scump acest plan, dar va o va construi gratis biserica, daca cineva din oras va ghici numele sau. S-a apucat de contructie si pana cand a fost gata biserica, a fost trimis un spion la el acasa, care i-a aflat numele de la sotia lui. In momentul in care a pus crucea pe turla bisericii, i s-a strigat numele - Olav- moment in care el si-a pierdut echilibrul, a cazut si a murit. In acel moment din gura lui a iesit un sarpe si o broasca. Atunci unii oameni au zis ca a fost blestemat, altii mai carcotasi au spus ca a fost ajutat de fortele malefice si au vrut sa darame biserica. Bine ca nu s-a intamplat acest lucru. Ce mai vedeam eu? Insa obiectivul negustorilor a fost atins. Timp de 100 de ani biserica a fost cea mai inalta cladire din lume si a fost folosita de catre marinari ca punct de reper de pe uscat. Bineee, nu fiti suspiciosi ca va spun acum si de unde stiu. Mi-am cumparat o carte despre oras, dintr-un magazin de suveniruri, pe care am citit-o pe drumul de intoarcere. Na, sunteti multumiti? Va iert de data asta :)
Mi-am mai cumparat 2 magneti, o pereche de cercei de chihlimbar (20 euro) micuti, si 2 cutii de bijuterii foarte frumoase, pe care din pacate mi le-a ros catelusa cand era mica.
Turnul bisericii se poate vizita, mi-am propus sa-l vizitez la sfarsit, daca mai am timp. Partea buna a lipsei de timp a fost faptul ca mi-a creeat motivatia pentru o a doua vizita. Candva in viitor. Va iau si pe voi :)
Primaria
Mergand inainte pe str Pikk, aceeasi strada Pikk pe care am intrat in oras pe langa Grasa Margaret, am ajuns la Vechea cladire a Primariei, care se afla in Piata Primariei. Binenteles ca si aceasta cladire se vizita, dar am ales sa o vad data viitoare cand voi ajunge acolo. V-am spus ca sunt o optimista din nascare :). Iar turnul era inchis. In schimb am citit despre ea: Town Hall este o cladire construita in stil gotic, pe vremea tarului Petru I, care a iubit foarte mult orasul si pe sotia lui, in cinstea careia a dat porunca sa se construiasca cladirea. Acum este folosita ca sala de concerte si ca muzeu. In piata Primariei sunt o serie de restaurante si cafenele foarte aglomerate. Tot aici este si prima farmacie a orasului, in care se gaseste si un mic muzeu.
M-am tot dat pe stradutele vechi ale orasului cu pasul si cu gandul. Parca eram in transa. Stiti cum au caii aparatorile laterale la ochi, ca sa vada doar inainte? Asa parca eram eu. Vedeam pe repede inainte numai cladiri vechi, nu ma interesau magazinele sau terasele. Simteam nevoia sa vad cat mai mult din oras, nici sa mananc nu m-am oprit. Timp pierdut. Si asa am ajuns la:
Catedrala Alexandru Nevsky
Peste biserica ortodoxa a orasului am dat din intamplare, eu cautand alta biserica si aflandu-ma in urcus fortat, cu limba scoasa de un cot. De ce? Pentru ca se afla pe un deal Toompea, care era pe vremuri, o zona exclusivista a nobilimii. Deodata, tusti, mi-a rasarit in bastonasele din retina, aceasta frumoasa cladire. Este biserica ortodoxa a orasului, construita de pe vremea cand Estonia era parte a Imperiului rus. A fost si ea in pericol sa fie demolata, dar steluta ei norocoasa a fost de alta parere. Asa ca iat-o, vedeti-o si voi alaturi de mine. Aproape de biserica se afla Castelul Danez sau Castelul Toompea.
Am mai vazut Catedrala Sf Maria care initial a fost construita din lemn, dar pentru ca afost distrusa intr-un incendiu, a fost reconstruita.
Pe strada Pikk, care este un fel de Calea Victoriei a Bucurestiului, se mai afla 2 obiective pe care le puteti vedea daca sunteti in vizita mai mult de 5 ore in Tallin. Acestea sunt Muzeul Maritim si Casa memoriala a lui Ferdinand Veike, fondatorul teatrului de papusi estonian (mi-am adus aminte din poze, daca va intrebati cumva).
Si uite asa, pe nesimtite, au trecut deja cateva ore si s-a facut ora 16. Ce mi-am zis? Mai este muuult pana la 16,45 cand trebuia sa fiu in port la feribot. Asa ca plina de curaj si avant, am luat un taxi sa merg sa arunc un ochi in zona parcului Kadriorg, unde se afla frumosul Palat Kadriorg. Erau cca 3 km pana acolo, pe care i-am facut in cca 20 minute dus intors. M-a costat 10 euro. Nu stiu daca este mult sau putin, as fi dat oricat, avand in vedere ca am avut sansa sa vad Monumentul Russalka si Palatul Kadriorg. Am apucat sa fac doar cateva poze. Daca ajungeti in Tallinn sa nu ratati Palatul. Am vazut poze cu el si este minunat.
Monumentul Russalka este ridicat in cinstea scufundarii unei nave de razboi ruseasca, Russalka sau Sirena, pe vremea cand se afla pe ruta catre Finlanda. Statuia reprezinta un inger cu o cruce in mana.
Pornind de la Russalka, perpendicular pe tarm este o alee incadrata de copaci, care te conduce catre Palatul Kadriorg aflat in Parcul Kadriorg. Acesta a fost construit pe timpul tarului Petru I si este extrem de frumos.
M-am despartit cu greu de Palatul Kadriorg, numai dupa ce mi-am promis ca ma voi intoarce si-i voi da importanta si atentia pe care o merita.
Cand m-am uita la ceas si am vazut ca era 16,40 am intrat in fibrilatie. Nu stiu cum am ajuns in taxi inapoi, noroc ca a fost parolist taximetristul si m-a asteptat, iar apoi drumul pana in „statia” feribotului a fost ca la curse. Emerson Fittipaldi scria pe fruntea soferului. Am ajuns in sfarsit in port. Banii deja ii dadusem, iar in timp ce decolam din masina: „spasivo, dasvidanie”/”multumesc, la revedere” eu, „dasvidanie” el, am auzit ca un ecou in urma mea, pe cand eram deja cu un picior pe scara feribotului. Am cautat un loc la geam, pe care l-am gasit cu greu, m-am instalat comod si am inceput sa citesc cartea despre Tallinn pe care abia mi-o cumparasem. Cele doua ore au trecut ca o clipa. Seara pe la 8, am ajuns inapoi la hotel si am realizat ca nu mancasem nimic de la micul dejun. A doua zi dimineata facusem o febra „muschiulara” de toata frumusetea. Datorita urcusului avantat a scarilor pe dealul Toompea. O sa le vedeti in poza.
Info utile pentru cand veti ajunge acolo.
- Pentru acces gratuit la mai multe obiective turistice si transport gratuit, puteti sa cumparati Tallinn Card. Cea mai mica unitate de timp, era de 6 ore si costa 10 euro. Verificati care sunt preturile acum;
- Ghid turistic despre oras puteti descarca de aici;
- Exista un centru de informare turistica in centrul Orasului Vechi/ Centrului Istoric.
Si acum va las in compania pozelor.
Spakoino nosci :) adica... noapte buna
Trimis de MCM in 05.05.12 01:05:03
- A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE BALTICE
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MCM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
draga wm, rog melodia http://www.youtube.com/watch? v=hTZqqXpLtsk&feature=related. multumesc
------------------------
Rezolvat!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
@MCM
Frumos review, frumoase fotografii, dintr-o zonă pe care, parţial, am vizitat-o şi eu şi mă bate gândul să fac un circuit prin ţările baltice şi cele scandinave...
Dar să ştii că ai dreptate, memoria te-a mai trădat pe ici, pe colo
De exemplu, în fotografia P17 nu este vechea primărie, ci Niguliste kirik, adică Biserica Sf. Nicolae.
(vezi foto).
Ce e drept, Vechea primărie seamănă destul de bine:
en.wikipedia.org/wiki/Tallinn_Town_Hall
Sper să nu te superi pentru mica mea observaţie, care, de altfel, nu diminuează cu nimic plăcerea de a-ţi citi review-ul
Dobroe utro! Cu un an mai putin de rusa studiata prin scolile antedecembriste (doar 7 , am cazut in admiratie sincera cand am citit despre abilitatea-ti incredibila in a gasi drumul spre piata centrala... M-ai lasat de-a dreptul fara "slova" (asta asa, ca sa vezi ca s-a lipit si la mine olecutz' de rusa .
Felicitari pentru regasirea inspiratiei. Mie mi s-a parut ca Tallin-ul tau (adica, descris de tine... al tau doar daca ai ceva ascendente prin spita Romanovilor seamana foarte bine cu Sibiu-ul. Grasa Margaret - leit Turnul Gros. Turnul bisericii Olaf parca-l copiaza pe cel al Bisericii Evanghelice. Pietei aleia cu Olde Hansa, nu prea i-am gasit corespondent, Hansa nu s-a intins si prin Ardeal. Dar sa stii ca tot Piata Mica din Sibiu e preferata mea .
@Costi: multumesc mult pt corectare. Asa este, drept urmare am atasat si poza cu Vechea Primarie. Nu m-am suparat de loc (am si votat ecoul) din 2 considerente: 1- pe un site de turism informatia trebuie sa fie corecta, 2- nu sunt eu de vina, ci tradatoarea aia mica, memoria . Drept urmare o s-o pedepsesc si o pun sa invete o poezie ))
Dupa cele 5 zile de stat in Helsinki m-am intors cu un singur regret: ca nu am avut timp sa vad si Sankt Petersburg, care am auzit ca este un oras superb.
@bessondm: dobroe utro, daragoi drug
multumesc pt aprecieri, o sa-mi creasca cornite (asa imi spunea mama cand eram mica si ma impaunam cand ma lauda). Asa este, Tallinn seamana si cu Sibiul, parca mai mult decat cu Sighisoara, dar amandoua sunt orase superbe (Sibiu si Sighisoara). Un vot de la mine pt ecou, pt comparatiile facute intre cele 2 orase, cat si pt slova-ti invatata.
Un minunat review util cu frumoase descrieri prin slove și fotografii pe măsură.
Ai dovedit și de această dată că memoria este un artist ciudat care îţi desenează viaţa în culori mai vii, şterge ceea ce este mediocru şi nu păstrează decât cele mai frumoase linii, curbele cele mai emoţionante.
Felicitări.
MCM: frumos! Iar mi-ai adus aminte de ceva, si anume de vizita mea (tot scurta) in capitala Lituaniei, acum 2 ani, despre care v-am povestit si eu anul trecut. De fapt, pozele arata ca seamana destul ca stil cele doua orase; este si normal, de altfel. Si imi dau seama ca abia astept sa merg din nou in nord, lunile astea trebuie sa organizez "excursia"! Felicitari, mi-a placut.
@MCM: Ah, abia am venit de la Sibiu și de la Sighișoara, am încercat again toate terasele din Piața Mică dar vreau la Talinn! Te rog mcm, fă-i o cinste lu aia mică trădătoarea, că a mea e varză, nu poate fi resuscitată cu nimic pentru 3 ani în urmă!
@larissa2012: noroc cu pozele si cu faptul ca mi-a placut mult, altfel...
am uitat sa va spun ca am scris numele orasului in estoniana: Tallinn, pt ca in romana este Talin. Mi-a placut mai mult cu 2 duble. Tablele astea )
am atasat si fotografia cu Vechea Primarie, care este folosita acum ca muzeu si sala de spectacole.
eu chiar m-am intors din Tallinn si dupa ce am postat un mic review - ce vad? MCM a descris acest oras doar cu cateva zile inainte mult mai detailat si intensiv, cu toate ca a fost doar cateva ore acolo... felicitari! - nu mai am nimic de adaugat, decat ca cei care citesc reviewul meu sa-l citeasca pentru mai multe informatii pe al tau: -)
@Pami:
Multumesc.
Iti dai seama cu ce drag am citit rw tau! Parca povesteai despre un copil de-al meu. Asa simt despre toate locurile in care am fost. Minunat ca ai putut sta mai mult. Interiorul Palatului Kadriorg este la fel de frumos ca in pozele de prezentare? Regret ca nu am reusit sa-l vad.
Abia astept sa vad ce ne povestesti in continuare
@MCM: am adaugat cateva poze din interiorul palatului... (la reviewul meu) Sincera sa fiu nu m-a impresionat chair asa de mult. Doar cateva sali mai au "flairul" trecutului si sint foarte putine exponate de mobila. Restul de camere sint goale, fiind folosite ca si galerie de arta cu picturi mai moderne.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2013 Tallinn - oraşul vechi — scris în 11.03.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Tallin - perla Tarilor Baltice — scris în 04.08.11 de danieltanase* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2009 Tallin - ceaţa face din noapte zi — scris în 22.11.10 de popescu.borsa* din BORSA-MARAMURES - RECOMANDĂ