BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Înafară de Nicosia, singura capitală din lume tăiată în două de o fâşie verde aparţinând celor două state cipriote, Republică turcă a Ciprului de nord are două oraşe importante: Famagusta (40000 locuitori) şi Kyrenia sau Girne în limba turcă (33000 locuitori.). Kyrenia, (coordonate 35.20.25 N; 33.19.09) se află în partea de nord vest a insulei la o depărtare de 60 de km de Famagusta şi de mai puţin de 20 km de Nicosia.
Dacă Famagusta excelează prin moschei, cetate veneţiană medievală, cartierul fantomă Varosa (vezi impresii) şi situl arheologic Salamis din apropiere, vezi impresii, Kyrenia este în primul rând un oraş turistic de excelenţă datorită poziţiei sale geografice şi atracţiilor pe care le oferă.
Oraşul şi împrejurimile
Oraşul este delimitat la sud de muntele Besparmak (cinci degete) şi la nord de Marea Mediterană. În interiorul lui sunt străduţe cu case care au adoptat stilul architectonic al mai multor epoci, totul fiind înverzit chiar la început de ianuarie. Are zeci de km de plaje, mare calmă pe care se practică sporturi nautice şi climă blândă, în ianuarie temperatura medie fiind de 17-18 grade.
Datorită cazinourilor şi restaurantelor deschise până în zori, Kyrenia, capitala turismului în Ciprul de Nord are o intensă viaţă de noapte. Oraşul are trei universităţi în care învaţă 14000 de studenţi şi ţine anual un festival de cultură şi artă.
În apropierea Kyreniei se află mănăstirea Belpais pe care am vizitat-o şi ale cărei ziduri veneţiene sunt cunoscute în întreaga lume. În afară de castelul din Kyrenia aflat în port, în apropiere de Kyrenia în zona muntoasă mai sunt castelele Sf. Ilarion, Buffavento şi Kantara.
Puţină istorie
Există urme arheologice că regiunea a fost locuită cu 4-5000 i. HR. iar oraşul ar fi fost fondat de aheii din Peloponez după războiul troian. Documentar, el a fost fondat de colonişti greci cu 1000 ani î. Hr. care, datorită portului, l-au dus la o mare dezvoltare. A fost distrus până la firul ierbii de invaziile repetate arabe în sec VII-VIII. Datorită avantajelor poziţiei sale geografice a fost reconstruit de bizantini care au ridicat şi un castel la marginea portului după care au venit veneţienii. În paralel au intervenit şi britanicii care totdeauna au considerat Ciprul un punct strategic.
Kyrenia a fost primul oraş din Cipru invadat de turci în 1974. Dacă până la invazia turcilor populaţia era împărţită aproape egal între grecii ciprioţi şi turci şi nu existau conflicte interetnice, după 1974 grecii goniţi din casele lor s-au refugiat în sud. Localităţile din nord au fost populate de colonişti turci continentali şi expaţi britanici pensionari care au preferat clima blândă a insulei, smogului şi ceţii din Anglia
Portul din Kyrenia
A fost considerat totdeauna un mic paradis. Este folosit mai mult pentru ambarcaţiuni de agrement, un port comercial mai mare aflându-se la câţiva kilometri înafara oraşului. Străjuit de munţii din apropiere, are formă semicirculară, în apropierea sa fiind hoteluri, vile, locuinţe luxuoase. Clădirile construite de veneţieni au fost transformate în baruri, restaurante elegante şi cazinouri. Cu toate că Ciprul de Nord nu există pentru comunitatea internaţională, turişti bogaţi din America sau Europa chiar şi din Turcia continentală vin să-şi cheltuie banii în Kyrenia. Cât despre localnici, spre deosebire de cei din sud, nordicii trăiesc într-o sărăcie lucie.
La capătul estic al portului se află castelul din Kyrenia de pe meterezele lui văzându-se panorama întregului oraş.
Castelul Kyrenia
Castelul a fost construit în secolul IX de Lusignan fondatorul bisericii catolice cipriote pe ruinele unei fortificaţii romane din sec. I. A fost modificat de veneţieni în sec XV. Aceştia au construit în colţurile castelului câteva turnuri de apărare circulare. Acestea în cazul unui atac erau mai greu de distrus decât cele patrate. Venețienii au construit multe deschideri pentru tunuri pe trei laturi ale castelului de unde ghiulelelele puteau fi îndreptate către atacatorii tereștri. Până ce s-a predat Imperiului Otoman în 1571, castelul nu a fost cucerit niciodată.
După ce am urcat scările de piatră ale castelului am văzut capela bizantină a Sf. Gheorghe din sec. XII. Din păcate fiind zi liberă de revelion, atât muzeul de icoane cât şi cel al naufragiilor în care se află rămăşiţele unei nave scufundate în anul 300 î. Hr. erau închise. Am văzut însă un alt muzeu dedicat vieţii şi obiceiurilor omului preistoric.
Programul de deschidere din iunie până la mijlocul lunii septembrie este de la 9:00 la 19:00; programul de iarnă este de la 9:00 la 13:00 și de la 14:00 la 16:45. Programul de la mijlocul lunii septembrie până în mai este de la 9:00 la 17:00. Există o taxă de admitere de 15 TL.
Odată ajunşi în Kyrenia vă recomand să vizitaţi castelul atât datorită importanţei sale istorice cât şi a perspectivei văzută de sus asupra portului şi oraşului.
 
WEB, te rog ataşează clipul youtube
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Oraşul este amplasat într-o locaţie de vis, între munţi şi mare
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Baruri, cazinouri, hoteluri elegante satisfac cele mai pretenţioase gusturi într-un oraş dintr-o ţară nerecunoscută pe plan internaţional
Trimis de Michi in 19.10.20 08:32:39
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist în Kyrenia - Girne, GIRNE [KYRENIA]" (deja existentă pe sait)
-
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2017 Girne / Kyrenia — scris în 27.11.17 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2016 O zi plină în Kyrenia — scris în 28.12.16 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Kyrenia — scris în 19.09.16 de sorinilie68 din COVASNA - RECOMANDĂ
- May.2013 Castelul Sf. Ilarion - chinurile sfintilor si locuinte ale regilor pe muntele zeului 'd'amour' — scris în 14.05.13 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Manastire pierduta in spatiu si timp – Albastru de Antiphonitis — scris în 26.04.13 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 In nordul Ciprului, la Girne — scris în 06.11.12 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2007 Mănăstirea Bellapais, o bijuterie creştină care a rezistat timpului — scris în 25.10.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ