ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2007
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Bellapais, o bijuterie creştină care a rezistat timpului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat Kyrenia, ne-am îndreptat spre pitorescul sat Bellapais care se întinde între munţii Kyreniei la sud şi Marea Mediterană la nord.

Satul idilic Bellapais

În sat sunt căsuţe din diverse genuri arhitecturale, vile luxoase ascunse de vegetaţia încă verde în ianuarie, străduţe întortochiate în pantă, totul sugerându-ţi un loc în care ai vrea să trăieşti. În zilele senine, -acestea fiind în majoritatea anului, - se poate vedea în depărtare coasta Turciei.

De fapt, înafară de turcii ciprioţi, în acest sat locuiesc câteva mii de britanici care l-au părăsit în 1974 dar s-au întors, dându-şi seama că aici pot duce o viaţă liniştită, ieftină şi beneficiază de o climă blândă. Cel mai faimos englez care a locuit aici a fost Lawrence Durell, autor al cartii “Bitter Lemons of Cyprus” (“Lamaile amare ale Ciprului” ) care a descris viata idilică a celor doua comunităti (greacă si turcă) urmată spre anii 1970 de escaladarea tensiunilor interetnice care au dus la invazia turcă din 1974. Numele satului Bellapais este împrumutat de la mănăstirea ale cărei ruine rezistă încă timpului.

Din documentele epocii

Bellapais are la origine numele de Abbaye de la Paix (mănăstirea păcii) dată de călugării franciscani din ordinul Sf. Augustin care au construit mănăstirea între 1198-1205. (35.3066 ° N 33.3547 ° E). A fost fondată de cruciatul Aimery de Lusignan. În timpul regilor Hugh III şi IV, între 1267-1359, mănăstirea a fost dezvoltată şi îmbogăţită cu mai multe pavilione, sala de mese şi o curte imensă care a delimitat clădirile.

În 1373, genovezii au atacat Kyrenia, au distrus aproape castelul şi au vandalizat mănăstirea Bellapais. Au urmat o hărţuire între genovezi şi veneţieni câştigate de cei din urmă care erau atraşi de minele de cupru din Cipru. Veneţienilor li se datorează faimoasele arcade ale mănăstirii Bellapais care, rămase în picioare, ne impresionează şi astăzi.

În urma cuceririi otomane a Kyreniei în 1571, otomanii au dat mănăstirea Bellapais Bisericii Ortodoxe Grecești din Cipru. Biserica Ciprului a neglijat Abația, care a căzut în paragină. Cu timpul mânăstirea s-a desfiinţat şi biserica rămasă a devenit parohială pentru locuitorii creştini din sat. Sub protectoratul englez (1878-1960) s-au făcut unele reparaţii, de ex. a fost înlocuită podeaua bisericii şi a clădirilor anexe pentru ca mănăstirea să fie transformată în spital. Abia în 1912, George Jeffery, curatorul monumentelor antice din Cipru a făcut o restaurare totală şi a interzis devalizarea mănăstirii de către sătenii care utilizau piatra la propriile construcţii.

Descrierea mănăstirii

Biserica în care se intră printr-o poartă fortificată este bine restaurată. Are un turn care a fost construit în sec XV în aceeaşi perioadă cu picturile murale ale căror urme au rezistat timpului. În interior este un amvon sculptat, tronul episcopului şi cinci candelabre superbe. Se fac încă cercetări sub podeaua bisericii unde s-ar afla mormintele regilor Lusignac şi ale unor episcopi. Punctul de atracţie al întregii mănăstiri sunt cele 18 arcade veneţiene din curte. Sub una din arcade sunt două sarcofage romane suprapuse pe care călugării le-au folosit ca lavabou, apa fiind adusă printr-o ţeavă şi dedesubt având un canal de scurgere. Refectorul care era folosit ca sală de mese pentru călugări este cea mai mare încăpere din mănăstire (30x10 m) şi este folosită azi ca sală de concerte sau festivaluri. Există câteva scări care oferă acces la acoperiş şi turn, dintre care una ducea la trezoreria mănăstirii.

Ce e de reţinut din această vizită? Silueta armonioasă a mănăstirii şi superbele arcade veneţiene în jurul cărora au crescut chiparoşi.

 

WEB, dacă se poate youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O locaţie superbă în mijlocul unui sat pitoresc aşezat între munţi şi mare


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Scopul vizitei în Ciprul de Nord a fost atins prin vizita la mănăstirea Bellapais.


[fb]
---
Trimis de Michi in 25.10.20 09:01:34
Validat / Publicat: 25.10.20 09:48:14
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 444 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Interiorul bisericii, v. candelabrele superbe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Kyrenia - Girne:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051960945129395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1