GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dara – orașul cu nume de femeie, uitat de timp și vremuri! ????
A fost o perioadă a vieții mele in care, celor care călătoreau in Turcia le puneam retorica întrebare: de ce ai vrea sa vizitezi Turcia! ????????????
Astăzi, trebuie sa recunosc că Turcia, per ansamblu, ma fascinează din ce in ce mai mult! Fiecare călătorie pe care o fac in Turcia, indiferent de zona, nu face altceva decât să-mi trezească dorința sa mă întorc încă o dată, și încă o dată în... fostul Imperiu Otoman.
Unul dintre locurile care m-au impresionat, la maxim, este anticul oraș DARA, orașul cu nume de femeie!
Situat in partea sud-estică a Turciei, actualul sit arheologic Dara este, astăzi, umbra vechiului oraș roman. Undeva in apropierea granitei cu Siria, la doar 10-15 km de Mardin, este localizat micuțul sătuc Oguz, care, în esență, nu prea prezinta nimic important la suprafață, dar care, in interior, acoperit de moloz, ascunde cea mai importantă comoara a Turciei, orașul roman DARA. Construit in jurul anului 505, de către împăratul roman Anastasiu I, orașul Dara făcea parte din așa numitele " orașe cazarme ", construite pentru a consolida granita nord-estica a Imperiului Roman de Răsărit, cu Imperiul Sasanid.
La început, orașul avea forma unei simple cetăți, ulterior, împăratul roman, consolidează zidurile cetății și mărește orașul, dublând numărul legiunilor romane din zona! Trebuie sa recunosc că nu am găsit pe internet multe referințe sau impresii, in limba romana, legate de anticul oraș DARA, dar atunci cand l-am vizitat, simpaticul nostru ghid, a fost cel care a încercat să ne facă să retrăim viața vechilor romani, pe " ulițele" vechiului oraș. Ziduri groase de cetate, bazaruri, turnuri înalte, poduri active și în ziua de azi, mori de vânt, cisterne uriase și multe, multe clădiri romane, distruse de timp și vremuri, toate acestea se "aștern" la picioarele tale, atunci când te hotărăști să vizitezi anticul oras. Situl arheologic se întinde pe o suprafață de aproximativ 4 kilometri, cuprinzând mai multe zone: zona fostei cetăți (incluzand și zona orașului vechi), zona așa numitelor " cisterne" sau bazine de apa și zona in care, in perioada bizantină, localnicii au săpat în stâncă biserici și locuințe. Zona cetatii romane este foarte impresionanta, dar puțin exploatată. Acolo, pământul, încă, mai acoperă suprafețe mari din vechiul oraș. Coloane căzute la pământ, case dărâmate, străzi acoperite de moloz, cam acestea le vei vedea atunci când te aventurezi pe urmele istoriei. Vechiul drum de acces în cetate, vechia albie a raului care curgea în acele timpuri prin zona, impozanta moara, in care se măcinau grânele și poduri încă active, toate acestea, încă, mai ies in evidenta. Păcat că zona nu este exploatată în întregime. Turcii din aceasta zona stau pe o " mina de aur", dar situația geo-politica din sud-estul Turciei, precum și sărăcia, fac ca zona sa fie foarte puțin vizitată (mă refer la turiștii străini). La câțiva pași de vechea cetate, se afla așa numitele CISTERNE romane, vechi bazine in care romanii adunau apa. După perioada romană, in perioada bizantină, locuitorii au încercat să dea un nou rol vechilor construcții, transformandu-le in biserici. Cisternele sunt... fabuloase!! ???? Păcat că nici acestea nu sunt bine puse în valoare. Dacă condițiile locale ar permite, iar toate vestigiile romane vor putea fi expuse, cred că Dara ar putea deveni o mini "Roma antica "! ????????. Da, nu râdeți de mine întreaga zonă are un potențial turistic inimaginabil! Trebuie doar că Allah să îngăduie să fie un pic de liniște în zona!
Astăzi, in imediata vecinătate a sitului arheologic, se afla satul Oguz, un sat cu oameni săraci, care își construiesc casele folosind bucăți din rămășițele vechiului oraș roman. ????Ceea ce te frapează, atunci când te dai jos din autocar este... sărăcia extrema a zonei. Zeci de copii, cu ochii mari și triști, te inconjoara, cerșind ceva pe limba lor, limba pe care noi, turiștii străini, nu o înțelegem! O singura ciocolata poate să readucă zâmbetele pe chipurile acestor copii " oropsiti " ai sorții!
O vizita la acest sit arheologic îți poate lăsa un gust amar, pe de-o parte, datorita lipsei de interes din partea autoritatilor turce fata de " mina de aur" pe care stau, dar și datorită sărăciei zilelor noastre. Este adevărat că zona in care este localizat situl arheologic, este una cu multe frământări istorice și politice, motiv pentru care investițiile în turism sunt... reduse! ???? Aici, conviețuiesc turci, sirieni (refugiați din zona de război din tara vecina) și curzi. Cu toate acestea, zona este destul de sigură pentru turiștii străini. Eu am călătorit în grup, având un ghid local, care era garanția securității noastre. Am întâlnit drumuri închise sau păzite de armata, am întâlnit situații în care soldații au dorit să ne controleze documentele, dar faptul că eram un grup însoțit de un ghid atestat în Turcia, constituia și garanția noastră, dar și garanția turcilor că nu suntem refugiați sirieni! ????
Nu pot sa închei înainte de a preciza că, într-un final, vizita mea în orașul roman DARA, mi -a plăcut fantastic de mult! Chiar mi-aș mai dori sa o repet. Ținând cont de ceea ce se întâmplă in ultimele zile in Turcia (cutremure), nu pot sa nu mă intristez deoarece, viitorul apropiat al turismului în zona este...compromis! ????????
Trimis de miha70 in 19.02.23 16:36:54
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (miha70); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turcia, altfel, Vacanţa în Turcia" (deja existentă pe sait)
=
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 10510&hid=10714.
Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
@miha70: Foarte interesant acest articol despre acest oraș antic roman atât de vast și nedescoperit în totalitate, aproape de granița cu Siria. Citindu-te am înțeles că ai fost cu ghid și cu grup. Nu știam cât de păzită este zona și nici cât de săraci sunt oamenii acolo, turci, kurzi și refugiați sirieni. Păcat că oamenii folosesc bucăți din zidurile sitului. O bucățică de istorie și de viață reală prezentată atât de expresiv de tine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Mini circuit Turcia — scris în 08.07.24 de Ady80 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Călătorind prin Turcia cu autobuzul — scris în 08.10.22 de carina_10 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vacanta Turcia 2022 — generalitati — scris în 23.07.22 de michaela_1961 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Turcia în extrasezon — scris în 15.05.22 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2021 3 nopți în Kușadasi — scris în 24.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Hai spre Canakkale — scris în 14.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Era "să ne împrăștiem" în Edirne — scris în 12.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ